Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
poniedziałek, 28 lutego 2005

Składniki:
ciasto:
- 1,5 szklanki pszennej mąki
- 0,5 kostki zmrożonego masła
- 3 czubate łyżki cukru
- 1łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 22%
- szczypta soli

nadzienie:
- 5 jabłek średniej wielkości
- sok z połowy cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru

kołderka:
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- garść płatków migdałowych


Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól i zimne masło. Posiekaj masło nożem na małe kawałeczki lub mocno zmrożone zatrzyj na tarce do warzyw prosto do mąki. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę i jak najszybciej zagnieć ciasto byle jak, aby się tylko kupy trzymało. Owiń tą kulkę z ciasta folia kuchenną i schowaj do zamrażarki na około 30 minut.
Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w cieniutkie plasterki. Szybciutko skrop sokiem z cytryny by nie ściemniały. Dodaj cukier i cynamon i dokładnie wymieszaj.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę mikserem. Gdy będzie sztywna dodaj cukier i miksuj jeszcze chwilę.
Dno i boki formy wyklej schłodzonym ciastem. Ciasto ponakuwaj widelcem i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmij ciasto i na gorące wyłóż przygotowane wcześniej jabłka. Ponownie wstaw do piekarnika na jakieś 15 – 20 minut.
Kiedy brzegi ciasta będą mocno rumiane wyciągnij ciasto jeszcze raz nałóż na nie pianę z białek i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw znowu do piekarnika, ale teraz już piekarnik wyłącz. Piana z białek ma się wysuszyć w cieple a nie upiec. Kiedy migdały na wierzchu zbrązowieją ciasto będzie to znak, że ciasto jest gotowe.

Składniki:
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 czubate łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli

nadzienie:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 0,5 kg truskawek jeśli jest lato, ale skoro jest zima to proponuje brzoskwinie z puszki i kawałeczek kiwi do przystrojenia
-  opakowanie galaretki cytrynowej w proszku

Mąkę wsyp do miski (nie musisz przesiewać), dodaj cukier, sól i masło, które należy posiekać na kawałeczki w sypkich składnikach.

Ja opracowałam inną metodę, bo to siekanie doprowadzało mnie do białej gorączki. Zamrażam wcześniej masło i ścieram je na tarce do jarzyn do miski z mąką. Dzięki temu masło zimne i w małych kawałeczkach trafia do mąki a ja nie chodzę zła ;-)

Następnie dodaj żółtka jajek i zagnieć szybko ciasto byle jak, oby się tylko w kupie trzymało. Chodzi o to by nie rozpuścić masła znajdującego się w cieście ciepłymi rękami. Jeśli nie będzie chciało się skleić możesz dodać łyżkę śmietany.
Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na około 0,5 cm grubości. Przy pomocy foremek powykrawaj koła i wylep nimi foremki. Ciasto w babeczkach ponakuwaj lekko widelcem.
Piecz w temperaturze 190 stopni niecałe 30 minut,  aż staną się złote.
Aby przygotować nadzienie przygotuj budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, ale dodaj mniej mleka niż rekomendują. Galaretkę przygotuj w połowie podanej na opakowaniu wody.
Jeśli masz truskawki to umyj je, poodrywaj szypułki i pokrój na połówki. Jeśli brzoskwinie z puszki to osącz je z zalewy i potnij na cząstki. Ewentualne kiwi obierz i pokrój na wąziutkie cząsteczki.
gdy babeczki wystygną, nałóż do każdej porcję gorącego budyniu i ułóż owoce. Zostaw aż budyń wystygnie zupełnie. następnie za pomocą pędzelka posmaruj owoce już prawie stężałą galaretką.

To kolejne z dań szybko i prosto dających się wykonać.
 
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka czubata cynamonu
- sok z połowy cytryny
- masło do wysmarowania formy


do posypania:
- cukier puder
- spora szczypta cynamonu


Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w dość drobną kostkę. Szybciutko dodaj do nich sok z cytryny by brzydko nie ściemniały. Wymieszaj je z cukrem i czubatą łyżeczką cynamonu.

W osobnej misce utrzyj za pomocą miksera miękkie masło z jajkami i cukrem (zwykłym i z wanilią). Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. W kopczyku mąki zrób dołek i wlej tam masę jajeczną, wymieszaj. Zagniataj rękami ciasto aż samo zacznie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto podziel na 3 równe części.

Dwoma częściami wylep dno wysmarowanej masłem formy i boki. Ponakuwaj je widelcem i wyłóż przyprawione jabłka. Trzecią część ciasta rozwałkuj na placek w kształcie formy i przykryj nim ciasto. To ciasto również ponakuwaj widelcem, bo w przeciwnym przypadku może eksplodować pod wpływem pary powstającej przy pieczeniu się jabłek.
Piecz około 1 godziny w piekarniku w temperaturze około 160 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika posyp po wierzchu cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Na wyraźną prośbę dziś przepisy na ciasta i desery :-)

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 60 dag bananów dojrzałych
- 3 łyżki śmietany 22%
- 4 jajka
- 2,5 łyżki skórki pomarańczowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- gotowa polewa czekoladowa do ciast

Jajka, połowę cukru, cukier waniliowy i miękkie masło utrzyj mikserem na gładką, puszystą masę. Banany rozdziab widelcem i utrzyj z pozostałym cukrem, śmietaną i 2 łyżkami skórki pomarańczowej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Masę z jajami mieszaj stopniowo dodając na zmianę porcję mąki i masy bananowej, aż zużyjesz wszystkie składniki i powstanie gładka masa.
Formę do zrobienia babki wysmaruj odrobiną masła i przesyp bułką tartą. Przełóż do niej masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu polej ciasto polewą czekoladową (przygotuj ja według przepisu na opakowaniu) i posyp 0,5 łyżki skórki pomarańczowej.

niedziela, 27 lutego 2005

Składniki:
- 1 l mleka
- 2 łyżeczki smalcu
- 1 duża cebula
- 1 kg ziemniaków
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por
- kawałek selera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól

Cebule pokrojoną w drobną kostkę szklimy na smalcu, dodajemy warzywa pokrojone w talarki, dusimy pod przykryciem, a następnie oprószamy papryką, rozprowadzamy 1 l wody i solimy. Wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na końcu wlewamy mleko i całość zagotowujemy.

Źródło: Kalendarz znaleziony w brytfannie, Robert Makłowicz

Składniki:
- 1 kurczak
- 8 łyżek masła
- 2 cebule
- 0,5 szklanki piwa pilzneńskiego
- 1 bułeczka
- 30 g rodzynek
- sól, pieprz

Kurczaka dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Pokrojoną cebule smażymy na maśle, wkładamy kurczaka i obsmażamy. Następnie dolewamy trochę wody, dusimy kurczaka do miękkości, po czym wyjmujemy. Sos zagęszczamy bułka, namoczoną uprzednio w piwie, chwile gotujemy i przecedzamy. Wkładamy do niego kurczaka, dodajemy rodzynki i zagotowujemy.

Potrawkę podajemy z ryżem.

Źródło: Kalendarz znaleziony w brytfannie, Robert Makłowicz

Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (szynka)
- 3 ząbki czosnku
- 20 g smalcu
- 1 łyżeczka cukru
- kminek
- sól

Skórę na mięsie nacinamy w kratkę, całość dokładnie nacieramy czosnkiem roztartym z solą i posypujemy kminkiem. Mięso wkładamy (skóra do góry) do garnka z rozgrzanym smalcem, lekko obrumieniamy, przykrywamy i pieczemy w piekarniku 2 godziny, podlewając od czasu do czasu wodą, a potem wytworzonym sosem. Przed końcem pieczenia polewamy skórkę łyżką wody wymieszanej z cukrem i w odkrytym garnku ładnie rumienimy.

Pieczeń podajemy z knedlami bułkowymi i duszoną zasmażana kapustą.

Źródło: Kalendarz znaleziony w brytfannie, Robert Makłowicz

Składniki:
- 1 kg flaczków
- 100 g tłuszczu
- 2 cebule
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka pasty pomidorowej
- 2 żabki czosnku
- majeranek
- kminek
- 1 łyżeczka mąki
- 2 listki selera
- 2 zielone papryki
- 2 pomidory
- sól, pieprz

Flaczki płuczemy w kilku wodach, gotujemy (szumując – czyli zdejmujemy taka brzydką pianę jaka będzie się robić na powierzchni). Po 30 minutach zdejmujemy z ognia, płuczemy w zimnej wodzie i kroimy na paski. Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, zdejmujemy  ognia, dodajemy paprykę w  proszku, zmiażdżony czosnek, pastę pomidorową, trochę majeranku i kminku. Mieszając chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojone flaki, solimy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 2 – 3 godziny. Potem dodajemy wodę wymieszaną z zimną wodą, pokrojone papryki, obrane ze skórki pomidory i posiekane liście selera. Gotujemy jeszcze około 15 minut.

Źródło: Kalendarz znaleziony w brytfannie, Robert Makłowicz

Składniki:
- 1,5 kg mostka wołowego
- 300 g marchwi
- 250 g pomidorów
- 250 g słodkiej papryki
- 250 g ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 5 goździków
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 0,5 łyżki smalcu
- sól, pieprz

Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Marchew, paprykę i pomidory kroimy w krążki. Na dnie garnka układamy warstwę warzyw, na niej pokrojone w kostkę ziemniaki, z na ziemniakach mięso. Czynność powtarzamy do zużycia surowców. Całość podlewamy winem, dolewamy wody (aż będzie przykryta wierzchnia warstwa potrawy), dodajemy zmiażdżony czosnek, liście laurowe, goździki, smalec, sól i pieprz. Dusimy 4 godziny pod przykryciem na wolnym ogniu. Aby sos był lepszy, możemy dusić wraz z kośćmi.

Źródło: Kalendarz znaleziony w brytfannie, Robert Makłowicz

czwartek, 24 lutego 2005

Składniki:
•  4 jajka
•  60 dag wędzonej rybki  
•  2 cebule  
•  2 pomidory 
•  pęczek szczypiorku
•  1/5 - 1/4 kostki masła
•  szczypta suszonego tymianku, sól, pieprz
  
Cebulę obieramy, kroimy w krążki i szklimy na maśle.
Pomidory sparzone, obrane ze skórki, kroimy w plastry i dodajemy do cebuli. Oprószamy solą i pieprzem, podduszamy.
Rybę oczyszczoną wcześniej z ości, podzieloną na kawałki, układamy na pomidorach. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z posiekanym uprzednio szczypiorkiem, tymiankiem, szczyptą soli i pieprzu. Zalewamy nimi rybę z warzywami. Smażymy tak długo, aż masa zetnie się.

Źródło: mojegotowanie.onet.pl

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria