Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

dania z wieprzowiny

czwartek, 06 lutego 2014

Świetny przepis na podanie polędwiczek w odmieniony sposób. Danie lekkie i chyba bardziej na letnie, cieple dni niż na zimę.
Przepis zainspirowany recepturą z książki Hanny Szymanderskiej.

Polędwiczki wieprzowe w jabłkach i cytrynie

- 2 duże polędwiczki wieprzowe
- 2 duże winne jabłka
- 2 średnie cebule
- sok i skórka otarta z polowy cytryny
- łyżeczka cukru
- zioła prowansalskie
- sól i biały pieprz
- duża łyżka prawdziwego masła
- olej do smażenia

Polędwiczki umyj i oczyść z błonek. Osusz dokładnie. Skrop sokiem z połowy cytryny, natrzyj solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi . Odstaw na co najmniej pl godziny do lodówki.
Cebulę posiekaj w półplasterki, a jabłka po obraniu w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej o obsmaż polędwiczki całości ze wszystkich tron na rumiano. Smaż dość długo aby ścięły się w środku. Zdejmij z patelni o odłup na 15 minut.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę. Ostaw.
Jabłka wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj do nich skórkę startą z cytryny, odrobinę soli, cukier i łyżeczkę ziół prowansalskich. Duś chwilę aby straciły nieco wilgoci.
Polędwiczki pokrój na plastry w poprzek włókien. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Poukładaj na nich kawałki masła. Następnie nałóż cebulę oraz jabłka.
Przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 oC piekarnika na kilkanaście minut.
Od razu po przygotowaniu podawaj.

środa, 22 stycznia 2014

To pierwszy przepis, który wypróbowałam z książki kucharskiej Okrasy i Pascala wydanej przez Lidl’a. Wyszło pysznie więc się podzielę. Oczywiście troszkę pozmieniałam, inaczej nie byłabym sobą ;)

 Kotlety schabowe w owsianej panierce

- 6 kotletów schabowych
- 1 duże jajko
- 60 g płatków owsianych błyskawicznych
- 40 g bułki tartej
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 3 łyżki prawdziwego masła
- olej do smażenia

Kotlety rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. W jednej miseczce rozmąć całe jajko, w drugiej wymieszaj płatki owsiane z bułka tartą i suszoną pietruszką. Kotlety obtaczaj w jajku, potem w suchych składnikach dobrze dociskając i smaż na rozgrzanym oleju na rumiano. Ułóż je na blasze w lub naczyniu do zapiekania. Na każdym kotlecie ułóż kawałek masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC na kilkanaście minut aby doszły.
Podawaj najlepiej z sałatką z ziemniaków z tego przepisu.

Smacznego

wtorek, 20 sierpnia 2013

Przedstawiam dziś pomysł na przygotowanie absolutnie przepysznych polędwiczek. Nie wyglądają może super, ale gwarantuję, że smakują doskonale. Sos jest absolutnie przepyszny.

 Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym

Składniki (na dwie porcje):
- 1 dorodna polędwiczka wieprzowa
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 30 ml wódki
- 100 ml śmietanki min. 30%
- olej do smażenia
- sól i pieprz

Polędwiczki umyj i jeśli trzeba oczyść z włókien. Pokrój na kotleciki. Łyżkę miodu wymieszaj z łyżeczką musztardy oraz pieprzem. Posmaruj mięso ze wszystkich stron i odstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na noc).
Zamarynowane polędwiczki obsmaż na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron. Dwie łyżki miodu rozpuść w połowie szklanki ciepłej wody. Dolej wódkę, wymieszaj i wlej na patelnię z mięsem. Teraz dodaj soli. Duś pod przykryciem około 20 min, w tym czasie sos powinien się zredukować i zgęstnieć.
Mięso zdejmij z patelni. Do sosu dodaj musztardę i śmietankę. Wymieszaj i zagotuj. Jeśli sos będzie zbyt aromatyczny można dodać więcej śmietanki. Od razu podawaj.

Ja serwowałam je z gotowanymi ziemniakami. Dobrym dodatkiem będą też buraczki.

środa, 10 lipca 2013

Moja koleżanka kiedyś pracując z Turkami podpatrzyła ten przepis. W moim menu zagościł na stałe, acz kol wiek w spolszczonej wersji.

Cukinie faszerowane

- dwie średnie cukinie (moje ważyły w sumie 650 g.)
- puszka krojonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 220 g mięsa mielonego (np. wieprzowego)
- 2 łyżki suchego ryżu (ok. 45 g.)
- pół malej, czerwonej papryki
- 1 małe jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- pół średniej cebuli
- po łyżce posiekanego koperku i pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka
- jogurt naturalny

(składniki na 2 porcje)

Cukinie umyj, przekrój w połowie w poprzek i łyżeczką wydrąż miąższ, ale nie na wylot. Odłóż go na bok, nie wyrzucaj.
Do mięsa dodaj suchy ryż, posiekaną bardzo drobno paprykę i cebulę, całe jajko, bułkę tartą, koperek i pietruszkę oraz przyprawy. Soli dodaj dużo, bo cukinie sporo jej wchłonie. Wyrób dokładnie.
Do przygotowanych wcześniej cukinii nałóż mięso. Jeśli zostanie farszu uformuj z niego małe pulpeciki.
Do garnka wlej pomidory z puszki i dodaj miąższ wydrążony z cukinii. Zmiksuj blenderem na gładki sos. Postaw na ogniu i zagotuj. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i dopraw solą oraz pieprzem.
Do sosu włóż przygotowane cukinie. Wszystkie powinny być przykryte sosem. Przykryj i duś na małym ogniu około 40 min.
10 minut przed końcem możesz dołożyć pulpeciki z pozostałego farszu.

Cukinie podawaj polane sosem spod gotowania oraz zimnym jogurtem.

Uzupełnieniem tego dania może być pieczywo lub np. pieczone ziemniaki. Można też jeść je samo.



czwartek, 06 grudnia 2012

Takie zawijaski to świetne danie dla gości. Można je przygotować dzień wcześniej ponieważ, nie ukrywam, są czasochłonne. Efekt jest rewelacyjny. Trudno je popsuć.

Roladki z pieczarkami

- 10 koletów z udźca wołowego (lub schabu, lub szynki wieprzowej)*
- olej do obsmażenia

Na farsz:
- 500 g pieczarek
- średnia cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 żółtko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz

Na sos:
- szklanka aromatycznego bulionu wołowego (może byś z kostki)
- 200 g mrożonych leśnych grzybów
- 100 ml. śmietanki 30%
- łyżeczka mąki**
- ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego

Najpierw przygotuj farsz:
Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone drobno pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Pieczarki puszczą wodę. Smaż je aż płyn odparuje i pieczarki się zrumienia lekko. Wystudź farsz. Dodaj żółtko, natkę pietruszki drobno posiekaną, bułką tartą i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw jeszcze solą i perzem.

Kotlety rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdy nakładaj łyżkę farszu i zwijaj roladki, zakładając brzegi do środka. Zepnij wykałaczką.

Roladki obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełóż do gotującego się bulionu i duś na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny.

Mrożone grzyby włóż do garnuszka, podlej odrobina wody i duś około 20 minut.

Roladki wyjmij i ułóż w naczyniu do zapiekania. Do bulionu w którym się dusiły dodaj grzyby i koncentrat pomidorowy. Do śmietanki dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie, aby nei był grudek. Dodaj troszkę gorącego sosu aby zahartować, wymieszaj i wlej do sosu. Zagotuj go jeszcze i polej roladki sosem.

Naczynie przykryj, odstaw do wystudzenia, po czym schowaj na noc do lodówki.

Następnego dnia, na godzinę przed przyjściem gości rozgrzej piekarnik do 170oC i wstaw roladki na 40 minut.

Roladki z pieczarkami

Gwarantuje, że będą kruchutkie, a goście docenią włożony w nie wysiłek ;)
Podana ilość będzie odpowiednia dla 5 osób, bo założę się, że każdy weźmie dokładkę.

Roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i kaszą gryczaną do wyboru, zasmażanymi buraczkami oraz surówką z białej kapusty, marchwi i kukurydzy.

Smacznego


* tym razem używałam szynki wieprzowej
** ja lubię dość rzadkie sosy, jeśli wolisz gęstszy daj dwie łyżeczki


czwartek, 22 listopada 2012


Chciałabym dziś przedstawić drugi z przepisów na żeberka jaki wypróbowałam.
To danie jest lekko ostrawe, całkowicie wytrwane. Smak typowo „męski” ;)

Żeberka w piwno-miodowej marynacie

- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- oliwa do obsmażenia

marynata:
- pół szklanki piwa jasnego
- 2 łyżki prawdziwego miodu
- łyżka sosu sojowego
- łyżka sosu worchestershire (można zastąpić sojowym)
- po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
- łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki pieprzy Cayenne
- pół łyżeczki pieprzu czarnego – łyżeczka kminku mielonego
- łyżeczka soli

Przygotuj marynatę mieszając wszystkie jej składniki. Włóż do niej umyte, osuszone i podzielone na porcje mięso tak by wszystkie kawałki były w marynacie. \przykryj pojemnik i zostaw na noc w lodówce. Jeśli jest taka możliwość warto je raz przewrócić.
Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty, osącz i obsmaż na mocnym ogniu na patelni ze wszystkich stron.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej pozostałą marynatą, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 1,5 godziny pod przykryciem. Warto je kilak razy odwrócić. Jeśli sos wyparuje można dolać wody lub piwa.
Na koniec odkryj żeberka i opiecz jeszcze przez kilka minut.

Ja podałam je z pieczonymi ziemniakami i sałatą z pomidorem.

wtorek, 20 listopada 2012

Obiecałam dwóm męskim brzuchom, żeberka. Dawno ich nie robiłam więc zaczęłam wertować internet w poszukiwaniu ciekawego przepisu. Postanowiła się zmierzyć z ‘żeberkami w coli’. Przepis który wybrałam jako inspirację do mojego dania był … nieco dziwny. Postanowiłam jednak zaryzykować.
Na wszelki wypadek jednak druga porcję żeberek zrobiłam w innej marynacie ;)

Mięso wyszło słodkawe i pikantne jednocześnie. Rzadko spotykany smak, ale na prawdę bardzo dobre. Będę wracać do tego przepisu.

- około 1,5 kg żeberek

Marynata:
- szklanka Coca-Coli
- cebula pokrojona byle jak ;)
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki kminu
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta pieprzy Cayenne

Sos:
- 200 ml Coca-Coli
- szklanka ketchupu łagodnego, naturalnego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryczki chili (ilość zależna od gustu)
- 0,5 łyżeczki musztardy
- łyżeczka oleju
- łyżka cukru
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka sosu Worcestershire (ewentualnie sojowego)

Żeberka umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Sprawdź czy nie mają drobnych opiłków od cięcia kości, jeśli tak to koniecznie dokładnie je usuń. Pokrój na porcje. Zależnie od szerokości żeberek co drugą kostkę lub na pojedyncze.

W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż do niej mięso, dokładnie obtocz, zamknij pojemnik i wstaw na noc do lodówki. Dobrze jest wziąć płaski pojemnik aby wszystkie kawałki mięsa były zanurzone.

Przygotuj sos:
Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Włóż do garnka i dodaj resztę składników sosu. Wymieszaj dokładnie i gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, około 20 minut. Sos ma się zredukować i zgęstnieć. Zostaw sos do przestygnięcia i zmiksuj blederem lub przetrzyj przez sito. Możesz ten zostawić tak jak jest, jeśli nie przeszkadzają Ci Kawalli cebuli w sosie.
Sos przelej do pojemnik, powinno go być prawie pełny kubek, przykryj i wstaw do lodówki.

Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty na sito. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż mięso ze wszystkich stron.
Do pojemnika w którym będziesz piec mięso wlej połowę marynaty, która została. Ułóż na niej mięso i szczelnie pokryj przygotowanym poprzedniego dnia sosem. Pojemnik przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz od 1,5 do 2 godzin. W zależności od wielkości kawałków mięsa.
W czasie pieczenia mięso trzeba kilkakrotnie obrócić. Na ostatnie 15 minut odkryj mięso, a piekarnik ustaw na opiekacz.

Mięso podawał z pieczonymi ziemniakami (przepis niebawem) i surówką lub ogórkiem kiszonym.

Żeberka BBQ w Coca-Coli

p.s. zdjęcie niestety 'cieniutkie', bo tak mi się spieszyło z podaniem do stołu, że zapomniałam sfotografować swoje działo, a chwilkę później było już po wszystkim. Jeden jedyny kawałeczek, który udało mi się schwytać przed obiektyw.

Inspiracja: http://blogs.babble.com/family-kitchen/2011/05/24/coca-cola-bbq-ribs-a-memorial-day-favorite/

środa, 15 marca 2006

Składniki:
- 400 g schabu wieprzowego bez kości
- 2 czerwone papryki
- 4 plastry ananasa z puszki
- 3 – 4 suszone grzyby mun
- olej
- 2 marchewki
- por
- 2 dumki
- sos sojowy
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- sól
- pieprz
- natka

Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut. Mięso i oczyszczoną paprykę, pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w słupki. Por i dymkę posiekać.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju. Wrzucić warzywa i smażyć przez 5 minut. Dodać ketchup oraz ocet, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki.
Grzyby pokroić w paseczki. Dodać do mięsa razem z kawałkami ananasa. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zalewy z ananasa, wlać na patelnię i zagotować, ciągle mieszając. Całość gotować jeszcze 5 minut. Na talerzach danie posypać natką.
Podawać z ryżem.

czwartek, 02 marca 2006

Składniki:
- 600 g schabu (bez kości)
- 4 – 5 winnych jabłek
- 3 cebule dymki
- 250 g pieczarek
- 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 – 5 łyżek gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Schab umyć, osuszyć, pokroić w kilkucentymetrowe maski i obsmażyć na gorącym oleju. Dodać obraną i drobno posiekaną cebulę ze szczypiorkiem. Smażyć, mieszając, 3 minuty. Przełożyć do rondla, oprószyć solą oraz pieprzem, podlać bulionem i dusić na wolnym ogniu 20 – 30 minut.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, opłukać i obsmażyć na maśle. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dołożyć do pieczarek i mieszając, smażyć razem dalsze 2- 3 minuty.
Pieczarki z jabłkami oprószyć solą oraz pieprzem, zaprawić śmietaną i przełożyć do rondla z mięsem. Dusić 10 minut. Podać posypane posiekaną natką.

czwartek, 12 stycznia 2006

Składniki:
- 600 g kaszanki
- 700 g kwaśnych jabłek
- cebula
- 3 łyżki masła
- majeranek
- mielona papryka
- sól
- pieprz

Jabłka umyć, wydrążyć obieraczką do warzyw gniazda nasienne, pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać połowę masła, włożyć plastry jabłek i obsmażyć na złoty kolor. Doprawić majerankiem, papryką oraz solą i pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Kaszankę podgrzać we wrzącej wodzie, pokroić na kawałki, obsmażyć na łyżce masła. Na pozostałym maśle zrumienić cebulę. Kaszankę ułożyć na plastrach cebuli i obłożyć usmażonymi jabłkami. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i mocno podgrzać pod przykryciem.
Podawać z dodatkiem białego pieczywa.

 
1 , 2 , 3





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria