Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

dania z warzyw i grzybów

czwartek, 25 lutego 2016

Nie ma się co oszukiwać, nie jest to najzdrowsze danie, ale te ziemniaczki są tak rozkosznie pyszne, że zapomina się o tym po pierwszym kęsie. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.

20160225_172229_DSC0008

- ziemniaki
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz ziołowy
- rozmaryn
- tymianek
- czosnek granulowany (ewentualnie)

Celowo nie podaje ilości, bo oczywiście zależne są od tego dla ilu osób gotujecie. Uprzedzam jednak, żeby wziąć kilak ziemniaków więcej, bo na pewno zjecie ;)

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę około 1x1 cm. Na sitku płuczemy pod woda i odstawiamy aby dokładnie odciekły (żeby potem tłuszcz nie pryskał od wody).
Na patelni rozgrzewamy olej. Lejemy tylko tyle by przykrył dno. Wrzucamy ziemniaki i smażymy na dość dużym ogniu. od razu solimy. Pod koniec smażenia  doprawiamy pieprzem, rozmarynem i tymiankiem – wszystkiego po szczypcie. Czasem przyprawiam je również czosnkiem granulowanym (świeży się nie nadaje, bo szybko się spali). Wszystko trwa 15-20 min.
Gotowe ziemniaki przekładam na chwilę na sitko, aby nadmiar tłuszczu obciekł.

Smacznego

wtorek, 09 września 2014

Cukinii jest teraz w bród, a że ją uwielbiam gości na moim stole prawie codziennie. Tym razem nadziałam ją kasza jaglaną i pieczarkami w towarzystwie pomidorów. Wyszła przepyszna obiado-kolacja, której lekkości i zdrowia też nie można odmówić.
Polecam wielce.

Składniki na cztery średnie lub dwie duże porcje, bo danie jest bardzo syte!

Cukinia faszerowana kasza jaglaną

- dwie szerokie cukinie - w sensie takie grube ;)
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 200 g pieczarek
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- łodyga selera naciowego (najlepiej z listkami)
- 2 dojrzałe pomidory
- czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- duża kulka sera mozarella
- sól
- pieprz czarny
- chili lub ostra papryka
- szczypiorek i natka pietruszki do posypania
- olej rzepakowy do smażenia

- kiełbasa myśliwska, jedno pętko ok. 100 g – opcjonalnie (jeśli wasi domownicy nie wyobrażają sobie dania bez mięsa)

Kaszę jaglana wsyp na sitko i przelej wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Następnie przełóż do garnka, zalej szklanką gorącej wody, posól i postaw na gazie. Gdy zacznie się gotować zamieszaj ostatni raz, przykryj, zmniejsz ogień od minimum i gotuj 15 minut. Odstaw aby przestygła.

Cukinie umyj, ale nie obieraj ze skóry. Odetnij końce, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne, aby powstały łódeczki z miejscem na farsz. Jeśli łódeczki przewracają się odetnij od spodu cienki pasek.

Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Pieczarki umyj i również pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć przygotowane warzywa i przesmaż kilka minut. Jeśli używasz kiełbasy pokrój ja drobno i dodaj jednocześnie z cebulą, czosnkiem i pieczarkami.
Następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i posiekaną łodygę selera naciowego. Koncentrat rozprowadź w połowie szklanki wody i od razu dodaj. Dopraw do smaku sola, pieprzem i chilli – farsz musi być dość pikantny, aby danie nie było mdłe. Duś ok. 10 minut po czym dodaj ugotowana kaszę, wymieszaj i odstaw.

Piekarnik rozgrzej do 200oC. Naczynie żaroodporne, najlepiej szklane lub kamionkowe wysmaruj olejem. Ułóż w nim przygotowane łódeczki z cukinii i wypełnij je farszem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj. Jeśli używasz termoobiegu wystarczy 20 minut, aby cukinia pozostała jędrna.
Minutę przed końcem pieczenia ułóż na łódeczkach plastry mozarelli i zostaw tylko do momentu aż ser zacznie się topić.
Wyjmij z piekarnika i obsyp obficie drobno posiekanymi szczypiorkiem i pietruszką. Od razu podawaj.

Według mnie danie jest pełne same w sobie i nie wymaga żadnych dodatków.

Cukinia faszerowana kasza jaglaną

Smacznego


niedziela, 06 października 2013

Frittata to coś podobnego do omletu, ale jajka nie  muszą być mocno roztrzepane. Można ją robić ze wszystkim, ale ja najbardziej lubię z warzywami. Doskonale nadaje się na kolację.
Szybko i łatwo się ją robi, nie generuje też tony zmywania co przy moje popsutej zmywarce jest ogromną zaletą tego dania ;)

frittata

Składniki na dwie porcje:
- 5 dużych jajek
- mała cebula
- garść pieczarek
- średnia marchewka
- pół średniej cukinii
- kilka różyczek brokułu
- sól i pieprz ziołowy
- łyżka masła (najlepiej klarowanego)

Na patelni rozpuszczam masło i podsmażam na nim posiekaną drobno cebulę, ma się tylko zeszklić. Po chwili dodaję pokrojone pieczarki i przesmażam.
Następnie wrzucam okrojoną w plasterki marchewkę, cukinie  oraz brokuły. Podlewam odrobiną wody, przykrywam i duszę kilka minut. Tylko tyle by warzywa zmiękły, ale nadal pozostały jędrne.
Jajka wbijam do miski i roztrzepuję widelcem. Doprawiam solą i pieprzem, po czym wylewam na patelnię na warzywa. Zmniejszam ogień do minimum, przykrywam i smażę, aż jajka się zetną. Oczywiście nie należy mieszać 
Gotową frittatę kroimy na pół i zsuwamy na talerze.

Smacznego

czwartek, 25 października 2012

Pokusiłam się o przygotowanie ratatuji we w miarę oryginalnej formie.
Wyszło bardzo aromatyczne, lekkie danie. Będę do niego wracać.

ratatuja

- 1 nieduży bakłażan
- 2 małe cukinie
- 1 papryka czerwona
- 3 średnie dojrzałe pomidory
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- pieprz czarny i/lub ziołowy
- sól

Bakłażana umyj i pokrój na kawałki. Ja Kroję wzdłuż i wycinam część miąższu z samego środka.  Przełóż do miski, posól, wymieszaj i odstaw aby puścił gorzki sos. Po 20 minutach opłucz bakłażana na sitku pod zimną woda i osusz dokładnie, np. na ręczniku papierowym.
Cukinie bez obierania pokrój w kostkę, tak samo paprykę. Dobrze aby warzywa były pokrojone w podobnej wielkości kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ja użyłam dwie bo lubię, ale może być jedna.
Czosnek obierz i posiekaj niezbyt drobno.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
W szerokim garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj bakłażana i chwilkę przesmaż. Kolejno dodaj cukinię i paprykę. Duś przez 5 minut.
Dodaj pomidory, czosnek i koncentrat pomidorowy. Duś na małym ogniu, pod przykryciem, około 20 minut. Pod koniec tego czasu dodaj tymianek i rozmaryn – po szczypcie, oraz pietruszkę, pieprz i ewentualnie posól do smaku.
Warzywa powinny być miękkie ale nadal jędrne, nie może powstać rozgotowana papka.

Mi ratatuja smakowała bardzo ze świeżą ciabatą.
Można ją podać również jako dodatek do mięs czy ryb, a nawet jako uzupełnienie placków.

Polecam ten prosty przepis na smaczne, dietetyczne danie z duża ilością witamin.

 

czwartek, 23 lipca 2009
Składniki:

- 500 g makaronu spaghetti
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 150 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- garść rukoli
- 4 łyżki oliwy
- suszony tymianek
- sól
- pieprze (najlepiej świeżo mielony)

Papryki umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paski. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i potem na półplasterki. Bakłażany również umyj i pokrój w ten sam sposób, a następnie oprósz solą i pozostaw na kwadrans. Następnie opłucz je pod zimną woda, aby pozbyć się soli i brązowego, gorzkiego soku, który zapewne wydobędzie się z bakłażana, osusz. Jeśli masz wyjątkowo małe cukinie/ bakłażany możesz je pokroić na plasterki.

Oliwę rozgrzej porządnie na dużej patelni i podsmaż na niej krótko przygotowane warzywa. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Dodaj do warzyw na patelni. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Makaron ugotuj al dente z odrobiną oliwy i soli.
Porcje makarony nałóż na talerze, obłóż warzywami, obsyp odrobiną umytej rukoli i pokruszonym serem feta.

Do potrawy można dodać również pokrojona drobna szynkę lub salami.

 
Podana ilość składników przewiduje porcje dla 4 osób. Jedna porcja to około 650 kcal. Przygotowanie dania powinno zająć około 25 minut.

wtorek, 31 lipca 2007


Składniki:
- 1 kg kurek
- 150 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- olej
- ¾ szklanki śmietany
- 150 g twardego żółtego sera
- natka pietruszki
- sól i pieprz

Grzyby oczyścić i opłukać jak najkrócej pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć. Większe grzyby przekroić na pół, małe zostawić w całości. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać odrobinę oleju. Dodać boczek i chwilkę przesmażyć. Dodać kurki i smażyć 10 minut. Następnie dodać przygotowaną cebulę i dusić jeszcze 15 minut pod przykryciem. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki.
W drugi rondlu rozgrzać masło po czym dodać starty na wiórki ser żółty i śmietanę. Trzymać na ogniu ciągle mieszając aż powstanie gęsty sos.
Grzyby zalać sosem i podawać od razy np. z gorącymi ziemniakami.



Składniki:
- 600 g świeżej lub mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 6 pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- kilka listków estragonu lub łyżeczka suszonego
- sól i pieprz

 Fasolkę oczyścić (odkroić końce), opłukać i wrzucić do gotującej się wody z solą na 15 minut. Pomidory spaczy i obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę i smażyć przez 10 minut często mieszając. Dodać czosnek i po 2 minutach pomidory, białe wino i estragon. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
Dodać fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać jeszcze kilka minut.

4 porcje

Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 30 minut

Kaloryczność: niska

poniedziałek, 06 listopada 2006

Składniki:

- główka kapusty
- 250 g kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 50 g suszonych grzybów
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz

Kapustę obgotować z osolonej wodzie, zdjąć 12 liści. Kaszę ugotować na sypko z odrobiną masła. Grzyby namoczyć w minimalnej ilości wody, ugotować w wodzie z moczenia, drobniutko posiekać. Cebulę posiekać, usmażyć na maśle, dodać grzyby, chwilę smażyć i połączyć z kaszą. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby farsz był za gesty można dodać wody z gotowania grzybów.
Farsz zawinąć w liście kapusty. Na dno rondla o grubym dnie włożyć resztę masła, kilka liści kapusty i na tym ułożyć pozawijane gołąbki. Zalać resztą wywaru z grzybów, przykryć liśćmi kapusty, przykrywka i zapiec. Podawać z sosem grzybowym i surówkami.

środa, 24 maja 2006

Składniki:
- 1 duży dojrzały kabaczek (około 1 kg)
- 5 jajek
- 3 łyżki maki pszennej
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- zioła prowansalskie
- mielona słodka papryka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Kabaczka umyć, odciąć końce, obrać i pokroić w krążki o grubości 3 – 4 cm. Wydrążyć pestki, oprószyć solą i pieprzem, ziołami oraz papryka mieloną.
Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć panierowane krążki kabaczka i usmażyć na zloty kolor  z jednej strony. Krążki przewrócić na drugą stronę. Do każdego otworu wbić jajko. Smażyć na wolnym ogniu, aż białko się zetnie. Jajka oprószyć odrobiną soli i pieprzu i posypać zieleniną.

czwartek, 04 maja 2006

Składniki:
- 4 jajka
- 600 g malej brukselki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 kromki chleba
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Brukselkę oczyścić, opłukać i osączyć. Cebule oraz czosnek obrać, posiekać i zeszklić na łyżce masła. Dodać brukselkę, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem 10 – 12 minut. Kromki chleba pokroić w drobna kostkę. Na dużej patelni rozgrzać resztę masła, wbić ostrożnie jajka, tak aby żółtka się nie rozlały. Gdy białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne, jajka oprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć łopatką na ogrzane talerze. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia jajek zrumienić malutkie grzanki z chleba. Uduszoną brukselkę doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Ułożyć obok sadzonych jajek, posypać grzankami i natką.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria