Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

ciasta bez pieczenia

środa, 07 czerwca 2017

Świetny sernik, kolorowy i pyszny.

Sernik na zimno z galaretką i owocami

- 100 g herbatników i/lub biszkoptów (użyłam pół na pół)
- 60 g masła
- 600 g sera mielonego na sernik (np. z wiaderka)
- 250 g cukru
- sok z połowy dużej cytryny
- 18 g żelatyny
- 100 g jogurtu greckiego
- 300 ml. śmietany 30%
- galaretka agrestowa (zielona)
- galaretka truskawkowa
- owoce do ozdobienia (np. truskawki, winogrona, borówki)

Herbatniki zmiksuj lub pokrusz na piasek. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj dokładnie. Wysyp na dno formy, wyrównaj i dociśnij.

Galaretkę agrestową rozpuść w 400 ml wody, wylej do dużego płaskiego naczynia (używamy formy do brownie) i zostaw aby porządnie zastygła. Następnie pokrój ją w kosteczki.

Ser zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubij na sztywno w osobnej misce.
Żelatynę wsyp do małego rondelka i zalej 80 ml zimnej wody. Odstaw aby napęczniała kilka minut. następnie podstaw rondelek na małym gazie i podgrzewaj mieszając aby się rozpuściła. Nie wolno jej zagotować. Ostudź troszkę i dodaj do niej jogurt. Wymieszaj szybko aby nie powstały grudki. Wlej do masy serowej i zmiksuj ponownie. Następnie dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Dodaj pokrojoną w kostki galaretkę i wylej na przygotowany spód. Odstaw do lodówki.

Galaretkę truskawkową rozpuść w 500 ml wody i odstaw aby przestygła.

Gdy ciasto zacznie gęstnieć ułóż na wierzchu owoce i lekko dociśnij. Zalej gęstniejącą  galaretką. Odstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego


niedziela, 17 lipca 2016

Lekkie, niezbyt słodkie ciacho. Można je nawet nazwać dietetycznym. Robi się w jedną chwilkę, bez pieczenia i tony zmywania. Na upał idealne.

Lekki truskawkowiec

Składniki:

- 100 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g biszkoptów
- 80 g masła
- 750 g truskawek
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- pół szklanki śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki żelatyny (nie czubate)
- pół tabliczki białej czekolady do przystrojenia lub bezy

 

Przygotuj spód:
Herbatniki i biszkopty pokrusz na piasek, najłatwiej w blenderze. Masło rozpuść, wlej do herbatników i wymieszaj dokładnie.
Spód okrągłej formy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, wysyp herbatniki, wyrównaj, dociśnij i wstaw do lodówki.

Żelatynę wsyp do małego garnuszka i wlej do niej odrobinę zimnej wody aby napęczniała, dosłownie kilka łyżek.

Śmietanę wlej do miski i ubij mikserem na sztywno. W drugiej misce zmiksuj truskawki z cukrem i jogurtem na gładko.

Żelatynę postaw na kuchni i podgrzewaj na malutkim ogniu mieszając aby się rozpuściła. Nie wolno jej zagotować, bo straci swoje właściwości. Następnie wlej do niej trochę zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszaj. Przelej do masy truskawkowej, wymieszaj. Następnie wyłóż na to ubitą śmietanę i wymieszaj delikatnie łopatką.

Masę wylej na przygotowany spód i odstaw do lodówki. U mnie po godzinie ciasto było już ścięte i gotowe do jedzenia choć najlepsze będzie na następny dzień.

Wierzch ciasta udekoruj starta białą czekoladą lub pokruszonymi bezami.

 

Smacznego

piątek, 28 czerwca 2013

To chyba najprostsze ciasto jakie do tej pory robiłam. Najmniej jest garów do zmywania i naprawdę przygotowanie zajmuje 15 minut. Polecam, bo nie może się nie udać. Jednocześnie jest mało kaloryczne – same zalety.

jogurtowiec 

- 200 g. ciastek zbożowych, np. Degestive
- 80 g masła
- 700 g truskawek
- 350 g jogurtu greckiego
- 200 ml. śmietanki 30% (można zastąpić jogurtem)
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 5 łyżeczek żelatyny

- ewentualnie kilka truskawek i listków mięty lub melisy do dekoracji

Ciasta pokrusz na pył i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wciśnij w dno tortownicy, ugnieć i wstaw do lodówki.
Do blendera wrzuć umyte i odszypułkowane truskawki. Dodaj jogurt grecki, śmietankę, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksuj na jednolita masę. Spróbuj i dosłodź do smaku. Miksuj jeszcze chwilę, aby cukier się rozpuścił.
Do gorącej wody dodaj żelatynę – (na każde 250 ml masy powinna być czubata łyżeczka żelatyny). Mieszaj aż się rozpuści i wlej do masy. Zmiksuj aby wymieszać wszystko. Wylej na spód z ciasteczek i wstaw na minimum 4 godziny do lodówki. Udekoruj ciasto truskawkami i listkami mięty.

jogurtowiec

Smacznego

środa, 12 czerwca 2013

Bardzo proste w przygotowaniu ciacho. Bez pieczenia i kombinowania. Tu zamieszasz, tam wymieszasz i już za chwilę zajadasz ;)
Idealna na upały.

sernika  z musem 

Spód:
- 300 g ciastek degestive, herbatników lub biszkoptów
- 120 g masła

Masa serowa:
- 1 kg sera białego do serników (np. z wiaderka)
- 125 ml. śmietany kremówki (można pominąć lub zastąpić jogurtem naturalnym)
- 200 g cukru
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny

Mus owocowy:
- 500 g rabarbaru (można zastąpić innymi owocami)
- 150 g cukru
- pół szklanki (100 ml.) soku owocowego o wyraźnym kolorze np. jagodowego lub malinowego
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki żelatyny

Ciasta pokrusz na pył. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj aby powstał mokry piasek. Jeśli używasz biszkoptów potrzebne może być nieco więcej masła.
Dno okrągłej blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp ciastka z masłem i uformuj równy spód porządnie dociskając. Powinno się wszystko skleić.
Ser przełóż do dużej miski, dodaj śmietanę lub jogurt i cukier. Zmiksuj dokładnie mikserem nieco napowietrzając masę.
Do 1/3 szklanki gorącej wody wsyp żelatynę. Wymieszaj i odstaw. Po kilku minutach wymieszaj ponownie – żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić.
Dodaj do masy serowej, wymieszaj dokładnie i wylej na przygotowany spód. Wstaw do lodówki.
Rabarbar dokładnie umyj, pokrój na małe kawałki. Włóż do garnka o grubym dnie, dodaj pół szklanki wody i cukier. Gotuj bez przykrycia, aż rabarbar zacznie się rozpadać i część wody odparuje. Ostudź trochę, zmiksuj blederem na gładki mus. Dodaj sok owocowy, ja używam jagodowego.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Wlej do musu z sokiem, wymieszaj dokładnie i wylej delikatnie na ser. Wstaw do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej całą noc.

Przed podaniem ozdób np. rozetkami z bitej śmietany … o ile zdążysz ;)

Moja rodzina przypuściła taki szturm na to ciasto, że ledwo udało mi się sfotografować ostatni kawałek. Przepraszam za słabe zdjęcie, ale wierzcie mi –  jedną ręką trzymałam aparat, a drugą musiałam się oganiać.

czwartek, 04 kwietnia 2013


Resztek ciast nie trzeba wyrzucać. Warto z nich przygotować bajaderki. Można do nich użyć wszystkich ciast prócz takich z kremem, galaretką lub świeżymi owocami. Ja w tym roku użyłam makowca, sernika i babki drożdżowej. Wzorowałam się na pomyśle ‘Partyzantki Kuchennej’.

bajaderka

- około 2 kubki rozdrobnionych resztek ciast
- ¾ szklanki dżemu, ja użyłam domowych powideł (jeśli kupujesz to polecam dżem porzeczkowy)
- 1 łyżka płynnego miodu
- garść bakalii
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
- 4 łyżeczki masła
- 2 łyżki spirytusu (lub innego alkoholu)
- wiórki kokosowe, mielone migdały, starta czekolada lub cokolwiek innego do obtoczenia bajaderek

bajaderka

Ciasta rozdrobnij jak najdokładniej. Dodaj dżem, miód, bakalie i cukier puder.  Wymieszaj dokładnie, można to zrobić mikserem ze spiralnymi końcówkami.
Masło rozpuść w garnuszku, dodaj kakao, chwilkę podgrzewaj, po czym odstaw żeby przestygło. Ciepłe dodaj do ciasta. Skrop masę spirytusem i dokładnie wymieszaj.
Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego (warto to robić wilgotnymi rekami), obtocz w posypce i układaj w papilotkach. Schłodź w lodówce minimum godzinę.

bajaderka

Smacznego






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria