Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

potrawy z jednego garnka

piątek, 19 kwietnia 2013

… czyli maksymalnie proste i dość szybkie danie. Nie jest jednak niestety: ani zdrowe (bo smażone), a niskokaloryczne (bo smażone), ani lekkostrawne (bo smażone) …
… ale jest taaaaaaaaaaaaaaaaaakie pyszne … że warte grzechu do czasu do czasu ;)

Ziemniaki smażone z kiełbasą, cukinią i papryką

- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 pęto dobrej jakości kiełbasy
- średnia cukinia
- średnia czerwona papryka (tym razem nie dodałam, bo nie udało mi się kupić)
- olej przepakowany do smażenia
- sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, chili

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki równej wielkości (średnicy max. 2 cm) i płaczemy w gorącej wodzie. Osuszamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i smażymy od czasu do czasu przewracając. Gdy ziemniaki się już ładnie zrumienią i będą prawie miękkie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka. Po kilku minutach dodajemy pokrojone niezbyt drobno cukinię (ze skórką) i paprykę. Doprawiamy do smaku i smażymy jeszcze kilka minut, aż kiełbasa się przysmaży, a papryka i cukinia troszkę zmiękną (ale mają nadal pozostać bardzo jędrne).
Od razu po przygotowaniu podajemy, aby wszystko było chrupiące.
Do tego dania możemy podać ketchup, ale ja najbardziej lubię je z sosem jogurtowo czosnkowym, który przygotowuję tak:
 3 łyżki jogurtu greckiego + łyżka majonezu + przeciśnięty ząbek czosnku + szczypta suszonej mięty + sól + pieprz ziołowy + przyprawa gilowa ziołowa + papryka ostra

Podana ilość składników na dwie porządne porcje.

Smacznego

niedziela, 20 stycznia 2013

Ten przepis powstał z lenistwa. Strasznie mi się nie chciało w ten  mróz wychodzić z domu. Wykombinowałam więc obiad z tego co znalazłam w lodówce i musze się pochwalić, że wyszło pysznie. Dodatkowa zaleta tego dania jest to, że robi się w jednym naczyniu i nie wymaga dużo uwagi ;)

Gulasz inaczej – z cukinia i pieczarkami

- 250 g mięsa z szynki wieprzowej
- średnia cebula
- średnia cukinia
- kilka pieczarek
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz ziołowy
- czosnek granulowany
- ¼ kostki rosołowej wołowej

Mięso pokrój w drobna kostkę, włóż do miski. Dodaj olej i przyprawy i odstaw do lodówki na 30 min. Na rozgrzaną patelnię (już bez dodawania tłuszczu) wyłóż mięso i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Dodaj pokrojona w piórka cebulę. Po chwili dorzuć pokrojona cukinię i pieczarki. Podlej odrobina wody i wrzuć kawałeczek kostki rosołowej, przykryj i duś na małym ogniu około 30 minut.

Do tego dania idealnie pasują smażone ziemniaki:
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę mniej więcej 2x2 cm. Płuczę w gorącej wodzie, osuszam i wykładam na rozgrzany tłuszcz. Smażę na patelni, aż zrobią się rumiane i miękkie. Pod koniec doprawiam solą, ostrą mieszanką ziół do grilla, rozmarynem i tymiankiem.

Pasuje również biały sos ziołowo-czosnkowy:
Do szklanki jogurtu greckiego dodaję 2 łyżki majonezu, przeciśnięty ząbek czosnku, zioła do grilla, zioła prowansalskie i odrobinę mięty. Warto zostawić go w lodówce na trochę aby się przegryzł.

Smacznego

czwartek, 03 stycznia 2013

Z rodzinnych świąt wróciłam obdarowana wielką cukinią, gigantyczną dynią i sporym zapasem prawdziwej wiejskiej kiełbasy. Natychmiast musiałam coś z tych pyszności przygotować :)

leczo cukiniowo-dyniowe z kiełbasą

- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- średnia cukinia
- szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- mała papryka czerwona
- mała papryczka chilli lub inna ostra
- sól
- zioła prowansalskie
- pętko dobrej jakości kiełbasy
- kilka plasterków peperoni

W garnku, na rozgrzanym oleju, podsmaż pokrojona niezbyt drobno cebulę. Dodaj posiekane ząbki czosnku. Cukinię umyj i pokrój w kostkę, nie obieraj ze skóry. Dodaj po chwili do garnka. Następnie dodaj dynię, paprykę czerwoną pokrojoną w drobną kostkę i posiekaną (ale oczyszczoną z pestek) papryczkę chilli. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Jeśli warzywa nie puszczą wody dolej jej trochę aby się nie przypalało. Dodaj pokrojona kiełbasę zwykła i peperoni i gotuj kolejne 10 minut.
Na koniec dopraw danie solą i odrobiną ziół prowansalskich (pół łyżeczki). Uwaga z dosalaniem, bo kiełbasy mogą być dość słone.

Podana ilość składników przewiduje dwie duuuże porcje.

Podawać można na przykład z pieczywem pełnoziarnistym, ale również bez dodatków.

czwartek, 26 października 2006

Składniki:

- 400 g kabaczka
- 400 g ziemniaków
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 marchew
- kawałek selera
- 3 ząbki czosnku
- 200 g chudej kiełbasy
- mała puszeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju

Kabaczka i ziemniaki pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew i seler zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczach.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i przesmażyć jeszcze chwilkę. Następnie dodać pozostałe warzywa, podlać pół szklanki gorącej wody, przyprawić i dusić około 30 minut.
Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w talarki kiełbasę. Mielona paprykę i koncentrat pomidorowy rozmieszać w odrobince wody i dodaj tez do garnka. Dusić jeszcze 10 minut. Przed samym podaniem posypać świeżą posiekaną drobno natką.

poniedziałek, 17 lipca 2006

Składniki:
- 300 g makaronu – wstążek
- 4 pomidory
- 200 g żółtego sera
- 150 ml gęstej Smetany
- 1 cebula
- 200 g brokułów
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju
- kilka listków Bazyli
- ząbek czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz

Makron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Pomidory obrać ze skórki, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory i razem dusić.
Brokuły podzielić na różyczki, obgotować we wrzątku i dodać do warzyw. Ciągle mieszając, smażyć 3 minuty. Dodać osączony makaron. Wymieszać.
Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać masę makaronową. Wierzch obłożyć pokrojonym w plasterki cerem. Patelnię przykryć. Podgrzewać na wolnym ogniu, Az masa z jaj i śmietany się zetnie. Udekorować bazylią.

piątek, 10 marca 2006

Składniki:
- 0,5 kg szpinaku
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki starego żółtego sera
- 6 jajek
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Szpinak przebrać, kilka razy opłukać, osączyć, drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę z czosnkiem i zeszklić. Dodać szpinak i dusić przez 5 minut pod przykryciem, podlewając łyżką wody aż zmięknie.
Jajka roztrzepać razem ze startym żółtym serem, solą i pieprzem do smaku. Masę jajeczną wlać na patelnię ze szpinakiem, wymieszać. Smażyć na średnim ogniu, podważając brzegi, aby płynna masa ściekała pod spód i też się ścięła.
Na wierzchu rozłożyć cząstki pomidora. Przekroić i dosmażyć przez 3- 4 minuty na małym ogniu. Odstawić na 5 minut. Pokroić w trójkąty. Podawać na gorąco lub zimno.

piątek, 21 października 2005

Składniki:
- bakłażan
- 2 różnokolorowe papryki
- 0,5 kabaczka
- 2 pomidory
- 2 cebule (biała i czerwona)
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 0,5 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy

Bakłażana umyć, pokroić w plastry i oprószyć solą, żeby stracił gorycz. Po 10 minutach opłukać, osuszyć. Oczyszczone papryki i kabaczek umyć, pokroić w krążki. Czerwona cebule obrać, pokroić w talarki.
Plastry bakłażana, rozdrobnioną paprykę, kabaczek i czerwoną cebulę szybko obsmażyć na oliwie, przełożyć do rondla. Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do warzyw, zalać bulionem.
Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, około 15 minut. Kiełbasę i biała cebulę pokroić w krążki, podsmażyć, dodać do warzyw, doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco z ciemnym pieczywem.

poniedziałek, 12 września 2005

Składniki:
- 600 g wołowiny
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag czerwonej fasoli
- 2 listki laurowe
- 400 g pomidorów
- strąk ostrej papryczki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 l bulionu wołowego
- mielony kminek
- pieprz cayenne
- sól

Czerwoną fasolę zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą, włożyć listki laurowe i gotować do miękkości (ok. 50 min). Osączyć na sicie.
Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem cayenne. Na patelni rozgrzać olej, obsmażać partiami mięso. Gdy się mocno zrumieni, przełożyć do garnka.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, wraz z ostrą papryczką posiekać i zeszklić na oleju pozostałym po smażeniu mięsa. Posolić, dodać przyprawy oraz bulion, zagotować i wlać do mięsa.
Dołożyć ugotowaną fasolę, pomidory, wymieszać. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Pod koniec zdjąć pokrywkę, by sos zgęstniał. Podawać gorące z ryżem lub polentą.

Zamiast wołowiny pokrojonej w drobną kostkę możemy użyć mielonego mięsa. Zaoszczędzimy sporo czasu sięgając po fasolę i pomidory z puszki.

Źródło: 'Moje Gotowanie'

piątek, 05 sierpnia 2005

Składniki:
- 0,5 kg fasoli ‘jaś’
- 3 plastry wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki margaryny
- 15 suszonych śliwek bez pestek
- 2 garście rodzynek
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz

Namoczyć fasolę na cała noc w zimnej, przegotowanej wodzie. Następnego dnia osolić lekko tą samą wodę i ugotować w niej fasolę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z posiekaną cebulą. Śliwki namoczyć, a potem pokroić w paski. Margarynę roztopić, wymieszać z mąką i usmażyć na jasnozłoty kolor. Połączyć tę zasmażkę ze szklanką wywaru z fasoli, dołożyć fasolę, stopiony boczek z cebulką, a także śliwki, miód i rodzynki. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Źródło: ‘Stół Polityki’

środa, 30 marca 2005

Składniki:
- 300 g wołowiny
- 200 g suchej kiełbasy
- 2 czerwone papryki
- 300 g ryżu
- 200 g brukselki
- 2 cebule
- olej
- 2 ząbki czosnku
- chili
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Pokroić mięso i kiełbasę. Rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać szczyptę chili, zeszklić cebulę i czosnek. Wsypać ryż, smażyć 10 minut. Rozgrzać dwie łyżki oleju, obsmażyć mięso i dodać do ryżu wraz z kiełbasą, papryką i brukselką. Wlać 4 szklanki wrzątku. Doprawić solą i pieprzem.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż spęcznieje. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Udekorować natką.

I to właśnie zrobię dziś na obiado - kolację :-))) !!!

 
1 , 2





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria