Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

sosy i salsy

piątek, 25 kwietnia 2014

Jest to przepis na mój sos, to znaczy tak jak ja go robię, co może nieco odbiegać od oryginału.

Składniki:
- sok z ¼ cytryny,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki musztardy
- kilka łyżek stołowych oleju.

Wszystkie składniki włóż/ wlej do małego słoiczka, zakręć dokładnie i potrząsaj jak szejkerem, aż powstanie gęsta, mleczna emulsja.
Ilością oleju można regulować ostrość sosu.

Sos można wielokrotnie modyfikować. Gdy ma być łagodniejszy można dodać łyżkę majonezu. Gdy ma być ostrzejszy możesz dodać drobniutko posiekaną papryczkę chilli. Można wcisnąć ząbek czosnku. Kolejna wersja ze posiekanym szczypiorkiem. Cokolwiek jeszcze wymyślisz.

Podana ilość jest na sos do sałatki dla dwóch osób.

sobota, 27 lipca 2013


Przygotowując moje pesto zrezygnowałam z orzeszków piniowych, bo są koszmarnie drogie i trudne do dostania. Zastąpiłam je migdałami i orzechami nerkowca. Wyszło pysznie więc mogę pokazać światu mój przepis na pesto ;)

pesto

- dorodny pęczek bazylii
- pół szklanki obranych migdałów
- pół szklanki orzechów nerkowca
- 2 czubate łyżki parmezanu
- mały ząbek czosnku
- około pół szklanki oliwy
- szczypta soli
- odrobina mielonego białego pieprzu

Pesto bazyliowe

Listki Bazyli obrałam z łodyżek. Wrzuciłam do blezera z orzechami, parmezanem i czosnkiem. Miksując dolewałam powoli oliwy, aż pesto osiągnęło idealna konsystencję. Ciężko mi powiedzieć ile jej było, ale chyba około pół szklanki. Na koniec doprawiłam odrobiną soli i białego pieprzu.
Pesto przełożyłam do słoiczka. Warto je zalać z wierzchu odrobiną oliwy, aby się nie utleniało i nie zmieniało koloru.
Podałam z makaronem, ale świetne jest też do grzanek, pomidorów itp.

sobota, 17 listopada 2012


Polecam ten sos. Jest niewiarygodnie słodki. Świetnie nadaje się do naleśników czy panejków. Może też stanowić wykończenie sernika. Przyda się też do lodowych deserów.

- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżeczki masła
- 1 szklanka śmietanki 30%

W rondelku z grubym dnem podgrzej cukier z wodą. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększ ogień i gotuj syrop do momentu, aż będzie jasnobursztynowy (zajmie to około 12 minut). Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj, a następnie, ciągle mieszając, wlej śmietankę - ostrożnie, bo będzie gwałtownie bulgotać. Przestaw z powrotem na niewielki gaz i mieszaj, aż sos będzie aksamitny.


Ja przygotowałam go do pankejów z bananami: http://kuchniabakino.blox.pl/2012/11/Pankejki-pancakes-z-bananami-i-sosem-karmelowym.html

piątek, 16 listopada 2012

guacamole

- dojrzałe awokado
- średni pomidor
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- łyżka natki pietruszki
- łyżka szczypiorku
- sól

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wybierz miąższ łyżeczką do miseczki. Rozdrobij trochę widelcem. Pomidora spaż, obierz ze skórki, przekórj w poprzek, wyjmij pestki i pokrój z drobna kostkę. Wymieszaj z awokado. Dodaj przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku, pietruszkę i szczypiorek. Dopraw sokiem z cytryny oraz solą. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na pół godziny.

Guacamole podaje się z chipsami kukurydzianymi nacios, ja jednak wolę je wybierać z miseczki kawałkami świeżej bagietki ;)

To jest oczywiście guacamole tak ja je przyrządzam. Wersja jest trochę spolszczona.

Można do niego dodać drobniutko posiekaną cebulę. Jeśli chce się mieć ostrą salsę można dodać posiekaną świeżą lub sproszkowaną papryczkę chilli.
Można też doprawić kminkiem. Zamiast pietruszki powinna też być kolędra (ale ja za nią nie przepadam). Szczypiorek to już mój wymysł ;)

Niektórzy miksują też guacamole na gładką papkę, ja jednak wolę kawałki.

Podstawą oryginalnego meksykańskiego guacamole są awokado, lionka i sól. Może w dalszej kolejności zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy.

sobota, 21 kwietnia 2012


Jak zwykle zostało mi mięso z gotowania rosołu. Nie chciałam robić pasztecików i przypomniał mi się tradycyjny, wręcz banalny sposób podania go z sosem chrzanowym.

SOS CHRZANOWY

Składniki:
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (akurat miałam taki z jabłkiem)
- szklanka rosołu
- pól szklanki śmietany 22%
- 2-3 łyżeczki mąki pszennej

W rondlu stopiłam masło i dodałam chrzan. Chwilkę go podsmażałam aby stracił octowy zapach. Zalałam rosołem i gotowałam 5 minut.
Mąkę wymieszałam dokładnie ze śmietaną w kubku. Dodałam do niej trochę gorącego rosołu z chrzanem, aby się zahartowała i wlałam do garnka. Jeszcze 5 minut gotowałam na małym ogniu praktycznie cały czas mieszając i gotowe.

Mięso z rosołu wyłożyłam na talerze, polałam sosem i zajadałam.

Banalnie proste, super ekspresowe i przepyszne. Polecam.

p.s. dużo lepiej smakuje niż wychodzi na zdjęciu ;)


poniedziałek, 30 lipca 2007
Na grillu oprócz mięs można przygotowywać również warzywa. Oto kilka sosów niezbędnych właśnie do grillowanych warzyw.

Sos jogurtowo-czosnkowy
- 200 ml naturalnego jogurtu bez cukru
- 1 łyżka majonezu
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki posiekanych liści mięty lub łyżeczka suszonej mięty

Sos balsamiczny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku

Sos miodowy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki octu winnego jasnego
- szczypta cynamonu

Sosy warto przygotować wcześniej i zostawić w lodówce aby smaki się ‘przegryzły’.

wtorek, 17 stycznia 2006

Składniki:
- 3/4 szklanki posiekanych obranych pomidorów z puszki
- sok z 1/2 cytryny
- mała cebula bardzo drobno pokrojona w kostkę
- 2 łyżki drobno posiekanego selera naciowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka sosu Tabasco
- sól
- cukier
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić.

Źródło: Kuchnia

środa, 28 września 2005

Składniki:
- sok z ¼ cytryny,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki musztardy
- kilka łyżek stołowych oleju.

Wszystkie składniki włóż/ wlej do małego słoiczka, zakręć dokładnie i potrząsaj jak szejkerem, aż powstanie gęsta, mleczna emulsja.
Ilością oleju można regulować ostrość sosu.

Sos można wielokrotnie modyfikować. Gdy ma być łagodniejszy można dodać łyżkę majonezu. Gdy ma być ostrzejszy możesz dodać drobniutko posiekaną papryczkę chilli. Można wcisnąć ząbek czosnku. Kolejna wersja ze posiekanym szczypiorkiem. Cokolwiek jeszcze wymyślisz.

Podana ilość jest na sos do sałatki dla dwóch osób.

p.s. jest to przepis na mój sos, to znaczy tak jak ja go robię, co może nieco odbiegać od oryginału, tu pole do popisu mają specjaliści ;-)

piątek, 18 lutego 2005

Pesto używamy jako sos do makaronu. Gdy makaron przecedzimy, wrzucamy go z powrotem do gara, dodajemy łyżkę pesto, mieszamy, wykładam na talerze i posypujemy startym parmezanem. Nadaje się do tego w zasadzie każdy makaron, ale polecałabym spaghetti lub tagiatelle.

Zielone pesto z bazylii

 

Składniki
duży pęczek świeżej bazylii
pół szklanki dobrej oliwy
4 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków pini (można zastąpić pestkami słonecznika)
0,5 ugotowanego ziemniaka
sól
pieprz

Wszystkie składnik wrzucasz do miksera lub blendera i miksujesz. Jeśli nie zużyjesz wszystkiego od razu to można go przechowywać w małym słoiczku w lodówce.

 

 Pesto rossi  z suszonych pomidorów
 
Składniki:
6-8 suszonych pomidorów
2 łyżki  natki pietruszki
2 łyżki świeżych liści bazylii
0,5 szklanki startego parmezanu
2 obrane ząbki czosnku
3 łyżki pestek z dyni
0,5 oliwy - najlepiej, w której znajdowały się suszone pomidory
czarny pieprz świeżo zmielony

 

Wszystkie składnik wrzucasz do miksera lub blendera i miksujesz do uzyskania gładkiej masy.

To pesto może służyć jako sos do makaronu oczywiście, ale można nim też posmarować grzanki z pieczywa lub zastosować jako dodatek do zupy.

Pesto z pietruszki, kaparów i anchois

Składniki:
2 łyżki natki pietruszki
5-6 kawałeczków anchois
1 łyżka kaparów
0,5 szklanki startego parmezanu
2 obrane ząbki czosnku
3 łyżki pestek z dyni
0,5 szklanki oliwy
czarny pieprz świeżo zmielony

Postępujemy identycznie jak poprzednio - wszystkie składnik wrzucasz do miksera lub blendera i miksujesz do uzyskania gładkiej masy.

Nadaje się do makaronów w dużych rozmiarach, jako sos do mięs smażonych i pieczonych, do grzanek, a można nawet zastosować jako sos do sałatki.






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria