Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

dania z dziczyzny

wtorek, 08 marca 2005

Składniki:
- kaczka
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 3 pomarańcze
- pół cytryny
- cebula
- pieprz
- ząbek czosnku
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 2 łyżki masła
- sól
- szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżka mąki

Sprawiona kaczkę umyć i osuszyć. Otrzeć skórkę z 1 pomarańczy i 0,5 cytryny, wycisnąć sok. Obraną cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Ryż wymieszać z cebulą, skórką i sokiem z pomarańczy oraz cytryny, orzechami, rodzynkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Kaczkę napełnić farszem i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w brytfannie. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni, skrapiając woda lub sokiem pomarańczowym. Pod koniec pieczenia kaczkę obłożyć plastrami 2 pomarańczy. Sos z opieczenia przecedzić do rondla. Sok pomarańczowy wymieszać z mąka, wlać do sosu i mieszając, zagotować. Sos doprawić solą oraz pieprzem i podawać z kaczką.

środa, 23 lutego 2005

Składniki:
1 kg szynki z dzika,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
15 dag słoniny wędzonej,
80 dag kapusty kwaszonej,
1 pęczek świeżego koperku (lub 1 łyżka suszonego),
sól,
pieprz

Umyte mięso zabejcować na 3-6 dni, po czym osączyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Okręcić sznurkiem, jak się zwykle owija szynkę, pod sznurkiem umieścić cienkie paski słoniny (5 dag). Tak przygotowane mięso włożyć do brytfanny, opiec w gorącym (200-220°C) piekarniku, po czym podlać winem, przykryć folią aluminiową i dusić do miękkości na średnim (180°C) ogniu. Sok pod pieczenia uzupełniać w miarę odparowywania. Następnie zdjąć folię, zarumienić mięso, usunąć sznurek. Gotową pieczeń pokrajać w cienkie plasterki.
Podczas pieczenia mięsa przyrządzić kapustę:
10 dag słoniny pokrajać w drobną kostkę, zesmażyć. Skwarki wyjąć i odłożyć. Kapustę włożyć na wytopiony tłuszcz (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać ją pod bieżącą wodą), po czym zalać wodą, dodać nieco soli oraz koperek, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Na końcu odparować sok. Plasterki pieczeni ułożyć na środku ogrzanego półmiska, wokół umieścić kapustę, posypać skwarkami i podawać.

Jak wszystkie potrawy z kapusty, ta również nie należy do lekkostrawnych. Jednakże wspaniałym dodatkiem do niej będzie świeży, chrupiący chleb.

Źródło: qchnia.glt.pl/

Składniki:
50 dag mięsa (okrawki),
2 dag papryki,
tłuszcz,
20 dag cebuli (dymki lub szalotki),
5 dag migdałów,
piwo jasne,
sól,
pieprz,
goździki,
majeranek
miód naturalny do smaku

Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z obraną, opłukaną cebulą naszpikowaną goździkami oraz sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami. Zalać piwem, a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości i doprawić.

Podawać z ziemniakami i surówkami.

Źródło: qchnia.glt.pl/

Składniki:
50 dkg mięsa bez kości,
10 dkg boczku wędzonego,
2 dkg mąki,
15 dkg cebuli (dymki lub szarotki),
2 owoce ostrej papryki,
sól,
pieprz,
papryka mielona
przyprawa do mięs do smaku.

Mięso umyć i pokrajać w kostkę. Boczek pokrajać, także w kostkę, częściowo go stopić, włożyć poprószone przyprawami i mąką mięso oraz obraną i opłukaną cebulę, zrumienić, zalać małą ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Paprykę posiekać, dodać pod koniec duszenia i doprawić.

Podawać z kluskami i surówkami.

Źródło: qchnia.glt.pl/

Składniki:
60 dkg mięsa bez kości,
8 dkg słoniny,
2 dkg mąki,
tłuszcz,
białe wytrawne wino,
25 dkg boczników,
sól, pieprz,
przyprawa myśliwska i sos woreestershire do smaku.
 
Mięso umyć, a po usunięciu błony naszpikować cienkimi paskami słoniny. Następnie natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić do miękkości pod przykryciem. Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia. Miękkie mięso pokrajać w plastry w poprzek włókien i polać doprawionym sosem.

Podawać z ryżem i surówkami.

Źródło: qchnia.glt.pl/

Składniki:
1 dorodny młody bażant,
25 dkg smalcu,
sól,
papryka słodka.

Ciasto:
20 dkg mąki,
3 jajka,
2 szklanki jasnego piwa,
1 zmiażdżone ziarno jałowca,
sól,
pieprz.

Zaprawa:
po 5 dkg marchwi, pietruszki i selera,
10 dkg cebuli,
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
1 listek laurowy,
2 łyżki oleju,
szczypta cukru.

Przygotować zaprawę, warzywa umyć, oczyścić, opłukać, dobrze osączyć z wody, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (cebulę pokrajać w drobną kostkę) i wygnieść ze zmiażdżonymi przyprawami, cukrem i olejem, aż jarzyny puszczą sok.
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką i natrzeć przygotowaną zaprawą z jarzyn, włożyć do porcelanowego lub emaliowanego naczynia, obsypać pozostałymi z nacierania warzywami, przykryć pokrywką i wstawić do chłodnego (do +7°C) miejsca na 2 dni. Po wyjęciu bażanta szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć, powycierać ściereczką, posolić, oprószyć papryką i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami. Jajka umyć, wybić do piwa, posolić i przez chwilę ubijać trzepaczką, dodać do mąki i łyżką wyrobić gładkie ciasto.
Bażanta podzielić na małe cząstki (kąski, większe kości wyjąć), maczać w cieście i smażyć w gorącym tłuszczu. Gdy kąski zrumienią się, przełożyć do brytfanny i wstawić do ciepłego piekarnika na 10 - 15 min., aby doszły, czyli dopiekły się w środku.

Podawać z frytkami, wykwintnymi sałatkami owocowymi i jarzynowymi. Bażancie kawałki można też podawać jako gorącą przystawkę.

Źródło: qchnia.glt.pl/

Składniki:
800 g sarniny na pieczeń,
150 g słoniny,
150 ml bulionu mięsnego,
150 ml czerwonego wytrawnego wina,
1 łyżka maki,
sól, pieprz.

Farsz:
150 g combra sarniego,
80 g świeżych prawdziwków,
1 cebula,
1 łyżka masła,
1 łyżka tartej bulki.

Pieczeń oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić skośnie w poprzek włókien na 4 podłużne kawałki. Każdy z nich rozbić mocno tłuczkiem, osolić, doprawić pieprzem. Słoninę pokroić w cienkie plasterki.
Comber umyć, pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę. Grzyby oczyścić, umyć i bardzo drobno posiekać. Cebule obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle. Wszystkie wymienione składniki połączyć, dodać tarta bułkę i starannie wymieszać.
Przygotowane zrazy smarować farszem, zwinąć ciasno, obłożyć plasterkami słoniny i związać mocno bawełnianą nicią.
Ułożyć w rynience i dusić na wolnym ogniu 30 min., obracając zrazy w miarę ich rumienienia.
Zrumienione, obsypać mąką, podlać winem i bulionem, po czym dusić pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości (ok. 1,5 godz.).

Podawać z kasza perłową we własnym sosie.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria