Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

sałatki

sobota, 29 listopada 2014

Zdrowa, pyszna i szybka sałatka, doskonała na kolacje po pracowitym dniu.

Szybka sałatka z kaszy jaglanej

- pół szklanki kaszy jaglanej
- kilka różyczek brokułu
- średni pomidor
- 2 pomidory suszone z oleju
- kabanos drobiowy (opcjonalnie)
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz ziołowy
- łyżka majonezu lub jogurtu greckiego

Kaszę jaglaną upraż – wsyp na suchą patelnie i podgrzewaj powoli od czasu do czasu mieszając aż zacznie intensywnie pachnieć. Przesyp na metalowe sitko i przelej wrzątkiem (te zabiegi mają na celu pozbycie się goryczki).

Przełóż do garnuszka, zalej szklanką wrzątku, dodaj szczyptę soli, zamieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut(bez odkrywania).

Jeśli używasz mrożonego brokułu włóż go do miseczki, zalej wrzątkiem i zostaw tak przez kilka minut. Następnie odcedź i podziel ma mniejsze kawałki.

Świeżego brokuła umyj i podziel na mniejsze kawałki.

Pomidora pokrój w kostkę, kabanosa w paseczki, a suszonego pomidora drobno posiekaj. Dodaj do kaszy wszystkie składniki, wymieszaj, przykryj i duś na wolnym ogniu 5 minut. Potem wyłącz gaz i zostaw aby doszło – kilkanaście minut i przestygło.

Przed podaniem wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i majonezem/ jogurtem. Dopraw do smaku pieprzem ziołowym.

 

Podana ilość składników wystarczy na dwie, nieduże porcje.

piątek, 25 kwietnia 2014

Zostało mi kilak kawałeczków z pieczonego kurczaka. Nie wiedziałam co z nimi zrobić i wpadłam na pomysł zrobienia sałatki. Wyszła wyśmienicie więc podzielę się przepisem ;)

Sałatka z pieczonego kurczaka 

Składniki:
- obrane mięsko z pieczonego kurczaka co został z obiadu (mi wyszło około 240 g.)
- mniej więcej tyle samo pieczarek pokrojonych w cząstki i podduszonych lekko
- średnia cebula
- puszka kukurydzy
- woreczek ryżu parboiled
- pół świeżego ogórka
- pół papryki czerwonej
- pieprz ziołowy
- sól
- szczypiorek
- pietruszka
- 3 łyżki majonezu

Mięsko obrałam z kości i pokroiłam na małe kawałeczki. Skóry z tych kawałkowo nie wyrzuciłam tylko tez pokroiłam, dała posmaczek :). Pieczarki poddusiłam na odrobinie masła. Cebule posiekałam w drobną kosteczkę i przelałam w sitku wrzątkiem aby straciła troszkę ostrości. Kukurydzę odcedziłam z zalewy. Ogórka nie obierałam, tylko przekroiłam wzdłuż na cztery części, wydrążyłam pestki i pokroiłam w drobna kostkę. Paprykę też na drobna kostkę. Wszelkie składniki zostały posiekane mniej więcej a wielkość ziarnka kukurydzy. Wszystko wymieszałam z ugotowanym i ostudzonym ryżem. Dodałam posiekany szczypiorek i świeżą natkę pietruszki. Doprawiłam majonezem, sola i pieprzem ziołowym.
Po godzince w lodówce, bo wszystko musi się przegryźć, można jeść.
Sałatka wyszła wyjątkowo smaczna, polecam.

Jedna z prostszych sałatek jakie znam. Często jadam ją na kolację.

Łatwa sałatka z tuńczyka 

Składniki:
- woreczek ryżu parboiled
- puszka kukurydzy
- puszka tuńczyka (jak kto woli, w oleju lub zalewie)
- duża cebula
- pół dużego ogórka (węża) lub cały jak mniejszy
- czubata łyżka majonezu
- pieprz ziołowy
- szczypiorek

Ryż gotuję w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj około 15 minut). W czasie gdy ryż się gotuje siekam cebulę w drobniutką kosteczkę. Gdy ryż już dojdzie wyciągam woreczek a wrzątkiem z garnka przelewam cebulę wrzuconą na sitko. Sparzenie cebuli jest istotne ponieważ w ten sposób pozbawiamy ją ostrego smaku i nie zdominuje sałatki.
Ryż mieszam z cebulą, odsączoną kukurydzą i tańczykiem, ale tylko lekko odciśniętym z zalewy. Ogórka nie obieram ze skórki, za to przecinam wzdłuż na cztery ćwiartki i wycinam gniazda nasienne. potem kroje w mała kosteczkę i wrzucam do reszty składników. Dodaję jeszcze szczypiorek i odrobinę koperku, przyprawiam pieprzem ziołowym i majonezem. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na około 30 minut (chyba, że nie wytrzymam i jem od razu ;)

Sałatkę można urozmaicić dodając drobno pokrojoną pomarańczową lub czerwoną paprykę.
Czasem jak mam wielka ochotę na tuńczyka to dodaję jego podwójną ilość.

środa, 22 stycznia 2014

Świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków. Doskonale urozmaica obiad. Może tez być idealnym dodatkiem do grilla … ale to nie ta pora roku ;) niestety

Sałatka ziemniaczana

- 600 g ziemniaków
- 100 g ogórków kiszonych (3 duże)
- malutka cebula
- 60 g kaparów (3 – 4 łyżki)
- pół pęczka pietruszki
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon (30 g)
- 2 łyżeczki miodu
- sok z połowy cytryny
- olej rzepakowy

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj najlepiej na parze, ale można też w wodzie tylko zalej je wrzątkiem, a nie zimną wodą. Muszą zostać jędrne, nie można ich rozgotować. Ostudź i przełóż do miski.  Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, posiekaną pietruszkę, pokrojonego w kosteczkę ogórka oraz lekko przesiekane kapary. Z musztardy, miodu, soku z cytryny i oleju przygotuj sos. Zalej sałatkę, delikatnie wymieszaj i odstaw na kwadrans aby się przegryzła.

Smacznego

środa, 08 maja 2013

Ta sałatka powstała jako dodatek do wędzonego pstrąga. Może stanowić dodatek do każdej rybny, mięsa, czy nawet samodzielne danie.

sałata 

- sałata masłowa
- małe opakowanie rukoli
- garść małych pieczarek
- 2 pomidory
- sok z cytryny
- olej
- sól i pieprz

Sałatę i ukolę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz i porwij na małe kawałki.
Pieczarki umyj i pokrój na ćwiartki. Usmaż na oleju doprawiając solą i pieprzem. Ostaw do wystygnięcie.
Łyżkę soku z cytryny wymieszaj z dwoma łyżkami oleju, solą i odrobiną pieprzu. Do sałaty i rukoli dodaj pokrojone pomidory oraz sos, wymieszaj. Wyłóż porcje na talerze, a na wierzch połóż pieczarki.

Smacznego

sobota, 13 października 2012

sałatka z paluszków krabowych

- opakowanie paluszków krabowych
- pół pęczka selera naciowego
- puszka kukurydzy
- 1 jabłko
- łyżka soku z cytryny
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz cytrynowy
- kilka orzechów włoskich do posypania

Seler umyj dokładnie i pokrój na 0,5 cm kawałki. Dodaj odsączoną kukurydzę. Jabłko, bez obierania ze skórki, potnik w słupki. Wszystko skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Paluszki krabowe potnij też w 0,5 cm kawałki i dodaj do warzyw. Warto od tego momentu bardzo delikatnie mieszać sałatkę aby paluszki się nie rozpadły.
Do kubeczka włóż jogurt, ketchup i majonez i dokładnie wymieszać. Wlej do sałatki, dopraw solą i pieprzem cytrynowym i wymieszaj. Ewentualnie można dodać szczyptę cukru.
Sałatkę odstaw do lodówki na 2 godziny aby się przegryzła.
Przed podaniem posyp niezbyt drobno posiekanymi orzechami.

Sałatka jest dość wytrawna. Pyszna.

piątek, 03 sierpnia 2007

Składniki:

3 różowe grejpfruty,
1 sałata,
10-15 dag czerwonej soczewicy,
200 ml wywaru z warzyw lub z kostki rosołowej,
1 awokado,
1 pęczek posiekanego szczypiorku,
1 łyżka oleju z pestek winogron,
1 łyżeczka musztardy,
sól, pieprz

Dwa grejpfruty obieramy ze skóry oraz wewnętrznych błonek i dzielimy na cząstki, z trzeciego wyciskamy sok. Soczewicę wkładamy do wywaru, wlewamy 50 ml soku z grejpfruta i gotujemy na wolnym ogniu 5 min. Studzimy w wywarze, tak aby soczewica wchłonęła cały płyn. Szczypiorek siekamy. Awokado obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy na cienkie plastry i skrapiamy sokiem z grejpfruta, żeby nie ściemniały. Umyte i osuszone liście sałaty, soczewicę, cząstki grejpfruta i plasterki awokado układamy na talerzach. Pozostały sok z grejpfruta mieszamy z olejem oraz musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.

Przygotowanie: 30 minut
środa, 01 lutego 2006

Składniki:
- 2 opakowania paluszków krabowych
- 1 mała kapusta pekińska
- puszka kukurydzy
- 1 zielony ogórek
- koperek
- szczypiorek
- majonez
- śmietana 18%
- sól
- pieprz biały

Paluszki pokroić na małe kawałki. Kapustę posiekać. Ogórka, bez obierania, pokroić w kostkę. Kukurydze odsączyć. Posiekać szczypiorek i koperek. Wymieszać wszystko i doprawić majonezem rozmieszanym pół na pół ze smietaną, solą i pieprzem.

Składniki:
- 1 opakowanie paluszków krabowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 5 krążków ananasa z puszki
- pęczek koperku
- sok z cytryny
- majonez
- pieprz biały

Paluszki krabowe pokroić, dodać pokrojone w kostkę jajka i ananasa. Koperek posiekać. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem.
Zostawić w lodówce na godzinkę aby się przegryzło.

Składniki:
- opakowanie paluszków krabowych
- dwie torebki ugotowanego ryżu parboiled
- 1 spora czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- średniej wielkości zielony ogórek lub 3 łodyżki selera naciowego
- pół pęczka szczypiorku
- majonez
- sok z cytryny
- biały pieprz

Paluszki krabowe pokroić na kawałki, paprykę w drobna kostkę, ogórek (bez obierania) lub łodygi selera posiekać w kostkę, podobnie postąpić ze szczypiorkiem. Wymieszać składniki z misce. Dodać majonez w ilości odpowiedniej do upodobań. Wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny i białym pieprzem.
Osoby lubiący ostrzejsze smaki mogą dodać posiekane drobniutko papryczki chili, a właściwie jedna wystarczy lub doprawić całość ostra papryką w proszku.

Odstawić do lodówki na min. godzinkę aby się przegryzło.

 
1 , 2 , 3 , 4





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria