Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino

wegetariańskie

czwartek, 15 maja 2014

Bardzo smaczne kotleciki, z powodzeniem zastąpią te mięsne. Na stałe wchodzą do mojego menu :)

Jaglano-dyniowe kotleciki

Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta kurkumy, gałki muszkatołowej i pieprzu Cayenne oraz soli

- po kilak łyżek bułki tartej i płatków owsianych do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia

Kasze przelewamy wrzątkiem na sicie, aby straciła ewentualną goryczkę. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody i solimy (użyłam Vegety). Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i w ten sposób gotujemy 15-20 minut. Nie mieszamy już po przykryciu.
Jeśli kasza nie wchłonęła całej wody odcedzamy ja na sicie. Odstawiamy aby przestygła.
Kasze mieszamy z puree z dyni, jajkiem, bułka tartą i przyprawami. Formujemy małe kotleciki, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z płatkami owsianymi i smażymy na oleju na zloty kolor. Polecam smażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone kotleciki kładziemy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ja podałam je z warzywami duszonymi na patelni.

Smacznego.

 

Inspiracja: zielenina.blogspot.pl

czwartek, 20 marca 2014

Przedstawiam dziś pomysł na zdrowe i łatwe do przyrządzenia danie. Będzie także odpowiednie dla osób niejedzących mięsa.

Kasza gryczana z warzywami

- 2 torebki kaszy gryczanej
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała cukinia
- 2 marchewki
- mały seler
- kilak różyczek brokułu
- olej do smażenia
- sól i pieprz biały

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Zeszklij cebulę pokrojoną na piórka i niezbyt drobno posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, selera i cukinię (nie obieraj jej ze skórki). Duś wszystko około 10 minut. Następnie dodaj brokuł i dopraw solą i pieprzem do smaku. Przykryj i duś kilka minut jeśli dodałaś świeżego brokułu lub kilkanaście jeśli mrożonego.
Kasze ugotuj na sypko, ale tak by była jędrna. Dodaj do warzyw, wymieszaj i gotowe.

Można podać jako samodzielne danie lub z jajkiem sadzonym.

Smacznego

środa, 05 grudnia 2012

Polecam dziś zaskakująco dobre kotlety z kaszy gryczanej.
Nie ukrywam, że nie wypróbowałabym tego przepisu gdyby nie fakt, że zostało mi z obiadu sporo ugotowanej kaszy i nie chciałam jej wyrzucać. Po przeczytaniu przepisu nie byłam pewna czy efekt będzie zjadliwy. Zdziwiłam się – kotlety są naprawdę smaczne!

Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (lub 2 torebki)
- 300 g tłustego białego sera
- łyżka masła
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia

Kaszę ugotuj jak zwykle. Do cieplej dodaj szczyptę soli, pieprzu i łyżkę masła. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Ser rozdrobnij widelcem, wymieszaj z kaszą. Dodaj całe jajka i natkę pietruszki. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Jeśli masa będzie wydawała się zbyt luźna możesz dodać bułki tartej.
Uformuj zgrabne kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kotleciki, czy jak wolą niektórzy placki, robi się naprawdę łatwo i szybko.
Według mnie najlepiej pasują do nich gotowane warzywa. Ja podałam je z brokułami i buraczkami, których odrobina też została w lodówce.
Może też podać ogórka kiszonego lub paprykę marynowaną.

Smacznego






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria