Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

sałatki

środa, 22 stycznia 2014

Świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków. Doskonale urozmaica obiad. Może tez być idealnym dodatkiem do grilla … ale to nie ta pora roku ;) niestety

Sałatka ziemniaczana

- 600 g ziemniaków
- 100 g ogórków kiszonych (3 duże)
- malutka cebula
- 60 g kaparów (3 – 4 łyżki)
- pół pęczka pietruszki
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon (30 g)
- 2 łyżeczki miodu
- sok z połowy cytryny
- olej rzepakowy

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj najlepiej na parze, ale można też w wodzie tylko zalej je wrzątkiem, a nie zimną wodą. Muszą zostać jędrne, nie można ich rozgotować. Ostudź i przełóż do miski.  Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, posiekaną pietruszkę, pokrojonego w kosteczkę ogórka oraz lekko przesiekane kapary. Z musztardy, miodu, soku z cytryny i oleju przygotuj sos. Zalej sałatkę, delikatnie wymieszaj i odstaw na kwadrans aby się przegryzła.

Smacznego

środa, 08 maja 2013

Ta sałatka powstała jako dodatek do wędzonego pstrąga. Może stanowić dodatek do każdej rybny, mięsa, czy nawet samodzielne danie.

sałata 

- sałata masłowa
- małe opakowanie rukoli
- garść małych pieczarek
- 2 pomidory
- sok z cytryny
- olej
- sól i pieprz

Sałatę i ukolę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz i porwij na małe kawałki.
Pieczarki umyj i pokrój na ćwiartki. Usmaż na oleju doprawiając solą i pieprzem. Ostaw do wystygnięcie.
Łyżkę soku z cytryny wymieszaj z dwoma łyżkami oleju, solą i odrobiną pieprzu. Do sałaty i rukoli dodaj pokrojone pomidory oraz sos, wymieszaj. Wyłóż porcje na talerze, a na wierzch połóż pieczarki.

Smacznego

sobota, 13 października 2012

sałatka z paluszków krabowych

- opakowanie paluszków krabowych
- pół pęczka selera naciowego
- puszka kukurydzy
- 1 jabłko
- łyżka soku z cytryny
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz cytrynowy
- kilka orzechów włoskich do posypania

Seler umyj dokładnie i pokrój na 0,5 cm kawałki. Dodaj odsączoną kukurydzę. Jabłko, bez obierania ze skórki, potnik w słupki. Wszystko skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Paluszki krabowe potnij też w 0,5 cm kawałki i dodaj do warzyw. Warto od tego momentu bardzo delikatnie mieszać sałatkę aby paluszki się nie rozpadły.
Do kubeczka włóż jogurt, ketchup i majonez i dokładnie wymieszać. Wlej do sałatki, dopraw solą i pieprzem cytrynowym i wymieszaj. Ewentualnie można dodać szczyptę cukru.
Sałatkę odstaw do lodówki na 2 godziny aby się przegryzła.
Przed podaniem posyp niezbyt drobno posiekanymi orzechami.

Sałatka jest dość wytrawna. Pyszna.

piątek, 03 sierpnia 2007

Składniki:

3 różowe grejpfruty,
1 sałata,
10-15 dag czerwonej soczewicy,
200 ml wywaru z warzyw lub z kostki rosołowej,
1 awokado,
1 pęczek posiekanego szczypiorku,
1 łyżka oleju z pestek winogron,
1 łyżeczka musztardy,
sól, pieprz

Dwa grejpfruty obieramy ze skóry oraz wewnętrznych błonek i dzielimy na cząstki, z trzeciego wyciskamy sok. Soczewicę wkładamy do wywaru, wlewamy 50 ml soku z grejpfruta i gotujemy na wolnym ogniu 5 min. Studzimy w wywarze, tak aby soczewica wchłonęła cały płyn. Szczypiorek siekamy. Awokado obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy na cienkie plastry i skrapiamy sokiem z grejpfruta, żeby nie ściemniały. Umyte i osuszone liście sałaty, soczewicę, cząstki grejpfruta i plasterki awokado układamy na talerzach. Pozostały sok z grejpfruta mieszamy z olejem oraz musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.

Przygotowanie: 30 minut
środa, 01 lutego 2006

Składniki:
- 2 opakowania paluszków krabowych
- 1 mała kapusta pekińska
- puszka kukurydzy
- 1 zielony ogórek
- koperek
- szczypiorek
- majonez
- śmietana 18%
- sól
- pieprz biały

Paluszki pokroić na małe kawałki. Kapustę posiekać. Ogórka, bez obierania, pokroić w kostkę. Kukurydze odsączyć. Posiekać szczypiorek i koperek. Wymieszać wszystko i doprawić majonezem rozmieszanym pół na pół ze smietaną, solą i pieprzem.

Składniki:
- 1 opakowanie paluszków krabowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 5 krążków ananasa z puszki
- pęczek koperku
- sok z cytryny
- majonez
- pieprz biały

Paluszki krabowe pokroić, dodać pokrojone w kostkę jajka i ananasa. Koperek posiekać. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem.
Zostawić w lodówce na godzinkę aby się przegryzło.

Składniki:
- opakowanie paluszków krabowych
- dwie torebki ugotowanego ryżu parboiled
- 1 spora czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- średniej wielkości zielony ogórek lub 3 łodyżki selera naciowego
- pół pęczka szczypiorku
- majonez
- sok z cytryny
- biały pieprz

Paluszki krabowe pokroić na kawałki, paprykę w drobna kostkę, ogórek (bez obierania) lub łodygi selera posiekać w kostkę, podobnie postąpić ze szczypiorkiem. Wymieszać składniki z misce. Dodać majonez w ilości odpowiedniej do upodobań. Wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny i białym pieprzem.
Osoby lubiący ostrzejsze smaki mogą dodać posiekane drobniutko papryczki chili, a właściwie jedna wystarczy lub doprawić całość ostra papryką w proszku.

Odstawić do lodówki na min. godzinkę aby się przegryzło.

czwartek, 22 grudnia 2005

Składniki:
- 8 dużych pieczarek
- puszka kukurydzy
- 2 jajka na twardo
- 2 ogórki konserwowe
- pęczek szczypiorki
- 0,5 szklanki majonezu
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz

Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki; posolić i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Kukurydze osączyć. Jajka i ogórki pokroić w kostkę. Do naczynia włożyć: pieczarki, kukurydzę, jajka, ogórki i drobno posiekany szczypiorek (zostawić troszkę szczypiorki do dekoracji). Polać majonezem doprawionym sosem sojowym i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Schłodzić.
Przed podaniem przełożyć do salaterki i posypać resztą posiekanego szczypiorku.

środa, 21 grudnia 2005

Składniki:
- 2 grube plastry szynki
- 3 plastry ananasa z puszki
- puszka groszku konserwowego
- mała główka sałaty
- szklanka majonezu
- łyżka sosu sojowego

Szynkę i ananas pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Sałatę umyć, osuszyć i porwać palcami na małe kawałki, zostawiając kilka ładnych liści do wyłożenia salaterki. Do naczynia włożyć szynkę, ananas, groszek i sałatę. Dodać sos sojowy i wymieszać, a następnie polać majonezem i wymieszać. Przed podaniem wyłożyć do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty.

Według mnie to tego majonezu jest w przepisie stanowczo za dużo. Sałatę tez bym zmieniła na lodową, szczególnie jeśli sałatka ma trochę postać na stole. Również wykładanie liśćmi salaterki wydaje mi się niepotrzebne.

piątek, 28 października 2005

Składniki:
- 250 g fasoli czerwonej z puszki
- 250 g białej fasoli z puszki
- 4 średnie buraki
- 3 ziemniaki
- 2 jabłka
- 4 ogórki konserwowe
- czerwona i biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 5 – 6 łyżek majonezu
- 3 - 4  łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz

Buraki i ziemniaki wyszorować, oddzielnie ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Obrane jabłka oraz ogórki pokroić w drobna kostkę.
Cebule obrać, oddzielnie posiekać. Biała fasolę wymieszać z pokrojonymi ziemniakami, połowa jabłek i ogórków oraz białą cebulą. Fasolę czerwoną połączyć z burakami, reszta jabłek i ogórków i czerwoną cebulą.
Na sos wymieszać majonez z sokiem z cytryny, jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczypta soli i pierzu. Każdą sałatkę wymieszać z połową sosu. W szklanej salaterce ułożyć na przemian warstwy sałatek, ostawić na 30 minut i podawać.

 
1 , 2 , 3 , 4





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria