Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

makarony

sobota, 10 grudnia 2016

Całe danie robi się dokładnie tyle samo czasu ile gotuje się makaron. Idealne na szybki obiad lub kolację.

Makaron z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami

- duża pierś z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilak suszonym pomidorów ze słoiczka
- pół opakowania makaronu np. pastani
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki dobrej jakości sosu sojowego
- 1 łyżeczka mieszkanki przypraw do gyrosa
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypiorek
- oscypek (można zastąpić serem typu parmezan)
- olej
- sól i pieprz

Wstaw wodę na makaron, posól.
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj z dwoma łyżkami oleju, sosem sojowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przyprawą do grosa, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Wrzuć makaron do wrzątku.
Cebulę pokrój na piórka, a cukinię (bez obierania ze skóry) na spore kawałki. Suszone pomidory pokrój na paseczki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę i cukinię. Podsmaż do zrumienienia. Zdejmij z patelni. Wrzuć na nią mięso i usmaż krótko na rumiano. Dodaj powrotem warzywa oraz suszone pomidory. Wlej śmietankę. Podgrzewaj aż śmietanka zacznie gęstnieć. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i od razu podawaj.
Na talerzu posyp danie startym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

poniedziałek, 17 marca 2014

To danie robi się bardzo szybko. Najpierw nastaw wodę na makaron, bo zanim się ugotuje sos będzie już gotowy.

Tagiatelle z łososiem

- 300 g świeżego łososia
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- dwie łyżki kaparów
- 200 g śmietanki 30%
- makaron wstążki (szerokie)
- sól i pieprz biały
- olej rzepakowy do smażenia
- kawałek parmezanu

Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj drobniutko posiekana cebulę i czosnek. Podsmażaj chwilę, aż się zeszkli. Z łososia zdejmij skórę i wyjmij ewentualne ości. Pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Smaż kilka minut, aż łosoś się zetnie. Następnie wlej na patelnię śmietankę, gotuj aż zgęstnieje. Na koniec dodaj odsączone z zalewy i lekko przesiekane kapary oraz świeżo ugotowany, odcedzony , gorący makaron. Wymieszaj delikatnie i podgrzewaj jeszcze 3 minuty.
Podawaj od razu posypane startym twardym serem, np. parmezanem.

Danie można tez pokropić odrobiną soku z cytryny i posypać koperkiem.

Smacznego

czwartek, 13 lutego 2014

Mój przepis pewne odbiega nieco od oryginału, ale mi tak najbardziej smakuje i tak będę robić! Jest pyszne i robi się w moment więc polecam.

Spaghetti a la carbonara

- pół opakowania makaronu spaghetti (200 g)
- 100 g wędzonego boczku (w cieniutkich plasterkach)
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 żółtka (ze świeżych jajek!)
- 100 ml śmietanki 30%
- 80 g parmezanu (startego)
- sól
- pieprz biały
- oliwa z oliwek

Na 2 porcje.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.
Cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno. Boczek pokrój aby powstały paseczki.
W miseczce roztrzep żółtka ze śmietanką, parmezanem, soli i białym pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodaj boczek. Smaż kilka minut. Następnie dodaj odlany makaron, chwilę podgrzewaj mieszając. Wyłącz gaz pod patelnią i wlej jajka ze śmietaną. Mieszaj chwilę, ale już nie podgrzewaj. Sos powinien odrobinę zgęstnieć, ale żółtka nie mogą się ściąć.
Od razu podawaj. Ja posypałam jeszcze odrobinką posiekanej natki pietruszki.

sobota, 27 lipca 2013

Zawsze mi się wydawało, że to raczej coś na zapchanie żołądka niż smaczne danie. Zrobiłam wreszcie własne, domowe pesto i  zakochałam się. Po raz kolejny potwierdza się zasada, że najlepsze jest to, co samodzielnie zrobione. Nigdy już nie kupię gotowego pesto.
Przepis na pesto znajdziecie tutaj: http://kuchniabakino.blox.pl/2013/07/Pesto-bazyliowe.html

Makaron z pesto

- 250 g makaronu kokardki z pszenicy durum
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 3 czubate łyżki Pesto
- 2 łyżki startego parmezanu

Zagotuj wodę, dodaj sól i olej. Wrzuć makaron i gotuj co jakiś czas mieszając.
Makaron odcedź na sicie, wrzuć w powrotem do garnka, dodaj pesto i dokładnie wymieszaj. Wyłóż porcje do szerokich misek, posyp parmezanem, udekoruj listkiem bazylii i od razu podawaj.

piątek, 21 czerwca 2013

To danie to dla mnie, jak pewnie dla większości, wspomnienie z dzieciństwa. Szczerze mówiąc nieprzerwanie je uwielbiam, a przygotowuje w ten sposób

makaron z truskawkami

Składniki na dwie słuszne porcje

- 250 g makaronu świderki
- 0,5 kg truskawek
- 250 ml jogurtu greckiego
- łyżka cukru

Makaron gotuję do miękkości (tak jak robiła to moja babcia, żadne tam al dente) w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.
Truskawki myje dokładnie i odcinam szypułki. Wrzucam do miski i blenduję dokładnie. Następnie dodaje jogurt, mieszam, próbuję i dopiero dosładzam do smaku.
Przestudzony, ale jeszcze lekko ciepły makaron polewam sosem truskawkowym i przystrajam np. listkami mięty i kilkoma pokrojonymi truskawkami.


makaron z truskawkami
W sezonie truskawkowym, tak jak teraz, mogłabym to jeść codziennie ;)

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Polecam to łatwe i szybkie, a jednocześnie zdrowe danie. W moim domu często gości w różnych odmianach. Oto jego podstawowa wersja ;)

Makaron kokardki ze szpinakiem

- pół opakowania makaronu kokardki
- oliwa i sól do gotowania makaronu
- opakowania świeżego szpinaku baby (150 – 200 g.)
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki min. 30%
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz biały

Szpinak dokładnie płuczmy w wodzie, nawet 3 razy. Następnie kroimy go na paseczki i wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym masłem. Chwilkę podsuszamy, aż zmięknie. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wlewamy śmietankę i dusimy 5 minut. Jeśli po tym czasie sos nie zgęstnieje (nie wiem dlaczego niektóre śmietanki gęstnieją a inne nie) dodajemy pół małej łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie wody.
Ugotowany z dodatkiem soli i oliwy makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Podajemy w szerokiej misce posypany wyrazistym w smaku, twardym  startym serem.

 

Składniki na dwie porcje.

Smacznego

Tak mnie ostatnio naszła ochota na boczek. Nie chciałam jednak robić carbonary więc wymyśliłam cos takiego. Wyszło pysznie.

Spaghetti z sosem pomidorowym z boczkiem

Składniki:
- pół opakowania makaronu spaghetti
- łyżka oliwy i szczypta soli
- 150 – 200 g boczku wędzonego surowego
- puszka pomidorów krojonych
- świeża bazylia
- sól i pieprz

składniki na dwie porcje.

Boczek kroimy w cienkie paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną. Podsmażamy na małym ogniu, aż wytopi się tłuszczyk. Dodajemy pomidory. Gotujemy chwilę aby nadmiar wody odparował. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
Makaron wkładamy do wrzątku z odrobiną oliwy i soli. Gotujemy al dente.
Makaron po odcedzeniu wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy w płaskiej misce.
Nie używałam już żadnego sera ze względu na kaloryczność boczku ;).

Smacznego

niedziela, 10 marca 2013

Oto co jest w stanie wymyśleć człowiek jak bardzo nie chce mu się wychodzić na zakupy ;)

Penne z sosem grzybowym i oscypkiem

- makaron penne
- średnia cebula
- 150 – 200 g mrożonych grzybów leśnych
- pół szklanki śmietany min. 22%
- łyżeczka mąki
- mały oscypek
- sól i pieprz
- olej do smażenia (np. rzepakowy)
- natka pietruszki

Cebulę pokrój w drobna kostkę. Zeszklij na oleju. Dodaj grzyby, podlej odrobina wody, dopraw solą oraz pieprzem i duś pod przykryciem około 15 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron.
Do śmietany dodaj płaską łyżeczkę mąki, wymieszaj dokładnie i dodaj na patelnię. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę aby zgęstniało.
Na talerz wyłóż makaron, polej sosem, posyp startym na drobnej tarce oscypkiem i posiekaną natka pietruszki.

Penne z sosem grzybowym i oscypkiem

W tym przepisie oscypek jest konieczny. Jeśli użyjesz innego sera, np. żółtego całość może być mdła. Konieczny jest ostry w smaku ser.

Podana ilość składników na 2 porcje.

Smacznego






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria