Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

placki, pierogi i inne kluchy

środa, 27 lipca 2016

Najprostsze na świecie i szybkie do zrobienie. Idealne na śniadanie.

Placuszki bananowe

- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
- 4 łyżki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cukru

Banana rozgnieć widelcem w misce na papkę. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładkie ciasto.
Smaż na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Można je też usmażyć na ceramicznej lub teflonowej patelni bez tłuszczu – wtedy warto do ciasta dodać 2 łyżki oleju.

Placuszki podaje z konfiturą i Świerzymi owocami.

Smacznego


niedziela, 30 listopada 2014

Doskonałe na leniwe, niedzielne śniadanie.

Puchate placuszki z ananasem i kokosem

- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ¾ szklanki maki pszennej
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pół świeżego ananasa
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- olej do smażenia

Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj jogurt grecki i sodę, ponownie zmiksuj. Porcjami dodawaj mąkę dalej miksując.
Ananasa obierz i wytnij środkową, zdrewniałą cześć. Pokrój w drobną kostkę. Dodaj do przygotowanego ciasta wraz z wiórkami kokosowymi i wymieszaj łyżką.

Smaż porcjami na rozgrzanym oleju formując małe placuszki na zloty kolor.

Placuszki podałam oprószone cukrem pudrem w towarzystwie naturalnego serka homogenizowanego i kakao z miodem.

Smacznego

czwartek, 28 sierpnia 2014

Straszliwie zaniedbałam bloga, ale za to miałam rewelacyjne wakacje.
Najpierw bardzo udany urlop z dzieckiem nad morzem, a potem tydzień bez dziecka przeżyty jak za dawnych studencko-imprezowych czasów ;)

Z tego wszystkiego zapomniałam pokazać Wam mój pomysł na pyszne placki jaglane z owocami. Robiłam je w lipcu, gdy sezon na truskawki był w pełni, ale na szczęście można użyć do ich przygotowania praktycznie każdych owoców. Ze śliwkami z pewnością tez będą pyszne. Na dobrą sprawę można je również przygotować bez owoców.

Jaglane placuszki z owocami

Sprawdzą się doskonale na drugie śniadanie do szkoły!


- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 4 czubate łyżki mąki
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- olej rzepakowy do smażenia

- owoce – tym razem użyłam szklanki truskawek i średniego banana

Kaszę przelej na sitku wrzątkiem (pozbędziesz się w ten sposób goryczki). Zagotuj 1 i ½ szklanki wody. Kaszę wrzuć do wrzątku, zamieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj 15 minut.
Ostudzona kasze zmiksuj w blenderze z reszta składników (oprócz oleju i owoców). Gdyby ciasto wyszło zbyt rzadkie można dodać nieco więcej mąki, jeśli za gęste – odrobinę więcej mleka.
Truskawki i banana pokrój na niewielką kostkę
Przygotowaną masę wymieszaj delikatnie z owocami.

Na patelni rozgrzej olej i smaż zgrabne placuszki porcjami. Aby się zrumieniły olej powinien być dobrze rozgrzany.
Usmażone placki kładź na kilka minut na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki można podać same, są równie dobre na ciepło i zimno. Pysznę będą też z jogurtem grecki i/lub miodem.

Smacznego 


piątek, 25 kwietnia 2014

Zostało mi kawałek pieczonego kurczaka. Za mało, żeby zjeść na ciepło, a szkoda takie pyszności wyrzucać.
Zaimprowizowałam więc placki i warto było, bo wyszły pyszne.

Placki z cukini i kurczaka

Składniki:
- średnia cukinie
- garść mięsa z pieczonego kurczaka
- 1 marchewka
- średnia cebula
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki
- sól i pieprz
- odrobina przyprawy ziołowej do grilla

Jajka roztrzepałam z mlekiem. Wymieszałam dokładnie z mąką. Dodałam pokrojone w bardzo drobną kostkę cukinie (ze skórką), kurczaka, marchewkę i cebulę. Doprawiłam przyprawami i usmażyłam zgrabne placuszki na rozgrzanym tłuszczu.
Pysznie smakują same, ale można podać do nich sos sporządzony z jogurtu, czosnku, ziół prowansalskich, soli i pieprzu ziołowego. Tylko sos musi być dość delikatny żeby nie zdominował smaku placków.

Poszukując jakiegoś ciekawego przepisu w którym głównym składnikiem byłyby paluszki krabowe wpadłam na recepturę koreańskich placuszków JEON.
Jak sie dowiedziałam placuszki można przyżądzac praktycznie ze wszystkim, zamiast paluszków można dodać przykładowo pieczarki. To chyba jedna  z tym dań co za główne składniki ma ‘co pozostało kucharzowi w lodowce’.
W każdym razie przepis przetestowałam i placuszki wyszły bardzo smaczne.

placuszki JEON

Składniki:
- 6 paluszków krabowych
- średnia marchewka
- średnia cebula
- kawałek czerwonej papryki (po pokrojeniu ma wyjść około dwie czubate łyżki stołowe)
- kawałek zielonej papryki (po pokrojeniu ma wyjść około dwie czubate łyżki stołowe)
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki mąki
- szczypta vegety i pieprzu ziołowego
- olej do smażenia

Paluszki krabowe i warzywa pokroiłam w bardzo drobną, równą kosteczkę. 

placuszki JEON 

W misce rozbełtałam jajka, dodałam wszystkie składniki, przeprawy i mieszając delikatnie dodawałam porcjami mąkę.
Powinna wyjść taka dość gęsta masa, aby porcja nabrana na łyżkę od razu nie spływała.

 placuszki JEON

Na rozgrzanej teflonowej patelni smażyłam małe placuszki (tyle ciasta ile da się nabrać bez wysiłku na łyżkę stołową).

placuszki JEON

Po smażeniu trzeba je koniecznie odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

placuszki JEON 

Wyszły przepyszne, takie bardzo delikatne. Warzywka zmiękły i całość była jednolitej konsystencji.
Placków starczyło dla dwóch osób, ale specjalnie się nie przejedliśmy ;)

Szczerze mówiąc jak będę je robiła następnym razem to użyję tylko 2 jajek i 2 łyżek mąki, aby mniej było ciasta.

Świetny byłby do nich taki gotowy chiński sos słodko-kwaśny lub inny o wyraźnym smaku.

 

Z poprzedniego obiadu zostało mi trochę bitek. Za mało na dwie pełne porcje, ale zbyt pyszne by się zmarnowały. Idealnie nadawały się do placków ziemniaczanych.

Przypomniało mi się, kiedyś na TVN Style oglądałam program w którym dwie irytujące pannice pokazywały zmodyfikowane przepisy na tradycyjne dania w wersji mniej kalorycznej i zdrowszej.

Po krótkich poszukiwaniach odnalazłam przepis z programu 'Rewolucja na talerzu' na pieczone placki ziemniaczane. Naturalnie nie byłabym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała.

Oto moja wersja tych placków.
 
 Pieczone placki ziemniaczne
 
Składniki:
- 800 g ziemniaków (5 szt.)
- średnia cebula
- duża marchewka
- 1 jajko
- łyżka stołowa mąki
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- natka pietruszki, około łyżki stołowej
- sól i pieprz czarny
 
 
Cztery ziemniaki i marchewkę starłam na tarce o grubych oczkach. Ostatniego ziemniaka i cebulę starłam na drobnej tarce.
Tak przygotowaną masę powinno się posolić i odcisnąć na sitku.
Następnie dodałam jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dość grubo posiekaną natkę i przyprawy. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać.
 
Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i posmarowałam olejem. Łyżką ułożyłam na niej coś na kształt placków. Wyszło mi 12 sztuk.
Placki z wierzchu posmarowałam również odrobiną oleju.
 
Danie wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i nastawionego na opiekanie od góry na około 30 minut.
 
Placki smakiem nie odbiegały od tych smażonych w tradycyjny sposób na oleju na patelni jednak wizualnie troszkę się różniły. Ziemniaki jakby odparowały i placuszki były dość 'klapnięte'.
 
Układając masę na blasze trzeba te placki zrobić dość grube, aby potem wyglądały tradycyjnie.
 
Placki podałam z resztką bitek wołowych z sosem i pomidorem.
 

środa, 06 listopada 2013

Pyszne placuszki. Szybko i łatwo je zrobić. Nie generują też nieprzyjemnego zapachu w domu przy smażeniu.

placki 

- 1,5 szklanki mąki
- 200 g puree z dyni wcześniej upieczonej i zmiksowanej (przepis)
- 50 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Mąkę przesiej przez sito. Dodaj resztę sypkich składników (cukier, sól i proszek do pieczenia), wymieszaj. Dodaj resztę składników i zmiksuj na jednolitą masę.
Porcje ciasta wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż aż się zazłocą i urosną, po około 2 minuty z każdej strony. Jeśli masz patelnię teflonową lub ceramiczną możesz smażyć bez użycia dodatkowego tłuszczu – ja tak robię.
Podawaj np. z jogurtem i/lub powidłami, dżemem, owocami.

środa, 23 października 2013

Smaczne, lekkie, lekko wilgotne placuszki. Typowo jesienny smak.

Owsiane placuszki z dynią i jabłkiem

Składniki na 6 – 8 porcji.

- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 szklanka puree z dyni wcześniej upieczonej i zmiksowanej (przepis)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jabłko

Płatki owsiane zmiksuj w blenderze na pył. Wymieszaj z mąką i resztą sypkich składników. Dodaj dynę, mleko, jajka i olej. Zmiksuj mikserem na gładką masę.
Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do jarzyn o grubych oczach. Dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
Placki smaż na teflonowej lub ceramicznej patelni już bez dodatku tłuszczu na złoty kolor. Smaż na małym ogniu.
Mam taki sposób: nakładam porcje ciasta na patelnię, gdy na powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza których pęknięci zostawiają dziurki wtedy przewracam placek na drugą stronę.

Placki podałam z waniliowym serkiem homogenizowanym, plasterkami jabłka polane odrobiną miodu.

Smacznego



środa, 05 czerwca 2013

Uwielbiam kopytka. Są doskonałym dodatkiem do wszelkich dań z sosami, ale z samym masełkiem też są rewelacyjne.
Prosto i szybko się je robi. Nawet osoba z bólem kręgosłupa, jak ja teraz, wykona je w moment.

Kopytka

- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mąki pszennej (ja dałam pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą)
- sól
- łyżka oleju

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i dokładnie ugnieć dokładnie (dobrze jest przepuścić przez praskę), aby nie było grudek. Zostaw do całkowitego wystygnięcia.*
Dodaj jajko i mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie podsypuj maka pszenną i wyrabiaj ciasto, aż jego konsystencja pozwoli na formowanie. Zależnie od wilgotności ziemniaków może być potrzebne więcej mąki.
Uformuj cienkie wałeczki i pokrój na romby. Wrzucaj do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju porcjami i gotuj około 2 minuty od wypłynięcia.
Można podawać od razu lub odsmażyć na tłuszczu.


* najlepiej jeśli są ugotowane poprzedniego dnia

sobota, 17 listopada 2012

… czyli śniadanie po amerykańsku ;)

pankejki

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- szklanka mleka
- szklanka maślanki lub kefiru
- 75 g masła

Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej roztrzep jajko, dodaj mleko i maślankę, wymieszaj.
Do miski z suchymi składnikami dodaj płynne i masło. Wymieszaj  dokładnie, najlepiej mikserem.
Placuszki smaż na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej lub ceramicznej. Po wylaniu ciasta, gdy pojawią się pękające pęcherzyki powietrza przewróć na druga stronę.

Podawał z plasterkami bananów i sosem karmelowym.

Przepis na sos: http://kuchniabakino.blox.pl/2012/11/Sos-karmelowy.html

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria