Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

śniadania

sobota, 29 października 2016

Smaczny pomysł na ciekawe podanie jajka na twardo.

Sałatka śniadaniowa

- 4 jajka
- 200 g pieczarek
- kawałek sera żółtego
- mała puszka groszku i/lub kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- szczypiorek
- sól
- pieprz biały
- olej rzepakowy

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na cząstki niezbyt drobno.
Pieczarki umyj, pokrój na cząstki i usmaż na oleju doprawiając solą. Ser żółty pokrój w kostkę. Kukurydzę i groszek odsącz.
W szerokiej misce ułóż warstwami składniki. Majonez wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Polej sałatkę i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

sobota, 18 października 2014

Poranki są coraz chłodniejsze i śniadanie na ciepło ma ogromny sens.
Polecam jaglankę gotowaną z dodatkiem mleka kokosowego, z pysznym musem ze śliwek, posypaną orzechami. Gwarantuję, że doskonale rozgrzewa i daje dużo zdrowej energii.

Kokosowa Jaglanka

- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 10 śliwek
- łyżka brązowego cukru (lub białego)
- szczypta cynamonu
- 2 goździki
- 2 łyżki żurawiny suszonej lub rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanych orzechów

Podana ilość składników na dwie porcje.

Śliwki umyj dokładnie, usuń z nich pestki i pokrój na kawałki. Włóż do garnuszka z grubym dnem, podlej odrobiną wody. Dodaj cukier, cynamon i goździki. Duś na małym ogniu około 10 minut (od zagotowania), aż się rozpadną. Trzeba je często mieszać, aby się nie przypaliły.

Ugotuj kasze jaglaną:
Najpierw upraż kasze na suchej patelni do momentu Az zacznie pachnieć. Wrzuć ja na sitko i przelej wrzątkiem – te zabiegi wykonujemy, aby kasza nie miała gorzkiej goryczki.
Włóż ją do garnka, zalej połową szklanki gorącej wody, zamieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta. Dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj, przykryj i duś aż zostanie wchłonięte. W sumie powinno to trwać około 15 minut.

Przygotowana kasze wymieszaj z żurawiną. Nałóż do miseczek, polej musem śliwkowym, obsyp posiekanymi orzechami i polej każda porcje łyżką miodu.

Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu ciepłą.

Smacznego

wtorek, 30 września 2014

Bardzo prosta w przygotowaniu śniadaniowa pasta z wędzonej makreli i jajek. Siła prostoty jest wielka!

pasta rybna

- wędzona makrela
- 4 małe wiejskie jajka
- 3 średnie ogórki kiszone
- opcjonalnie mała cebula
- 3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
- sól i pieprz

Rybę oczyść ze skóry i ości.
Jajka ugotuj na twardo i zetrzyj na tarce do jarzyn. Ogórki obierz ze skórki i też zetrzyj na tarce.
Jeśli chcesz, aby pasta była ostrzejsza możesz dodać drobno posiekaną cebulę.
Wymieszaj wszystko z majonezem lub jogurtem greckim doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Odstaw na 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. Pasta jest jednak najlepsza na drugi dzień.

Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.

Smacznego

środa, 24 kwietnia 2013

Uwielbiam taką zwykła pastę jajeczną. Tradycyjną, bez żadnych bajerów. Smak prawdziwych wiejskich jajek ;)

 pasta jajeczna

- 4 jajka
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu greckiego
- łyżka posiekanego drobno szczypiorku
- sól i pieprz


Jajka gotujemy na twardo (wkładamy do zimnej wody, gotujemy 7 minut od zagotowania, wyjmujemy, wkładamy na chwilę pod zimną wodę i odkładamy do całkowitego wystudzenia).
Obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Dodajemy majonez i jogurt, drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Czasem dodaję tez drobno posiekaną natkę pietruszki.

pasta jajeczna

poniedziałek, 18 lutego 2013

Dużo ostatni się mówi o zdrowych śniadaniach: własnej roboty granolach, owsiankach i jaglankach.
Korzystając z okazji, że jestem uziemiona w domu z chorym dzieckiem postanowiłam tego tupu śniadanie przygotować.



Składniki:
- szklanka mleka
- łyżka miodu (ewentualnie cukru)
- pół szklanki organicznych płatków jaglanych
- kilka suszonym moreli i rodzynek

Mleko zagotuj, dodaj płatki cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Ja po 10 wyłączyłam i zostawiłam pod przykryciem na resztę czasu, bo już mi się przypalało.
Dodaj miód i pokrojone owoce, wymieszaj i jedz ;)

Szczerze mówiąc dla osoby przyzwyczajonej jadać na śniadania raczej jajecznicę czy parówki taka kasza jest wielką odmianą. Jest smaczna, nie powiem, ale trzeba się chyba przyzwyczaić ;)

p.s. Junior (niecałe 2 latka) po wyjedzeniu wszystkich rodzynek stanowczo odmówił dalszej konsumpcji ;)

sobota, 26 stycznia 2013

Jeśli wstaniesz tak jak ja dzisiaj, ujrzysz za oknem piękne słońce i -12oC na termometrze, a w kuchni nie znajdziesz ani pieczywa, ani wędliny polecam przygotować na śniadanie omlet.
Potrzebujesz tylko jajek, mleka lub wody i łyżki masła do smażenia.

omlet

Ja mniej więcej na dwa jajka dodaję łyżkę mleka.
A więc jajka roztrzep w misce z dodatkiem mleka lub wody oraz szczypty soli. Na patelni roztop łyżkę masła i wylej masę jajeczną. Smaż na malutkim ogniu, aż omlet się zetnie.
Teoretycznie omlet od spodu powinien być przysmażony, a z wierzchu galaretowaty, ale ja wolę go odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Da się to zrobić łopatką lub podrzucając patelnią ;)
Omlet zsuń na talerz, posmaruj ulubionym dżemem, złóż na pół i podawaj.
Ja użyłam domowych powideł i posypałam cukrem pudrem.

Do tego obowiązkowo kubek gorącej kawy!

Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)
poniedziałek, 14 stycznia 2013

Podzielę się przepisem na rewelacyjny twarożek z ogórkiem, jakim raczy mnie czasem w weekendowy poranek moja brzydsza połowa ;)

Twarożek ogórkowy Kuby

- 200 do 300 g twarogu półtłustego
- pół cebuli średniej
- pól ogórka zielonego świeżego
- trochę szczypiorku
- kilka łyżek śmietany lub jogurtu
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru

Cebulę posiekać drobno i sparzyć gorąca wodą, aby nie była taka mocna, ogórek pokroić w drobne kawałki lub kostkę, szczypior drobno posiekać.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietany lub jogurtu, dodać wcześniej pokrojone warzywa i dokładnie wymieszać
Dodać soli i pieprzu do smaku oraz szczyptę cukru.

Do podanych warzyw można również dodać rzodkiewkę drobno pokrojoną.

To wszystko ... jeść i się rozkoszować.

sobota, 12 stycznia 2013

Sprzedam Wam mój pomysł na podanie parówek :)

Pomysł na parówki

Parówki kroimy na kawałki o długości np. 5 cm. Końce nacinamy w krzyżyk na głębokość 0,5 cm.
To cześć wizualna, a teraz najważniejsze – jak sprawić by parówki były gorące, a nie straciły smaku.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy listek laurowy i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wkładamy parówki i gdy tylko ponownie zacznie się gotować wyłączamy gaz. Zostawiamy aby poleżały w gorącej wodzie kilka minut.
Należy pamiętać, że kupione parówki są gotowe do jedzenia, nie potrzebują obróbki cieplnej. Wystarczy je tylko podgrzać, nie trzeba gotować. Przez długie gotowanie parowki puchną i tracą smak – bez sensu.



Polecam fajny pomysł na śniadanie

Jajka sadzone w parówkach

Parówkę przekrawamy wzdłuż na dwie równe polówki, a następnie nadkrawamy w poprzek tak na ¾ szerokości. Następnie układamy w koło i spinamy wykałaczką. Na patelni rozpuszczały łyżkę masła, układamy przygotowane parówki i w środek każdej wbijamy jajko. Smażymy na małym ogniu Az jajko zetnie się tak jak lubimy. Jeśli ma być całkowicie ścięte to można przykryć patelnię.
Polecam, bardzo ciekawie wygląda i smakuje o wiele lepiej niż parówka z wody i jajko normalnie sadzone, choć nie wiem na czym ten fenomen polega ;)

Uwaga!
Jajka muszą być malutkie, albo parówki bardzo długie!

Smacznego

niedziela, 18 listopada 2012

Właściwie to nie przepis, a raczej pomysł. Podpatrzyłam go w „Perfekcyjnej Pani Domu” i okazał się być trafionym w dziesiątkę. Od dziś to moje ulubione jajka. Szczerze polecam.

jajka sadzone w papryce

Paprykę pokrój w plastry o grubości około 1 cm (przez cieńsze przeleje się jajko). Usuń nasionka i białe błonki.
Na patelni rozpuść łyżkę masła. Połóż krążki papryki i wbij w nie jajka. Smaż na malutkim ogniu, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie jeszcze płynne. Jeśli wolisz by całe jajko było ścięte możesz przykryć patelnię.

Trzeba liczyć dwa jajka na osobę.

Ja podałam je z sałatką z pomidora i świeżego szpinaku oraz bułeczkami pszennymi.

Od dziś to mój ulubiony sposób na jajka.

Smacznego

 
1 , 2





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria