Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

mięsa na zimno, wędliny, pasztety

czwartek, 13 lipca 2006

Składniki:
- kurczak – około 1,2 kg
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- kajzerka
- 100 ml mleka
- 200 ml śmietany
- 2 jajka
- 50 ml koniaku
- szczypta tymianku
- sól
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa

Owoce namoczyć. Kurczaka umyć, podzielić na porcje, zrumienić na 2 łyżkach masła. Podlać śmietaną i dusić do miękkości. Ostudzić, usunąć kości. Umyte wątróbki osuszyć i obsmażyć na łyżce masła. Cebulę obrać i posiekać.
Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso, wątróbkę, cebulę i bułkę zemleć. Do masy dodać jajka i koniak. Całość doprawić tymiankiem, gałką muszkatołową i solą. Połowę przygotowanej masy ułożyć w formie, rozłożyć owoce. Przykryć reszta masy. Formę przykryć folia aluminiową, wstawić do naczynia z wodą, a następnie do piekarnika. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać z żurawinami.

czwartek, 22 grudnia 2005

Składniki:
- kurczak
- cebula
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- 200 g fasoli szparagowej
- kajzerka
- 3 jajka
- 100 g masła
- pojemnik śmietany
- 1 łyżka żelatyny
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 0,5 łyżeczki vegety

Ugotować kurczaka, cebulę i pietruszkę. 10 minut przed końcem gotowania dodać marchew, fasolę szparagową i obgotować.
Kurczaka i jarzyny odcedzić. W wywarze namoczyć kajzerkę. Mięso zmiksować z cebulą, pietruszką, odciśniętą bułką, żółtkami, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
W natłuszczonej masłem formie ułożyć połowę mięsa, na niej połowę fasolki i pokrojonej w paski marchwi oraz resztę mięsa. Piec 45 minut w temp. 180 stopni. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody z vegetą. Na ostudzonym pasztecie ułożyć pozostałe jarzyny, polać tężejącą galaretką.

piątek, 20 maja 2005

Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 10 – 12 mandarynek
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w brytfannie, posmarować olejem i piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni, często polewać wytworzonym sosem. Pieczeń ostudzić, pokroić w cienkie plastry, rozłożyć na półmisku.
W rondlu uprażyć nasiona sezamu, aż zaczną wydzielać intensywny aromat. Dodać masło. Kiedy się rozpuści wlać sok z pomarańczy, sok i skórkę z cytryny, dodać obrany i starty imbir.
Sos gotować na małym ogniu aż troszkę zgęstnieje. Plastry indyka na półmisku polać sosem, odstawić na  2 godziny pod przykryciem do lodówki. Udekorować cząstkami mandarynek.

wtorek, 17 maja 2005

Składniki:
- 1 kg chudego boczku
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- mielona papryka
- majeranek

Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Boczek umyć, odkroić plaster grubości 1 cm. Pozostałą część natrzeć solą z czosnkiem, posypać 2 łyżkami majeranku, pieprzem, papryką, owinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
Mięso ułożyć w brytfannie. Odkrojony plaster pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Gorącym tłuszczem polać mięso w brytfannie i piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Cebulę obrać, pokroić na cząstki, wrzucić do brytfanny z boczkiem i piec razem jeszcze 15 minut. Upieczony boczek ułożyć na półmisku, obłożyć cebulą i skwarkami.
Pieczony boczek można podawać na obiad, ale bardzo smaczny jest również na zimno z chrzanem.

piątek, 01 kwietnia 2005

Składnki:
- kurczak
- 150 g wątróbki drobiowej
- 100 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 jajka
- sól
- 0,5 szklanki śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- przyprawa do pasztetów
- pieprz
- 200 g słoniny
- 6 łyżek galaretki porzeczkowej
- jajko na twardo
- ugotowana marchew
- łodyga selera naciowego
- natka pietruszki

Kurczaka umyć i wykroić pierś. Resztę oddzielić od kości i zemleć 2 razy z wątróbką. Pierś kurczaka natrzeć przyprawą do pasztetów i obsmażyć na oleju.
Pieczarki i cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Masę mięsną wymieszać z cebulą, pieczarkami, jajkami i śmietaną. Doprawić przyprawą, solą i pieprzem.
Formę wyłożyć plasterkami słoniny, wypełnić do 1/3 farszem, ułożyć pierś i przykryć resztą farszu. Na wierzchu ułożyć plaster słoniny. Piec pod przykryciem w kąpieli wodnej około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Ostudzić.
Wyjąć z formy, posmarować galaretką i udekorować plasterkami jajka na twardo, marchewki i zieleniną.

środa, 23 lutego 2005

1 młody królik ok. 2 kg wagi (bez skory),
500 g łopatki wieprzowej bez kości,
550 g słoniny,
2 jaja,
15 g masła,
30 g orzechów pistacjowych,
30 g orzechów laskowych,
50 ml koniaku,
1 marchewka,
1 średnia cebula,
1 cebula dymka,
1 ząbek czosnku,
200 ml białego wytrawnego wina,
1 bouquet garni (gałązka pietruszki, tymianku, zielona cześć pora, kawałek selera),
po 1 gałązce świeżego tymianku, majeranku, pietruszki,
sól, pieprz, liść laurowy.

Mięso królika oddzielić od kości, wykroić comber, odłożyć go. Pozostałe mięso i wątróbkę skropić koniakiem, wstawić do lodówki. Kości porąbać na kawałki 3-4 cm długości, podpiec na blasze wraz z marchewka i cebula. Odlać tłuszcz, kości i jarzyny przełożyć do rondla, do blaszki wlać wino. Rozpuścić w nim przypieczony sos, dodać go do rondla.
Wlać 200 ml wody, dodać bouquet garni, gotować 1 godz. 300 g słoniny pokroić w cienkie duże plastry, comber przekroić na pół wzdłuż, połówki owinąć w plastry słoniny i odłożyć. Łopatkę pokroić w kawałki. Mięso królicze, posiekana słoninę, wątróbkę i łopatkę zemleć. Orzechy pistacjowe i laskowe wyłuskać, otrzeć ze skorki. Zioła i czosnek posiekać. Dymkę obrać, posiekać, krotko przesmażyć na maśle. Mielone mięso wymieszać z ziołami, smażoną dymką, czosnkiem, solą i pieprzem.
Formę pasztetowa wyłożyć plastrami słoniny i warstwa masy mięsnej, na niej ułożyć polowe orzechów laskowych i pistacjowych, przykryć następną warstwą mięsną, ułożyć w środku połówki combra, przykryć je warstwa mięsna, ułożyć orzechy i zakończyć pozostała masa. Przykryć plastrami słoniny. Schłodzić.
Nagrzać piekarnik do 220żC, pasztet umieścić w kąpieli wodnej, wstawić do piekarnika. Po 25 min odlać tłuszcz, a pasztet polać wywarem z kości. Temp. obniżyć do 190żC, piec jeszcze 30 min. Ostudzić. Przed podaniem wyjąć z formy, pokroić w plastry.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria