Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

ciasteczka, babeczki, muffiny

wtorek, 11 lipca 2017

Mufiny do złudzenia przypominają pączki. Są bardzo puszyste i długo pozostają świeże.

- 1 jajko
- ¾ szklani pełnotłustego mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 12 dużych wiśni (lub innych małych, kwaśnych owoców)

- dwie łyżki masła
- czubata łyżka cukru

W jednej misce roztrzep jajko, wymieszaj z mlekiem i olejem. Do drugiej wsyp mąkę, cukier, proszek i przyprawy. Wymieszaj jedno z drugim krótko.
Formę do wypieku mufiny wyłóż papilotkami i napełnij ciastem.
Z wiśni wyciągnij pestkę (doskonale się to robi patyczkiem do szaszłyków lub dań chińskich). Do każdej mufiny wciśnij na środek jedna dużą wiśnię tak aby była zanurzona w cieście.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC i piecz 25-30 min.

W garnuszku rozpuść masło, dodaj cukier, wymieszaj i polej jeszcze gorące mufiny.

Smacznego

środa, 27 lipca 2016

Babeczki przygotowałam z okazji letniego pikniku. Miały być sycące i niezbyt słodkie. Wszyscy się nimi zajadali, tak dorośli jak i dzieci. Ciasto w nich jest kruche a serek w środku kremowy. Dodany dżem słodki a porzeczki kwaśne. Pyszności.

Kruche babeczki z serek

- 450 g maki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurt

- 250 g sera białego mielonego (jak na sernik)
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- mały słoiczek dżemu truskawkowego
- 250 g czerwonych porzeczek
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 80 g cukru

Przygotuj ciasto:
Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj zimne masło, żółtko i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce, co najmniej 30 minut.

Foremki do pieczenia (lub formę do muffin) wysmaruj odrobiną masła i wysyp bułka tartą.
Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 milimetrów. Wykrój kółka i wylep nimi foremki. Zostaw troszkę na wierzch.

Ser wymieszaj z jajkiem, cukrem i mąką. Nałóż do wyklejonych ciastem foremek.
Na ser połóż po łyżeczce dżemu.

Umyte i obrane z gałązek porzeczki wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nałóż do babeczek.
Na wierzch pokrusz pozostałe ciasto.

Babeczki piecz w temp. 170oC przez około 30 minut.

Smacznego

niedziela, 19 kwietnia 2015

Miękkie, sycące i rozkoszne ciasteczka z dużymi kawałkami czekolady i wiśniami kandyzowanymi.
Uwaga, uzależniają ;)

Ciasteczka kakaowe z czekoladą i wiśniami

- ¾ szklanki maki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- ½ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g zimnego masła
- 1 jajko
- opakowanie kandyzowanych wiśni (100 G)
- pół tabliczki czekolady (50 g)
- 3 łyżki siemienia lnianego

Mąkę wymieszaj w misce z cukrami, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wbij całe jajko i dodaj posiekane drobno zimne masło. Szybko zagnieć ciasto.
Czekoladę i wiśnie pokrój na drobne kawałki. Dodaj do masy wraz z siemieniem lniany. Wymieszaj aby dobrze się połączyły.
Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz. Piecz 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 oC.
Bezpośrednio po upieczeniu są dość miękkie, więc warto zostawić je do wystygnięcia na blasze.

Smacznego

wtorek, 14 kwietnia 2015

Pyszne muffinki o wyraźnie cytrynowym smaku. Dzięki dodatkowi serka homogenizowanego są lekko wilgotne. Bardzo polecam.

Muffinki cytrynowe

- 125 g mąki
- opakowanie kisielu o smaku cytrynowym
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka M
- 125 g naturalnego serka homogenizowanego
- sok z połowy dorodnej cytryny
- skórka starta z jednej cytryny

- 5 łyżek cukru pudru
- odrobina soku z cytryny
- kolorowe posypki

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło miękkie.

Masło z cukrem utrzyj mikserem na białą puszystą masę. Następnie dodaj jajka i też dokładnie zmiksuj. Następnie dodawaj porcjami serek cały czas miksując. Na koniec sok i skórkę z cytryny.

Do drugiej miski przesiej mąkę i wymieszaj z kisielem i proszkiem do pieczenia. Dodaj do płynnych składników i zmiksuj na w miarę gładką masę.

Formę do wypieku muffinek wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i wysyp mąką. Rozdziel po równo ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC i piecz około 25 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu ostudź muffinki.

Cukier puder wsyp do miseczki. Dodawaj po kropelce soku z cytryny i mieszaj aż do uzyskania bardzo gęstego lukry (gdy będzie rzadki spłynie z babeczek). Babeczki posmaruj lukrem i od razu posyp odrobiną kolorowych posypek. Uważaj, bo lukier szybko schnie i wtedy posypka już się nie przyklei.

 
Smacznego ;)

niedziela, 12 października 2014

Świetny przepis na ciasteczka do wykonania wspólnie z dzieckiem. Bez pieczenia, trzeba jedynie rozpuścić czekoladę a zabawa polega na mieszaniu różnych składników.

Ciasteczka czekoladowe bez pieczenia

- 2 tabliczki czekolady (jedna mleczna i jedna gorzka)
- 200 ml śmietanki UHT
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g płatków śniadaniowych pełnoziarnistych (lub zwykłych kukurydzianych)
- 50 g płatków owsianych
- 100 g posiekanych orz wchód (użyłam migdałów, włoskich i nerkowców)

Śmietankę wlej do garnuszka i zagotuj. Zdejmij z ognia, wrzuc do niej pokruszone czekolady i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw aby przestyglo.
W misce wymieszaj resztę suchych składników. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj dokładnie.
Prostokątną formę (taką duża jak do pieczenia ciast) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę, wyrównaj i odstaw do lodówki, aby zastygła (2 godziny). Następnie wyjmij, pokrój lub połam na kawałki i gotowe. Gotowe ciasteczka przechowuj w lodówce.
Smacznego

środa, 02 lipca 2014

Świetne muffiny, które zdrowo sycą – doskonałe na letni piknik

Piknikowe muffiny

- 250 g mąki pszennej (pół na pół – zwykłej i pełnoziarnistej)
- 50 g płatków owsianych
- 100 g cukru
- tabliczka białej czekolady (100 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 60 ml oleju
- 1 jajko
- 200 g malin

Schłodzoną wcześniej w lodowce czekoladę posikaj nożem na małe kawałki. Wymieszaj z mąką, płatkami owsianymi, cukrem i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce roztrzep jajko z mlekiem i olejem. Wlej do suchych składników i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.

Formę do muffin wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem. Do każdej włóż po kilka malin i lekko wciśnij w ciasto.

Piecz w temperaturze 180 oC przez około 25 minut – aż zaczną się rumienić.

Smacznego

p.s. dzieci je uwielbiają ;) 

Piknikowe muffiny

niedziela, 15 czerwca 2014

Ciasteczka są doskonałe. Nie za twarde i nie za miękkie, w sam raz słodkie i z dużą ilością bakalii. Przetestowałam je na rodzinnym spotkaniu – smakowały wszystkim, od najmłodszych do najstarszych.
Polecam upiec podwójną ilość od razu, bo bardzo szybko się rozchodzą ;)

domowe pieguski
- 200 g mąki pszennej (lepiej użyć pszennej pełnoziarnistej)
- pół szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- cukier waniliowy (opakowanie ok. 15 g.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1 jajko (duże)
- 130 g bakalii (użyłam rodzynek, daktyli, moreli suszonych i jagody goji)*
- 2 łyżki płatków owsianych

Mąkę wymieszaj w misce z cukrami i proszkiem od pieczenia. Wrzuć do tego schłodzone masło i posiekaj nożem na jak najdrobniejsze kawałki. Wbij cale jajko, zamieszaj i zagnieć szybko ciasto – tylko do połączenia się składników.
Bakalie posiekaj na drobne kawałki. Dodaj do ciasta wraz z płatkami owsianymi i zagnieć by się dobrze wymieszało.
Ciasto powinno się dołożyć na 30 minut do lodówki, ale ja tego nie zrobiłam ;)
Blachę do wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blasze i rozgniataj na placki (widelcem, łyżką, łopatką, czym chcesz) na grubość nie więcej jak pół cm. W trakcie pieczenia podrosną.
Wstaw do piernika nagrzanego do 160 oC z termo obiegiem (lub 190 przy zwykłym grzaniu) i piecz około 15 minut. Powinny się zarumienić. Odstaw do wystudzenia.

Smacznego

* Można użyć praktycznie dowolnych bakalii, mogą to być tez orzechy, a nawet posiekana czekolada.


sobota, 08 lutego 2014

Pączki, w dowolnej odmianie, są obowiązkowe w karnawale, a więc i w mojej kuchni nie mogło ich zabraknąć  ;)

Oponki serowe

- 250 g mąki (+ około 100 g do podsypywania)
- 500 g białego sera, tłustego (mielonego jak na sernik)
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 ml śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 łyżka octu
- 1 l. oleju rzepakowego do smażenia
- cukier puder do posypania

Oponki serowe

Mąkę przesiej do dużej miski. Wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, solą i sodą.
Dodaj resztę składników i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli trzeba podsypuj mąki, jednak staraj się dodać jej jak najmniej.
Ciasto rozwałkuj na grubość nie więcej niż 1 cm. Wykrój szklanką koła a w nich kieliszkiem dziurki.
W dużej patelni o wysokich brzegach lub rondlu rozgrzej cały olej. Smaż oponki na złoty kolor z obu stron przewracając drewnianym patyczkiem. Po wyjęciu z tłuszczu układaj na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Zostaw do wystygnięcia. Przed podaniem obsyp obficie cukrem pudrem.

Oponki serowe

Smacznego i udanego karnawału

piątek, 24 stycznia 2014

Świetne, nasączone syropem muffiny z kremem o wyraźnym smaku amaretto.

Muffiny amaretto

Składniki na babeczki:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g masła
- 1 duże jajko
- 100 ml mleka
- 2 kopiaste łyżki śmietany ok. 16%
- 80 ml likieru amaretto

Do nasączenia:
- pół filiżanki mocnej kawy
- 40 ml amaretto

Składniki na krem:
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 100 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 40 ml. Amaretto

- kakao do ozdobienia

Masło rozpuść i odstaw aby przestygło.

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z cukrami, proszkiem do pieczenia i solą.
W drugiej misce wymieszaj mleko, jajko, śmietanę i likier.

Do miski z suchymi składnikami wlej mokre oraz masło. Wymieszaj szybko tylko do połączenia składników.

Formę do muf finów wyłóż papilotkami i rozdziel do nich ciasto. Powinno wyjść 12 sztuk.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i piecz 25 minut.
Po upieczeniu odstaw muffiny aż całkiem ostygną.

Przygotuj syrop mieszając kawę z amaretto. Nasącz obficie muffiny.

Przygotuj krem. W jednej misce ubij mikserem śmietanę na sztywno. W drugiej zmiksuj mascarpone z cukrem i amaretto. Na mascarpone wyłóż śmietanę i wymieszaj delikatnie. Kremem udekoruj muffiny.
Wierzch obsyp kakao (przez sitko).

Muffiny amaretto

Smacznego




piątek, 06 grudnia 2013

Zdesperowana siedzeniem cały tydzień z chorym dzieckiem postanowiłam umilić nam czas wspólnym pieczeniem. Nie oszukujmy się, jakakolwiek praca w kuchni z trzylatkiem, w szczególności z użyciem mąki, jest masakrą … czego się jednak nie robi dla radości naszych latorośli.
Wybrałam przepis w gatunku „zdrowych” i oczywiście przerobiłam według swojego pomysłu.

Pierniczki pełnoziarniste

- 300 g mąki (użyłam pół na pół pszennej zwykłej i pszennej pełnoziarnistej co polecam)
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka kakao
- 60 g masła
- 120 g płynnego miodu
- 1 małe jajko

Masło rozpuśc i odstaw do przestygnięcia.
W dużej misce wymieszaj makę z cukrem, sodą, przyprawą do pierników i kakao. Wlej masło, miód i wbij całe jajko. Wyrób ciasto. Ma konsustencję jak kruche ciasto, a wiec szybko się łączy.
Podsyp maką i rozwałkuj na grubośc około 3 mm. Wykrój ciasteczka i ułóż na blasze wyłożnej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i piesz ok. 12 minut.

Nasze ciasteczka po przestudzeniu zostały polane roztopioną gorzką czekoladą i posypane sezamem oraz mielonymi orzechami – jak ma być zdrowo niech już będzie do końca ;)

p.s. pierniczki gdy ostygną są dość twarde ze względu na spory udzial miodu. Aby zmiękły należy je włozyć do puszki/ słoika z jabłkiem na kilaka dnia. Takie chrupiące są też pyszne.

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria