Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
środa, 07 czerwca 2017

Świetny sernik, kolorowy i pyszny.

Sernik na zimno z galaretką i owocami

- 100 g herbatników i/lub biszkoptów (użyłam pół na pół)
- 60 g masła
- 600 g sera mielonego na sernik (np. z wiaderka)
- 250 g cukru
- sok z połowy dużej cytryny
- 18 g żelatyny
- 100 g jogurtu greckiego
- 300 ml. śmietany 30%
- galaretka agrestowa (zielona)
- galaretka truskawkowa
- owoce do ozdobienia (np. truskawki, winogrona, borówki)

Herbatniki zmiksuj lub pokrusz na piasek. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj dokładnie. Wysyp na dno formy, wyrównaj i dociśnij.

Galaretkę agrestową rozpuść w 400 ml wody, wylej do dużego płaskiego naczynia (używamy formy do brownie) i zostaw aby porządnie zastygła. Następnie pokrój ją w kosteczki.

Ser zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubij na sztywno w osobnej misce.
Żelatynę wsyp do małego rondelka i zalej 80 ml zimnej wody. Odstaw aby napęczniała kilka minut. następnie podstaw rondelek na małym gazie i podgrzewaj mieszając aby się rozpuściła. Nie wolno jej zagotować. Ostudź troszkę i dodaj do niej jogurt. Wymieszaj szybko aby nie powstały grudki. Wlej do masy serowej i zmiksuj ponownie. Następnie dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Dodaj pokrojoną w kostki galaretkę i wylej na przygotowany spód. Odstaw do lodówki.

Galaretkę truskawkową rozpuść w 500 ml wody i odstaw aby przestygła.

Gdy ciasto zacznie gęstnieć ułóż na wierzchu owoce i lekko dociśnij. Zalej gęstniejącą  galaretką. Odstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego







Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria