Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

napoje i alkohole

piątek, 05 lipca 2013

Proponuję dziś wersję koktajlu truskawkowego lekkiego, a jednocześnie sycącego. Można go nawet nazwać dietetycznym, bo słodycz zyskuje z banana i ma dużo błonnika, bo dodatkowo z płatków owsianych.

Koktajl truskawkowy

- 0,5 kg truskawek
- 1 dojrzały banan
- duży kubek jogurtu naturalnego (ok. 400 g)
- 3 łyżki płatków owsianych

Truskawki umyj, usuń szypułki. Banan obierz. Wszystkie składniki zmiksuj w dokładnie w blenderze. Jeśli koktajl jest nie dość słodki można dodać drugiego banana.

Prawda, że proste ;)

Koktajl miło syci. Szczególnie polecam go na upalne dni, kiedy człowiek nie ma ochoty na jedzenie. 

piątek, 21 czerwca 2013

Na takie upały, jakie panują od kilku dni kwaskowy kompot z rabarbaru wydaje mi się wprost niezbędny. Jest wyjątkowo orzeźwiający, a jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu.
Najprostszym sposobem jest oczywiście wrzucenie rabarbaru do wody, ugotowanie i dosłodzenie, ale ja zdradzę Wam mój sposób, na nieco urozmaiconą wersję.

Kompot z rabarbaru … niezwyczajny

- 4 dorodne łodygi rabarbaru (jak najbardziej czerwone)
- kilka truskawek (lub kilkanaście)
- jabłko
- limonka
- świeża mięta
- cukier

Łodygi rabarbaru myjemy dokładnie, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy umyte i odszypułkowane truskawki oraz pokrojone na kilak kawałków jabłko bez gniazda nasiennego. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy, aż rabarbar się rozpadnie. Próbujemy i dosładzamy do smaku.
Kompot odstawiamy do przestygnięcia po czym odcedzamy na gęstym sitku.
Przelewamy do dzbanka, dodajemy pokrojoną w plasterki limonkę i dużo listków mięty.

Smacznego

wtorek, 26 czerwca 2007


Orzeźwiający:
- średni banan
- 100 g jagód
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 szklanki chudego mleka
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru

Wiosenny:
- 1 dojrzała gruszka
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka miodu

Na wieczór:
- 1 kiwi
- 1 szklanka truskawek (ewentualnie mrożonych)
- 1 banan
- garść kruszonego lodu

poniedziałek, 30 maja 2005

Składniki:
- 1 szklanka mocnej, aromatycznej herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka rumu
- kilka kostek lodu
- kilka paseczków skórki cytrynowej

Do dekoracji:
- kilka plasterków cytryny
- listki melisy

Mocny napar herbaty ostudzić i schłodzić w lodówce. Dodać rym, cukier i paseczki skórki cytrynowej. Duża szklankę koktajlową napełnić do 1/3 wysokości lodem iw lać do niej zimna herbatę.
Napój udekorować plasterkami cytryny i listkami melisy.

Można także kostki lodu i plasterki pomarańczy zalać mocnym, osłodzonym naparem herbaty, dodać kilka kropli soku cytrynowego i udekorować skórką pomarańczową.

sobota, 19 lutego 2005

Napój z arbuza (od 11 miesiąca)

Składniki:
pól arbuza,
pół cytryny,
pól filiżanki cukru,
kilka listków mięty
 
 
Przygotowanie:
Z arbuza wykroić kilka kulek, pozostały miąższ wykroić i zmiksować. Odstawić do lodówki. Sok z cytryny zmiksować z 4 listkami mięty i cukrem. Wymieszać sok z miąższem arbuza i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny. Przed podaniem zmiksować. Wlać do pucharków lub miseczek, udekorować kulkami arbuza i liśćmi mięty.


152 kalorie






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria