Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

przystawki i zakąski

piątek, 25 kwietnia 2014

Nie mam pojęcia na czym to polega, ale im jest cieplej tym bardziej mam ochotę na śledzie ;)
Gdy byłam w ciąży pożerałam śledzie w hurtowych ilościach codziennie więc kilka przepisów mam opanowanych do perfekcji.
 
Poniżej pomysł na pyszne śledzie w oleju.
 
Śledzik w oleju prawie tradycyjny
 
Składniki:
- opakowanie śledzi matiasów w oleju
- dwie średnie cebule
- musztarda sarepska lub ostrzejsza jeśli wolisz
- olej rzepakowy
 
 
Śledzie odsączam z oleju i moczę w zimnej wodzie przez około 1,5 godziny ze 3 razy ja zmieniając. Następnie odsączam je na sitku oraz na ręczniku papierowym.
 
Cebulę obieram i kroję niezbyt drobno.
 
Śledzie smaruje od strony brzuszka (tam gdzie nie ma skóry) odrobiną musztardy i kroję na centymetrowe paski. Do słoika wrzucam porcję cebuli, śledzi i polewam olejem; potem znowu cebula, śledź, olej itd. do wyczerpania składników. Leciutko ugniatam, żeby wyszło powietrze, zakręcam i wstawiam do lodówki.
 
Po dwóch dniach są boskie.

niedziela, 02 grudnia 2012

Proponuje dziś pomysł na świetną przystawkę. Jest leciutka i świetnie zaostrza apetyt.
Podana ilość składników starczy na 4 – 5 małych porcji. Jeśli masz ochotę sobie pojeść będzie to jedna porcja ;)

Przystawka – łosoś z awokado

- 1 dojrzałe awokado
- 100 g łososia wędzonego
- 2 jajka
- pół ogórka
- pół pęczka szczypiorku
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka jogurtu greckiego
- łyżka majonezu
- pół łyżeczki chrzanu
- pieprz biały

Jajka ugotuj na twardo. Białka pokrój z drobną kostkę (żółtka nie będą potrzebne). Z awokado usuń pestkę, obierz również pokrój w drobną kostkę. Ogórka umyj, usuń miękki miąższ ze środka z pesteczkami i pokrój w kostkę. Łososia też w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
Dodaj sok z cytryny, jogurt, majonez, chrzan i odrobinę białego pieprzu.
Wymieszaj wszystko delikatnie i od razu podawaj.

Przystawka – łosoś z awokado

Ogórek dość szybko puszcza wodę, a awokado ciemnieje więc danie trzeba przygotowywać bezpośrednio przed podanie. Są jednak dwie sztuczki, aby chwile mogło jednak poczekać  ;)
1. Awokado pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z gotującą się wodą na minutę. Dobrze żeby wody było dużo, aby po wrzuceniu awokado nie przestała się gotować. Następnie wylej je na sito i wrzuć do zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu. Następnie osącz na sicie. Dzięki temu zabiegowi awokado nie zmienia smaku ani konsystencji, a nie będzie ciemnieć. Staje się nawet bardziej zielone.
2. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, ale pokrojonego ogórka zostaw w osobnym pojemniku. Dodaj go do sałatki bezpośrednio przed podawaniem.


wtorek, 01 września 2009

Składniki:

- 6 jajek
- 2 łyżki octu winnego
- 2 duże pęczki szpinaku
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól

Szpinak po odcięciu korzonków dobrze wypłukać, włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować 3 minutki. Odcedzić i dobrze odcisnąć na sitku, lekko przesiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę, dodać rozgnieciony z solą czosnek, wlać mleko, dokładnie wymieszać, rozłożyć szpinak i mieszając, zagotować, doprawiając do smaku świeżo starta gałką muszkatołową.
W szerokim i płaskim naczyniu zagotować wodę z octem. Wbijać kolejno jajka tuż nad powierzchnią  gotującej się powoli wody. Łyżka nadać jajkom podłużny kształt. Gotować 2 – 3 minuty, dopóki białko się nie zetnie ukrywając w środku płynne żółtko. Na talerzu rozłożyć porcję szpinaku i łyżka cedzakową wykładać nań jajka.

Autor: Robert Makłowicz

poniedziałek, 06 listopada 2006

Składniki:

- 1 szklanka majonezu
- 150 g serka homogenizowane niesłodzonego – naturalnego
- 0,5 szklanki jogurtu
- awokado
- 2 żółtka na twardo
- 1 cebula
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki pasty paprykowej
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sos sojowy
- musztarda
- tabasco
- chili
- curry
- sól
- pieprz

Wymieszać majonez, serek i jogurt. Podzielić na cztery części.

Sos nr 1:
Awokado przekroić, usunąć pestkę, wybrać łyżeczką miąższ i rozgnieść go widelcem na puree. Cebulę posiekać najdrobniej jak potrafisz. Pierwszą cześć majonezo-sero-jogurtu wymieszać z awokado i cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, szczypta chili, solą i pieprzem.

Sos nr 2:
Do drugiej części bazy na sos dodać masło orzechowe. Doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Wymieszać dokładnie.

Sos nr 3:
Żółtka rozgnieść i wymieszać z kolejna porcją majonezo-sero-jogurtu. Doprawić musztardą, curry, solą i pieprzem.

Sos nr 4:
Ostatnia porcję bazy wymieszać z ketchupem, pastą paprykową i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić tabasco, solą i pieprzem.

poniedziałek, 17 lipca 2006

Składniki:
- 8-12 cienkich plasterków szynki
- pęczek szparagów lub słoik szparagów w zalewie
- pół pęczka szczypiorku
- jajko na twardo
- sól
- 100 g twarożku homogenizowanego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól ziołowa
- pieprz

Świeże szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końce, opłukać. Ustawić pionowo w garnku, zalać wrzątkiem, posolić i gotować do miękkości (szparagi białe – około 20 minut, zielone – około 10 minut), osaczyć.
Twarożek zmiksować z jajkiem na gładka masę, dodać musztardę i sok z cytryny – wymieszać. Doprawić solą ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Plasterki szynki posmarować kremem serowym. Na środku każdego plasterka ułożyć szparaga i zwinąć w rulonik. Następnie każdy przewiązać szczypiorkiem.

środa, 12 kwietnia 2006

Składniki:
- 2 – 3 cukinie
- 7 – 8 łyżek kaszki kuskus
- 100 g żółtego sera
- 3 – 4 pomidory
- 2 – 3 cebule dumki
- papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- wedeta
- sól i pieprz

Kaszkę kuskus zalać wrzątkiem 2 cm powyżej poziomu kaszy, przykryć i odstawić na 5 minut.
Cukinię umyć, odciąć końce, pokroić wzdłuż na paski. Blanszować 5 min w lekko osolonym wrzątku, osączyć. Kaszkę wymieszać ze startym żółtym serem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, natkę, doprawić wedetą i pieprzem.
Paski cukinii posmarować masą, zwinąć w roladki, ułożyć na półmisku.
Sok cytrynowy wymieszać z 2 łyżkami wody, oliwą i szczypta siół prowansalskich. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Roladki polać sosem i odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki.

środa, 15 marca 2006

Składniki:
- 4 okrągłe serki camembert
- 100 g orzechów włoskich
- jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 połówki gruszek (z kompotu)
- 4 łyżki konfitury z borówek
- olej
- sól
- pieprz
- natka

Orzechy posiekać, wsypać na sucha patelnię, uprażyć i ostudzić. Serki przekroić poziomo na polówki. Dolne części grubo posypać prażonymi orzechami, lekko wcisnąć je w ser. Przykryć górnymi połówkami i docisnąć.
Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu. Krążki sera obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, włożyć serki i podsmażyć na zloty kolor  z obu stron. Położyć na ogrzany talerz i trzymać w cieple.
Gruszki włożyć na pozostały na patelni olej, obsmażyć lekko z obu stron i ułożyć na talerzu obok serków. Wypełnić połówki gruszek łyżką konfitury z borówek i ozdobić posiekaną natką.

środa, 08 lutego 2006

Składniki:
- 8 okrągłych plastrów szynki
- 150 g twarożku
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- kostka bulionu warzywnego
- sos worcester
- sos tabasco
- sól
- pieprz

Do dekoracji:
- pęczek rzodkiewek
- 2 jajka na twardo
- pomidor
- natka

Żelatynę namoczyć w 250 ml zimnej wody i podgrzewać Az się rozpuści. Wlać 250 ml wrzątku z rozpuszczoną kostka bulionową. Doprawić sosem worcester, tabasco, solą oraz pieprzem. Na półmisek wlać cienką warstwę galaretki i odstawić do stężenia.
Twarożek zmiksować ze śmietaną, chrzanem, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Kremem posmarować plastry szynki, złożyć na pół i ułożyć na warstwie galarety, przekładając je plasterkami rzodkiewek. Ozdobić jajkami, pomidorem, natką, zalać reszta galaretki i odstawić do zastudzenia.

czwartek, 12 stycznia 2006

Składniki:
- 4 średnie cykorie
- 30 dag sera koziego
- 2 łyżki posiekanych ziół
- 5 dag parmezanu
- 1 płaska łyżka bułki tartej

Cykorie gotować na parze 10 min. Wymieszać ser z ziołami - może być tymianek albo majeranek, albo szczypiorek, ale nie mieszanka; zioła mrożone lub suszone będą tu równie dobre jak świeże. Faszerować cykorie, rozchylając liście i wsuwając między nie jak najwięcej sera. Rozprowadzić po dnie żaroodpornego naczynia 1 łyżkę oliwy, ułożyć cykorie, posypać parmezanem, następnie bułką tartą, skropić 1 łyżką oliwy i wstawić do piekarnika (180 st.) na 20 min.
Jest to przystawka. Tak przyrządzona cykoria może też być daniem głównym, wystarczy podwoić ilość składników i podać z gotowanymi ziemniakami.
 

Źródło: Kuchnia

Składniki:
- 1/2 kg zwykłej cebuli
- 1/4 szklanki maku
- 1 żółtko
Ciasto: 1/2 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 20 g drożdży
- 1 czubata łyżka margaryny
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżka stołowa cukru
- 1 łyżeczka soli

Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku i mieszamy z margaryną, olejem, cukrem i solą. Dodajemy mąkę, szybko zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość). Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plastry, solimy i odstawiamy na bok. Gdy puści sok, odciskamy ją i każdy plaster rozdzielamy na krążki. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na posypany mąką blat i starannie wyrabiamy przez kilka minut.
Ciasto powinno być puszyste - nie należy dodawać do niego już więcej mąki. Wyrobione ciasto kroimy na drobne kawałki - takie, by z każdego zrobić placuszek o średnicy około 5 cm. W placuszku formujemy wgłębienie, smarujemy z wierzchu żółtkiem, posypujemy makiem i nakładamy kilka krążków cebuli.
Placuszków powinno nam wyjść ok. 12. Umieszczamy je na lekko naoliwionej blasze i wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (150 st.). Po 10 minutach temperaturę zwięk- szamy do 180 stopni. Wyjmujemy, gdy nabiorą złotego koloru, po ok. 40 min.
Podajemy na ciepło, z masłem i kawiorem albo z wędzonym łososiem lub śledziem w oleju.
 

Źródło: Kuchnia

 
1 , 2 , 3 , 4





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria