Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
wtorek, 11 lipca 2017

Mufiny do złudzenia przypominają pączki. Są bardzo puszyste i długo pozostają świeże.

- 1 jajko
- ¾ szklani pełnotłustego mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 12 dużych wiśni (lub innych małych, kwaśnych owoców)

- dwie łyżki masła
- czubata łyżka cukru

W jednej misce roztrzep jajko, wymieszaj z mlekiem i olejem. Do drugiej wsyp mąkę, cukier, proszek i przyprawy. Wymieszaj jedno z drugim krótko.
Formę do wypieku mufiny wyłóż papilotkami i napełnij ciastem.
Z wiśni wyciągnij pestkę (doskonale się to robi patyczkiem do szaszłyków lub dań chińskich). Do każdej mufiny wciśnij na środek jedna dużą wiśnię tak aby była zanurzona w cieście.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC i piecz 25-30 min.

W garnuszku rozpuść masło, dodaj cukier, wymieszaj i polej jeszcze gorące mufiny.

Smacznego

środa, 07 czerwca 2017

Świetny sernik, kolorowy i pyszny.

Sernik na zimno z galaretką i owocami

- 100 g herbatników i/lub biszkoptów (użyłam pół na pół)
- 60 g masła
- 600 g sera mielonego na sernik (np. z wiaderka)
- 250 g cukru
- sok z połowy dużej cytryny
- 18 g żelatyny
- 100 g jogurtu greckiego
- 300 ml. śmietany 30%
- galaretka agrestowa (zielona)
- galaretka truskawkowa
- owoce do ozdobienia (np. truskawki, winogrona, borówki)

Herbatniki zmiksuj lub pokrusz na piasek. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj dokładnie. Wysyp na dno formy, wyrównaj i dociśnij.

Galaretkę agrestową rozpuść w 400 ml wody, wylej do dużego płaskiego naczynia (używamy formy do brownie) i zostaw aby porządnie zastygła. Następnie pokrój ją w kosteczki.

Ser zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubij na sztywno w osobnej misce.
Żelatynę wsyp do małego rondelka i zalej 80 ml zimnej wody. Odstaw aby napęczniała kilka minut. następnie podstaw rondelek na małym gazie i podgrzewaj mieszając aby się rozpuściła. Nie wolno jej zagotować. Ostudź troszkę i dodaj do niej jogurt. Wymieszaj szybko aby nie powstały grudki. Wlej do masy serowej i zmiksuj ponownie. Następnie dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Dodaj pokrojoną w kostki galaretkę i wylej na przygotowany spód. Odstaw do lodówki.

Galaretkę truskawkową rozpuść w 500 ml wody i odstaw aby przestygła.

Gdy ciasto zacznie gęstnieć ułóż na wierzchu owoce i lekko dociśnij. Zalej gęstniejącą  galaretką. Odstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego


wtorek, 25 kwietnia 2017

Bardzo prosty w przyrządzeniu, a jednocześnie pyszny sposób na szybki obiad.

Kurczak w  sosie z suszonymi

- 8 podudzi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 100 ml śmietanki 30%-36%
- słodka czerwona papryka w proszku
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
- listki świeżej bazyli
- olej rzepakowy do smażenia


Mięso oprósz papryką w proszku, solą i pieprzem.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso po parę minut z każdej strony. Powinno się zarumienić. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.

Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodaj pokrojone w paseczki pomidory i trochę wody. Gdy się zagotuje dodaj płaska łyżeczkę czosnku. Następnie wlej śmietankę, wymieszaj i włóż z powrotem mięso. Przykryj wszystko, zmniejsz gaz i duś około 20 minut od czasu do czasu mieszając (teraz sos nabierze smaku suszonych pomidorów).

Przed podaniem posyp posiekaną świeżą bazylią.

Podawaj z kaszami (np. bulgur świetnie pasuje), makaronem lub ziemniakami oraz surówką.

sobota, 10 grudnia 2016

Całe danie robi się dokładnie tyle samo czasu ile gotuje się makaron. Idealne na szybki obiad lub kolację.

Makaron z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami

- duża pierś z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilak suszonym pomidorów ze słoiczka
- pół opakowania makaronu np. pastani
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki dobrej jakości sosu sojowego
- 1 łyżeczka mieszkanki przypraw do gyrosa
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypiorek
- oscypek (można zastąpić serem typu parmezan)
- olej
- sól i pieprz

Wstaw wodę na makaron, posól.
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj z dwoma łyżkami oleju, sosem sojowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przyprawą do grosa, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Wrzuć makaron do wrzątku.
Cebulę pokrój na piórka, a cukinię (bez obierania ze skóry) na spore kawałki. Suszone pomidory pokrój na paseczki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę i cukinię. Podsmaż do zrumienienia. Zdejmij z patelni. Wrzuć na nią mięso i usmaż krótko na rumiano. Dodaj powrotem warzywa oraz suszone pomidory. Wlej śmietankę. Podgrzewaj aż śmietanka zacznie gęstnieć. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i od razu podawaj.
Na talerzu posyp danie startym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

czwartek, 03 listopada 2016

Bardzo łatwy w przygotowaniu obiad dla dwóch osób.

Kurczak curry

- 4 podudzia z kurczaka
- 4 średnie ziemniaki
- połówka niedużej dyni*
-  2 ząbki czosnku
- skórka starta z połowy cytryny
- łyżeczka curry
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pieprz ziołowy
- vegeta
- sól
- olej rzepakowy

Mięso umyj i osusz. W misce wymieszaj 2 łyżki oleju rzepakowego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką startą z połowy cytryny, łyżeczką curry, łyżeczką rozmarynu, szczypta pieprzu ziołowego oraz vegety. Włóż mięso do marynaty, natrzyj dokładnie i odstaw na minimum godzinę do lodówki aby przeszło smakiem.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę, albo raczej cząstki. Dynie pokrój na tej samej wielkości kawałki. Dyni powinno wyjść mniej więcej tyle samo co ziemniaków. Warzywa włóż razem do miski, polej odrobina oleju i przypraw łyżeczką rozmarynu i solą. Wymieszaj.

Mięso wyłóż do żaroodpornego naczynia i wstaw (bez przykrywania) do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Po 2o minutach dołóż od mięsa przygotowane ziemniaki dynię, poukładaj obok kawałków mięsa. Piecz jeszcze 40 minut. Pod sam koniec można na kilka minut przełączyć piekarnik na opiekanie od góry. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kurczak curry

Smacznego

 
* po obraniu i pokrojeniu w kostkę dyni powinno być tyle samo co ziemniaków

sobota, 29 października 2016

Smaczny pomysł na ciekawe podanie jajka na twardo.

Sałatka śniadaniowa

- 4 jajka
- 200 g pieczarek
- kawałek sera żółtego
- mała puszka groszku i/lub kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- szczypiorek
- sól
- pieprz biały
- olej rzepakowy

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na cząstki niezbyt drobno.
Pieczarki umyj, pokrój na cząstki i usmaż na oleju doprawiając solą. Ser żółty pokrój w kostkę. Kukurydzę i groszek odsącz.
W szerokiej misce ułóż warstwami składniki. Majonez wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Polej sałatkę i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

piątek, 28 października 2016

Pyszne, klasyczne ciasto. Wilgotne, wyraziste w smaku. Idealne na jesienny weekend.

Ciasto marchewkowe

- 200 g mąki
- 200 g marchewki startej na drobnej tarce
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych
- 150 g drobno pokrojonego świeżego ananasa
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

- 100 g masła
- 200 g kremowego serka typu Philadelphia
- 100 g cukru pudru
- połówki orzechów włoskich do dekoracji

Całe jajka wbij do miski dodaj cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Dolewaj olej porcjami i dalej miksuj. Następnie dodaj starta drobno marchewkę, pokrojonego ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie szpatułką.. Następnie dodaj cynamon, sodę, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i piecz godzinę.

Gdy ciasto wystygnie przekrój je na dwa blaty.

Przygotuj krem:
Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem. Dodaj cukier puder, zmiksuje. Cały czas miksując dodawaj serek małymi porcjami (żeby masa się nie zważyła).
Połowę masy wyłóż na pierwszy blat, przykryj go drugi i resztę masy wyłóż na wierzch. Dekoruj połówkami orzechów włoskich i ewentualnie posyp cynamonem. Odstaw do lodówki.

Ciasto marchewkowe

Smacznego

niedziela, 16 października 2016

Ze wszystkich ciast na świecie najbardziej lubię torty. Lubię je też przygotowywać, bo wcale nie są takie trudne jak się wydaje.
Ten tort nie jest przesadnie słodki. Czuć w nim wyraźnie cytrynową nutę. Bardzo polecam na wszelkie wyjątkowe okazje.

Tort cytrynowo-brzoskwiniowy

ciasto:
- 5 jajek
- ¾ szklanki maki pszennej
- ¼ szklanki maki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli

krem:
- 2 szklanki mleka
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 5 płaskich łyżek maki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 400 g masła
- 2 dorodne cytryny

- puszka brzoskwiń w syropie
- dżem brzoskwiniowy

Na początek upiecz biszkopt. Białka jajek oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana zgęstnieje dodawaj małymi partiami cukier cały czas ubijając. Piana powinna zrobić się lśniąca. Następnie dodawaj po kolei żółtka cały czas ubijając.
Mąkę przesiej przez sitko do osobnej miski. Dodawaj partiami do masy jajecznej i mieszaj dokładnie, choć delikatnie szpatułką. Nie używaj już miksera, bo piana opadnie.
Ciasto przełóż do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC i piecz 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i razem z foremką upuść je na blat z wysokości około 40 cm (dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opadnie w czasie stygnięcia). Odstaw do wystudzenia w formie.
Wystudzony biszkopt wyjmij z formy. Przekrój na trzy równe blaty. W góry, dołu i boków obkrój bardziej przypieczoną cześć ciasta.

Brzoskwinie z puszki odcedź dokładnie na sitku. Soku nie wylewaj! Brzoskwinie pokrój w równą, niedużą kostkę. Sok zlej. Potrzebujesz od 300 do 450 ml. płynu do nasączenia blatów ciasta. Jeśli soku z brzoskwiń będzie za mało można go uzupełnić wodą lub sokiem z cytryny jeśli chcesz aby tort był bardziej kwaskowy. Jeśli chcesz, aby blaty ciasta były bardzo wilgotne użyj 150 ml płynu na każdy, jeśli mniej wystarczy 100 ml.

Przygotuj krem.
Cytryny wyszoruj dokładnie. Zetrzyj z nich skórkę na drobnej tarce, ale tylko żółta część (biała da gorzki posmak). Sok wyciśnij i przecedź przez sitko.
W jednej szklance mleka rozmieszaj dokładnie jajka, obie mąki i skórkę z cytryny. Warto to zrobić mikserem. Drugą szklankę mleka zagotuj. Gdy będzie wrzało wlej do niego mleko z mąkami i jajkami. Na najmniejszym ogniu podgrzewaj cały czas mieszając, aż się zagotuje i powstanie gęsty budyń. Ostudź do temperatury pokojowej, najlepiej wkładając garnek do miski z zimną wodą.

Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem na lekką, białą masę. Cały czas miksując dodawaj małymi partiami budyń. Dodawaj po jednej łyżce, aby masa się nie zwarzyła. Gdy całość się połączy wlewaj sok cytrynowy małą strużką cały czas miksując.

Składanie tortu.
Pierwszy blat ułóż na paterze. Warto pod jego brzegi podłożyć kawałki papieru do pieczenia aby nie ubrudzić patery. Nałóż na niego brzeg od tortownicy aby tort wyszedł prosty.
Nasącz blat 100-150 ml soku brzoskwiniowego. Posmaruj dżemem brzoskwiniowym (około 4 łyżki). Następnie wyłóż ¼ przygotowanego kremu i wyrównaj. Na nim poukładaj połowę pokrojonych brzoskwiń i lekko wciśnij je w krem. Połóż drugi blat i lekko dociśnij. Nasącz go, posmaruj dżemem, wyłóż ¼ kremu i drugą połowę pokrojonych brzoskwiń, wciśnij je w krem i połóż ostatni, trzeci blat ciasta. Dociśnij z wyczuciem. Nasącz go sokiem z brzoskwiń.
Pozostałą połową kremu udekoruj górę i boki tortu. Kremu jest dużo, na pewno wystarczy.

Udekoruj dowolnie tort. U mnie były to kwaśne żelki ponieważ tort był przygotowany z okazji imienin syna, a on uznaje jedynie taką dekorację ;)

Według mnie tort jest najlepszy gdy dwie doby postoi w lodówce. Wtedy wilgoć i smaki rozłożą się równomiernie. Ja tort, który był podawany we wtorek przygotowałam już w sobotę.

Smacznego

Tort cytrynowo-brzoskwiniowy

p.s. użyłam dżemu truskawkowego zamiast brzoskwiniowego, ale to Ne był najlepszy pomysł dlatego przepis jest skorygowany o ten błąd. 

sobota, 03 września 2016

Kremowy, pyszny, rozpływający się w ustach, słodki. Wymaga trochę pracy, ale wart jest każdej minuty spędzonej na jego przygotowaniu.

Warstwowy sernik karmelowy

- 180 g ciastek pełno zbożowych, najlepiej Degestive
- 80 g masła

- 700 g twarogu mielonego na sernika
- 250 g serka mascarpone
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- budyń waniliowy niesłodzony lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 510 g. masy kajmakowej (polecam kajmak Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu, bo to jedyny, który w składzie ma mleko i cukier, bez sztucznych dodatków)

- opakowanie kulek Maltesers lub podobnych do dekoracji

Masło rozpuść i przestudź. Ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem. Okrągłą formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciastka, wyrównaj i ugnieć. Wstaw do lodówki.

Puszkę z kajmakiem wstaw do miski z gorącą wodą.

Do dużej miski przełóż twaróg, mascarpone, cukier, wbij całe jajka i dodaj budyń. Zmiksuj wszystko krótko. Ważne żeby składniki się dobrze połączyły ale żeby masa nie została napowietrzona. Przygotowaną masę podziel na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.
Otwórz puszkę z kajmakiem, wymieszaj dokładnie i dodaj połowę (250 g.) do mniejszej części masy sernikowej. Wymieszaj dokładnie.
Do przygotowanej formy wlej masę serową z kajmakiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i piecz około 15 minut, aby odrobinę stężała.
Wyjmij formę z piekarnika i wyłóż na wierzch masę serową. trzeba to zrobić bardzo delikatnie, najlepiej łyżką, małymi porcjami. Piecz dalej 1 godzinę. Po tym czasie uchyl piekarnik i zostaw do ostudzenia.
Resztę pasy kajmakowej podgrzej nieco wstawiając puszkę do miski z gorącą wodą. Wylej na ostudzony sernik i równo rozprowadź. Wierzch udekoruj kulkami maltesers.
Wstaw na noc do lodówki. Sernika jest najlepszy po dwóch dniach.

Smacznego

Warstwowy sernik karmelowy

p.s. wpis nie jest sponsorowany, a Spółdzielnię Mleczarką z Gostynia polecam z własnej woli, bo jako jedna z niewielu oferuje wysokiej jakości produkty z naturalnych składników :)


Nieładnie się przechwalać, ale to ciacho jest na prawdę obłędne. Puszyste, słodkie, z kwaskowymi śliwkami i aromatycznym lukrem – pyszności.

Ciasto migdałowe ze śliwkami i nutą amaretto

- 120 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- plaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 g mielonych migdałów
- 80 ml. śmietanki 30%
- 200 g maki pszennej
- 600 g śliwek węgierek

- pół szklanki migdałów w płatkach

- pół szklanki cukru pudru
- kilka łyżek likieru amaretto

Masło, w temperaturze pokojowej zmiksuj z cukrem na puszysta masę. Kolejno dodawaj kolejne składniki cały czas miksując. Ciasto wyjdzie dość gęste.
Prostokątną formę (moja 30x20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto, równo rozprowadź. Połówki wypestkowanych śliwek ułóż ciasno na cieście, skórką do dołu. U mnie śliwki zachodziły na siebie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i piecz 1 godzinę. Odstaw do ostudzenia.

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoto. Cukier puder wymieszaj z amaretto na gęsty lukier.

Połową lukru oblej ciasto paseczkami, posyp migdałami i na sam wierzch wylej resztę lukru.

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 74





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria