Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

dania z wolowiny i cielęciny

środa, 15 stycznia 2014

Polecam dziś pyszny gulasz który ostatnio wykombinowałam.

Gulasz wołowy z warzywami

- 0,5 kg wołowiny
- 2 cebule
- garść suszonych grzybów leśnych
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 mala czerwona papryka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, mieszanka ziół do grilla, kumin rzymski (mała szczypta), kminek (odrobinka)
- olej rzepakowy do smażenia

Mięso umyj i pokrój w równe kostki, dość małe. Wrzuć do miski, wlej odrobinę oleju i przypraw według gustu. Oprósz mąką. Wymieszaj.
Patelnię rozgrzej mocno, wlej olej i przesmaż mięso. Gdy się zrumieni dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż chwilę.
Przełóż wszystko do garnka o grubym dnie. Zalej gorąca wodą aby mięso było przykryte. Dodaj grzyby. Przykryj i duś na małym ogniu.
Po około 30 minutach dodaj pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i paprykę oraz przecier pomidorowy.
Gotuj na wolnym ogniu aż mięso całkiem zmięknie a sos zgęstnieje. Czas zależy od wielkości kawałków mięsa oraz jego jakości. U mnie w sumie trwało to mniej więcej godzinkę.
Często mieszaj aby się nie przypaliło.

Podawaj z kaszą.

Smacznego

wtorek, 01 września 2009

Składniki:

- 1 kg cielęcego udźca lub łopatki
- 1 cytryna
- cebula dymka
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- sól
- pieprz

Mięso umyć, osuszy ć, natrzeć solą oraz zmiażdżonym czosnkiem i skropić sokiem z połowy cytryny. Zawinąć w folię i schodzić co najmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć i ułożyć w formie do pieczenia. Posmarować dwoma łyżkami masła. Piec w temperaturze 200 stopni polewając od czasu do czasu powstającym sosem. Gdy mięso się zrumieni obniżyć temperaturę do 180 stopni i dostawić w piekarniku aby doszło. Łączny czas pieczenie nie powinien przekroczyć około 50 minut.
W rondlu rozgrzac resztę masła i zeszklić posiekaną cebulę dymkę. Oprószyć ją mąką i zasmażyć. Cały czas mieszając wlać do rondla zimny bulion i dokładnie wymieszać.  najlepiej bulion wlewać bardzo powoli i cały czas mieszać. Zagotować. Dodać listek laurowy, sok z cytryny i pokrojoną w cieniutki paseczki skórkę z cytryny. Gotować 10 minut na małym ogniu często mieszając. Do sosu wlać śmietanę i ponownie podgrzać. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku i podawać z pieczoną cielęciną.

poniedziałek, 13 listopada 2006
Składniki:

- 0,8 kg wołowiny na pieczeń
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki

Mięso natrzeć solą i pieprzem, związać białą nitką nadając mu kształt podłużnej paczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zrumienić mięso ze wszystkich stron. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie oleju, obłożyć nią mięso, zalać 0,5 szklanki wody. Piec godzinę w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas należy mięso odwracać. W razie potrzeby można podlewać dodatkowo wodą.
Po godzinie sosach obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Gdy mięso będzie już miękkie wyjąć mięso z naczynia, pokroić w plastry. Wlać do garnka z sosem z pieczenia śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką. Gotować 10 minut mieszając, doprawić. Mięso ułożyć na półmisku, polać odrobiną sosu, posypać pietruszką. Resztę sosu podać na stół osobno, w sosjerce.
Można podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi(polecam pieczone) i surówkami.

środa, 08 lutego 2006

Składniki:
- 700 g cielęciny
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone papryki
- pomidor
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 1 łyżka kaparów
- 4 łyżki zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- mielona papryka
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- gałązki natki

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Włożyć mięso i smażyć aż się zrumieni. Dodać paprykę oraz cząstki pomidora bez skórki. Oprószyć solą, pieprzem i mieloną papryką.
Cielęcinę z warzywami przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać winem, posypać oliwkami i kaparami. Zapiekać pod przykryciem 30 minut w temp. 200 stopni. Posypać posiekana natką.

poniedziałek, 02 stycznia 2006

Składniki:
- 1,5 kg rostbefu
- 2 opakowania mrożonki warzywa na patelnię z ziołami i papryką
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz

Mięso odciąć od kości, związać, posmarować połową oliwy. Piec ok. 30 min w 190°C, skrapiając wodą. Pod koniec przeciąć nici, oprószyć solą i pieprzem. Pieczeń pozostawić na 10 minut w piekarniku.
Z opakowania mrożonki warzywa na patelnię z ziołami i papryką wyjąć saszetkę z przyprawą. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mrożonkę (bez rozmrażania), smażyć 7-9 minut, mieszając. Pod koniec wsypać przyprawy z saszetki, wymieszać.
Pieczeń wyjąć na półmisek, pokroić w plastry, polać sosem z pieczenia. Podawać z warzywami.

Źródło: Moje Gotowanie

wtorek, 08 listopada 2005

Składniki:
- 12 dużych ziemniaków
- 400 g wołowina bez kości
- 3 cebule
- 1/3 szklanki oleju
- 100 g śmietany 18%
- sól
- mielony czarny pieprz
- natka pietruszki
- łyżeczka mąki pszennej

Mięso ugotować i pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Ostudzić, skroić czapeczki i wydrążyć miąższ. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zrumienić na części oleju.
Brytfannę wysmarować tłuszczem, układać w niej miseczki ziemniaczane  napełnione mięsem wymieszanym z cebulką. Oprószyć solą i pieprzem. Do tłuszczu po smażeniu cebuli wsypać mąkę, wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą praz pieprzem
Sosem polać ziemniaki i piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

wtorek, 25 października 2005

Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 300 g sera pleśniowego
- 4 łyżki posiekanych orzechów
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa

Polędwice umyć pod zimną wodą. Czosnek rozgnieść, rozetrzeć z łyżką oliwy i posmarować nim mięso. Oprószyć pieprzem. Polędwice ułożyć na natłuszczonej blasze i piec 10 minut w bardzo wysokiej temperaturze (220 stopni) – dzięki temu mięso wewnątrz pozostanie soczyste.
Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu polędwicy ułożyć plasterki sera pleśniowego i posypać orzechami.
Upieczone mięso zostawić  w wyłączonym piekarniku na 10 – 15 minut. Pokroić w plastry ostrym nożem.

piątek, 14 października 2005

Składniki:
- 500 – 600 g cielęciny bez kości
- sól
- pieprz
- 30 g mąki
- 30 g tłuszczu
- 50 g cebuli
- 60 g ketchupu pikantnego
- papryka
- 1/8 l śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego koperku

Mięso opłukać, obrać z błon, pokroić w poprzek włókien na 8 plastrów. Pobić tłuczkiem zwilżonym wodą, nadać okrągły kształt. Obsypać solą, pieprzem i mąką. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Ułożyć w płaskim rondlu w jednej warstwie, dodać obraną, pokrojoną i lekko zrumienioną na pozostałym po smażeniu tłuszczu cebulę. Mięso podlać 1/8 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pikantny  ketchup, do smaku paprykę, sól, wymieszać, zagotować.
Podawać z kluseczkami i sałatką.

środa, 28 września 2005

Składniki:
- 0,5 kg rostbefu
- 150 g sera rokpol
- 2 pory
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 200 g mrożonego ciasta francuskiego
- czosnek
- sól
- pieprz

Umyte pory przekroić wzdłuż, wrzucić do lekko osolonego wrzątku na 3 – 4 minuty, osączyć i osuszyć. Mięso natrzeć pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Na patelni rozgrzać masło, włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Oprószyć solą, odstawić do ostudzenia.
Rozmrożone ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia. Na połowie płata ciast ułożyć liście pora, na nich położyć mięso. Wierzch i boki mięsa obłożyć plasterkami rokpola.
Drugą połową płata ciasta przykryć mięso, zlepić dokładnie brzegi ciasta. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec 30 – 40 minut w temperaturze 200 stopni.

poniedziałek, 12 września 2005

Składniki na 6 porcji:
70 dag pręgi wołowej
2 marchewki
2 cebule
1/2 kg ziemniaków
25 dag pieczarek
3 pomidory
10 dag wędzonego boczku
szklanka bulionu mięsnego
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
szczypta tymianku
sól, pieprz, cukier

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić, oprószyć mąką, solą i pieprzem. Olej rozgrzać w rondlu, zrumienić mięso. Wlać gorący bulion, dodać ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy, przykryć i dusić 45 min na małym ogniu.
Pieczarki i marchewki oczyścić, pokroić na plasterki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki.
Masło stopić na patelni, przesmażyć pieczarki, zdjąć. Włożyć marchewkę, podsmażyć, zdjąć. Włożyć boczek, wytopić. Wrzucić cebulę, lekko oprószyć cukrem, smażyć mieszając, aż się lekko skarmelizuje.
Do mięsa dodać ziemniaki i cebulę z boczkiem, dusić 15 minut. Dodać marchewkę, pieczarki i pomidory, delikatnie wymieszać, dusić jeszcze 30 minut (jeśli potrzeba, płyn uzupełnić wodą). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Szybkie, tanie danie

Źródło: 'Moje Gotowanie'

 
1 , 2 , 3 , 4





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria