Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

dania z podrobów

czwartek, 09 marca 2006

Składniki:
- 400 g wątroby wołowej
- 200 g wędzonego boczku
- 4 cebule
- 4 twarde pomidory
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 6  łyżek oleju
- 4 łyżki madery lub brandy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Wątrobę oczyścić z błon, opłukać, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Ząbki czosnku obrać, rozetrzeć z łyżeczką soli, przełożyć do miski, dodać zioła, szczyptę pieprzu, olej, alkohol i wymieszać. Włożyć wątrobę, wymieszać, aby została równo pokryta. Odstawić do lodówki przykryte na godzinę.
Obraną cebulę pokroić w cząstki. Umyte pomidory pokroić w ósemki. Kawałki wątroby owijać cieniutki plastrami boczku i nadziewać na szpadki na przemian z cząstkami pomidorów i cebuli.
Szaszłyki ułożyć na natłuszczonej blasze i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni, często obracając i polewając marynatą. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

czwartek, 07 lipca 2005

Zobaczyłam ten przepis na PRK. Nie moglam się powstrzymać. Muszę go zamieścić, żeby o nim nie zapomnieć. Rewelacyjny pomysł i oryginalna alternatywa dla tradycyjnej cebulki ;-)

Watrobki drobiowe (ok. 40 dkg) umyc,
odsaczyc. Obtarzac porzadnie w mace zmieszanej z pieprzem (ma byc szara). Na
patelnie rzucic 5 dkg drobno posiekanej wedliny (byle nie jakis baton
drobiowy, mam na mysli w miare prawdziwa szynke, boczek, bekon...) Na
tluszczu tym (mozna dolac troche oleju) obsmazyc wartobki, na ostrym ogniu,
z dwoch stron. Odlozyc zdjete z patelni watrobki, na patelnie rzucic: albo
pokrajane w plasterki brzoskwinie (najlepiej z puszki albo baaaardzo
dojrzale), albo wypestkowane winogrona pociete na polowki. Owocow ma byc z
10-15 dkg.  Pobaziac je w goracym tluszczyku (ogien na pol gwizdka) ze trzy
minuty. Zalac bulionem (1/2 kostki w pol szklanki wody albo pol szklanki
rosolu). Jak pobulka chwile, dowalic z powrotem  watrobki. Sos ma zgestniec.


Źródło: PRK - Margola Sularczyk

wtorek, 17 maja 2005

Składniki:
- 0,5 kg wątróbka drobiowa
- 3 dorodne cebulka
- 0,5 szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia

Najpierw rodzynki zalej wrzątkiem, aby spęczniały.
Wątróbki umyj dokładnie i oczyść. Każdą popieprz i obtocz w mące. Nie wolno ich solić przed smażeniem bo będą twarde. Cebulę posiekaj w paseczki (czyli przekrój wzdłuż na pół i w poprzeczne plasterki).
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i po chwili wątróbki. Na ostrym ogniu smaż chwilkę i gdy się zetną przekręć na drugą stronę. Dodaj odsączone z wody rodzynki i cynamon. Popieprz jeszcze do smaku. Po chwili przekrój jedną wątróbkę i sprawdź czy jest w środku usmażona, no chyba, że lubisz krwiste. Nie przykrywaj patelni, bo wątróbki mogą się zrobić twarde.
Gdy będą usmażone wyłóż na talerze i dopiero wtedy posól.
Podawaj ze świrze bułeczką.

Jest to przepis opatentowany przez moją mamę. Tylko w ten sposób udawało jej się przekonać nas do jedzenia tych podrobów.






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria