Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

dania z ryb i owoców morza

środa, 11 września 2013

… czyli z suszonymi pomidorami i bazyliowym pesto

Pstrąga oczywiście wystarczy posolić i włożyć do piekarnika czy na patelnię i z pewnością będzie pyszny. Postanowiłam jednak pokombinować i udało się pysznie.

PSTRĄG

- 2 pstrągi wypatroszone i umyte
- 4 pomidory suszone z oleju
- 2 łyżki bazyliowego pesto (przepis tu)
- 2 plastry cytryny
- garść liści świeżego szpinaku (można pominąć)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczki prawdziwego masła min. 82% tłuszczu
- garść migdałów w płatkach
-  sól
- pieprz biały
- łyżka oleju
- folia aluminiowa

Pstrągi natrzyj solą i pieprzem. Przygotuj dwa arkusze folii aluminiowej. Każdy posmaruj olejem i ułóż rybę. Wnętrze ryby posmaruj pesto, włóż posiekane suszone pomidory oraz plasterek cytryny. Czosnek obierz i posiekaj. Ułóż na wierzchu ryby, na to wiórki masła i na wierzch posiekany szpinak i migdały w płatkach. Zawiń szczelnie folię, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piecz około 30 minut.
Najprościej podać ze świeżą ciabatą.

środa, 23 września 2009
Składniki:

- 200 g warzyw (marchew, seler, pietruszka, cebula) – aby było szybciej i wygodniej można użyć gotowej, mrożonej włoszczyzny.
- 20 g oleju
- 1 kg ryby (sandacz, szczupak, dorsz, flądra, halibut)
- 50 g tłuszczu
- 250 g pomidorów
- 40 g ostrego sera żółtego
- 20 g tartej bułki
- majonez

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w drobne kawałki, włożyć do rondelka, wlać odrobinkę wody na dno, dodać olej i udusić na półmiękko. Jeśli korzystamy z mrożonej włoszczyzny to wystarczy ja na patelni chwilkę przesmażyć, tylko aby się rozmroziła.
Rybę umyć i usunąć ości. Filety natrzeć solą i ułożyć na dnie żaroodpornego pojemnika wysmarowanego wcześniej tłuszczem. Na wierzchu rybę skropić troszkę tłuszczem po czym obłożyć warzywami. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory. Posypać gruba tartym żółtym serem i bułką tartą. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut.
piątek, 21 sierpnia 2009
Składniki:

2 szklanki kuskusu,
2 szklanki groszku cukrowego (pokrojonego na połówki),
6 łyżek (90 g) masła,
500-600 g oczyszczonych krewetek,
1 szklanka wytrawnego białego wina,
4 małe pomidory (drobno posiekane),
1/2 łyżeczki cukru,
3-4 łyżki posiekanego estragonu

Przepis: Kuskus gotujemy w dobrze osolonej wodzie bez przykrycia, ok. 10 minut. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy groszek. Odsączamy, wrzucamy do miski i mieszamy z 2 łyżkami masła, odrobiną soli i pieprzu. Kiedy kuskus się gotuje, oprószamy krewetki solą, pieprzem i rozgrzewamy pozostałe masło na dużej patelni. Smażymy krewetki, przewracając raz, przez ok. 3 minuty. Przekładamy krewetki na talerz i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Na tę samą patelnię wlewamy wino, dodajemy pomidory, cukier i gotujemy, aż pomidory zaczną się rozpadać, ok. 4 minuty. Z powrotem wrzucamy krewetki i dodajemy estragon. Mieszamy. Podajemy z kuskusem.

 

Przygotowanie: około 20 minut

piątek, 17 sierpnia 2007

Składniki:

- 1 kg łososia (ugotowanego w wywarze z włoszczyzny),
- 3 ugotowane ziemniaki,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 łyżki chrzanu,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 szklanka majonezu,
- 1,5 łyżki soku z cytryny,
- sól

Do dekoracji: 2 jajka na twardo, szczypiorek

Ugotowaną rybę kroimy na kawałki. Ziemniaki i ogórki kroimy w małą kostkę. Przygotowane składniki mieszamy z chrzanem i szczypiorkiem, solimy do smaku. Sałatkę polewamy majonezem przyprawionym sokiem cytrynowym i ponownie mieszamy. Dekorujemy łodyżkami szczypiorku i cząstkami jajka na twardo. Podajemy z chlebem.

Przygotowanie: 10-15 minut
piątek, 03 sierpnia 2007

Składniki:

4 filety (po 15 dag) łososia bez skóry,
2 obrane różowe grejpfruty,
4 łyżki oliwy,
2 awokado,
2 pęczki rukwi wodnej lub kiełków rzodkiewki,
sól, pieprz;
do smażenia: 1 łyżka oliwy

Grejpfruty czyścimy z błon nad miską, zachowując wyciekający podczas obierania sok (powinny być 2 łyżki; jeśli brakuje, można uzupełnić sokiem z cytryny). Owoce dzielimy na cząstki. Sok mieszamy z oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i polewamy nim grejpfruty.Awokado obieramy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, miąższ kroimy na kawałki zbliżone wielkością do cząstek grejpfruta i dodajemy do grejpfruta. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na 10 min do lodówki. Kawałki łososia smarujemy oliwą i smażymy na dużym ogniu, po 3 min z każdej strony. Na talerzu układamy gniazdko z liści rukwi lub kiełków, kładziemy na nim łososia, dekorujemy mieszanką owoców i polewamy sosem.


Przygotowanie: 25-30 minut
poniedziałek, 30 lipca 2007


Składniki:
- 600 g filetów z łososia
- 1,5 cytryny
- 10 łyżek oliwy
- kawałek świeżego imbiru, około 10 cm
- ½ łyżeczki gruboziarnistej doli morskiej

Filet przekrój wzdłuż na dwie części, opłucz i osusz. Z cytryny wyciśnij sos. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym, imbirem i szczypta soli. Włóż rybę do marynaty na co najmniej 30 minut i odstaw do lodówki.
Umieść filety w specjalnych koszykach do grillowania ryb (lub ułóż na tackach) i piecz na dobrze rozgrzanym grillu około 20 minut. Co jakiś czas obracaj.

środa, 23 maja 2007

Składniki:
- 600 g rybnych filetów bez ości
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 200 g kalafiora
- 200 g brokułów
- kostka bulionowa
- 100 ml śmietany
- koperek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olej
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Filety rybne umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. W rondlu rozgrzać olej, włożyć posiekaną drobno cebulę i zeszklić. Obrać marchew i pokroić w plasterki. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki, lekko obgotować w osolonej wodzie i osączyć.
Do cebuli dodać marchew, kalafior i brokuły. Wlać 300 ml wrzątku z rozpuszczoną kostką bulionową. Na jarzynach ułożyć kawałki ryby, oprószyć solą i pieprzem. Dusić 10 do 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodać śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką, wymieszać delikatnie i zagotować.
Ragout posypać posiekanym koperkiem.
Podawać ze świeżym, białym pieczywem lub ryżem


Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 2 ogórki
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka masła
- vegeta
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Filety z dorsza obmyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny i odstawić na 20 minut. Ogórki przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wybrać pestki, pokroić w grube półplasterki. Rzodkiewki pokroić na połówki lub ćwiartki.
W rondlu rozgrzać masło, włożyć ogórki i rzodkiewki i mieszając podsmażyć, aż puszczą sok. Na warstwie jarzyn ułożyć filety rybne, podlać niewielką ilością wody i oprószyć przyprawami. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
Filety ostrożnie wyjąć i ułożyć na talerzach.  Do jarzyn wsypać posiekany koperek, wlać śmietanę. Wymieszać, doprawić sokiem cytrynowym, sola oraz pieprzem i mocno podgrzać, ale nie zagotowywać.
Filety obłożyć jarzynami i polać sosem.

Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 4 łyżki mąki
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki startego parmezanu
- jajko
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Na jarzynkę:
- 2 ogórki
- 5 łodyg selera naciowego
- szalotka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 4-5 łyżek śmietany
- 3 gałązki natki

Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem. Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na połówki i pokroić w półplasterki. Łodygi selera pokroić w plasterki. Szalotkę i czosnek posiekać, przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
Dodać ogórki i seler, chwilę smażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 5 minut. Doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Filety panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na oleju po 5 minut z każdej strony. Podawać z jarzynką. Udekorować kleksami śmietany i natką pietruszki.

czwartek, 26 października 2006

Składniki:
- 1 kg filetów rybnych (najlepszy będzie dorsz lub mintaj)
- 0,5 kg papryki
- 0,5 kg pomidorów
- 200 g cebuli
- 200 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka świeżych posiekanych ziół (natka pietruszki, tymianku)
- 1 łyżka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej – co kto lubi)
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Filety skropić sokiem z cytryny. Pokroić paprykę, ziemniaki, cebulę i czosnek w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę z czosnkiem i zeszklić. Czosnek proponuję dodać odrobinę później ponieważ dużo szybciej się smaży i może się spalić.
Dodać paprykę oraz ziemniaki i smażyć kilka minut. Dodać obrane ze skórki pokrojone pomidory, zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Na wierzchu ułożyć kawałki ryby, oprószyć papryką, ziołami, solą oraz pieprzem. Gotować ok. 20 minut. Na koniec wlać śmietanę wymieszana wcześniej dokładnie z mąką. Delikatnie wymieszać by z ryby nie rozbić mamałygi i gotować jeszcze 3 minutki.

 
1 , 2 , 3 , 4





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria