Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

ciasta

piątek, 28 października 2016

Pyszne, klasyczne ciasto. Wilgotne, wyraziste w smaku. Idealne na jesienny weekend.

Ciasto marchewkowe

- 200 g mąki
- 200 g marchewki startej na drobnej tarce
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych
- 150 g drobno pokrojonego świeżego ananasa
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

- 100 g masła
- 200 g kremowego serka typu Philadelphia
- 100 g cukru pudru
- połówki orzechów włoskich do dekoracji

Całe jajka wbij do miski dodaj cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Dolewaj olej porcjami i dalej miksuj. Następnie dodaj starta drobno marchewkę, pokrojonego ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie szpatułką.. Następnie dodaj cynamon, sodę, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i piecz godzinę.

Gdy ciasto wystygnie przekrój je na dwa blaty.

Przygotuj krem:
Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem. Dodaj cukier puder, zmiksuje. Cały czas miksując dodawaj serek małymi porcjami (żeby masa się nie zważyła).
Połowę masy wyłóż na pierwszy blat, przykryj go drugi i resztę masy wyłóż na wierzch. Dekoruj połówkami orzechów włoskich i ewentualnie posyp cynamonem. Odstaw do lodówki.

Ciasto marchewkowe

Smacznego

niedziela, 16 października 2016

Ze wszystkich ciast na świecie najbardziej lubię torty. Lubię je też przygotowywać, bo wcale nie są takie trudne jak się wydaje.
Ten tort nie jest przesadnie słodki. Czuć w nim wyraźnie cytrynową nutę. Bardzo polecam na wszelkie wyjątkowe okazje.

Tort cytrynowo-brzoskwiniowy

ciasto:
- 5 jajek
- ¾ szklanki maki pszennej
- ¼ szklanki maki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli

krem:
- 2 szklanki mleka
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 5 płaskich łyżek maki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 400 g masła
- 2 dorodne cytryny

- puszka brzoskwiń w syropie
- dżem brzoskwiniowy

Na początek upiecz biszkopt. Białka jajek oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana zgęstnieje dodawaj małymi partiami cukier cały czas ubijając. Piana powinna zrobić się lśniąca. Następnie dodawaj po kolei żółtka cały czas ubijając.
Mąkę przesiej przez sitko do osobnej miski. Dodawaj partiami do masy jajecznej i mieszaj dokładnie, choć delikatnie szpatułką. Nie używaj już miksera, bo piana opadnie.
Ciasto przełóż do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC i piecz 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i razem z foremką upuść je na blat z wysokości około 40 cm (dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opadnie w czasie stygnięcia). Odstaw do wystudzenia w formie.
Wystudzony biszkopt wyjmij z formy. Przekrój na trzy równe blaty. W góry, dołu i boków obkrój bardziej przypieczoną cześć ciasta.

Brzoskwinie z puszki odcedź dokładnie na sitku. Soku nie wylewaj! Brzoskwinie pokrój w równą, niedużą kostkę. Sok zlej. Potrzebujesz od 300 do 450 ml. płynu do nasączenia blatów ciasta. Jeśli soku z brzoskwiń będzie za mało można go uzupełnić wodą lub sokiem z cytryny jeśli chcesz aby tort był bardziej kwaskowy. Jeśli chcesz, aby blaty ciasta były bardzo wilgotne użyj 150 ml płynu na każdy, jeśli mniej wystarczy 100 ml.

Przygotuj krem.
Cytryny wyszoruj dokładnie. Zetrzyj z nich skórkę na drobnej tarce, ale tylko żółta część (biała da gorzki posmak). Sok wyciśnij i przecedź przez sitko.
W jednej szklance mleka rozmieszaj dokładnie jajka, obie mąki i skórkę z cytryny. Warto to zrobić mikserem. Drugą szklankę mleka zagotuj. Gdy będzie wrzało wlej do niego mleko z mąkami i jajkami. Na najmniejszym ogniu podgrzewaj cały czas mieszając, aż się zagotuje i powstanie gęsty budyń. Ostudź do temperatury pokojowej, najlepiej wkładając garnek do miski z zimną wodą.

Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem na lekką, białą masę. Cały czas miksując dodawaj małymi partiami budyń. Dodawaj po jednej łyżce, aby masa się nie zwarzyła. Gdy całość się połączy wlewaj sok cytrynowy małą strużką cały czas miksując.

Składanie tortu.
Pierwszy blat ułóż na paterze. Warto pod jego brzegi podłożyć kawałki papieru do pieczenia aby nie ubrudzić patery. Nałóż na niego brzeg od tortownicy aby tort wyszedł prosty.
Nasącz blat 100-150 ml soku brzoskwiniowego. Posmaruj dżemem brzoskwiniowym (około 4 łyżki). Następnie wyłóż ¼ przygotowanego kremu i wyrównaj. Na nim poukładaj połowę pokrojonych brzoskwiń i lekko wciśnij je w krem. Połóż drugi blat i lekko dociśnij. Nasącz go, posmaruj dżemem, wyłóż ¼ kremu i drugą połowę pokrojonych brzoskwiń, wciśnij je w krem i połóż ostatni, trzeci blat ciasta. Dociśnij z wyczuciem. Nasącz go sokiem z brzoskwiń.
Pozostałą połową kremu udekoruj górę i boki tortu. Kremu jest dużo, na pewno wystarczy.

Udekoruj dowolnie tort. U mnie były to kwaśne żelki ponieważ tort był przygotowany z okazji imienin syna, a on uznaje jedynie taką dekorację ;)

Według mnie tort jest najlepszy gdy dwie doby postoi w lodówce. Wtedy wilgoć i smaki rozłożą się równomiernie. Ja tort, który był podawany we wtorek przygotowałam już w sobotę.

Smacznego

Tort cytrynowo-brzoskwiniowy

p.s. użyłam dżemu truskawkowego zamiast brzoskwiniowego, ale to Ne był najlepszy pomysł dlatego przepis jest skorygowany o ten błąd. 

sobota, 03 września 2016

Kremowy, pyszny, rozpływający się w ustach, słodki. Wymaga trochę pracy, ale wart jest każdej minuty spędzonej na jego przygotowaniu.

Warstwowy sernik karmelowy

- 180 g ciastek pełno zbożowych, najlepiej Degestive
- 80 g masła

- 700 g twarogu mielonego na sernika
- 250 g serka mascarpone
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- budyń waniliowy niesłodzony lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 510 g. masy kajmakowej (polecam kajmak Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu, bo to jedyny, który w składzie ma mleko i cukier, bez sztucznych dodatków)

- opakowanie kulek Maltesers lub podobnych do dekoracji

Masło rozpuść i przestudź. Ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem. Okrągłą formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciastka, wyrównaj i ugnieć. Wstaw do lodówki.

Puszkę z kajmakiem wstaw do miski z gorącą wodą.

Do dużej miski przełóż twaróg, mascarpone, cukier, wbij całe jajka i dodaj budyń. Zmiksuj wszystko krótko. Ważne żeby składniki się dobrze połączyły ale żeby masa nie została napowietrzona. Przygotowaną masę podziel na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.
Otwórz puszkę z kajmakiem, wymieszaj dokładnie i dodaj połowę (250 g.) do mniejszej części masy sernikowej. Wymieszaj dokładnie.
Do przygotowanej formy wlej masę serową z kajmakiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i piecz około 15 minut, aby odrobinę stężała.
Wyjmij formę z piekarnika i wyłóż na wierzch masę serową. trzeba to zrobić bardzo delikatnie, najlepiej łyżką, małymi porcjami. Piecz dalej 1 godzinę. Po tym czasie uchyl piekarnik i zostaw do ostudzenia.
Resztę pasy kajmakowej podgrzej nieco wstawiając puszkę do miski z gorącą wodą. Wylej na ostudzony sernik i równo rozprowadź. Wierzch udekoruj kulkami maltesers.
Wstaw na noc do lodówki. Sernika jest najlepszy po dwóch dniach.

Smacznego

Warstwowy sernik karmelowy

p.s. wpis nie jest sponsorowany, a Spółdzielnię Mleczarką z Gostynia polecam z własnej woli, bo jako jedna z niewielu oferuje wysokiej jakości produkty z naturalnych składników :)


Nieładnie się przechwalać, ale to ciacho jest na prawdę obłędne. Puszyste, słodkie, z kwaskowymi śliwkami i aromatycznym lukrem – pyszności.

Ciasto migdałowe ze śliwkami i nutą amaretto

- 120 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- plaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 g mielonych migdałów
- 80 ml. śmietanki 30%
- 200 g maki pszennej
- 600 g śliwek węgierek

- pół szklanki migdałów w płatkach

- pół szklanki cukru pudru
- kilka łyżek likieru amaretto

Masło, w temperaturze pokojowej zmiksuj z cukrem na puszysta masę. Kolejno dodawaj kolejne składniki cały czas miksując. Ciasto wyjdzie dość gęste.
Prostokątną formę (moja 30x20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto, równo rozprowadź. Połówki wypestkowanych śliwek ułóż ciasno na cieście, skórką do dołu. U mnie śliwki zachodziły na siebie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i piecz 1 godzinę. Odstaw do ostudzenia.

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoto. Cukier puder wymieszaj z amaretto na gęsty lukier.

Połową lukru oblej ciasto paseczkami, posyp migdałami i na sam wierzch wylej resztę lukru.

Smacznego

sobota, 11 czerwca 2016

To jedno z tych ciast, które nie wygląda zjawiskowo, ale smakuje obłędnie

Waniliowo-kokosowe ciacho z serem i truskawkami

Ciasto:
- 200 g mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 2 jajka
- 100 ml śmietany lub jogurtu

Masa serowa:
- 350 g twarogu mielonego jak na sernik
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 80 g cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej

- 500 g dużych truskawek (dobrze jeśli będą kwaskowe)
- 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania

Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g cukru
- opakowanie cukry waniliowego
- 60 g ciepłego masła

Maki, cukry, wiórki i proszek wymieszaj razem. W drugiej misce utrzyj mikserem masło (w temperaturze pokojowej) na puszysta masę, dodaj cukier i kolejno, cały czas ubijając, jajka oraz śmietanę. Wsyp sypkie składniki i dokładnie zmiksuj.
Prostokątna formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź ciasto. Jest dość gęste więc nie jest to proste. Stukając formą o blat łatwo wyrównać ciasto.

 Przygotuj masę serową – zmiksuj ser z żółtkami, rozpuszczonym i przestudzonym masłem, cukrem i mąką. Wyłóż na ciasto i wyrównaj.

Truskawki umyj, usuń szypułki, osusz i przekrój na pół. Ułóż na cieście jedna przy drugiej cięciem do góry. Jeśli truskawki są bardzo słodkie można je skropić sokiem z cytryny.

Przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki włóż do miski i zagnieć palcami. Posyp równomiernie wierzch ciasta. Na koniec posyp wiórkami kokosowymi.

Piecz jedną godzinę w piekarniku nagrzany do 160oC. Po tym czasie uchyl piekarnik i zostaw aby powoli wystygło, tylko uważaj, bo zapach jest zniewalający ;)

Smacznego


poniedziałek, 14 marca 2016

Tort przygotowałam na piąte urodziny mojego łobuziaka. Niechwaląc się zrobił furorę wśród dzieci i rodziców. Przedszkolaki doceniły żelkowy wystrój tortu, a rodzice fakt, że tort nie jest zbyt słodki.

Szczerze polecam. Wysiłek w jego przygotowanie zwróci się w dziecięcym uśmiechu

tort

Przygotowanie tortu trzeba rozłożyć na dwa dni. Pierwszego pieczemy biszkopt, a drugiego składamy i dekorujemy tort.  Najlepiej jeśli przygotujemy tort na 2-3 dni przed imprezą. Przez ten czas tort się przegryzie i wilgoć rozejdzie się równomiernie.

tort

Biszkopt:

- 6 jajek (rozmiar M)

- 160 g drobnego cukru (3/4 szklanki)

- 190 g mąki pszennej (1 szklanka)

- 65 g mąki ziemniaczanej (4 łyżki)

 

Krem:

- 1 litr śmietanki kremówki 36%

- 0,5 szklanki cukru pudru

- 20 g żelatyny

 

- mały słoik dżemu truskawkowego niskosodyonego (najlepiej takiego bez pestek)

- kubek zaparzonej lekkiej herbaty (250-300 ml)

- sok z połowy cytryny

 

Lukier maślany:

- 250 g prawdziwego masła 82% tłuszczu (miękkiego, w temperaturze pokojowej)

- 2 szklanki cukru pudru

- barwnik spożywczy

 

- żelki do dekoracji

tort 

Biszkopt:

Białka oddziel od żółtek i ubij na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami cukier. Na koniec, cały czas miksując dodaj po kolei żółtka.

Mąkę przesiej przez sito, dodawaj porcjami do ubitych jajek i mieszaj delikatnie łopatką (nie używaj miksera, bo piana opadnie).

Dno tortownicy (moja ma 26 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175oC i piecz około 35 minut. Przed wyjęciem wbij w ciasto patyczek do szaszłyków i sprawdź czy wyjęty będzie suchy.

Wyjmij ciasto i odstaw do wystygnięcia.

Ostudzone przykryj aby nie wyschło i można je odstawić do następnego dnia.

Pierwszego dnia warto też przygotować galaretkę o której poniżej.

 

Krem i środek tortu:

Galaretkę truskawkową zalej 200 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj. Wlej do płaskiego naczynia (u mnie forma do brownie) tak aby płynu było na wysokość około 1 cm. Odstaw do zastygnięcia.

Gotową galaretkę pokrój w kostkę.

 

Upieczony wcześniej biszkopt przekrój na trzy równe blaty. Górę, dół i brzegi obkrój z ciemniejszej części.

Zaparz kubek lekkiej herbaty i dodaj do niego sok z polowy cytryny (nie słódź).  Gdy przestygnie nasącz wszystkie blaty.

Żelatynę wsyp do kubka i zalej odrobiną zimnej wody (1-2 łyżki, stołowe) aby napęczniała. Po kilku minutach zalej około 150 ml gorącej wody. Wymieszaj dokładnie aby się rozpuściła.  Ostaw żeby ostygła.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier puder. Następnie, cały czas ubijając, wlewaj powoli żelatynę. Ważne, aby żelatyna nie zaczęła się zsiadać. Jeśli taką gęstą wlejesz do śmietany zrobią się gluty i całość do wyrzucenia.

Krem podziel na dwie połowy. Jedna będzie do przełożenia, druga do posmarowani tortu na zewnątrz.

 

Składanie tortu

Na paterę połóż obręcz tortownicy, brzegi patery zabezpiecz kawałkami papieru do pieczenia. Na dno połóż pierwszy nasączony blat, posmaruj go połową dżemu truskawkowego, wyłóż ¼ bitej śmietany i połowę pokrojonej w kostkę galaretki, powciskaj je lekko w krem. Połóż drugi blat, lekko dociśnij i zrób tak samo – dżem, krem, galaretki.

Połóż trzeci blat, dociśnij i ostaw na pół godziny do lodówki.

Następnie zdejmij delikatnie obręcz tortownicy. Brzegi można delikatnie odciąć np. patyczkiem do szaszłyków.

Boki i wierzch tortu posmaruj równomiernie druga połową śmietany. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Ewentualnie w tym momencie możesz przerwać i resztę pracy zostawić na trzeci dzień.

tort

Lukier maślany i dekorowanie tortu

Masło przełóż do miski i ubijaj mikserem aż stanie się białe. Porcjami dodawaj cukier i ubijaj. Na koniec  dodaj barwnik i dobrze wymieszaj.

Wierzch i boki tortu posmaruj lukrem maślanym. Wygładź lub zrób wzorki. Na zimnym cieście krem będzie dość szybko twardniał także trzeba to robić dość sprawnie.  Na brzegach lukier warto dobrze docisnąć. Część lukru można przełożyć do szprycy i nim udekorować tort.

Tort dekoruj żelkami bezpośrednio po posmarowaniu go lukrem. Żelki dobrze się do niego przyklejają, jednak te na ściankach bocznych dodatkowo smarowałam odrobina lukru. Tort dodatkowo można udekorować posypkami.

 

Gotowy tort wstaw do lodówki. Dobrze aby postał 2-3 dni – będzie wtedy najlepszy.

Można go przykryć, ale nie tak super szczelnie.

tort 

Smacznego i udanej imprezy ;)

tort

wtorek, 07 lipca 2015

Pyszne połączenie mocno czekoladowego spodu brownie, z kremowym serem i lekko kwaskowym musem truskawkowym. Mój hit tego lata.

Letnie trio

Spód:
- 150 g czekolady (używam pół na pół mlecznej i gorzkiej)
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Masa serowa:
- 700 g zmielonego sera białego na sernik (koniecznie dobrej jakości, bez sztucznych zagęstników)
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy (użyłam bez cukru)

Mus truskawkowy:
- 700 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe (z cukrem)
- 100 g jogurtu greckiego
- pół szklanki cukru

Czekoladę i masło włóż do metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw aby przestygła do temperatury pokojowej. Dodaj jajka, cukier i mąkę. Zmiksuj na gładką masę.
Prostokątną formę do pieczenia (u mnie 25x30 cm) wyłóż papierem od pieczenia. Wylej na to przygotowane ciasto i równomiernie rozprowadź (będzie gęste).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 20 minut.

Wszystkie składniki masy serowej wymieszaj. Najlepiej rózgą, a nie mikserem aby nie wbijać do masy powietrza. Wylej na podpieczone brownie i wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut. Po tym czasie uchyl piekarnik i zostaw ciasto w środku do wystygnięcia.

Gdy ciasto będzie stygnąć  przygotuj mus truskawkowy.
Galaretki truskawkowe rozpuść w jak najmniejszej ilości gorącej wody, około 200 ml.
Truskawki zmiksuj w blenderze z jogurtem, cukrem i rozpuszczoną galaretką. Odstaw do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć i będzie mieć konsystencję śmietany wylej ją na ciasto.

Całość wstaw na noc do lodówki.

Smacznego


niedziela, 21 czerwca 2015

Mało słodka, lekka. Bardzo polecam wszystkim tym, którzy nie przepadają za ciężkimi, słodkimi ciastami.

Tarta z jabłkami 

- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanki mąki pszennej (zwykłej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z wanilią (ok. 16 g.)
- 150 g masła
- 2 żółtka

- 2 budynie śmietankowe bez dodatku cukru
- 800 ml tłustego mleka 3,2%
- 3 łyżeczki (takie do herbaty) cukru

- 2 dojrzałe jabłka
- kilka dorodnych śliwek

 

W misce wymieszaj mąki i cukry. Dodaj zimne masło i posiekaj na drobne kawałki. Wrzuć żółtka i szybka zagnieć ciasto. Nie należy go wyrabiać, a jedynie zlepić w kulkę. Owiń folią i odłóż do lodówki na min. 30 min.

Formę do tarty wyklej przygotowanym ciastem równomiernie spód i boki. Ponakłuwaj widelcem,, przykryj folią aluminiową i do pieczenia obciąż np. fasolą, grochem. Popiecz przez 10 – 15 minut w temp. 180 oC (do momenty aż się zacznie rumienić.

Budyń przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu jednak z 800 ml mleka zamiast całego litra i z dodatkiem połowy cukru. Odstaw aby przestygł.

Jabłka i śliwki poprzekrawaj na pół, usuń gniazda nasienne/ pestki i pokrój w cienkie półplasterki.

Na podpieczone ciasto wylej budyń, rozprowadź równomiernie i  obłóż na przemian w koło jabłkami i śliwkami.

Tartę piecz w temp. 180oC przez 30 min.

Z góry można posmarować zagrzanym dżemem, galaretką lub lukrem

Po wystygnięciu tartę wstaw do lodówki.

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Ciasto przygotowane na bazie kaszy jaglanej, treściwe, sycące i pyszne. Można jeść bez wyrzutów sumienia, bo w sumie to kasza  ;)

Czekoladowe ciasto z owocami z kaszy jaglanej

- ¾ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 80 g czekolady
- 35 ml oleju
- 2 jajka
- 50 g zmielonych orzechów (dowolnych)
- 80 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 duże jabłka, gruszki lub banany

Kaszę jaglaną przelej na sitku wrzątkiem. Przełóż do garnka, zalej dwoma szklankami wrzącej wody, zamieszaj, przykryj i gotuj około 20 minut – aż wchłonie całą wodę. Odstaw, aby przestygła.
Śmietanę kremówkę podgrzej w garnuszku, aż prawie się zagotuje. Zdejmij z ognia, wrzuć do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Ostudź nieco.
Do blendera wrzuć ugotowaną kaszę, kremówkę z czekoladą, wlej olej i wbij całe jajka. Zmiksuj na jednolita masę. Przełóż do miski. Dodaj resztę składników (oprócz owoców) i zmiksuj na wolnych obrotach, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto jest dość gęste.
Formę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Przelej do niej ciasto.
Owoce (u mnie dwie gruszki) pokrój w dużą kostkę, ułóż na cieście i lekko w nie wciśnij.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz godzinę.

Ciasto po upieczeniu ma konsystencję nieco przypominającą brownie, jest nieco ciężkie i pyszne.

Przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego


niedziela, 16 listopada 2014

Zamarzył mi się sernik, taki warstwowy, z bananami i czekoladą :)
Pokombinowałam i wyszedł tak pyszny, że nie mogę się przepisem nie podzielić ;)

Wyraźnie czuć smak i zapach bananów oraz czekolady. Smaki idealnie się uzupełniają.

Warstwowy sernika bananowo-czekoladowy

Składniki na spód:
- 110 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 45 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody

- 800 g sera twarogowego na sernik
- 3 jajka
- 100 ml. Śmietanki 30%
- 3,4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 dojrzałe średnie banany
- 150 g czekolady (użyłam 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej)

- tabliczka czekolady lub masa toffi do przybrania


Przygotuj ciasto na spód:
Mąkę przełóż do miski i wymieszaj z cukrem, dodaj zimne masło i posiekaj je nożem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Dodaj żółtko i wodę po czym zagnieć szybko ciasto tylko do połączenia składników, jak najkrócej. Owiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki. Ja wylepiam ciastem formę i dopiero schładzam.

Przygotuj masę:
Do dużej miski przełóż ser. Dodaj jajka, śmietanę, cukry, mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Możesz użyć miksera, ale na najwolniejszych obrotach i krótko, aby nie wbijać do masy powietrza. Przygotowaną masę rozdziel na dwie połowy.
Do pierwszej dodaj rozgniecione na paćkę banany, a do drugiej rozpuszczoną czekoladę.

Dno tortownicy wylep ciastem (o ile nie zrobiłaś/eś tego wcześniej), ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150oC na 10 minut, aby podpiec spód.

Następnie wylej na spód połowę masy czekoladowej, na nią wyłóż łyżką, porcjami połowę masy bananowej (tak by się nie zmieszały). Potem drugą część czekoladowej i bananowej. Można oczywiście zrobić dwie warstwy lub zupełnie inną kombinację.
Ciasto trzeba wykładać dość ostrożnie i porcjami, aby powstały warstwy.

Piecz ciasto przez około 50 min. w temp. 150 oC

Po upieczeniu nie wyciągaj od razu ciasta z piekarnika. Uchyl drzwiczki i zostaw jeszcze na kilkanaście minut. Następnie wystudź ciasto i schłodź w lodówce przez kilak godzin.
Wierzch ciasta udekoruj rozpuszczoną czekoladą lub masą toffi.

Dorosłym podawaj koniecznie w towarzystwie kawy lub aromatycznej herbaty.

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria