Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

.paplanina

wtorek, 03 czerwca 2014

Dostałam zaproszenie do drugiej edycji Hell's Kitchen Pewnie wielu blogerów kulinarnych je dostało, ale sprawiło to ogromną radochę
Na zachęty znajomych, abym wystartowała w jakimś programie kulinarnym zawsze odpowiadałam "na co mi to?!". Teraz delikatnie się zastanawiam


czwartek, 13 czerwca 2013

Drodzy smakosze,


bierzemy rodziną udział w konkursie "Zrób sobie zdjęcie z Osiecką". Wygrywa ten kto zbierze więcej "lajków" do zdjęcia. Proszę KLIKNIJCIE, w końcu wyszliśmy najlepiej ;)

(tylko trzeba polubić zdjęcie pod tym linkiem, a nie mój wpis)


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=563032910386381&set=a.563032203719785.1073741828.203470803009262&type=3&theater

 



Pięknie dziękujemy za wszystkie "lajki" :)))

poniedziałek, 20 maja 2013

Mamusie i Tatusiowie małych alergików mają nie lada wyzwanie, jeśli chodzi przygotowywanie posiłków- smacznych i zdrowych.


Jestem pełna podziwu, kiedy widzę  ile serca i wysiłku wkładają w komponowanie potraw i deserów, które pozwalają dzieciom poznawać to, co nazywam "smakami dzieciństwa", ale bez zagrożenia ich zdrowia.

Sami przyznacie, jak tu, np: przeżyć bez lodów;) A okazuje się, że takie bez jajek  mleka daje się zrobić i są...mniam

Polecam konkurs serwisu BabyBoom, który polega na przesłaniu przepisu ze zdjęciem. Do wygrania ciekawe nagrody.

Szczgóły tutaj: http://www.babyboom.pl/niemowleta/latopic_przewodnik_azs/konkurs_przepis_dla_alergika.html#/0

niedziela, 19 maja 2013

Jestem w niebie!

Kresto

Dostałam od marki Kresto spory karton bakalii do testowania oraz oleje. Jest wszystko: migdały we wszelkich możliwych wersjach, orzechy mielone włoskie i laskowe, rodzynki, morele, żurawina, wiórki kokosowe, mak, skórki pomarańczowe, jakieś inne, a nawet wiśnie kandyzowane i wiele innych.
Będę piekła do upadłego ;)
Mój syncio również zachwycony. Od razu z okrzykiem „KAMINI” rzucił się na morele :)))

Od jakiegoś czasu myślę o zmierzeniu się z tematem tortów. Po głowie mi chodzi orzechowy z kawowym kremem. Kiedyś ciocia taki robiła na rodzinne imprezy. Ślinka leci na wspomnienie.
Te mielone orzechy to chyba znak ;)

Dzięki Ci Kresto.

poniedziałek, 04 marca 2013

Przyznam się Wam wprost – pierwszy raz jako blogerka kulinarna dostałam produkt do testowania :)
Trafiło do mnie kilka słoiczków chrzanu od firmy URBANEK.

chrzan urbanek

W pierwszym momencie pomyślałam sobie, że jest to produkt mało atrakcyjny i będę miała problem by przygotować z jego udziałem coś atrakcyjnego. Postanowiłam jednak zgłębić temat i poszukać więcej informacji na temat chrzanu i jego właściwości. Bałam prawdziwie zaskoczona gdy dowiedziałam się jak wiele dobrodziejstwa kryje się w tej bylinie.

W pierwszej kolejności spożywanie chrzanu chroni nas przed infekcjami i przeziębieniami, dzięki zawartym w nim związkom siarkowym i olejkom alilowym. Działają one bowiem bakterio, wiruso i grzybobójczo. Chrzan skutecznie zwalcza chorobotwórcze mikroby. Jednocześnie rozgrzewa, powoduje pocenie, co w konsekwencji obniża temperaturę. Oczyszcza organizm z toksyn oraz drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny i pomaga pozbyć się kataru.
Dodatkowo chrzan jest bogaty w witaminę C i A, witaminy z grupy B oraz potas, fosfor, wapń i żelazo. Należy jednak pamiętać, że chrzan spożywamy zazwyczaj w małych ilościach w związku z czym nie uzupełnimy za jego pomocą niedoborów witaminowych i mineralnych jednak przy infekcji na pewno będą pomocne.

Chrzan nieodzownie kojarzy mi się z Wielkanocą. Jak się dobrze zastanowić jest obecny w większości potraw lub stanowi dodatek.
Przede wszystkim chrzan jest składnikiem święconki, którą przygotowujemy w koszyczku. Chrzan symbolizuje zwycięstwo nad żalem, jaki towarzyszył męce Jezusa. Był też  starym ludowym znakiem siły i fizycznej krzepy.
W trakcie świąt chrzan występuje w postaci ćwikły z burakami. Często jest głównym składnikiem sosów przygotowanych na bazie śmietany lub majonezu podawanych do pieczonych mięs, wędlin, białej kiełbasy oraz jajek. Dodajemy go również do świątecznego barszczu białego.

Bardzo dobrze, że gości niemal bez przerwy na świątecznym stole, bo jest tu bardzo pomocny. Przede wszystkim chroni nas przez przykrymi skutkami przejedzenia. Nawet niewielka ilość zjedzonego chrzanu wpływa bardzo pozytywnie na procesy trawienne. Dzieje się tak dzięki temu, że chrzan powoduje wydzielanie się soków trawiennych i przyspiesza metabolizm.
Dodatkowo chrzan zawiera bardzo dużo błonnika co sprzyja usuwaniu z organizmu szkodliwych odpadów przemiany materii i pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.

Z ciekawostek dodam jeszcze, że chrzan we śnie symbolizuje wspaniałą przyjaźń z inteligentnymi ludźmi oraz powodzenie natomiast jedzenie chrzanu zapowiada szaloną zabawę ;)

Do spróbowania od firmy Urbanek dostałam dwa rodzaje chrzanu: Łowicki oraz Delikatesowy. Ich główną zaletą, jest to, że nie pachną octem, a tylko chrzanem.
Łowicki jest piekielnie ostry. Oczy mi napłynęły łzami od samego powąchania, ale mój TŻ był zachwycony ;) Chrzan delikatesowy jest czymś dla mnie. Delikatny, z dodatkiem jabłka, to jest to co lubię :)

Wracając jednak do tematyki wielkanocnej chciałabym Wam troszkę opowiedzieć o kulinarnej stronie tych świąt w moim domu rodzinnym.
Najważniejszym momentem świąt wielkanocnych, jak pewnie u wszystkich, jest śniadanie. My nasze zaczynamy od ryby w galarecie koniecznie w towarzystwie sosu chrzanowego. Mam wrażenie, że taka delikatna, gotowana ryba daje w żołądku świetny podkład a chrzan (jak już udowodniłam wyżej) przygotowuje go na mające nastąpić kulinarne rozkosze ;)

 ryba w galarecie

Tu znajdziecie przepis na moją rybę w galarecie: http://kuchniabakino.blox.pl/2013/03/Swiateczna-ryba-w-galarecie-z-sosem-chrzanowym.html


Na naszym stole wielkanocnym nie może w żadnym wypadku zabraknąć ćwikły. Szczerze mówiąc przygotowujemy jej dwa rodzaje. Pierwsza bardzo mocną dla mężczyzn, taka po której nos szczypie a oczy łzawią, a drugą łagodną, głównie dla płci pięknej ;)

 ćwikła

Tuta znajdziecie opis jak to robimy, a zaznaczam, że nasz sposób różni się znacznie od wszech obecnych w Internecie i jest dużo szybszy: http://kuchniabakino.blox.pl/2013/03/Cwikla-latwa-i-szybka.html


Kolejnym obowiązkowym punktem wielkanocnego programu kulinarnego jest barszcz biały z chrzanem. Zazwyczaj jemy go w porze obiadu, czyli po krótkiej przerwie po śniadaniu.

barszcz biały z chrzanem

Dokładny przepis: http://kuchniabakino.blox.pl/2013/03/Wielkanocny-barszcz-bialy-z-chrzanem.html


Podsumowując moją pisaninę mam ochotę zakrzyknąć „CHRZAŃMY ŚWIĘTA ILE WLEZIE”, bo to po prostu zdrowo :)

O dobroczynnych właściwościach chrzanu powinniśmy jednak pamiętać przez cały rok. Jak się chwilkę zastanowić to znajdujemy wiele codziennych potraw z jego dodatkiem. Jak dla mnie jest niewiele lepszych rzeczy od wołowiny z rosołu z sosem chrzanowym na ciepło. Uwielbiam też ozorki na ciepło lub na zimno z chrzanem obowiązkowo – tych jeszcze nie robiłam, ale niebawem będę chciała spróbować. Często robię natomiast surówkę z marchewki z chrzanem.
Ostatnio przygotowałam pulpeciki drobiowe w sosie chrzanowo-porowym. Zapewniam, że jest to wyjątkowo smaczne połączenie.
Po przepis zapraszam tutaj: http://kuchniabakino.blox.pl/2013/02/Drobiowe-pulpeciki-w-sosie-porowo-chrzanowym.html


Wesołych i zdrowych świąt!

 

Przy okazji tematów wielkanocnych zapraszam na ciekawy konkurs:

 chrzan urbanek

Wpis stworzony przy współpracy z firmą Bracia Urbanek J.A.W.Urbanek sp.j.

niedziela, 13 stycznia 2013

Witajcie,

powoli powstaje FanPage na Facebook'u.

Zapraszam pierwszych widzów, tylko na razie proszę o wyrozumiałość.

 

https://www.facebook.com/KuchniaBakino

 

Smacznie pozdrawiam

wtorek, 27 listopada 2012

Bardzo miło mi ogłosić, że otrzymałam od Angeliki moje pierwsze wyróżnienie:

 

Wyróżnienie Liebster Blog otrzymywane jest od innego blogera, dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechniania. Osoba z wyróżnionego bloga odpowiada na 11 pytań zadanych przez osobę, która blog wyróżniła. Następnie również wyróżnia 11 osób (informuje je o tym wyróżnieniu) i zadaje im swoje 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, z którego otrzymało się wyróżnienie.

Pytania Angeliki:

1. Dlaczego zdecydowałaś się zacząć prowadzić blog?
To było bardzo dawno temu (w 2005 roku). Miałam wtedy trochę wolnego czasu i chciałam go produktywnie wykorzystać.

2. Ulubiona przyprawa?
Najczęściej wykorzystywaną jest czosnek granulowanym. Używam go prawie do każdego wytrawnego dania, a takich jest w mojej kuchni większość.
Ulubione to chyba wanilia i ewentualnie cynamon. Imbirem tez nie pogardzę.

3. Jaki był Twój ostatni kuchenny zakup, ale nie spożywczy (czyli np. nowa blacha do ciasta, foremki itp...)
Ostatnio kupiłam blachę i papilotki do muffinek. Oszalałam na ich punkcie ;)

4. Ostatnia potrawa jaką ugotowałaś?
Ostatnio trenuję wykonanie idealnych ptysiów/ eklerek.

5. Jak wg Ciebie wygląda idealne śniadanie?
Moje idealne śniadanie to tak zwane „czym chata bogata” czyli wystawiamy na stół prawie wszystko co jest w lodówce, do tego obowiązkowo świeże pieczywo i prawdziwe masło. Śniadanie = różnorodność.

6. Ulubiony program kulinarny?
Chyba nie mam takiego. Nie lubuję się w programach kulinarnych. Doceniam Jamie Oliver’a, za to że nie jest nadęty, nic nie udaje. Drażni mnie pretensjonalna Niella. Z zaciekawieniem oglądałam polską edycję Master Chief. Kiedyś bardzo lubiłam programy podróżniczo-kulinarne Roberta Makłowicza.
Chociaż teraz dochodzę do wniosku, że jednak mam ulubiony program. Jest to „Bez rezerwacji” Anthony Bourdain’a nadawany w KuchniaTV. Chyba dlatego, że ten program łączy w sobie dwie moje pasje: kuchnię i odkrywanie różnic kulturowych.

7. Ulubiony i znienawidzony smak dzieciństwa?
Znienawidzony to chyba mdła zupa dyniowa z przedszkolnej kuchni. Ulubiony to taki specjał mojej babci|: jajko na miękko wyjęte do kubeczka, zmieszane z szynką, pomidorem i świerzą bułką – taka paciaja z pokrojonych drobno składników.

8. Kawa czy herbata?
Kawa! Stanowczo. Rano, w ciągu dnia i przed snem. Zawsze i wszędzie kawa.
Herbatę tez chętnie wypiję, ale bez kawy nie przetrwam dnia.

9. Pomidorowa z ryżem czy z makaronem?
Makaronem i nie jestem w stanie tego logicznie uzasadnić. Z makaronem – BO TAK!

10.Największa kulinarna porażka?
Było ich bardzo dużo. Ostatnio starałam się upiec coś co miało być chlebkiem kukurydzianym. Wyszła obrzydliwa papa, z którą nic się nie dało zrobić.

11. I na koniec: ulubiony alkohol?
Zależnie od okazji. W upalny dzień, do deseru lodowego, najchętniej Baileys i oczywiście kawka do zestawu. Na spotkanie z przyjaciółką wino czerwone z oranżada pomarańczową i cząstkami mandarynki. W zimowe wieczory wino grzane, mocno korzenne, z kawałkami pomarańczy. A na imprezę taneczną koniecznie Tequila! Ole !!!

Blogi, które wyróżniam (dośc losowo wybrane ;):

1. http://zkotlababylucy.blox.pl/html
2. http://zamieszaj.blogspot.com/
3. http://www.dusiowakuchnia.pl/
4. http://jestpysznie.pl/
5. http://gingerbreath.blox.pl/
6. http://basinepichcenie.blox.pl/html
7. http://everydayflavours.blogspot.com/
8. http://mojkuchennyswiat.blogspot.de/
9. http://taka-babska-proba.blogspot.com/
10. http://coolinarny.blox.pl/html
11. http://www.kuchniokracja.hanami.pl/

 

Moje pytania:

Bardzo podobają mi się pytania Angeliki więc proszę o odpowiedx na te same ;)

 

Smacznej zabawy ;)))

piątek, 16 marca 2012

 

Zapraszam serdecznie na mój drugi blog również o tematyce kulinarnej.
BOBO Kuchnia poświęcona jest przepisom na smaczne i zdrowe dania dla dzieci.
 
Zapraszam: http://bobokuchnia.blox.pl/html
 
Gdyby ktoś chciał się podzielnic własnymi przepisami na potrawy dziecięce bardzo chętnie je opublikuję oczywiście z podpisem autora.
W tej sprawie proszę o kontakt na adres bakino@gazeta.pl
 
pozdrawiam smacznie ;)

 

 

czwartek, 20 lipca 2006

Ogłaszam konkurs na nazwę dla serwisu kulinarnego. Chodzi o jakąś polską, ciekawą i z ‘jajem’ nazwę. Określenia typu: kuchcik, gotowanie, kulinaria i tym podobne banały od razu odpadają.
Dla zwycięzcy przewidziana jest nagroda !!!

Proszę o wpisywanie propozycji w komentarzach do wpisu.






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria