Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
czwartek, 10 lutego 2005

Tak jak obiecałam jest i pierwszy przepis znaleziony na PRK w tym tygodniu. W weekend będę go próbowała zrobić.

Składniki na syrop
4 łyżki margaryny (plus ciut do wysmarowania formy)
425g ananasa z puszki (odsączonego, ale zalewy nie wylewać)
4 łyżki maki kukurydzianej (to taki lokalny odpowiednik naszej
ziemniaczanej)
50g cukru trzcinowego
125ml wody

Składniki na ciasto
3,5 łyżki stołowe oleju (czyli 3,5 x 15ml = 52.5ml)
75g cukru trzcinowego
150ml wody
150g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Formę o średnicy 18cm wysmarować tłuszczem.
Piekarnik nagrzać do 180st.C

Masa: W rondlu wymieszać zalewę z ananasów z mąką kukurydziana, dodać
cukier, margarynę i wodę i miesząc podgrzewać na małym ogniu, aż do
rozpuszczenia cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 min, aż masa
stężeje. Odstawić na bok do wystygnięcia.

Ciasto: W rondlu  zagrzać wymieszana wodę, cukier i olej, aż cukier
się rozpuści (nie zagotować). Przestudzić. Do miski przesiać mąkę,
proszek do pieczenia i cynamon; wymieszać z połączoną wodą, olejem i
cukrem (podgrzane przed chwila).

Na dno foremki wyłożyć cząstki ananasa, polać czterema łyżkami syropu.
Na to wylać ciasto. Piec 35-40 minut, aż któryś tam patyczek wyjdzie
suchy :-)

Upieczone ciasto wyłożyć na talerz ot, tak do góry nogami i zostawić
nakryte foremka na 5 minut. Poczym foremkę teatralnie usunąć i ciasto
podawać polane syropem. Jeszcze dodam, ze na zdjęciu wygląda
przyjemnie, bo ananasy są (oczywiście) na górze, a po nich spływa syrop
w kolorze toffi (to chyba od tego cukru trzcinowego), a ja od takiego
połączenia jasnożółtego z lekkim brązem od razu robię się głodna :-).

ah, ślinka cieknie



1 ... 71 , 72 , 73 , 74
 





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria