Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
niedziela, 19 kwietnia 2015

Miękkie, sycące i rozkoszne ciasteczka z dużymi kawałkami czekolady i wiśniami kandyzowanymi.
Uwaga, uzależniają ;)

Ciasteczka kakaowe z czekoladą i wiśniami

- ¾ szklanki maki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- ½ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g zimnego masła
- 1 jajko
- opakowanie kandyzowanych wiśni (100 G)
- pół tabliczki czekolady (50 g)
- 3 łyżki siemienia lnianego

Mąkę wymieszaj w misce z cukrami, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wbij całe jajko i dodaj posiekane drobno zimne masło. Szybko zagnieć ciasto.
Czekoladę i wiśnie pokrój na drobne kawałki. Dodaj do masy wraz z siemieniem lniany. Wymieszaj aby dobrze się połączyły.
Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz. Piecz 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 oC.
Bezpośrednio po upieczeniu są dość miękkie, więc warto zostawić je do wystygnięcia na blasze.

Smacznego

wtorek, 14 kwietnia 2015

Pyszne muffinki o wyraźnie cytrynowym smaku. Dzięki dodatkowi serka homogenizowanego są lekko wilgotne. Bardzo polecam.

Muffinki cytrynowe

- 125 g mąki
- opakowanie kisielu o smaku cytrynowym
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka M
- 125 g naturalnego serka homogenizowanego
- sok z połowy dorodnej cytryny
- skórka starta z jednej cytryny

- 5 łyżek cukru pudru
- odrobina soku z cytryny
- kolorowe posypki

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło miękkie.

Masło z cukrem utrzyj mikserem na białą puszystą masę. Następnie dodaj jajka i też dokładnie zmiksuj. Następnie dodawaj porcjami serek cały czas miksując. Na koniec sok i skórkę z cytryny.

Do drugiej miski przesiej mąkę i wymieszaj z kisielem i proszkiem do pieczenia. Dodaj do płynnych składników i zmiksuj na w miarę gładką masę.

Formę do wypieku muffinek wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i wysyp mąką. Rozdziel po równo ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC i piecz około 25 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu ostudź muffinki.

Cukier puder wsyp do miseczki. Dodawaj po kropelce soku z cytryny i mieszaj aż do uzyskania bardzo gęstego lukry (gdy będzie rzadki spłynie z babeczek). Babeczki posmaruj lukrem i od razu posyp odrobiną kolorowych posypek. Uważaj, bo lukier szybko schnie i wtedy posypka już się nie przyklei.

 
Smacznego ;)

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Ciasto przygotowane na bazie kaszy jaglanej, treściwe, sycące i pyszne. Można jeść bez wyrzutów sumienia, bo w sumie to kasza  ;)

Czekoladowe ciasto z owocami z kaszy jaglanej

- ¾ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 80 g czekolady
- 35 ml oleju
- 2 jajka
- 50 g zmielonych orzechów (dowolnych)
- 80 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 duże jabłka, gruszki lub banany

Kaszę jaglaną przelej na sitku wrzątkiem. Przełóż do garnka, zalej dwoma szklankami wrzącej wody, zamieszaj, przykryj i gotuj około 20 minut – aż wchłonie całą wodę. Odstaw, aby przestygła.
Śmietanę kremówkę podgrzej w garnuszku, aż prawie się zagotuje. Zdejmij z ognia, wrzuć do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Ostudź nieco.
Do blendera wrzuć ugotowaną kaszę, kremówkę z czekoladą, wlej olej i wbij całe jajka. Zmiksuj na jednolita masę. Przełóż do miski. Dodaj resztę składników (oprócz owoców) i zmiksuj na wolnych obrotach, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto jest dość gęste.
Formę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Przelej do niej ciasto.
Owoce (u mnie dwie gruszki) pokrój w dużą kostkę, ułóż na cieście i lekko w nie wciśnij.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz godzinę.

Ciasto po upieczeniu ma konsystencję nieco przypominającą brownie, jest nieco ciężkie i pyszne.

Przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego


niedziela, 30 listopada 2014

Klasyka polskiej kuchni, jedna  z moich ulubionych zup. 

Zupa szczawiowa

Na wywar:
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, pół selera, kawałek pora)
- kostka wieprzowa
- ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy i sól

- 200 g posiekanego drobno szczawiu (ja miałam jeszcze mrożony, ale można użyć takiego ze słoiczka w zalewie)
- łyżka masła
- 100 ml. mleka
- 50 ml. śmietanki 30%
- przyprawa do zupy typu Vegeta, ale naturalna
- pieprz biały

- jajka ugotowane na twardo do podania

Ugotuj wywar, który będzie bazą zupy. Powinno go wyjść około litr. Na koniec przecedź.Jedna marchewkę z gotowania odłóż. 

W garnku rozpuść masło. Wrzuć posiekany szczaw i podduś kilka minut. Następnie wlej przygotowany wcześniej wywar  i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
Dopraw do smaku Vegetą i białym pieprzem. Jedną marchewkę z gotowania wywaru zetrzyj na tarce do jarzyn i dodaj do zupy.
W kubku wymieszaj mleko ze śmietanką. Dolej gorącej zupy, wymieszaj i dopiero wlej do garnka.

Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, gdy się dobrze przegryzie więc warto ją zrobić wcześniej.

Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. 


Doskonałe na leniwe, niedzielne śniadanie.

Puchate placuszki z ananasem i kokosem

- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ¾ szklanki maki pszennej
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pół świeżego ananasa
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- olej do smażenia

Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj jogurt grecki i sodę, ponownie zmiksuj. Porcjami dodawaj mąkę dalej miksując.
Ananasa obierz i wytnij środkową, zdrewniałą cześć. Pokrój w drobną kostkę. Dodaj do przygotowanego ciasta wraz z wiórkami kokosowymi i wymieszaj łyżką.

Smaż porcjami na rozgrzanym oleju formując małe placuszki na zloty kolor.

Placuszki podałam oprószone cukrem pudrem w towarzystwie naturalnego serka homogenizowanego i kakao z miodem.

Smacznego

sobota, 29 listopada 2014

Zdrowa, pyszna i szybka sałatka, doskonała na kolacje po pracowitym dniu.

Szybka sałatka z kaszy jaglanej

- pół szklanki kaszy jaglanej
- kilka różyczek brokułu
- średni pomidor
- 2 pomidory suszone z oleju
- kabanos drobiowy (opcjonalnie)
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz ziołowy
- łyżka majonezu lub jogurtu greckiego

Kaszę jaglaną upraż – wsyp na suchą patelnie i podgrzewaj powoli od czasu do czasu mieszając aż zacznie intensywnie pachnieć. Przesyp na metalowe sitko i przelej wrzątkiem (te zabiegi mają na celu pozbycie się goryczki).

Przełóż do garnuszka, zalej szklanką wrzątku, dodaj szczyptę soli, zamieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut(bez odkrywania).

Jeśli używasz mrożonego brokułu włóż go do miseczki, zalej wrzątkiem i zostaw tak przez kilka minut. Następnie odcedź i podziel ma mniejsze kawałki.

Świeżego brokuła umyj i podziel na mniejsze kawałki.

Pomidora pokrój w kostkę, kabanosa w paseczki, a suszonego pomidora drobno posiekaj. Dodaj do kaszy wszystkie składniki, wymieszaj, przykryj i duś na wolnym ogniu 5 minut. Potem wyłącz gaz i zostaw aby doszło – kilkanaście minut i przestygło.

Przed podaniem wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i majonezem/ jogurtem. Dopraw do smaku pieprzem ziołowym.

 

Podana ilość składników wystarczy na dwie, nieduże porcje.

niedziela, 16 listopada 2014

Zamarzył mi się sernik, taki warstwowy, z bananami i czekoladą :)
Pokombinowałam i wyszedł tak pyszny, że nie mogę się przepisem nie podzielić ;)

Wyraźnie czuć smak i zapach bananów oraz czekolady. Smaki idealnie się uzupełniają.

Warstwowy sernika bananowo-czekoladowy

Składniki na spód:
- 110 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 45 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody

- 800 g sera twarogowego na sernik
- 3 jajka
- 100 ml. Śmietanki 30%
- 3,4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 dojrzałe średnie banany
- 150 g czekolady (użyłam 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej)

- tabliczka czekolady lub masa toffi do przybrania


Przygotuj ciasto na spód:
Mąkę przełóż do miski i wymieszaj z cukrem, dodaj zimne masło i posiekaj je nożem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Dodaj żółtko i wodę po czym zagnieć szybko ciasto tylko do połączenia składników, jak najkrócej. Owiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki. Ja wylepiam ciastem formę i dopiero schładzam.

Przygotuj masę:
Do dużej miski przełóż ser. Dodaj jajka, śmietanę, cukry, mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Możesz użyć miksera, ale na najwolniejszych obrotach i krótko, aby nie wbijać do masy powietrza. Przygotowaną masę rozdziel na dwie połowy.
Do pierwszej dodaj rozgniecione na paćkę banany, a do drugiej rozpuszczoną czekoladę.

Dno tortownicy wylep ciastem (o ile nie zrobiłaś/eś tego wcześniej), ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150oC na 10 minut, aby podpiec spód.

Następnie wylej na spód połowę masy czekoladowej, na nią wyłóż łyżką, porcjami połowę masy bananowej (tak by się nie zmieszały). Potem drugą część czekoladowej i bananowej. Można oczywiście zrobić dwie warstwy lub zupełnie inną kombinację.
Ciasto trzeba wykładać dość ostrożnie i porcjami, aby powstały warstwy.

Piecz ciasto przez około 50 min. w temp. 150 oC

Po upieczeniu nie wyciągaj od razu ciasta z piekarnika. Uchyl drzwiczki i zostaw jeszcze na kilkanaście minut. Następnie wystudź ciasto i schłodź w lodówce przez kilak godzin.
Wierzch ciasta udekoruj rozpuszczoną czekoladą lub masą toffi.

Dorosłym podawaj koniecznie w towarzystwie kawy lub aromatycznej herbaty.

Smacznego

czwartek, 06 listopada 2014

Kolejne pyszne brownie. Niezręcznie tak zachwalać swoje dzieła, ale to ciasto jest absolutnie doskonałe :)))  Pieczcie póki dyni mamy pod dostatkiem.


Dynio-serniko-brownie

Masa serowo-dyniowa

250 g puree z dyni (przygotowanie)
150 g sera
1 jajko
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
1/2  łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
kilka kropel zapachu pomarańczowego (odrobinka)


Ciasto:

100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
130 g masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki kakao
szczypta soli
2 jajka
3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego


Wszystkie składniki masy serowo-dyniowej zmiksuj na gładką masę, acz kol wiek niezbyt długo, aby nie wbijać do masy powietrza. Odstaw.

Obie czekolady wraz z masłem rozpuść w garnuszku, dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
W misce wymieszaj mąkę, cukry, kakao i sól. Dodaj czekoladę z masłem, jogurt i jajka. Zmiksuj na jednolita masę. Gdyby była bardzo gęsta dodaj kolejną łyżkę jogurtu.

Formę do brownie (ok. 28 x 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ¾ ciasto, na to wyłóż masę serowo-dyniową i na wierzch resztę ciasta.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175oC i piecz 30 minut. Ciasto w trakcie pieczenia praktycznie nie rośnie i ma pozostać wilgotne. Podając krój na małe kawałki, bo jest bardzo syte.

Absolutnie doskonałe do kawy lub aromatycznej herbaty.

Smacznego


sobota, 18 października 2014

Poranki są coraz chłodniejsze i śniadanie na ciepło ma ogromny sens.
Polecam jaglankę gotowaną z dodatkiem mleka kokosowego, z pysznym musem ze śliwek, posypaną orzechami. Gwarantuję, że doskonale rozgrzewa i daje dużo zdrowej energii.

Kokosowa Jaglanka

- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 10 śliwek
- łyżka brązowego cukru (lub białego)
- szczypta cynamonu
- 2 goździki
- 2 łyżki żurawiny suszonej lub rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanych orzechów

Podana ilość składników na dwie porcje.

Śliwki umyj dokładnie, usuń z nich pestki i pokrój na kawałki. Włóż do garnuszka z grubym dnem, podlej odrobiną wody. Dodaj cukier, cynamon i goździki. Duś na małym ogniu około 10 minut (od zagotowania), aż się rozpadną. Trzeba je często mieszać, aby się nie przypaliły.

Ugotuj kasze jaglaną:
Najpierw upraż kasze na suchej patelni do momentu Az zacznie pachnieć. Wrzuć ja na sitko i przelej wrzątkiem – te zabiegi wykonujemy, aby kasza nie miała gorzkiej goryczki.
Włóż ją do garnka, zalej połową szklanki gorącej wody, zamieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta. Dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj, przykryj i duś aż zostanie wchłonięte. W sumie powinno to trwać około 15 minut.

Przygotowana kasze wymieszaj z żurawiną. Nałóż do miseczek, polej musem śliwkowym, obsyp posiekanymi orzechami i polej każda porcje łyżką miodu.

Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu ciepłą.

Smacznego

niedziela, 12 października 2014

Świetny przepis na ciasteczka do wykonania wspólnie z dzieckiem. Bez pieczenia, trzeba jedynie rozpuścić czekoladę a zabawa polega na mieszaniu różnych składników.

Ciasteczka czekoladowe bez pieczenia

- 2 tabliczki czekolady (jedna mleczna i jedna gorzka)
- 200 ml śmietanki UHT
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g płatków śniadaniowych pełnoziarnistych (lub zwykłych kukurydzianych)
- 50 g płatków owsianych
- 100 g posiekanych orz wchód (użyłam migdałów, włoskich i nerkowców)

Śmietankę wlej do garnuszka i zagotuj. Zdejmij z ognia, wrzuc do niej pokruszone czekolady i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw aby przestyglo.
W misce wymieszaj resztę suchych składników. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj dokładnie.
Prostokątną formę (taką duża jak do pieczenia ciast) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę, wyrównaj i odstaw do lodówki, aby zastygła (2 godziny). Następnie wyjmij, pokrój lub połam na kawałki i gotowe. Gotowe ciasteczka przechowuj w lodówce.
Smacznego

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 73





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria