Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
czwartek, 03 listopada 2016

Bardzo łatwy w przygotowaniu obiad dla dwóch osób.

Kurczak curry

- 4 podudzia z kurczaka
- 4 średnie ziemniaki
- połówka niedużej dyni*
-  2 ząbki czosnku
- skórka starta z połowy cytryny
- łyżeczka curry
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pieprz ziołowy
- vegeta
- sól
- olej rzepakowy

Mięso umyj i osusz. W misce wymieszaj 2 łyżki oleju rzepakowego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką startą z połowy cytryny, łyżeczką curry, łyżeczką rozmarynu, szczypta pieprzu ziołowego oraz vegety. Włóż mięso do marynaty, natrzyj dokładnie i odstaw na minimum godzinę do lodówki aby przeszło smakiem.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę, albo raczej cząstki. Dynie pokrój na tej samej wielkości kawałki. Dyni powinno wyjść mniej więcej tyle samo co ziemniaków. Warzywa włóż razem do miski, polej odrobina oleju i przypraw łyżeczką rozmarynu i solą. Wymieszaj.

Mięso wyłóż do żaroodpornego naczynia i wstaw (bez przykrywania) do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Po 2o minutach dołóż od mięsa przygotowane ziemniaki dynię, poukładaj obok kawałków mięsa. Piecz jeszcze 40 minut. Pod sam koniec można na kilka minut przełączyć piekarnik na opiekanie od góry. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kurczak curry

Smacznego

 
* po obraniu i pokrojeniu w kostkę dyni powinno być tyle samo co ziemniaków

sobota, 29 października 2016

Smaczny pomysł na ciekawe podanie jajka na twardo.

Sałatka śniadaniowa

- 4 jajka
- 200 g pieczarek
- kawałek sera żółtego
- mała puszka groszku i/lub kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- szczypiorek
- sól
- pieprz biały
- olej rzepakowy

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na cząstki niezbyt drobno.
Pieczarki umyj, pokrój na cząstki i usmaż na oleju doprawiając solą. Ser żółty pokrój w kostkę. Kukurydzę i groszek odsącz.
W szerokiej misce ułóż warstwami składniki. Majonez wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Polej sałatkę i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

piątek, 28 października 2016

Pyszne, klasyczne ciasto. Wilgotne, wyraziste w smaku. Idealne na jesienny weekend.

Ciasto marchewkowe

- 200 g mąki
- 200 g marchewki startej na drobnej tarce
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych
- 150 g drobno pokrojonego świeżego ananasa
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

- 100 g masła
- 200 g kremowego serka typu Philadelphia
- 100 g cukru pudru
- połówki orzechów włoskich do dekoracji

Całe jajka wbij do miski dodaj cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Dolewaj olej porcjami i dalej miksuj. Następnie dodaj starta drobno marchewkę, pokrojonego ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie szpatułką.. Następnie dodaj cynamon, sodę, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i piecz godzinę.

Gdy ciasto wystygnie przekrój je na dwa blaty.

Przygotuj krem:
Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem. Dodaj cukier puder, zmiksuje. Cały czas miksując dodawaj serek małymi porcjami (żeby masa się nie zważyła).
Połowę masy wyłóż na pierwszy blat, przykryj go drugi i resztę masy wyłóż na wierzch. Dekoruj połówkami orzechów włoskich i ewentualnie posyp cynamonem. Odstaw do lodówki.

Ciasto marchewkowe

Smacznego

niedziela, 16 października 2016

Ze wszystkich ciast na świecie najbardziej lubię torty. Lubię je też przygotowywać, bo wcale nie są takie trudne jak się wydaje.
Ten tort nie jest przesadnie słodki. Czuć w nim wyraźnie cytrynową nutę. Bardzo polecam na wszelkie wyjątkowe okazje.

Tort cytrynowo-brzoskwiniowy

ciasto:
- 5 jajek
- ¾ szklanki maki pszennej
- ¼ szklanki maki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli

krem:
- 2 szklanki mleka
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 5 płaskich łyżek maki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 400 g masła
- 2 dorodne cytryny

- puszka brzoskwiń w syropie
- dżem brzoskwiniowy

Na początek upiecz biszkopt. Białka jajek oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana zgęstnieje dodawaj małymi partiami cukier cały czas ubijając. Piana powinna zrobić się lśniąca. Następnie dodawaj po kolei żółtka cały czas ubijając.
Mąkę przesiej przez sitko do osobnej miski. Dodawaj partiami do masy jajecznej i mieszaj dokładnie, choć delikatnie szpatułką. Nie używaj już miksera, bo piana opadnie.
Ciasto przełóż do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC i piecz 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i razem z foremką upuść je na blat z wysokości około 40 cm (dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opadnie w czasie stygnięcia). Odstaw do wystudzenia w formie.
Wystudzony biszkopt wyjmij z formy. Przekrój na trzy równe blaty. W góry, dołu i boków obkrój bardziej przypieczoną cześć ciasta.

Brzoskwinie z puszki odcedź dokładnie na sitku. Soku nie wylewaj! Brzoskwinie pokrój w równą, niedużą kostkę. Sok zlej. Potrzebujesz od 300 do 450 ml. płynu do nasączenia blatów ciasta. Jeśli soku z brzoskwiń będzie za mało można go uzupełnić wodą lub sokiem z cytryny jeśli chcesz aby tort był bardziej kwaskowy. Jeśli chcesz, aby blaty ciasta były bardzo wilgotne użyj 150 ml płynu na każdy, jeśli mniej wystarczy 100 ml.

Przygotuj krem.
Cytryny wyszoruj dokładnie. Zetrzyj z nich skórkę na drobnej tarce, ale tylko żółta część (biała da gorzki posmak). Sok wyciśnij i przecedź przez sitko.
W jednej szklance mleka rozmieszaj dokładnie jajka, obie mąki i skórkę z cytryny. Warto to zrobić mikserem. Drugą szklankę mleka zagotuj. Gdy będzie wrzało wlej do niego mleko z mąkami i jajkami. Na najmniejszym ogniu podgrzewaj cały czas mieszając, aż się zagotuje i powstanie gęsty budyń. Ostudź do temperatury pokojowej, najlepiej wkładając garnek do miski z zimną wodą.

Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem na lekką, białą masę. Cały czas miksując dodawaj małymi partiami budyń. Dodawaj po jednej łyżce, aby masa się nie zwarzyła. Gdy całość się połączy wlewaj sok cytrynowy małą strużką cały czas miksując.

Składanie tortu.
Pierwszy blat ułóż na paterze. Warto pod jego brzegi podłożyć kawałki papieru do pieczenia aby nie ubrudzić patery. Nałóż na niego brzeg od tortownicy aby tort wyszedł prosty.
Nasącz blat 100-150 ml soku brzoskwiniowego. Posmaruj dżemem brzoskwiniowym (około 4 łyżki). Następnie wyłóż ¼ przygotowanego kremu i wyrównaj. Na nim poukładaj połowę pokrojonych brzoskwiń i lekko wciśnij je w krem. Połóż drugi blat i lekko dociśnij. Nasącz go, posmaruj dżemem, wyłóż ¼ kremu i drugą połowę pokrojonych brzoskwiń, wciśnij je w krem i połóż ostatni, trzeci blat ciasta. Dociśnij z wyczuciem. Nasącz go sokiem z brzoskwiń.
Pozostałą połową kremu udekoruj górę i boki tortu. Kremu jest dużo, na pewno wystarczy.

Udekoruj dowolnie tort. U mnie były to kwaśne żelki ponieważ tort był przygotowany z okazji imienin syna, a on uznaje jedynie taką dekorację ;)

Według mnie tort jest najlepszy gdy dwie doby postoi w lodówce. Wtedy wilgoć i smaki rozłożą się równomiernie. Ja tort, który był podawany we wtorek przygotowałam już w sobotę.

Smacznego

Tort cytrynowo-brzoskwiniowy

p.s. użyłam dżemu truskawkowego zamiast brzoskwiniowego, ale to Ne był najlepszy pomysł dlatego przepis jest skorygowany o ten błąd. 

sobota, 03 września 2016

Kremowy, pyszny, rozpływający się w ustach, słodki. Wymaga trochę pracy, ale wart jest każdej minuty spędzonej na jego przygotowaniu.

Warstwowy sernik karmelowy

- 180 g ciastek pełno zbożowych, najlepiej Degestive
- 80 g masła

- 700 g twarogu mielonego na sernika
- 250 g serka mascarpone
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- budyń waniliowy niesłodzony lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 510 g. masy kajmakowej (polecam kajmak Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu, bo to jedyny, który w składzie ma mleko i cukier, bez sztucznych dodatków)

- opakowanie kulek Maltesers lub podobnych do dekoracji

Masło rozpuść i przestudź. Ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem. Okrągłą formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciastka, wyrównaj i ugnieć. Wstaw do lodówki.

Puszkę z kajmakiem wstaw do miski z gorącą wodą.

Do dużej miski przełóż twaróg, mascarpone, cukier, wbij całe jajka i dodaj budyń. Zmiksuj wszystko krótko. Ważne żeby składniki się dobrze połączyły ale żeby masa nie została napowietrzona. Przygotowaną masę podziel na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.
Otwórz puszkę z kajmakiem, wymieszaj dokładnie i dodaj połowę (250 g.) do mniejszej części masy sernikowej. Wymieszaj dokładnie.
Do przygotowanej formy wlej masę serową z kajmakiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i piecz około 15 minut, aby odrobinę stężała.
Wyjmij formę z piekarnika i wyłóż na wierzch masę serową. trzeba to zrobić bardzo delikatnie, najlepiej łyżką, małymi porcjami. Piecz dalej 1 godzinę. Po tym czasie uchyl piekarnik i zostaw do ostudzenia.
Resztę pasy kajmakowej podgrzej nieco wstawiając puszkę do miski z gorącą wodą. Wylej na ostudzony sernik i równo rozprowadź. Wierzch udekoruj kulkami maltesers.
Wstaw na noc do lodówki. Sernika jest najlepszy po dwóch dniach.

Smacznego

Warstwowy sernik karmelowy

p.s. wpis nie jest sponsorowany, a Spółdzielnię Mleczarką z Gostynia polecam z własnej woli, bo jako jedna z niewielu oferuje wysokiej jakości produkty z naturalnych składników :)


Nieładnie się przechwalać, ale to ciacho jest na prawdę obłędne. Puszyste, słodkie, z kwaskowymi śliwkami i aromatycznym lukrem – pyszności.

Ciasto migdałowe ze śliwkami i nutą amaretto

- 120 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- plaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 g mielonych migdałów
- 80 ml. śmietanki 30%
- 200 g maki pszennej
- 600 g śliwek węgierek

- pół szklanki migdałów w płatkach

- pół szklanki cukru pudru
- kilka łyżek likieru amaretto

Masło, w temperaturze pokojowej zmiksuj z cukrem na puszysta masę. Kolejno dodawaj kolejne składniki cały czas miksując. Ciasto wyjdzie dość gęste.
Prostokątną formę (moja 30x20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto, równo rozprowadź. Połówki wypestkowanych śliwek ułóż ciasno na cieście, skórką do dołu. U mnie śliwki zachodziły na siebie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i piecz 1 godzinę. Odstaw do ostudzenia.

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoto. Cukier puder wymieszaj z amaretto na gęsty lukier.

Połową lukru oblej ciasto paseczkami, posyp migdałami i na sam wierzch wylej resztę lukru.

Smacznego

środa, 24 sierpnia 2016

Smaczne, zdrowe i szybkie danie. Po prostu ideał ;)

Gyros z kurczaka

- pierś z kurczaka
- przyprawa do grosa
- woreczek kaszy bulgur
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- 50 g. kiełków stir-fry
- sól
- olej rzepakowy
- kilka pomidorów koktajlowych
- szczypiorek

Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź.
Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą i usmaż na oleju.  Zdejmij z patelni i odstaw.
Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć posiekaną w piórka cebulę, czosnek i cukinię pokrojoną w półplasterki. Po chwili dodaj marchewkę pokrojoną w słupki. Po 5 minutach dodaj kiełki i pokrojone w kostkę papryki. Dopraw solą do smaku. Po kolejnych 5 minutach wrzuć usmażone wcześniej mięso i za chwilę kaszę. Chwilę jeszcze smaż, aby wszystko było gorące.
Podawaj w pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

środa, 27 lipca 2016

Babeczki przygotowałam z okazji letniego pikniku. Miały być sycące i niezbyt słodkie. Wszyscy się nimi zajadali, tak dorośli jak i dzieci. Ciasto w nich jest kruche a serek w środku kremowy. Dodany dżem słodki a porzeczki kwaśne. Pyszności.

Kruche babeczki z serek

- 450 g maki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurt

- 250 g sera białego mielonego (jak na sernik)
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- mały słoiczek dżemu truskawkowego
- 250 g czerwonych porzeczek
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 80 g cukru

Przygotuj ciasto:
Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj zimne masło, żółtko i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce, co najmniej 30 minut.

Foremki do pieczenia (lub formę do muffin) wysmaruj odrobiną masła i wysyp bułka tartą.
Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 milimetrów. Wykrój kółka i wylep nimi foremki. Zostaw troszkę na wierzch.

Ser wymieszaj z jajkiem, cukrem i mąką. Nałóż do wyklejonych ciastem foremek.
Na ser połóż po łyżeczce dżemu.

Umyte i obrane z gałązek porzeczki wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nałóż do babeczek.
Na wierzch pokrusz pozostałe ciasto.

Babeczki piecz w temp. 170oC przez około 30 minut.

Smacznego

Najprostsze na świecie i szybkie do zrobienie. Idealne na śniadanie.

Placuszki bananowe

- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
- 4 łyżki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cukru

Banana rozgnieć widelcem w misce na papkę. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładkie ciasto.
Smaż na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Można je też usmażyć na ceramicznej lub teflonowej patelni bez tłuszczu – wtedy warto do ciasta dodać 2 łyżki oleju.

Placuszki podaje z konfiturą i Świerzymi owocami.

Smacznego


niedziela, 17 lipca 2016

Lekkie, niezbyt słodkie ciacho. Można je nawet nazwać dietetycznym. Robi się w jedną chwilkę, bez pieczenia i tony zmywania. Na upał idealne.

Lekki truskawkowiec

Składniki:

- 100 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g biszkoptów
- 80 g masła
- 750 g truskawek
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- pół szklanki śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki żelatyny (nie czubate)
- pół tabliczki białej czekolady do przystrojenia lub bezy

 

Przygotuj spód:
Herbatniki i biszkopty pokrusz na piasek, najłatwiej w blenderze. Masło rozpuść, wlej do herbatników i wymieszaj dokładnie.
Spód okrągłej formy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, wysyp herbatniki, wyrównaj, dociśnij i wstaw do lodówki.

Żelatynę wsyp do małego garnuszka i wlej do niej odrobinę zimnej wody aby napęczniała, dosłownie kilka łyżek.

Śmietanę wlej do miski i ubij mikserem na sztywno. W drugiej misce zmiksuj truskawki z cukrem i jogurtem na gładko.

Żelatynę postaw na kuchni i podgrzewaj na malutkim ogniu mieszając aby się rozpuściła. Nie wolno jej zagotować, bo straci swoje właściwości. Następnie wlej do niej trochę zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszaj. Przelej do masy truskawkowej, wymieszaj. Następnie wyłóż na to ubitą śmietanę i wymieszaj delikatnie łopatką.

Masę wylej na przygotowany spód i odstaw do lodówki. U mnie po godzinie ciasto było już ścięte i gotowe do jedzenia choć najlepsze będzie na następny dzień.

Wierzch ciasta udekoruj starta białą czekoladą lub pokruszonymi bezami.

 

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 73





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria