Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

przetwory i zapasy

wtorek, 13 listopada 2012


Do wielu dań, a szczególnie wypieków potrzebne jest pure z dyni. Bardzo łatwo je przygotować i warto zrobić go na zapas i zamrozić porcjami.

Dynię dokładnie umyj. Przekrój na ćwiartki i wydrąż pestki z miękkim miąższem. Kawałki dyni ułóż skóra do dołu w naczyniu do zapiekania lub na blasze i przykryj, np. folia aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim dynie do wystygnięcia.
Następnie łyżką wybierz upieczony miąższ ze skórek i zmiksuj. Można też przetrzeć przez sito lub dokładnie rozdrobnić  np. tłuczkiem do ziemniaków.

Tak przygotowane pure ja dziele na porcje (1 szklanka, bo zazwyczaj takie są porcje w przepisach) i zamrażam w plastikowych pojemniczkach.  Następnego dnia wyjmuję zamrożone pure, wstawiam pojemniczki na chwilę do gorącej wody, wyjmuję w jednym kawałku, wkładam to torebek i chowam z powrotem do zamrażalnika. W ten sposób mam spore zapasy dyniowego pure bez blokowania wielu pojemniczków ;)

Podejrzewam, że można by również pure po zmiksowaniu doprowadzić w garnku do wrzenia i włożyć do wyparzonych słoików. Przetestuję ten pomysł w najbliższym czasie.

Pure będzie idealne do muffinów, przepis: 

wtorek, 06 listopada 2012

Szaleństwo dyniowe w pełni, a więc oprócz zup i ciast pokusiłam się o zrobienie przetworów.
Sama dynia jak dla mnie jest dość mdła, jednak z dodatkiem pomarańczy, cytryny i przypraw korzennych staje się pysznym słodkim mazidłem.

Przy okazji warto powiedzieć, że w czasie gotowania marmolady mieszkanie wypełnia wspaniały zapach, a atmosfera staje się niemal świąteczna ;)

marmolada dynioo-cytrusowa

Składniki:
- 2,5 kg miąższu z dynia, bez skóry i pestek
- 400 g cukru
- 4 dorodne pomarańcze
- 2 cytryny
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru

Miąższ z dyni pokrój w kostkę, włóż do garnka i zasyp cukrem. Wymieszaj i odstaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej aby dynia puściła sok. Następnie postaw dynie na małym ogniu i podgrzewaj.
Pomarańcze i cytryny obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Błonki mogą zostać, ale pestki dobrze jest wybrać. Dodaj do dyni. Dopraw dynię przyprawami i gotuj bez przykrycia aż dynia się rozpadnie i część soku odparuje. U mnie trwało to około 2 godzin.
Następnie odstaw garnek aby marmolada nieco przestygła i zmiksuj ją blenderem. Można to oczywiście pominąć. Ja natomiast miałam ochotę na gładką marmoladę.
Masę przed zawekowaniem trzeba ponownie zagotować, ale polecam ją przykryć, bo może mocno chlapać ;)

Nieduże słoiczki umyj dokładnie i wyparz wrzątkiem. Od razu nakładaj marmoladę prawie do pełna i zakręcaj szczelnie. Ustaw do góry nogami do całkowitego wystygnięcia.
Słoiki można jeszcze wekować w gorącej wodzie. Ja natomiast odpuściłam sobie tą zabawę, a wszystkie słoiczki się ładnie zassały.

Część marmolady można podać od razu, np. jako dodatek do naleśników z naturalnym serkiem homogenizowanym.

marmolada dyniowo-cytrusowa

Smacznego

poniedziałek, 13 listopada 2006
Składniki:

- 1 kg małych, twardych gruszek
- 0,5 l płynnego miodu
- 2 – 3 małe kawałki cynamonu
- 4 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- skórka cytrynowa

Gruszki umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Miód wlać do płaskiego rondla, zagotować.
Do wrzącego miodu włożyć połowę przygotowanych gruszek, zagotować na dużym ogniu, odszumować i gotować dalej na małym ogniu, aż zmiękną. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na misce.
Do miodu wrzucić pozostałe gruszki, obgotować je w ten sam sposób i przełożyć do miski. Dodać cynamon, goździki, anyż, skórkę cytrynową i zalać miodem z gotowania.
Naczynie nakryć i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Następnie zlać miód z gruszek i chwilę pogotować. Gruszki ułożyć w słoiku, zalać tak aby były przykryte. Słoiki szczelnie zamknąć.

wtorek, 13 września 2005

- 40 dag papryki czerwonej
- 50 dag czerwonych pomidorów
- 25 dag cebuli
- 6  łyżek czerwonego octu winnego
- 20 dag cukru
- po łyżeczce soli i zielonego pieprzu ( zmielonego)
- szczypta zmielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki chili

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Z pomidorów
zdjąć skórkę, wyciąć nasady szypułek i pokroić. Cebulę obrać i drobno
posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do garnka. Całość dusić bez pokrywki
(wszystkie chutneye muszą odparować) około 45 minut, aż sos zgęstnieje, od
czasu do czasu mieszać, aby nie przywarło. Przełożyć do słoiczków,
pasteryzować około pół godziny.

- 0,5 kg zielonych pomidorów
- 1 zielona papryka
- 5 papryczek chili
- 6 łyżek białego octu winnego
- 100 g cukru
- kilka goździków,
- łyżeczka sproszkowanego imbiru,
- pieprz,
- sól

Pomidory umyć, wyciąć nasadę szypułki, pokroić w cząstki. Paprykę umyć,
usunąć gniazda nasiennei pokroić w kostkę, Wszystkie składniki przełożyć do
garnka z grubym dnem i gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu
do czasu. Kiedy sos zgęstnieje przełożyć do słoików. Pasteryzować ok. pół
godziny. Podawać np. do wędlin.

czwartek, 01 września 2005

Składniki:
- 1 kg malutkich cebulek (może być dymka przeznaczona do rozsady)
- sól. Zalewa: 4 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 szklanki białego octu winnego
- 1-2 papryczki chili
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 3 łyżeczki gorczycy
- po 1 łyżeczce ziela angielskiego i kurkumy
- 2 liście laurowe
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka soli

Cebulki obierz, włóż do miski. Zagotuj szklankę wody z 1 łyżką soli, zalej cebulki, osącz po 12 godzinach. Połącz składniki marynaty, gotuj 5 minut. Cebulki poukładaj w wyparzonych, jeszcze gorących słoikach, pokryj wrzącą zalewą i zamknij. Są gotowe po 6 dniach. 
 
Źródło: 'Kuchnia'

wtorek, 26 kwietnia 2005

Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 100 - 150 g cukru
- cynamon

Jabłka umyć, ułożyć w brytfannie, podlać kilkoma łyżkami wody i upiec na miękko w piekarniku. Umyte jabłka można także pokroić, włożyć do rondla, podlac wodą i udusić an miękko pod przykryciem.
Upieczone lub ugotowane jabłka przetrzeć przez sito. Przecier zagotować, wymieszać z cukrem i mielonym cynamonem.
Włożyć do przygotowanych słoików, dociskając tak, aby nie pozostała wolna przestrzeń. Słoiki zamknąć i pasteryzować. Przecier w słoikach 0,5 l pasteryzować około 20 minut, a w większych o 10 min dłużej.






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria