Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
wtorek, 11 lipca 2017

Mufiny do złudzenia przypominają pączki. Są bardzo puszyste i długo pozostają świeże.

- 1 jajko
- ¾ szklani pełnotłustego mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 12 dużych wiśni (lub innych małych, kwaśnych owoców)

- dwie łyżki masła
- czubata łyżka cukru

W jednej misce roztrzep jajko, wymieszaj z mlekiem i olejem. Do drugiej wsyp mąkę, cukier, proszek i przyprawy. Wymieszaj jedno z drugim krótko.
Formę do wypieku mufiny wyłóż papilotkami i napełnij ciastem.
Z wiśni wyciągnij pestkę (doskonale się to robi patyczkiem do szaszłyków lub dań chińskich). Do każdej mufiny wciśnij na środek jedna dużą wiśnię tak aby była zanurzona w cieście.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC i piecz 25-30 min.

W garnuszku rozpuść masło, dodaj cukier, wymieszaj i polej jeszcze gorące mufiny.

Smacznego






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria