Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

dania z baraniny

środa, 28 września 2005

Składniki:
- 400 g łopatki jagnięcej
- puszka brzoskwiń lub świeże
- 100 g winogron
- kawałek imbiru
- szalotka
- kieliszek wódki owocowej
- łyżka masła
- goździki
- cytryna
- pieprz kajeński
- oliwa
- cynamon
- sól

Szalotkę posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać 3 łyżki oliwy z sokiem z cytryny, szalotką i imbirem. Doprawić kilkoma goździkami, szczypta cynamonu, pieprzu kajeńskiego i soli.
Pokrojone w paski mięso włożyć do marynaty i chłodzić w lodówce 3 – 4 godziny. Obsmażyć na łyżce oliwy, podlać odrobiną marynaty i dusić pod przykryciem, aż będzie miękkie.
Brzoskwinie obrać. Winogrona przekroić i powyjmować pestki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć owoce i obsmażyć. Alkohol podgrzać, polać nim owoce na patelni i podpalić. Do mięsa dodać owoce wraz z sosem i jeszcze chwilkę razem podgrzewać.

środa, 23 lutego 2005

Składniki:
500 g baraniny z łopatki lub karkówki,
125 ml octu 3%,
2 łyżki masła,
2 jaja,
3-4 żabki czosnku,
1 cebula,
1 pomidor,
100 ml śmietany,
200 g sera (twarogu),
50 g bryndzy lub 1 łyżka utartego sera,
200 g małych obranych kartofli,
1 łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
sól, pieprz,
masło do smarowania formy.

Sparzoną wrzącym octem baraninę opłukać, osuszyć, oczyścić z żył i nadmiaru
tłuszczu, zemleć w maszynce. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać,
posiekać. Pomidor sparzyć, zdjąć skore, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w plastry. Cebule przesmażyć krotko, dodać mięso, pomidor, pietruszkę,
sól, pieprz. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 min. Zdjąć z ognia, dodać czosnek i roztrzepane jajo. Wymieszać.
Twaróg połączyć z bryndza i śmietaną, dodać pozostałe jajo, posolić, doprawić pieprzem, wymieszać na jednolita masę.
W formie wysmarowanej masłem ułożyć warstwę kartofli, na niej baraninę, a na
samym wierzchu twaróg ze śmietaną. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 190 st.C
ok. 45 min. Przełożyć na półmisek.

Podawać z zielona sałatą lub duszona rzepa.

- Na pierwszej warstwie, która tworzą kartofle, można ułożyć przesmażone krotko plastry cukini i bakłażanów, po czym przełożyć je następnymi warstwami.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej

wtorek, 22 lutego 2005

Skład:
1,5 kg baraniny z łopatki
500 g cebuli
500 g ziemniaków
por
2 gałązki selera
0,25 l jasnego piwa
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
 
Oczyszczone i umyte jarzyny pokrajać w plasterki. Mięso pokrajać w plastry, lekko zbić. W garnku układać warstwami: jarzyny, plastry mięsa, wierzchnią warstwę musi stanowić mięso. Posolić, posypać pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę, podlać piwem wymieszanym ze szklanką wody. Dusić 60 minut na bardzo małym ogniu.

Przepis pochodzi z pl.rec.gotowanie






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria