Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

dania z drobiu

wtorek, 25 kwietnia 2017

Bardzo prosty w przyrządzeniu, a jednocześnie pyszny sposób na szybki obiad.

Kurczak w  sosie z suszonymi

- 8 podudzi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 100 ml śmietanki 30%-36%
- słodka czerwona papryka w proszku
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
- listki świeżej bazyli
- olej rzepakowy do smażenia


Mięso oprósz papryką w proszku, solą i pieprzem.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso po parę minut z każdej strony. Powinno się zarumienić. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.

Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodaj pokrojone w paseczki pomidory i trochę wody. Gdy się zagotuje dodaj płaska łyżeczkę czosnku. Następnie wlej śmietankę, wymieszaj i włóż z powrotem mięso. Przykryj wszystko, zmniejsz gaz i duś około 20 minut od czasu do czasu mieszając (teraz sos nabierze smaku suszonych pomidorów).

Przed podaniem posyp posiekaną świeżą bazylią.

Podawaj z kaszami (np. bulgur świetnie pasuje), makaronem lub ziemniakami oraz surówką.

czwartek, 03 listopada 2016

Bardzo łatwy w przygotowaniu obiad dla dwóch osób.

Kurczak curry

- 4 podudzia z kurczaka
- 4 średnie ziemniaki
- połówka niedużej dyni*
-  2 ząbki czosnku
- skórka starta z połowy cytryny
- łyżeczka curry
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pieprz ziołowy
- vegeta
- sól
- olej rzepakowy

Mięso umyj i osusz. W misce wymieszaj 2 łyżki oleju rzepakowego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką startą z połowy cytryny, łyżeczką curry, łyżeczką rozmarynu, szczypta pieprzu ziołowego oraz vegety. Włóż mięso do marynaty, natrzyj dokładnie i odstaw na minimum godzinę do lodówki aby przeszło smakiem.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę, albo raczej cząstki. Dynie pokrój na tej samej wielkości kawałki. Dyni powinno wyjść mniej więcej tyle samo co ziemniaków. Warzywa włóż razem do miski, polej odrobina oleju i przypraw łyżeczką rozmarynu i solą. Wymieszaj.

Mięso wyłóż do żaroodpornego naczynia i wstaw (bez przykrywania) do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Po 2o minutach dołóż od mięsa przygotowane ziemniaki dynię, poukładaj obok kawałków mięsa. Piecz jeszcze 40 minut. Pod sam koniec można na kilka minut przełączyć piekarnik na opiekanie od góry. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kurczak curry

Smacznego

 
* po obraniu i pokrojeniu w kostkę dyni powinno być tyle samo co ziemniaków

środa, 24 sierpnia 2016

Smaczne, zdrowe i szybkie danie. Po prostu ideał ;)

Gyros z kurczaka

- pierś z kurczaka
- przyprawa do grosa
- woreczek kaszy bulgur
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- 50 g. kiełków stir-fry
- sól
- olej rzepakowy
- kilka pomidorów koktajlowych
- szczypiorek

Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź.
Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą i usmaż na oleju.  Zdejmij z patelni i odstaw.
Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć posiekaną w piórka cebulę, czosnek i cukinię pokrojoną w półplasterki. Po chwili dodaj marchewkę pokrojoną w słupki. Po 5 minutach dodaj kiełki i pokrojone w kostkę papryki. Dopraw solą do smaku. Po kolejnych 5 minutach wrzuć usmażone wcześniej mięso i za chwilę kaszę. Chwilę jeszcze smaż, aby wszystko było gorące.
Podawaj w pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

poniedziałek, 29 września 2014

Pierwszy raz zrobiłam curry i zakochałam się bez pamięci. Łatwe, szybkie, lekkie i niebanalne. Same plusy!

Czerwone curry kokosowe

- 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
- szklanka mleka kokosowego
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 mango
- pół czerwonej papryki (średniej wielkości)
- około 1 cm imbiru
- 1 limonka
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- kolędry lub natka pietruszki
- sos sojowy
- ostra przyprawa do kurczaka (lub ostra papryka)
- olej do smażenia

Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski. Posyp ostrą przyprawą i polej około 4 łyżkami dobrej jakości sosu sojowego. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotuje resztę składników.
Cebulę pokrój na piórka. Czosnek drobno posiekaj. Mango obierz i pokrój w kostkę. Imbir zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój w cienkie paseczki.

Na patelni rozgrzej około 4 łyżki oleju. Dodaj cebulę oraz czosnek i zeszklij. Dodaj mięso i  smaż, aż się zrumieni.
Wlej mleczko kokosowe (jeśli jest bardzo gęste dodaj troszkę wody). Dodaj pastę curry i dokładnie rozmieszaj.
Wrzuć przygotowane mango, paprykę oraz imbir i od razu wlej też sok z połowy limonki. Duś kilka minut, aż sos zgęstnieje i praktycznie od razu możesz podawać.

Jeśli lubisz ostre dania dodaj więcej pasty carry.

Podawaj z duża ilością posiekanej kolędry lub pietruszki oraz ryżem, najlepiej brązowym.

Smacznego

wtorek, 15 października 2013

Po raz pierwszy skusiłam się na przygotowanie dania z przepisu w marketowej gazetce i powiem Wam, że miło się zdziwiłam. Wyszło na prawdę przepyszne danie. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym troszkę nie pozmieniała, ale główna konwencję zachowałam.
Oto jak przygotowałam obiad na 4 osoby.

Kurczak w miodowym sosie 

- 8 nóżek z kurczaka (tak zwane pałki)
- pół puszki ananasa w plastrach lub lepiej świeżego (ok. 200 g.)
- duża papryka czerwona
- szklanka wywaru warzywnego (bulion)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprzy cytrynowy (lub zwykły)
- papryka słodka w proszku (pół łyżeczki)
- pieprz cayenne (lub ostra papryka) - szczypta
- olej rzepakowy do smażenia

Kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż udka na złoty kolor ze wszystkich stron. Dodaj pokrojony drobno czosnek i po chwili zalej bulionem. Dopraw papryką słodką i ostrą. Przykryj i duś na wolnym ogniu 15 – 20 minut.
Następnie dodaj pokroje w kostkę paprykę i ananasa oraz łyżkę miodu. Dopraw ewentualnie do smaku jeszcze solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 10 minut, ale już bez przykrycia aby sos odparował.
Kurczaka wyłóż na półmisek, obłóż wyłowioną z sosu papryką i ananasem. Jeśli pozostały na patelni sos będzie nadal za rzadki dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie zimnej wody. Zagotuj ponownie i polej kurczaka z dodatkami.
Wszystko dobrze posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką.

Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem.

Kurczak w miodowym sosie

Smacznego

czwartek, 11 lipca 2013

Danie z typu moich ulubionych, czyli wstawiasz, a za jakiś czas wyjmujesz i jesz. Żadnego skakania po kuchni godzinami ;)

Kurczak pieczony

- 4 pałki z kurczaka (lub inne części)
- mieszanka przyprawy do kurczaka (tylko taka dobra, bez glutaminianu sodu i tony soli)
- szczypta czosnku suszonego
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki oleju
- 6 ziemniaków (lub więcej)
- mieszanka warzyw mrożonych na patelnię

Kawałki kurczaka umyj i osusz. Na dno naczynia żaroodpornego wlej odrobinę oleju, ułóż mięso i posyp przyprawami. Wymiziaj mięso rękami z tym wszystkim. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum godzinkę.
Piekarnik rozgrzej do 200oC. Wstaw odkrytego kurczaka i piecz 30-40 minut. Po tym czasie wyjmij, odwróć mięso, wrzuć do niego obrane i pokrojone w podobnej wielkości kawałki ziemniaki, np. pokrojone w ćwiartki, podlej odrobiną gorącej wody (gorąca żeby naczynie nie pękło), przykryj i piecz kolejne 30-40 min.
Na patelni przygotuj warzywa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na półmisku ułóż warzywa, na nich poukładaj kawałki kurczaka i ziemniaki. Polej sosem spod pieczenia. Wszystko możesz posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego

czwartek, 28 lutego 2013

Zachęcam do jedzenia chrzanu. Jest to wielce niedoceniany dodatek, a ma bezcenne dla naszego organizmu właściwości: bakterio, wiruso i pleśniobójcze. Dodatkowo jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, karoten, wapń, potas i fosfor. Warto go używać jak najczęściej.
Dziś polecam pulpeciki drobiowe w sosie z dodatkiem chrzanu. Bardzo łatwe do zrobienia i niezwykle smaczne.

 

- 300 g mielonego mięsa drobiowego, najlepiej z indyka
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz ziołowy
- słodka czerwona papryka
- majeranek
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- przyprawa rosołowa*
- 1 duży por (biała część)
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany 22%
- łyżka chrzanu ze słoiczka

Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bulkę tartą i przyprawy: sól, pieprz, paprykę i majeranek oraz natkę pietruszki.  Wyrób dokładnie na jednolitą masę. Z mięsa uformuj małe kuleczki. Mi wychodzi kilkanaście sztuk.
W szerokim garnku zagotuj wodę. Taką ilość by tylko przykryła pulpeciki, około 3 cm. Dodaj łyżeczkę przyprawy rosołowej* i włóż pulpeciki.  Przykryj garnek i duś na małym ogniu 10-15 minut.

Pora przetnij wzdłuż i opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie pokrój go w paseczki. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim pora. Posyp do mąką i jeszcze chwile smaż. Śmietanę wymieszaj z chrzanem i odrobiną gorącej wody. Wylej to na patelnię. Dodaj też wodę spod duszenia pulpecików. Mieszaj wszystko aż zacznie wrzeć. Jeśli sos będzie za rzadki gotuj go na patelni bez przykrycia, często mieszając, aż osiągnie właściwą gęstość. Na koniec dodaj pulpeciki i podgrzej.

Ja podaje to danie w towarzystwie podsmażanych ziemniaczków i potrójnie zielonej surówki.

Smacznego


*coś jak Vegeta, ale warto poszukać takiej bez glutaminianu sodu, soli i innych niezdrowych dodatków

 

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Przedstawiam dziś pomysł na przepyszną roladę. Jest mało kaloryczna, pełna śródziemnomorskich smaków i bardzo efektownie wygląda.

rolada z indyka

Składniki:
- 1 średniej wielkości filet z piersi indyka
- opakowanie szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej (około 8 - 10 plastrów, 100 g)
- łyżka masła
- 2 garście szpinaku świeżego lub pół opakowania mrożonego
- 8 suszonych pomidorów w zalewie z oleju
- pół kotki sera feta (ok. 130 g.)
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- oliwa lub olej

Na patelni rozpuścić masło, zeszklić posiekane ząbki czosnku i dodać dokładnie umyty i posiekany z grubsza szpinak. Gdy szpinak puści wodę odczekać aż jej większość odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić żeby przestygł. Z mrożonym postąpić tak samo.

Filet z indyka rozkroić tak by powstał jak największy i równej grubości płat mięsa. Rozbić tłuczkiem. Mięso oprószyć pieprzem, skropić oliwą, ale nie solić.

Na blacie rozłożyć folię spożywczą, na niej poukładaj plastry szynki tak by na siebie zachodziły i tworzyły prostokąt wielkości płata mięsa. Na to ułóż mięso. Na ¾ szerokości wyłóż szpinak, na niego pokrusz ser feta i poukładaj odsączone z zalewy pomidory w całości. Roladę zwiń ścisło pilnując aby była szczelnie owinięta plastrami szynki.

Na dno naczynia do zapiekania wlej odrobinę oleju, ułóż roladę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 170 oC, przykryj naczynie i piecz 40 min do godziny.

rolada z indyka

Roladę podawaj pokrojoną w plastry np. z pieczonymi ziemniakami, pure lub warzywami.

Smacznego

 

p.s. zapraszam na Fun Page na Facebook'u https://www.facebook.com/KuchniaBakino 

sobota, 05 stycznia 2013

Zostałam obdarowana ogromną cukinią. Połowę zużyłam na leczo, a reszta czekała na jakiś pomysł.
Dziś wymyśliłam, że można pokroić ją w plastry, wyciąć trochę miąższu ze środka i wypełnić mięsem. Powstały takie kotlety mielone w cylindrach z cukinii. Niby zwykłe składniki a zupełnie nowe danie.
Moi panowie orzekli, że pyszne i chcą włączenia tej potrawy na stałe do domowego menu.

Cukinia nadziewana

- 250 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 jajko
- łyżka bułki tartej
- sól, pieprz ziołowy, tymianek, papryka słodka, natka pietruszki
- pół dużej cukinii
- olej do smażenia
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- mieszanka ziół włoskich

Mięso przygotuj jak do kotletów mielonych: dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy. Ja użyłam soli, pieprzu ziołowego, odrobiny tymianku, papryki słodkiej i sporej ilości suszonej natki pietruszki. Wyrób dokładnie i odstaw.
Cukinię pokrój w plastry grubości około 2 cm. Jeśli ma twardą skórę to zetnij ją. Miękki miąższ który jest w środku wykrój tak aby powstały cylindry. Ułóż je na desce i środek wypełnij mięsem mielonym.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i obsmaż cukinię wypełnioną mięsem z obu stron. Będziesz potrzebować łopatki do przewracania, bo łatwo się rozpadają. Odłóż je na talerz.
Przygotuj sos: na patelnię nalej ponownie odrobinę oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory krojone z puszki i dopraw. Ja użyłam mieszanki ziół włoskich. Gdy się zagotuje wylej sos na dno naczynia do zapiekania i na nim ułóż przesmażone cukinie z mięsem jedna obok drugiej. Ja użyłam prostokątnej formy do ciasta, aby cukinię nie zachodziły na siebie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i piecz około 30 minut. W połowie czasu pieczenia możesz przewrócić.
Faszerowane cukinie podawaj na sosie pomidorowym w którym się piekły.

Danie podałam z białym ryżem wymieszanym z kukurydzą.

Ryż gotuje do miękkości. Odcedzam i wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję kukurydzę z puszki i łyżkę masła. Mieszam i podgrzewam na małym ogniu przez chwilę.

p.s. na zdjęciu wyszło jakby mięso było przypalone, ale zapewniam, że tak nie było ;)


piątek, 17 lipca 2009

Składniki:
- 2 piersi kurczaka (ewentualnie pierś indyka lub nóżki kurczaka)
- 1 cebula
- 0,5 szklanki białego półwytrawnego wina (można zastąpić bulionem z kostki)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka curry
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki płatków migdałowych
- natka pietruszki
- sól
- biały pieprz

Mięso umyj, oczyść z włókien, pokrój na nieco mniejsze porcje i rozbij delikatnie. Przygotowane kotleciki natrzyj solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z curry i obtocz kotleciki w tak przygotowanej panierce. Usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na 2 łyżkach oliwy.
Cebulę obierz i pokrój na półkrążki. Na patelnie podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy, dodaj masło i podsmaż krótko cebulę, ale nie rumieniąc jej. Dodaj wino, podduś chwilkę i dodaj śmietankę (gdy zamiast wina dodajesz bulion uważaj z soleniem potrawy, ponieważ bulion z kostki jest już słony). Dopraw sos solą i pieprzem do smaku i włóż do niego usmażone wcześniej mięso. Całość potrzymać chwilę na małym ogniu, by mięso było gorące. Przed podaniem posypać posiekana natka pietruszki i płatkami migdałowymi uprażonymi uprzednio na suchej patelni.

Podana ilość składników przewiduje porcje dla 4 osób. Jedna porcja to około 475 kcal. Przygotowanie dania powinno zająć około 25 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria