Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

zapiekanki, tarty, pizze

niedziela, 01 grudnia 2013

Bardzo łatwa w przygotowaniu i nie zabiera dużo czasu. Efekt za to jest śliczny i pyszny. Doskonała na lekką kolację z przyjaciółmi.

Tarta z cukinią i boczkiem

- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 100 g boczku surowego wędzonego
- 2 małe cukinie
- 100 - 150 g startego żółtego sera
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz ziołowy
- odrobina przyprawy ziołowej do grilla

Formę do tarty wyłóż ciastem i odstaw aby się ogrzało do temperatury pokojowej.
Boczek pokrój na małe słupki i wrzuć na rozgrzana patelnię. Smaż aż się ładnie zrumieni i cześć tłuszczu się wytopi. Następnie wyjmij boczek i odsącz jeszcze z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na ciasto wyłóż połowę sera, następnie boczek i resztę sera (dostaw odrobinę, aby posypać wierzch).
Cukinię umyj i pokrój na cienkie plasterki. Ułóż je jako kolejną warstwę.
Jajka roztrzep ze śmietanką, dopraw solą i pieprzem do smaku. Ja dodatkowo dodałam ostrej przyprawy ziołowej do grilla, aby tarta nie była mdła. Zalej przygotowana tartę. Na wierzch posyp odrobina sera.
Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i piecz około 30 minut.

Ja podaję ja na ciepło z sałatą na bazie sałaty lodowej.

Tarta z cukinią i boczkiem

Smacznego

wtorek, 29 października 2013

Dla mnie to smak dzieciństwa. Świetnie sprawdza się na podwieczorek czy kolację.

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki na 4 porcje

- 250 g ryżu
- szklanka mleka
- szklanka wody
- łyżka masła
- szczypta soli
- 4 dorodne kwaskowate jabłka (około 0,5 kg)
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
- rodzynki (opcjonalnie)
- 500 g jogurtu greckiego do podania

Wodę zagotuj z mlekiem. Dodaj szczyptę soli i łyżkę masła. Wrzuć ryż i ugotuj do miękkości.
Formę do zapiekania (najlepiej szklaną) wysmaruj masłem i wysyp bulką tartą.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn.
Na dno formy wyłóż 1/3 ryżu, na niego połowę jabłek. Obsyp je odrobiną cukru i cynamonu. Można też dodać rodzynki. Następnie ułóż drugą warstwę z 1/3 ryżu i resztę jabłek + cukier i cynamon. Na wierzch wyłóż ostatnią porcję ryżu. Wygładź i przykryj. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz około 30 minut.
Po upieczeniu odstaw, aby troszkę przestygła. Porcje podawaj obficie polane jogurtem greckim i ewentualnie posypane jeszcze cukrem.

Smacznego


środa, 05 czerwca 2013

Po milionach mniej lub bardziej udanych prób chyba udało mi się  opracować prawie doskonałe ciasto do pizzy.
Z dodatkiem szynki długo-dojrzewającej, szparagów, pieczarek i duuuużej ilości sera jest pyszna.

pizza

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cieplej wody
- 13 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 1 łyżka oliwy
- plaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- ewentualnie zioła

Ilość skłaników na jedną, dużą pizzę

Do wody dodaj pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce zaczyn, aby ruszył, czyli na około 15 minut.
Mąkę przesiej, dodaj do niej zaczyn, oliwę, sól i zioła jeśli chcesz (ja uwielbiam z dodatkiem świeżej bazylii). Wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Cisto wyjąc z miski i uformować w okrągły placek z grubszymi brzegami.

Sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy taki z kartonika
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- bazylia oraz oregano
- szczypta soli i cukru
- pieprz ziołowy

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą lub drobniutko posiekaj i wymieszaj.

Na przygotowane ciasto do pizzy rozprowadź sos. Uważaj aby nie ubrudzić brzegów.

Następnie ułóż ulubione dodatki pamiętając, że ser musi być na spodzie (na wierzchu ewentualnie odrobina do dekoracji) i potem najpierw składniki które mogą się gotować, a na wierzch te, które mają się upiec.

Ja na sos dałam najpierw starty ser żółty, potem szparagi pokrojone w kawałki, szynkę długo-dojrzewającą, pieczarki w plasterkach i wierzch obsypałam odrobiną startej mozarelli.

Pizzę podałam ozdobioną listkami bazylii

Pizzę piecz około 15 – 20 minut w temp. 220oC


pizza

piątek, 24 maja 2013

Sezon szparagowy w pełni więc i ja skusiłam się na nie. Wybrałam proste danie z małą ilością składników, aby szparagi grały pierwsze skrzypce. Wyszła doskonała, lekka kolacja.
Niestety nie nasyciłam się smakiem szparagów, ponieważ mój dwuletni syncio po ekspresowym pochłonięciu swojej porcji zażądał dokładki z mojego talerze :(

Pieczona frittata ze szparagami

- 300 g zielonych szparagów
- 1 mała cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- 4 jajka
- kawałek sera żółtego (np. goudy, około 100 g)
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz biały i ziołowy

Szparagi umyj dokładnie i obetnij zdrewniałe końce. Pokrój na kawałki o długości ok. 2 cm. Cebulę obierz i pokrój w krążki.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę z solą. Dodaj szparagi, podlej odrobiną wody, przykryj i duś kilka minut. Powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne.
Jajka wbij do miski, dodaj odrobinę soli i pieprzu białego i rozbij trzepaczką.
Gdy szparagi dojdą wyłącz ogień pod patelnią, wlej roztrzepane jajka, wymieszaj i przelej do niedużego naczynia do zapiekania lekko posmarowanego tłuszczem. Wstaw od razu do piekarnika rozgrzanego do 170oC. Piecz około 7 minut, aż jajka się zetną, ale tylko do tego momentu. Wyjmij frittata, posyp startym żółtym serem i odrobiną pieprzu ziołowego. Wstaw jeszcze na moment do piekarnika aby ser się stopił.
Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Pieczona frittata ze szparagami

Smacznego

 

Pieczona frittata ze szparagami

niedziela, 04 listopada 2012

Wymaga sporo czasu i pracy, a do tego jest góra zmywania, ale wynagradza wysiłek smakiem.
Polecam na weekendowy obiad.

Ten przepis to mój sposób na lazanie, tak jak przygotowuję ją w domu. Nie wiem jak dużo ma wspólnego z oryginałem, ale moim bliskim bardzo smakuje.

Lazania mięsno-pomidorowo-szpinakowa

Moja lazania składa się oprócz makaronu z trzech części: sosu mięsnego, sosu szpinakowego i beszamelu. Ma też jeden ogromny plus – nie trzeba gotować makaronu!
Po kolei …

Sos mięsny:
- 200 g mięsa mielonego jakie lubicie, ja najczęściej używam z indyka
- 2 cebule
- łyżka masła
- 3 pomidory (lub puszka krojonych w zalewie)
- 2 łyżeczki koncentratu (nie koniecznie)
- suszone bazylia, oregano i ziołowa prowansalskie
- sól (lub vegeta), pieprz czarny
- ząbek czosnku, lub pół łyżeczki granulowanego

Sos szpinakowy:
- pół opakowania mrożonego szpinaku
- łyżeczka masła
- sól

Beszamel
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- szklanka zimnego mleka
- sól
- gałka muszkatołowa

- makaron w płatach do lazanii
- 150 g sera żółtego
- 4 łyżki śmietany 22%

Zacznijmy od sosu mięsnego:
W szerokim rondlu rozpuszczamy masło i szklimy na nim drobno posiekana cebule. Dodajemy mięso i mieszamy bo rozpadło się na kawałeczki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, zioła i czosnek. Dusimy aż pomidory prawie całkowicie się rozpadną i nadmiar soku odparuje, około 20 minut. Próbujemy i ewentualnie dodajemy sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Smak powinien być dość intensywny.

Sos szpinakowy:
Szpinak rozmrażamy. Można zamrożony włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i na małym ogniu rozmrozić. Dodajemy łyżeczkę masła i doprawiamy solą. Gotujemy bez przykrycia, aby odparował, około 10 minut.

Beszamel:
W rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Chwilę podsmażamy, aby w sosie nie było smaku surowej mąki, ale tylko tyle żeby nie ściemniała. Następnie dodajemy po trochu mleka energicznie mieszając najlepiej ‘rózgą’. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy na koniec solą i gałką muszkatołowa, aby nie był mdły.

Ser ścieramy na tarce.

Makaronu nie gotujemy, używamy suchego, gwarantuję, że ugotuje się w czasie pieczenia tylko musi być beszamel.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko beszamelem, na niego kładziemy makaron, ale tak by kawałki na siebie nie zachodziły, bo się nie ugotuje. Następnie smarujemy go beszamelem i wykładamy połowę sosu mięsnego, posypujemy startym serem i układamy dociskając lekko kolejną warstwę makaronu. Ta również smarujemy beszamelem i tym razem wykładamy cały szpinak, posypujemy serem. Znowu warstwa makaronu, beszamel i reszta mięsa. Teraz ostatnia warstwa makaronu, beszamel i na wierzch reszta sera wymieszana ze śmietaną. Ważne jest aby makaron w żadnym miejscu nie wystawał, bo wtedy nie zmięknie. Kolejne warstwy trzeba też lekko dociskać, aby w środku było jak najmniej powietrza.
Wierzch można też posypać ziołami. Naczynie przykrywamy.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy co najmniej godzinę.

Jeśli nie jesteście pewni miękkości makaronu, to można po wyjęciu lazanii wbić nóż i sprawdzić czy lekko wchodzi.

Wiem, że przepis wygląda na skomplikowany i może wydać się trudny, ale zapewniam, że robi się to sprawnie i jedynie ilość garów do umycia jest nieprzyjemna ;)

Smacznego


czwartek, 23 sierpnia 2007

Składniki:
- 600 g pomidorów
- 200 g gotowego ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka mąki
- 1 gałązka tymianku
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki parmezanu
- sól i pieprz (jak zwykle najlepiej świeżo mielony)

Pomidory zanurzyć na chwilkę we wrzątku, wyjąc, opłukać pod zimna wodą i obrać delikatnie ze skórki. Pokroić na cienkie plasterki (najwyżej 3 mm.) i usunąć nasiona.
Ciasto rozwałkować jak najcieniej się da. Wykroić z niego cztery identyczne krążki. Blachę piekarnika oprószyć mąką i ułożyć na niej ciasto. Ponakłuwać je widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego wcześniej do 210 stopni i piec około 10 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika ułożyć na nim ładnie plastry pomidora, tak aby jeden zachodził na drugi. Oprószyć solą i pieprzem. Następnie ułożyć kapary i obsypać listkami tymianku. Wstawić powrotem do piekarnika na niecałe 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika całość oprószyć odrobinę parmezanem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Przepis na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Czas przyrządzania: 18 minut
Kaloryczność: porcja około 350 kcal

środa, 23 maja 2007
    

Składniki:

Ciasto:             
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 2 szklanki wody
- 50 g drożdży
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oliwy
- sól
               
Farsz:        
- 4 duże pęczki szpinaku
- szklanka oliwy
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 opakowania (jedno 270 g) sera feta
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 szklanki zielonych oliwek
- 2 jajka
- sól, pieprz
                     
Rozpuścić w wodzie drożdże; po 20 minutach dodać jajka, sól i oliwę. Rozczyn połączyć z mąką i zarobić ciasto - pozostawić do wyrośnięcia.
Trochę więcej niż połową ciasta wyłożyć na dużą formę natłuszczoną oliwą i piec w 180 stopni C przez 30 minut. W tym czasie oczyścić szpinak, usunąć zepsute liście i osączyć na papierowym ręczniku. Oliwę podgrzać; podsmażyć na niej posiekane czosnek, oliwki i cebulę.
Dodać szpinak i poddusić do odparowania wody. Trzy kostki sera feta pokroić i połączyć ze śmietaną oraz ze szpinakowym farszem, doprawiając solą i pieprzem. Dodać surowe jajka i wymieszać.
Nadzienie wyłożyć na upieczony placek, a pozostałą część ciasta rozwałkować i ułożyć w siateczkę. Piec w 200 stopni C przez około 50 minut.
Źródło: Przewodnik kulinarny. Grecja, Pascal
 
środa, 25 października 2006

Składniki:

- ciasto i sos Knorr do pizzy
- około 100 g sera żółtego
- pół świeżego ananasa lub pół z puszki
- pół puszki kukurydzy
- 100 g szynki konserwowej
- 2 średnie cebule
- 4 średnie pieczarki
- mieszanka ziół do pizzy

Ciasto zrobić według przepisu na opakowaniu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować sos też według przepisu na opakowaniu. Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć rękami na okrągły placek pozostawiając wyższe bandy. Blachę od piekarnika posyp odrobiną tartej bułki. Połóż na niej ciasto i posmaruj je sosem. Uważaj żeby nie upaprać band, bo po upieczeniu nie będzie to wyglądało apetycznie. Odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce żeby podrosło.
Ser żółty zetrzyj na tarce do warzyw na dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj na półplasterki. Pieczarki umyj, osusz dokładnie, przekrój na pół a potem na plasterki. Szynkę pokrój na trójkąty. Kukurydzę i puszkowego ananas odcedź. Ananasa pokrój w cząstki. Jeśli masz świeżego – a taki jest najlepszy, obierz go ze skóry, wydrąż zdrewniały środek i pokrój go na cząstki. Połowę zużyj do pizzy a drugą na pewno zjesz w czasie oczekiwania na pizzę.
Nie jest obojętna kolejność układania składników na pizzy. Musisz je podzielić na te które mają się gotować (te będą na spodzie) i te które mają się upiec (te będą na wierzchu).
Najpierw zawsze nałóż ser starając się by nie został na bandach. Odrobinę możesz zostawić do posypania po wierzchu, ale naprawdę odrobinę. Na ser sypiemy kukurydzę i układamy ananasa. Potem kładziemy szynkę. Na nią idą pieczarki i cebula. Na koniec posypujemy tą odłożoną odrobiną sera i mieszanką ziół do pizzy. Można jeszcze posypać mielonym kolorowym pieprzem lub mielonym suszonym chili.
Nagrzewamy piekarnik do co najmniej 200 stopni. Jeśli macie opiekacz i termoobieg to włączcie te funkcje. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę wstawiamy pizzę na 15 do 20 minut.

Możesz podawać z dodatkowym sosem do pizzy, ketchupem lub majonezem.

Zamiast ananasa można użyć pokrojonych oliwek wtedy pizza będzie miała bardziej wytrawny smak, zamiast słodkawego.

Wiele razy wypróbowywałam różne przepisy na ciasta do pizzy, ale  nigdy żadne mi nie wyszło dobrze. Zaczęłam zatem używać gotowego ciasta Knorr i uważam, że jest niezłe.

czwartek, 09 marca 2006

Składniki:
- 12 kromek pieczywa tostowego
- 4 papryki
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 200 g mozzarelli
- 2 – 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz

Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa- sól
- pieprz

Z masła, mąki i mleka przyrządzić sos beszamelowy (co oznacza stopić masło w garnku, dodać mąkę, wymieszać i powoli dodawać zimne mleko mieszając i trzymając garnek na małym ogniu, zagotować, doprawić i gotowe). Kromki chleba opiec, natrzeć z obu stron czosnkiem. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić, blanszować 5 minut we wrzątki, osączyć. Pomidory obrać i pokroić w plasterki, cebulę posiekać, ser utrzeć
W natłuszczonej żaroodpornej formie rozprowadzić trochę sosu, ułożyć 4 kromki chleba. Nakryć połowa warzyw, posypać połową sera, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i polać sosem.
Ułożyć kolejne 4 kromki chleba i postępować identycznie. Na wierchu ułożyć 4 ostatnie kromki chleba, docisnąć i polać resztą sosu. Zapiekać 30 minut.

wtorek, 03 stycznia 2006

Składniki:
- 300 g mąki,
- 500 g szpinaku,
- 40 g drożdży,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 200 g parówek lub serdelowej
- 2 łyżki tłuszczu,
- 1 jajko
- sól,
- 1/2 szklanki mleka,
- pieprz.
- 250 g cebuli,
- 4 łyżki zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z mlekiem, dodać l-3 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swą objętość, połączyć go z mąką, dodając jednocześnie jajka i tłuszcz. Wyrabiać drewnianą łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać parę łyżek letniej wody. Wyrobione gładkie ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę obrać, drobno posiekać, osolić, ogrzewać na patelni na małym ogniu. Gdy zacznie żółknąć, dodać tłuszcz (1 łyżka), dusić chwilę, uważając, żeby się nie przypaliła. Szpinaczek przebrać, oberwać listki, umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę. Liście wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 2 minuty odcedzić, gdy ostygnie posiekać. Kiełbasę lub parówki obrać ze skórek, rozgnieść widelcem na masę. Masę parówkową dodać do cebuli, jednocześnie włożyć roztarty z solą czosnek, mieszając podgrzewać chwilę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany szpinaczek wymieszać z surowym jajkiem. Tortownicę (dno i ścianki) posmarować tłuszczem lub wyłożyć folią aluminiową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, formując dwa krążki. Większym krążkiem wyłożyć dno i boki tortownicy, lekko posolić. Wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko podpiec. Wyjąć z piekarnika. Na powierzchni ciasta ułożyć szpinaczek, a na nim masę parówkową, przykryć drugim krążkiem ciasta, sklejając dookoła. Przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika, upiec rumieniąc powierzchnię na jasnozłoty kolor.

Upieczoną potrawę włożyć na półmisek, podawać na gorąco z dodatkiem sosu śmietanowego lub grzybowego i surówek, np. z zielonej sałaty ze szczypiorkiem. Podawać jako drugie danie obiadowe. Zapiekance wykorzystywanej w postaci jednodaniówki powinien towarzyszyć barszcz czerwony podany w filiżankach...

 
1 , 2 , 3





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria