Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

zupy

niedziela, 30 listopada 2014

Klasyka polskiej kuchni, jedna  z moich ulubionych zup. 

Zupa szczawiowa

Na wywar:
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, pół selera, kawałek pora)
- kostka wieprzowa
- ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy i sól

- 200 g posiekanego drobno szczawiu (ja miałam jeszcze mrożony, ale można użyć takiego ze słoiczka w zalewie)
- łyżka masła
- 100 ml. mleka
- 50 ml. śmietanki 30%
- przyprawa do zupy typu Vegeta, ale naturalna
- pieprz biały

- jajka ugotowane na twardo do podania

Ugotuj wywar, który będzie bazą zupy. Powinno go wyjść około litr. Na koniec przecedź.Jedna marchewkę z gotowania odłóż. 

W garnku rozpuść masło. Wrzuć posiekany szczaw i podduś kilka minut. Następnie wlej przygotowany wcześniej wywar  i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
Dopraw do smaku Vegetą i białym pieprzem. Jedną marchewkę z gotowania wywaru zetrzyj na tarce do jarzyn i dodaj do zupy.
W kubku wymieszaj mleko ze śmietanką. Dolej gorącej zupy, wymieszaj i dopiero wlej do garnka.

Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, gdy się dobrze przegryzie więc warto ją zrobić wcześniej.

Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. 


piątek, 14 czerwca 2013

Świetna, odświeżająca zupa z lekką nutką mięty. Sycąca, w sam raz na ciepłe dni.

Zupa krem z groszku

- włoszczyzna
- listek laurowy i 3 ziela angielskie
- 0,5 kg zielonego groszku (ja użyłam mrożonego)
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- kilka łyżek starego sera żółtego
- kilka łyżek migdałów w płatkach
- sól
- pieprz biały
- czosnek granulowany
- mięta
- natka pietruszki
- listki mięty do przybrania

Włoszczyznę obierz, umyj, zalej wodą, dodaj listek laurowy oraz ziele i ugotuj wywar warzywny. Ja gotowałam około 1 godziny. Następnie przecedź i dodaj groszek. Gotuj aż będzie miękki.
Troszkę groszku odłóż do przybrania zupy (oczywiście ja zapomniałam). Do zupy dodaj posiekana mięte i natkę pietruszki. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj jogurt, wymieszaj. Dopraw zupę pieprzem białym, czosnkiem do smaku.
Płatki migdałowe upraż na suchej teflonowej patelni.
Porcje zupy nalej do miseczek. Udekoruj startym żółtym serem, odłożonym groszkiem, listkami mięty i migdałami.

Zupa krem z groszku

Smacznego

11:37, bakino , zupy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 28 maja 2013

… właściwie zasługuje na nazwę „Barszcz z botwiny”.
Dokładnie tak jak robiła go moja babcia, na rosołku. Dopieszczony do ostatniej kropelki ;)

Tradycyjna wiosenna botwinka 

- około 250 g kostek wieprzowych
- 1 skrzydełko kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- pęczek botwiny z buraczkami (ewentualnie dodatkowo buraki)
- mały kubeczek śmietany 22%
- 1 łyżka soku z cytryny
- koperek
- liść laurowy i ziele angielskie
- sól i pieprz

Z kostek wieprzowych, kurczaka oraz marchwi, pietruszki i selera ugotuj lekki rosołek z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
Botwinkę dokładanie wypłucz, najlepiej 3 razy. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój drobno.
Rosół przecedź przez gęste sito. Wlej do garnka i postaw na ogień. Dodaj starte buraki oraz również starte: jedną marchewkę, pietruszkę i selera. Gotuj na małym ogniu. Po 15 minutach dodaj posiekane liście botwinki. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Gotuj kolejne 15 minut.
Śmietanę wlej do miseczki, dodaj do niej gorącą zupę (koniecznie gorące do zimnego!), wymieszaj i wlej do garnka. Sprawdź jak słodka wyszła zupa i dopraw sokiem z cytryny.
Podawaj obsypaną świeżym, posiekanym koperkiem z jajkiem na twardo lub młodymi ziemniaczkami z wody polanymi rozpuszczonym masłem.

Smacznego

09:27, bakino , zupy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 19 lutego 2013

Zima w pełni i coraz bardziej brakuje mi warzyw. Taki gęsty barszczyk jest świetny.



- mała porcja kurczaka na zupę (np. 2 skrzydełka lub 1 nóżka)
- 4 średnie buraki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- sól
- sok z cytryny
- szklanka drobnej białej fasoli
- śmietana i natka pietruszki do podania

Kurczaka umyj  i oczyść ewentualnie z nadmiaru tłuszczu. Włóż do garnka, zalej 2 litrami wody. Wrzuć ziele angielskie i listek laurowy. Zagotuj i zostaw na małym ogniu 30 minut.
Warzywa obierz. 2 buraki, marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce do jarzyn. Pozostałe dwa buraki pokrój na grube plastry. Wszystkie warzywa włóż do gotującego się kurczaka. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku (tylko zgnieciony, aby popękał, ale został w jednym kawałku) i sól. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
Dopraw zupę majeranki i sokiem z cytryny do smaku (około łyżka stołowa soku).
Wyłów z zupy kurczaka, plastry buraka, czosnek, ziele i liście laurowe. Podawaj z ugotowana fasolą (trzeba ja namoczyć na noc w wodzie, a potem w niej ugotować) oraz kleksem śmietany, posypaną posiekaną natka pietruszki.

Smacznego

wtorek, 15 stycznia 2013

Szczerze uwielbiam krem z brokułów. To zupa która najczęściej gości na moim stole.
Według mnie najsmaczniejszy sposób na brokuły.

Zupa krem z brokułów

- 1 świeży brokuł lub paczka mrożonych
- średnia marchewka
- mała pietruszka
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- sól i pieprz

Zupa jest arcy łatwa w przygotowaniu. Warzywa myję, obieram, kroje na kawałki i wrzucam do garnka. Brokułów ma być 80%, włoszczyzny dosłownie odrobina, ziemniaki dajeaby nadały zupie  po zmiksowaniu kremową konsystencję.
Warzywa zalewam wodą, tylko tyle aby były zakryte i gotuję do miękkości.  Studzę troszkę, miksuję, doprawiam solą oraz pieprzem i gotowe.

Zamiast marchewki, pietruszki i selera można dodać garść mrożonej włoszczyzny.

Zupę podaję z kleksem gęstej śmietany lub grzankami, mogą być takie malutkie do zupy lub zapieczone kromki bułki z serem żółtym.

p.s. zupa bez przypraw będzie też odpowiednia dla dziecka już od 1 roku.

środa, 19 grudnia 2012

Przedstawiam dziś prostą w wykonaniu zupę.  Jest delikatna i bardzo smaczna.

Zupa krem pomidorowo-marchewkowa

- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- mały por
- porcja mięsa drobiowego, np. nóżka
- puszka pomidorów  krojonych lub domowy wekowany sok pomidorowy (w sezonie 4 dorodne pomidory*)
- 1 mały listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz
- śmietana i natka pietruszki do podania

Mięso umyj, włoszczyznę obierz, umyj i pokrój na kawałki. Wszystko zalej wodą (około 1 litr) dodaj listek laurowy i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Wyjmij listek i ziele oraz mięso. Wlej pomidory i pogotuj jeszcze 15 minut. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
Podawaj z kleksem śmietany i posypane natka pietruszki.

Smacznego :)

* jeśli używasz świeżych pomidorów trzeba je wcześniej sparzyć i obrać ze skóry

poniedziałek, 03 grudnia 2012

w wersji rozgrzewającej, na jesień.

- 1 średni kalafior
- 1 spora pietruszka
- 1 por (biała część)
- 1/4 selera jeśli duży lub ½ średniego
- 1 szklanka mleka
- 1 litr bulionu warzywnego (ja użyłam z kostki)
- 2 łyżeczka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- sól, biały pieprz
- 1 topiony serek kremowy (ja użyłam takiego ze szczypiorkiem i ziołami)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku do przybrania

 

Por pokrój w plasterki, pietruszkę i seler - w kostkę. W szerokim garnku rozgrzej masło i włóż por, seler i pietruszkę. Smaż warzywa 5-7 minut.
Wlej bulion i mleko, dodaj kalafior podzielony na części i doprowadź do wrzenia. Dopraw gałką, imbirem, solą i pierzem. Gotuj na małym ogniu około 30 minut.
Lekko przestudź i zmiksuj. Ponownie postaw na małym ogniu i dodaj serek topiony. Mieszaj dokładnie, najlepiej rózgą, aż serek się rozpuści. Gdy top nastąpi gotuj jeszcze 2-3 minuty. Podawaj gorącą zupę posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.
 
Zupa jest wyjątkowo rozgrzewająca. Smakuje wybornie. Polecam.

p.s. nie mam zdjęcia ponieważ gdy zupa była gotowa padł akumulator w aparacie, a gdy się podładował zupy już nie było ;)
Będę ten przepis na pewno powtarzać więc okazja na zrobienie zdjęć szybko się nadarzy.

 

PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI:

Potrawy rozgrzewające

niedziela, 02 grudnia 2012

- 1 kg małych cukinii
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- pół pęczka pietruszki
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- łyżka masła
- łyżka oleju
- kostka bulionu warzywnego
- sól
- pieprz biały

Zupa krem z cukinii

W garnku rozgrzej olej i masło. Wrzuć posiekaną drobno cebulę i zeszklij. Pilnuj żeby się tylko zeszkliła, a nie przysmażyła. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przesmaż chwilkę. Zalej wodą i dodaj cukinię umytą i pokrojona w kostkę (bez obierania). Wody ma być tyle by przykrywała tylko warzywa. Dodaj kostkę rosołową, ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj 20 minut.
Wyjmij ziela i listki laurowe. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj bardzo drobno posiekaną pietruszkę.
Śmietanę włóż do miseczki, dodaj do niej trochę gorącej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę można podać z grzankami lub z paskami a’la tagiatelle z cukinii.

Tagiatelle z cukinii:
Małą cukinię umyj i obieraczką do warzyw potnij w bardzo cienkie paski. Następnie wrzuć je do wrzątku i gotuj 3 minuty. Wyjmij i udekoruj nimi każdą porcje zupy.

Smacznego

Tęcza Smaków 2

sobota, 03 listopada 2012

Polecam tą typowo jesienno-zimową zupę. Jest aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo sycąca.

Często gości na moim stole.

zupa z soczewicy

- 1,5 l rosołu drobiowego (może być z kostki)
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- połowa średniego selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka masła jeśli używasz rosołu z kostki
- liść laurowy i ziele angielskie
- sól i pierz do doprawienia

Soczewicę opłucz pod bieżąca wodą na sicie i wrzuć do rosołu. Dodaj pokrojone marchew, pietruszkę i seler oraz posiekaną cebulę i czosnek. Wrzuć też liść laurowy i dwa ziela angielskie. Jeśli używasz kostki rosołowej dodaj łyżeczkę masła. Gotuj 30 minut.
Gdy warzywa i soczewica się ugotują dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw też solą i pieprzem do smaku. Pogotuj jeszcze 5 minut i gotowe.

Porada: gotując zupę dodaję na 1,5 l wody tylko jedna kostkę rosołową, a i tak zupa wychodzi aromatyczna.


czwartek, 01 listopada 2012

Zupa właściwie dyniowa, ale ponieważ wyraźnie w niej czuć pomidory, nazwałam ją właśnie dyniowo – pomidorową.
Wzorowałam się na przepisie z książki Ewy Aszkiewicz i Romany Chojnackiej, ale oczywiście musiałam pozmieniać po swojemu ;)

- 1 l. wody
- 0,5 kg dyni (miąższu)
- 200 g ziemniaków (jeden większy)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- średnia cebula
- pół szklanki śmietany 22%
- łyżka masła
- kostka rosołowa warzywna
- szczypta cukru
- natka pietruszki do przybrania

zupa dyniowa

Z dyni wybieramy miękki miąższ z pestkami i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, władamy do garnka i zalewamy woda. Gotujemy do miękkości i miksujemy lub przecieramy przez sitko. Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy do dyni i gotujemy. Wrzucamy tez kostkę rosołową.
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobna kostkę, płuczemy i wrzucamy do zupy.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Śmietanę hartujemy (wlewając do niej trochę gorącej zupy by się zagrzała) i dodajemy do garnka.
Po zagotowaniu doprawiamy ewentualnie zupę cukrem i solą.
Podajemy posypaną posiekana pietruszką.

Efektownie wygląda zupa podana w wydrążonej skorupie dyni :)

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria