Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

dania świąteczne

sobota, 30 marca 2013

Przedstawiam Wam mazurek pomarańczowy, jaki upiekłam na tegoroczną Wielkanoc. Wzorowałam się na przepisie ze strony Moje Wypieki, ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała.
Szczerze polecam ten mazurek, bo po pierwsze ślicznie wygląda, a po drugie jest miłą odmianą od kajmakowych, mega słodkich i ciężkich ciast.

mazurek pomarańczowy

Ciasto:
- 350 g mąki
- 50 g cukru
- 200 g masła
- czubata łyżka kwaśnej śmietany
- 2 żółtka

Wypełnienie:
- 6 średnich pomarańczy
- 1 cytryna
- 30 g cukru
- 100 g masy marcepanowej

Do przystrojenia:
- 2 małe pomarańcze
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- migdały w płatkach

Przygotuj ciasto:
Mąkę przesiej do piski przez sito i wymieszaj z cukrem. Mocno schłodzone masło zetrzyj na tarce do jarzyn lub bardzo drobno posiekaj w mące. Dodaj śmietanę i żółtka po czym szybko zagnieć ciasto. Owiń je szczelnie folią i schłodź w lodówce przez minimum godzinę.

Skórkę z dwóch pomarańczy zetrzyj na drobnej tarce. Uważaj aby zetrzeć tylko skórkę, bez białych błonek, które są gorzkie. Wszystkie pomarańcze i cytrynę obierz ze skóry i z białej zewnętrznej błony. Wydrąż pestki i zmiksuj w blenderze na gładki  mus. Wlej do garnka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu około godziny. Po ugotowaniu masa powinna mieć konsystencję dżemu.
Podana ilość cukru ma charakter orientacyjny. Trzeba spróbować i w zależności od kwaśności pomarańczy dać więcej lub mniej. Ja użyłam dwie czubate łyżki.

Ciasto wyjmij z lodówki i wylep nim prostokątną formę do pieczenia (około 25 x 35 cm). Warto ją wyłożyć papierem do pieczenia. Zrób podwyższone brzegi. Warto je również ozdobić, np. odgniatając widelcem.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz 30 minut. Powinno się ładnie zrumienić.

Gdy ciasto wystygnie zetrzyj na nie masę marcepanową na tarce do jarzyn. Na to wyłóż gorącą masę pomarańczową i wygładź.
Odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj kandyzowane plasterki pomarańczy:
Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Gdy się zagotuje dodaj pokrojone cienko plasterki pomarańczy. Gotuj na małym ogniu godzinę do półtorej co jakiś czas odwracając plasterki. Na koniec z wody powinien powstać gęsty, kleisty syrop.

Gotowymi plasterkami ozdób ciasto. Syropem można posmarować całe ciasto łącznie z brzegami.
Moje ciasto ozdobiłam również migdałami w płatkach.

mazurek pomarańczowy

Polecam i życzę smacznego

poniedziałek, 04 marca 2013

Bez rybki w galarecie nie wyobrażam sobie świąt. Koniecznie podana z sosem chrzanowym.
Taka przystawka do śniadania wielkanocnego zabezpieczy nasz żołądek przed skutkami przejedzenia ;)

 

Ilość składników na około 6 porcji

- 0,5 kg filetu z ryby (np. tołpygi)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- listek laurowy
- po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- 2-4 łyżeczki żelatyny (2 płaskie łyżeczki na 1 szklankę - 250ml gotowego wywaru)

Do dekoracji można użyć niemal wszystkiego: marchewki z gotowania wywaru, groszek konserwowy, kukurydzę, papryki czy jajka na twardo.

Sos:
- 2 łyżki dobrego chrzanu ze słoiczka (np. Urbanek chrzan delikatesowy)
- 2 łyżki serka mascarpone lub jogurtu greckiego (w wersji ‘light’)
- szczypta cukru
- sól

 

Marchewkę, pietruszką, selera i cebulę obierz i pokrój na kilak kawałków, zalej 1 litrem zimnej wody i dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Dopraw do smaku solą.
Następnie przecedź wywar przez gęste sito (można je wyłożyć gazą). Kilka kawałków marchewki odłóż do dekoracji. Do wywaru włóż kawałki ryby i gotuj 15 minut. Następnie wyjmij je delikatnie.
Do wywaru dodaj żelatynę – około 2 płaskich łyżeczek na 250 ml płynu. Jeśli dużo wody odparuje w czasie gotowania można ją uzupełnić.
Do przygotowanych foremek (np. filiżanek, szklaneczek czy miseczek) rozdziel rybę. Dodaj dekorację: pokrojona marchewkę, groszek, kukurydzę itp. Przestudzonym wywarem zalej foremki i odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki by stężały.

Przygotuj sos mieszając dokładnie chrzan z serkiem – wtedy będzie gęstszy lub jogurtem. Dopraw do smaku cukrem i solą.

Bezpośrednio przed podaniem wyjmij foremki z lodówki, zamocz na chwilę w gorącej wodzie, uważając by woda nie wlała się do środka, po czym wyłóż na talerze, np. przystrojone sałatą.

Obok podaj sos w małym naczynku, lub przystrój nim galaretki.

 

 

Przy okazji tematów wielkanocnych zapraszam na ciekawy konkurs:

 

 

Wpis stworzony przy współpracy z firmą Bracia Urbanek J.A.W.Urbanek sp.j.

Chyba nie ma Polsce domu w którym na stole wielkanocnym nie byłoby ćwikły. Ta mieszanina buraków z chrzanem idealnie pasuje do pieczonych mięs, wędlin oraz jaj na twardo.
Jednocześnie jest bardzo zdrowa, gdyż chrzan zabezpiecza nas przed bakteriami i poprawia funkcjonowanie wątroby. Jednocześnie chrzan jest bogaty w witaminę C oraz witaminy z grupy B podobnie jak buraki oraz karoten, wapń, potas i fosfor.
Oba warzywa chronią też nas przed skutkami przejedzenia wpływając pozytywnie na trawienie. Zawierają również dużo błonnika, który oczyszcza nasz organizm.

 

 

Przyznam się szczerze, że przeglądając w sieci różne przepisy na ćwikłę bardzo się zdziwiłam. Okazuje się bowiem, że w moim rodzinnym domu robi się ją nieco inaczej niż wszędzie indziej ;)

Wszyscy przygotowują ćwikłę z gotowanych buraków, a moja mama kupuje zmielone mrożone buraki surowe. Rozmraża je i zostawia na sicie aby dobrze odciekły. Następnie dodaje do nich chrzan ze słoiczka oraz doprawia cukrem, solą i sokiem z cytryny. Niczego nie gotuje. Buraki pozostają surowe.

 ćwikła urbanek

 

Zróbcie jak uważacie, ja przyzwyczajona jestem do wersji ‘surowej’, a tym bardziej do mnie przemawia, że wymaga dużo mniej pracy :)

 

Przy okazji tematów wielkanocnych zapraszam na ciekawy konkurs:

 

 

Wpis stworzony przy współpracy z firmą Bracia Urbanek J.A.W.Urbanek sp.j.

Przedstawiam Wam przepis na barszcz biały jako robi się w moim rodzinnym domu z okazji Wielkanocy. Pomimo mnogości składników jest naprawdę prosty z wykonaniu i trudno go popsuć.
Polecam – spróbujcie mojego smaku z dzieciństwa ;)

 

- włoszczyzna bez kapusty
- 300 g białej kiełbasy
- 100 g żeberek wędzonych (ewentualnie boczku)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka (idealny jest Urbanek)
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany (ok. 22%)
- listek laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- sól

 

Do 2 litrów zimnej wody wkładamy obraną włoszczyznę i cebulę pokrojoną w cząstki oraz kiełbasę i żeberka. Dodajemy listek laurowy, ziele, rozgnieciony czosnek (nie przeciskamy przez praskę tylko rozgniatamy lekko aby popękał, ale został w jednym kawałku), pieprz i sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około godziny.

Wywar przecedzamy. Dodajemy do niego pokrojoną w kiełbasę i mięso z żeberek oraz jedną marchewkę.

Żółtka ucieramy bardzo dokładnie z mąką i śmietaną. Hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do zupy.  Doprawiamy chrzanem oraz jeśli potrzeba jeszcze solą i pieprzem mielonym. Zagotowujemy powoli jeszcze raz mieszając od czasu do czasu.

Podajemy z jajkiem na twardo. Można też posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub przyozdobić odrobiną rzeżuchy.

 

Przy okazji tematów wielkanocnych zapraszam na ciekawy konkurs:

chrzan urbanek

 

Wpis stworzony przy współpracy z firmą Bracia Urbanek J.A.W.Urbanek sp.j.

poniedziałek, 12 września 2005

Prosta chińszczyzna dla początkujących

Składniki na 4 porcje:
500 g wołowiny bez kości
4 pory
2 cebule
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk zielonej papryki
8 łyżek sosu sojowego
6 łyżek oleju arachidowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
cukier, pieprz ziołowy

Mięso umyć, pokroić w plastry grubości 1/2 cm. Sos sojowy wymieszać z octem, 2 łyżkami oleju i mąką kukurydzianą. Mięso zalać marynatą, odłożyć na 20 minut.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć osączone z marynaty mięso i smażyć 5 minut.
Pory oczyścić, pokroić. Strąki papryki przekroić, oczyścić, pokroić w paski. Cebule obrać i też pokroić.
Mięso wyjąć z woka. Rozgrzać 2 łyżki oleju, usmażyć pory, cebulę i paprykę. Na wierzchu ułożyć plastry wołowiny, oprószyć szczyptą cukru i pieprzu ziołowego, podgrzać.

Źródło: 'Moje Gotowanie'






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria