Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

surówki i jarzynki

poniedziałek, 19 października 2015


Ciekawa surówka do obiadu. Taka nowoczesna odmiana mizerii. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Surówka z ogórka z kiełkami rzodkiewki

- duży ogórek (tzw. długi)
- 30 g kiełków rzodkiewki
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól
- cukier
- sok z cytryny
- pieprz biały

Ogórka umyj, przekrój wzdłuż na cztery części i usuń część z nasionami. Następnie pokrój na kawałki.
W misce wymieszaj jogurt z majonezem, szczyptą soli, cukru, białego pieprzu i kilkoma kroplami soku z cytryny. Wrzuć ogórka i kiełki. Wymieszaj i najlepiej odstaw na 30 minut do lodówki.

Można naturalnie zrezygnować z majonezu na rzecz obniżenia kaloryczności.
Warto użyć kiełków właśnie rzodkiewki, ponieważ mają ostrawy smak i doskonale komponują się z ogórkiem i jogurtem.

Smacznego

piątek, 15 listopada 2013

Przygotowałam wczoraj przepyszną surówkę. Użyłam składników które akurat miałam pod ręką i wyszło tak pysznie, że warto się tym podzielić ;)

Surówka na bazie selera

- pęczek selera naciowego
- puszka kukurydzy
- 3 pomidory
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu (lub jogurtu)
- sok z cytryny
- sól i pieprz

Selera podziel na lodygi i dokładnie umyj. Pokrój w talarki. Dodaj do niego odsączoną z zalewy kukurydzę,  pokrojonego w kostkę pomidora, szczypiorek i pietruszkę. Wumieszaj z majonezem doprawiając do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Jeśli zamiast majonezu używasz jogurtu polecam wybrać grecki i doprawić dodatkowo szczyptą cukru.

Podawaj do razu po przygotowaniu

Smacznego


środa, 09 października 2013

Prosty i szybki dodatek do obiadu.

Surówka z sałaty lodowej

- 1/2 sałaty lodowej
- 1 duża marchewka
- 1 ogórek
- olej
- sok z cytryny
- mieszanka ziół do sałatek

Salatę umyj i pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Ogórka pokrój w plasterki, a potem w małe paseczki. Wymieszaj warzywa.
Z oleju, soku z cytryny i ziół (ja używam gotowej mieszanki) przygotuj sos. Dodaj do warzyw, wymieszaj i od razy podawaj.

Surówka uwielbiana przez dzieci ze względu na swój delikatny i słodkawy smak. Świetna do drobiu i ryb.

Surówka z marchwi z ananasem

Składniki:
- 4 dorodne marchewki
- małe jabłko
- 3 plastry ananasa z puszki (lepszy byłby Świerzy oczywiście)
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- szczypta cukru pudru
- szczypta soli

Marchewki obierz i zetrzyj na najdrobniejszej tarce. Obrane jabłko zetrzyj na większych oczkach o od razu skrop sokiem w cytryny. Dodaj pokrojonego drobniutko ananasa. Wymieszaj.
Wlej jogurt, dopraw odrobiną cukru i soli. Wymieszja i odstaw na 10 minut aby się przegryzło.

Smacznego

czwartek, 21 lutego 2013

Dużo ostatnio było słodkości wiec czas najwyższy na zdrowszego.
Polecam bardzo prosta, ale doskonale komponującą się surówkę do obiadu. Będzie idealna do mięs w delikatnych sosach.



- połówka małej sałaty lodowej
- mały ogórek (wężowy)
- 4-5 łodyg selera naciowego
- pół pęczka pietruszki
- sól
- łyżka soku z cytryny
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Ogórka nie obieraj ze skórki. Sałatę pokrój w długie cienkie paski, ogórka tak samo. Selera w plasterki. Warzywa przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę.
Wszystkie składniki sosu wymieszaj i dodaj do warzyw.  Można jeszcze dodać odrobinę mieszanki ziołowej do warzyw.
Sałatkę dobrze jest odstawić przed podaniem na 30 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Jeśli nie chcesz by surówka podchodziła wodą wydrąż z ogórka miękki miąższ z nasionkami. Ja zawsze tak robię. Dzięki temu zabiegowi łatwiej się go też trawi i nie powoduje … wiatrów ;)
Aby sałatka była naprawdę mało kaloryczna zastąp majonez drugą łyżką jogurtu.

Smacznego

 

Serdecznie zapraszam na Fun Page na Facebook'u https://www.facebook.com/KuchniaBakino

 


piątek, 14 grudnia 2012

Polecam prostą surówkę do obiadu na bazie kapusty pekińskiej. Nie wiem czemu, ale wyjątkowo mi posmakowała.
Jest łatwa w przygotowaniu, z codziennych, tanich składników, a jednak ma w sobie to coś ;)

surówka z bialej kapusty

- pół kapusty pekińskiej
- duża marchewka
- pół puszki kukurydzy
- dwie łyżki cienkiego szczypiorku
- czubata łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- mieszanka ziół tradycyjnych do sałatek
- sól

Kapustę umyj pod bieżącą wodą i potnij w paski. Marchew obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn. Kukurydze odsącz z zalewy. Wymieszaj warzywa, dodaj drobno posiekany szczypiorek.
Majonez wymieszaj z jogurtem i ziołami oraz odrobina soli. Dodaj do warzyw i wymieszaj.
Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli surówka musi trochę poczekać zostaw sos w osobnym naczyniu i wlej dopiero przed podaniem.

p.s. zapraszam na Fun Page na Facebook'u https://www.facebook.com/KuchniaBakino

sobota, 13 października 2012

surówka z rzodkwi

 

- pół dużej białej rzodkwi
- 2 średnie marchewki
- nieduże jabłko
- 3 łodygi selera naciowego
- pół pęczka pietruszki
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- mały ząbek czosnku
- sól i pierz

Rzodkiew i marchewkę należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczach. Selera dokładnie myjemy i kroimy. Jabłko, bez obierania ze skórki, kroimy na małe słupeczki. Ważne by nie ścierać go na tarce, bo po pierwsze puści dużo soku a po drugie sałatka nie będzie wyglądała tak ciekawie jak wszystko będzie tak sam starte. Pietruszkę siekamy. Wszystko mieszamy razem. Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Czosnku ma być odrobina, aby nie zdominował przesadnie smaku sałatki.  Warzywa polewamy sosem, mieszamy dokładnie i ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem.
Surówka idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju kotletów.

poniedziałek, 24 sierpnia 2009

Składniki:

- 0,5 kg żółtych pomidorów pokrojonych w kostkę
- 2 małe czerwone cebule pokrojone w drobną kosteczkę
- listki Bazyli
- sól i pieprz

Składniki wymieszać  misce. Przyprawić solą i pieprzem.

Podawać z małymi listkami rzymskiej sałaty, plasterkami cukinii lub tacos.

czas przygotowania: 10 minut
porcja dla 4 osób

według pomysłu Marty Gessler
Składniki:
- 1 cytryna
- 0,5 pęczka posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe zielone ogórki pokrojone w kostkę
- sól

Cytrynę umyć i dokładnie obrać. Nożem wykropić cytrynowe cząstki (sam miąższ z pomiędzy błonek). Pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać cytrynę, pokrojony ogórek i koper. Dodać oliwę, przyprawić solą i wymieszać.

Ta odświeżająca salsa świetnie pasuję do grillowanych owoców morza, kurczaka i wieprzowiny.

Aby salsa wyglądała ogórki można pokroić wzdłuż na paski i potem pod kątem na mniejsze paseczki.

czas przygotowania: 10 minut
porcja dla 2 osób

według pomysłu Marty Gessler

czwartek, 26 października 2006

Składniki:

- 2 średnie marchewki
- pół pęczka natki
- sok z cytryny
- 3 cm. Świeżego imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz kajeński

Imbir cienko obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny, miodem oraz olejem słonecznikowym. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim (uwaga! pieprz kajeński jest bardzo ostry).
Marchew obrać, opłukać, nożykiem do obierania warzyw zestrugać cienkie wiórki. Tak przygotowana marchew polać sosem i wymieszać. Natkę opłukać, osuszyć, oderwać listki, dodać do marchewki. Surówkę wymieszać, ułożyć na talerzu.

 
1 , 2





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria