Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

pieczywo

czwartek, 13 lutego 2014

Najlepszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Jest doskonały, lekko wilgotny, z dużymi dziurkami, leciutko słodkawy. Piekę go raz za razem od trzech tygodni i nadal mi się nie znudził. Nie wymaga dużo pracy!
Przepis podpatrzyłam w Pracowni Wypieków.

Pszenno-żytni chleb

- 400 g mąki pszennej (najzwyklejszej)
- 100 g maki żytniej razowej
- 400 g wody
- 10 g świeżych drożdży (+ dwie łyżki mleka i szczypta cukru)
- 2 łyżeczki soli

Na zaczyn:
- 50 g zakwasu
- 100 g mąki pszennej
- 100 g przegotowanej wody

- 100 g siemienia lnianego
- 180 ml przegotowanej wody

- odrobina oleju do wysmarowania formy
- garść płatków owsianych
- garść pestek słonecznika

Na 12-16 godzin przed pieczeniem trzeba nastawić zaczyn i siemię. Ja robię to wieczorem.
Zakwas wymieszaj z mąką i letnią wodą w szklanej misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na kilkanaście godzin.
Siemię lniane zalej w osobnej misce wodą, wymieszaj, przykryj i również odstaw.

Następnego dnia po południu przygotuj chleb.
Do miski pokrusz drożdże, dodaj odrobinę mleka i szczyptę cukru. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka minut aby ‘ruszyły’.
Do zaczynu dodaj namoczone siemię i wymieszaj. Następnie wlej wodę, dodaj sól i drożdże, na koniec oba rodzaje mąki. Wymieszaj wszystko łyżka lub mikserem (ja używam zwykłego miksera z końcówkami ślimakowymi). Chleba nie trzeba wyrabiać, chodzi tylko o to by składniki dobrze się połączyły.
Formę keksówkę (długą na co najmniej 30 cm, lub lepiej dwie zwykłe, bo ciasto pięknie wyrasta) wysmaruj olejem i obsyp płatkami owsianymi. Przełóż do niej ciasto, obsyp wierzch pestkami słonecznika, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Ja stawiam na kaloryferze i po 40 minutach chleb zaczyna wychodzić ponad formę.
Wierzch chleba spryskaj wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 oC, przełącz na grzanie od dołu i piecz jeszcze 50-60 minut.

Po upieczeniu chleb ostudź na kratce i zostaw jeszcze na kilka godzin pod ściereczką.

środa, 26 czerwca 2013

Chleb ten w kilku wariantach robiłam już kilka razy i za każdym razem wyszedł doskonały. Najbardziej mi smakował z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek, więc w tej wersji Wam go przedstawię. Oczywiście dodatki można zmieniać według własnego upodobania. Również rodzaje mąki można modyfikować byle zachować w całkowitą wagę.

Chleb prosty na zakwasie z suszonymi pomidorami i oliwkami

- 150 g aktywnego zakwasu (około 8 łyżek stołowych)
- 400 g mąki pszennej chlebowej (pełnoziarnistej)
- 50 g mąki żytniej
- 10 g świeżych drożdży (czubata łyżeczka)
- łyżka oleju lub oliwy (używam rzepakowego)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 350 ml ciepłej wody
- 1/3 szklanki czarnych oliwek drobno posiekanych
- 1/3 szklanki pomidorów suszonych odsączonych z zalewy i drobno pokrojonych
- 0,5 szklanki ziaren słonecznika
- 0,5 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- masło i mąka do przygotowania formy

Zakwas wyjmij z lodówki i dodaj tyle samo ciepłej wody i mąki żytniej. Odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej. W zakwasie powinny się pojawić wyraźne pęcherzyki powietrza i powinien zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Odmierz 150 g zakwasu, a resztę odstaw w szczelnym pojemniku do lodówki.
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj. Ja mieszam je drewniana łyżką w dużej misce. Nie da się go wyrabiać rękami, bo koszmarnie się klei.
Formę keksówkę (dużą) wysmaruj masłem i wysyp mąką, najlepiej żytnią. Ciasto przełóż do formy, rozłóż równomiernie, wierzch posyp obficie mąką, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Zależnie od temperatury może to potrwać od 2 do 6 godzin. Chleb w trakcie pieczenia już raczej nie rośnie, więc jak go wstawisz do piekarnika taki będzie.
Piekarnik rozgrzej do 210oC, wstaw chleb. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180oC i piecz jeszcze 40 minut.
Wstawiając chleb do piekarnika uważaj, aby nie stuknąć nigdzie foremką, bo chleb opadnie, gdy uciekną delikatne pęcherzyki powietrza.
Gdy chleb się upiecze wyjmij go na kratkę i wystudź.

Skuteczny sposób na wyhodowanie zakwasu znajdziecie tutaj: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html

 

Do chleba użyłam łuskanych ziaren słonecznika KRESTO, które otrzymałam do testowania. Szczerze mogę Wam polecić bakalie tej marki.

wtorek, 16 kwietnia 2013

Zawsze wydawało mi się, że pieczenie chleba to jakaś czarna magia. Nawet nie planowałam się za to zabierać. Do momentu gdy koleżanka zaproponowała mi porcję zakwasu i łatwy przepis. Postanowiłam spróbować i od tego momentu twierdzę, że pieczenie chleba to ‘bułka z masłem’ ;)
Przestałam kupować pieczywo. Ten chleb upieczony w domu jest o niebo lepszy od jakiegokolwiek kupnego pieczywa.
Niemalże dowolnie można zmieniać rodzaj mąki i dodatki, byle by zachować proporcje.

chleb

Jak wspomniałam ja zakwas dostałam, ale można go zrobić samemu. Nie będę się na ten temat mądrzyć, bo nie się nie znam. Polecam skorzystać ze strony Pracownia Wypieków. Znajdziecie tu bardzo dokładny opis przygotowania zakwasu ze zdjęciami:
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html

Przepis podstawowy:

- 3,5 szklanki maki żytniej
- 1,5 szklanki maki pszennej
- zakwas, około 0,5 szklanki

- 3 szklanki cieplej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru

dodatki:
- 0,5 szklanki płatków owsianych (tylko nie błyskawicznych)
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki pestek z dyni

Poza tym można dodawać np.: otręby, ziarna słonecznika, orzechy, len, rodzynki, żurawinę, pomidory suszone, oliwki i co Wam jeszcze wpadnie do głowy ;)
Warto też pamiętać o przyprawach i ziołach, np.: kminek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn itd.

chleb

Przygotowanie:
Zakwas trzeba wystawić 12 godzin wcześniej z lodówki. Musi mieć czas aby się ogrzać i zacząć pracować.
Do dużej miski wsyp obie maki, sól i cukier, wymieszaj. Dodaj zakwas i ciepłą wodę. Wymieszaj np. drewniana łyżką, potem wyłóż ciasto na blat i wyrób ręcznie. Ciasto będzie się koszmarnie kleić więc określenie ‘wyrób’ jest nieco na wyrost. Trzeba je po prostu chwilę pomiędlić ;)
Odłóż trochę (około 2 łyżki) ciasta do pojemnika – będzie jako zakwas na następny chleb, przykryj i schowaj do lodówki.

Formę do pieczenia chleba (ja to robię w keksówce) wysmaruj masłem i wysyp np. płatkami owsianymi i siemieniem lnianym lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, nakryj folia spożywczą, ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.
 Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170oC i piecz 1,5 godziny.
Wyjmij ciasto, odstaw by stygło. Gdy będzie jeszcze ciepłe posmaruj wierzch odrobina masła.

chleb

Ostatnio robiąc ten chleb użyłam:
- 2,5 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanki mąki żytniej razowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
i to są chyba moje ulubione proporcje ;)


A tutaj chleb wyrośnięty, tuż przed pieczeniem:

chleb






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria