Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

desery

poniedziałek, 08 lipca 2013

Truskawki się kończą więc warto przygotować z nich ekstra deser.

Polecam to kilkuwarstowe ekstra cudo. Wystarczy bleder i chwila pracy, a potem ... mmmmmmmmmmmmmm

Świetnie się prezentuje, ale jeszcze lepiej smakuje. 

 

Deser truskawkowy


- 0,5 kg truskawek
- 3 dojrzałe kiwi
- 1 duży banan
- duży kubek jogurtu greckiego, ok. 400 g.
- 5 łyżek mleka
- cukier do smaku

(na 4 porcje)

Truskawki umyj dokładnie i usuń szypułki. Wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukru do smaku (ja dałam 1 łyżkę).
Kiwi obierz i zmiksuj w drugiej misce z bananem. Tego już raczej dosładzać nie trzeba.
Do jogurtu dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Chodzi o to, aby wszystkie masy miały podobną konsystencje. Mój jogurt był bardzo gęsty więc musiałam go rozcieńczyć. Możesz dodać odrobinę cukru.
Na dno kieliszka wlej masę truskawkową, na nią łyżką wyłóż delikatnie jogurt, potem kiwi z bananem, kolejno jogurt i na wierzch znowu truskawki. Udekoruj np. pociętymi na plasterki truskawką i listkami mięty.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki, aby deser mocno się schłodził.

 

Jest świetny dla dzieci ;)

Najpierw jest zabawa w mieszanie

franio

Potem zaczyna się jedzenie

Następnie znowu mieszanie

I można pić

I tak dalej .... :)))

piątek, 17 maja 2013

Ja wiem, że teraz królują rabarbar i szparagi. Ja wiem, że wiosna i nowalijki. Truskawki już  na horyzoncie widać …jednak mi się zachciało ryżu z jabłkami. Tego typowego zimowego deseru, którego smak kojarzy mi się z dzieciństwem.

ryż z jabłkami

Z ciekawości przejrzałam dostępne w sicie przepisy i zauważyłam, że każdy robi to trochę inaczej, po swojemu.
Ja przygotowuję ryż z jabłkami w następujący sposób (dla 2 osób):

Dwie torebki ryżu gotuję w osolonej wodzie prawie do miękkości. 4 jabłka obieram i kroję w małą kostkę. Wrzucam je na teflonową lub ceramiczną patelnię i prażę kilka minut.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem, wykładam ugotowany ryż, na niego kilak wiórków masła i jabłka. Podlewam odrobiną wody, wyrównuję łyżka, przykrywam i wstawiam na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 160 – 180 oC. Czasem jeszcze doprawiam cynamonem i/lub cukrem waniliowym – zależnie od nastroju.
Podaję z jogurtem greckim osłodzonym łyżeczką cukru.

Smacznego 

środa, 23 września 2009
Składniki:

- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag homogenizowanego serka
- 2 jajka
- 50 dag śliwek
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- łyżka skórki z cytryny
- cynamon
- 2 łyżki cukru
- cukier puder
- płatki migdałowe

Oba rodzaje mąki połącz, dodaj serek i żółtka, a następnie ubitą pianę z białek. Śliwki umyj, osusz, przekrój i wydryluj, włóż do rondelka. Wlej sok pomarańczowy, dodaj skórkę z cytryny, oprósz cynamonem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Duś wszystko ok. 5–7 min na małym ogniu. Część śliwek odłóż, resztę zmiksuj. Z masy serowej usmaż na oleju złociste racuszki, odsącz z tłuszczu . Posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów. Podawaj z musem i sliwkami.
NASZA RADA: Do ciasta na racuchy dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia, będą pulchniejsze. Możesz także wmieszać do ciasta starte na tarce jabłko lub gruszkę i dodać szczyptę cynamonu.

Czas przygotowania - 35 minut,
porcja na 4 osoby, 220 kalorii.

Źródło: Naj
Składniki:
- 200 g suszonych moreli
50 g cukru
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 szklanka kremówki
- 2 łyżki żelatyny (20 g.)

Do dekoracji:
- bita śmietana
- listki melisy lub mięty

Morele umyć, zalać zimna wodą i odstawić do namoczenia na 10 – 12 godzin. Namoczone morele osączyć, kilka odłożyć od dekoracji, a pozostałe zmiksować z dodatkiem kilku łyżek soku pomarańczowego.
Resztę soku pomarańczowego mocno podgrzać, dodać żelatynę namoczona w kilku łyżkach wody i mieszając energicznie, rozpuścić. Połączyć z masa morelową oraz kremówka ubitą z cukrem na sztywną pianę.
Galaretkę wlać do formy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem formę zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie i wyłożyć galaretkę. Przybrać ubita śmietaną, resztą morelek i melisą.
poniedziałek, 29 czerwca 2009



Składniki:
- 1 kg arbuza
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki likieru wiśniowego lub soku owocowego
- listki melisy lub mięty do dekoracji

Arbuza obrać ze skórki, pokroić w cząstki i usunąć pestki. Miąższ zmiksować w Benderze z sokiem cytrynowym oraz cukrem pudrem. Przełożyć do płaskiego naczynia, nakryć folia spożywczą i wstawić do zamrażalnika na maksymalnie 4 godziny. W trakcie zamrażania masę trzeba kilkakrotnie przemieszać.
Gdy masa już zamarznie należy ją pokruszyć, dobry do tej czynności będzie tłuczek. Pokruszona masę włożyć do schłodzonych wcześniej pucharków deserowych. Udekorować listkami mięty lub melisy. Jeśli deser jest przeznaczony na dorosłych należy polać go likierem, jeśli dla dzieci zastąpmy likier sokiem owocowym. Ewentualnie można dodać odrobinę bitej śmietany.

poniedziałek, 30 lipca 2007


Składniki:
- świeży dojrzały ananas
- 0,5 litra lodów, polecam waniliowo-czekoladowe
- garść poziomek, malin lub innych drobnych owoców do dekoracji
- szczypta cynamonu
- kilka listków melisy

Ananasa umyj i pokrój bez obierania w plastry grubości około 1 cm. Ułóż plastry na tacce na średnio gorącym grillu. Opiekaj z każdej strony przez 5 minut.  Gorące plastry ułóż na talerzykach, obok nałóż porcję lodów, oprósz cynamonem i udekoruj poziomkami oraz listkami melisy. Podawaj od razu.

piątek, 10 lutego 2006

Składniki:
- budyń waniliowy (na 0,5 l mleka)
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- pół szklanki śmietany kremówki
- 100 g waniliowego twarożku homogenizowanego
- 300 g miękkich owoców z kompotu lub mrożonki
- listki melisy do dekoracji

Budyń w proszku wymieszać z pół szklanki mleka i cukrem. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia, wlać rozmieszany proszek i ciągle mieszając, zagotować na  małym ogniu. Dodać łyżką masła i odstawić do ostudzenia, mieszając co pewien czas, aby nie utworzył się na powierzchni kożuch.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Całkowicie ostudzony budyń wymieszać z ubitą śmietanką oraz serkiem waniliowym. Owoce ułożyć w pucharkach warstwami na przemian z przygotowanym kremem. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce i udekorować listkami melisy.

wtorek, 27 grudnia 2005

Składniki:
- 200 g czekolady
- 4 jajka
- 250 ml kremówki
- 200 ml mleka
- 100 g rodzynek
- kieliszek rumu
- 6 łyżek cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny

Do dekoracji:
- posypka czekoladowa
- wisienki koktajlowe

Rodzynki opłukać, skropić rumem i odstawić pod przykryciem na 1 – 2 godziny. Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej(czyli w metalowej miseczce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą). Białka jajek ubić.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Mleko zagotować, wlać utarte żółtka i mieszając, podgrzewać, aż masa zgęstnieje.
Dodać żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku, czekoladę oraz rodzynki. Masę wymieszać i schłodzić, uważając by nie stężała. Ubić kremówkę i  dodać do masy razem z pianą z białek. Delikatnie wymieszać. Mus przełożyć do formy i wstawić do lodówki. Wyłożyć na półmisek. Wierch posypać czekoladową posypką. Pokroić na porcje i udekorować wisienkami.

środa, 31 sierpnia 2005

Składniki:
- 70 dag winogron ciemnych, czerwonych i zielonych
- po 1 opakowaniu galaretki wiśniowej, pomarańczowej i agrestowej (lub innej zielonej)
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- łyżka oleju

Składniki na 6 porcji

Galaretki przygotować osobno wg przepisu na opakowaniu, ale w nieco mniejszej ilości wody. Z zielonej i pomarańczowej galaretki odlać po 1/2 szklanki, przestudzić.
Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Formę do galaretki posmarować olejem (najlepiej z pestek winogron), na dno wlać zieloną galaretkę. Gdy lekko stężeje, włożyć zielone winogrona, odstawić.
1/2 szklanki zielonej galaretki wymieszać z połową śmietany i wylać na pierwszą stężałą warstwę. Gdy śmietanowa warstwa stężeje, wylać pomarańczową galaretkę, wyłożyć czerwone winogrona i odstawić do lodówki, by stężała.
1/2 szklanki pomarańczowej galaretki wymieszać z pozostałą śmietaną i wylać na drugą warstwę. Kiedy lekko steżeje, wylać czerwoną galaretkę i wyłożyć ciemne winogrona. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem naczynie z galaretką zanurzyć na chwilkę w misce z gorącą wodą i wyjąć deser do góry dnem na talerz.

Źródło: 'Moje Gotowanie'

p.s. przepis specjalnie dla mojej najlepszej koleżanki, która z deserów to najchętniej galaretkę jada. Smacznego sąsiadko :-)

czwartek, 16 czerwca 2005

Składniki:
- 300 g truskawek
- 1 melon miodowy
- 2 – 3 gałązki melisy

Na sos:
- 1 duża pomarańcza
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka likieru pomarańczowego

Pomarańczę umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Skórkę oczyścić z białej warstwy, pokroić w cienkie paseczki. Z obranej pomarańczy wycisnąć do rondelka sok. Dodać cukier, sok cytrynowy oraz paseczki skórki pomarańczowej. Gotować na małym ogniu 5 minut.
Sos ostudzić i wymieszać z likierem pomarańczowym. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki. Melona umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć ze środka pestki. Specjalną łyżeczką wyciąć z miąższu kuleczki lub pokroić miąższ w kostkę.
Owoce polać przygotowanym sosem, wymieszać, przełożyć do czterech szklanych pucharków. Schłodzić w lodówce i podawać udekorowane listkami melisy (deser można także przyrządzić bez likieru).

 
1 , 2





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria