Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
środa, 24 sierpnia 2016

Smaczne, zdrowe i szybkie danie. Po prostu ideał ;)

Gyros z kurczaka

- pierś z kurczaka
- przyprawa do grosa
- woreczek kaszy bulgur
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- 50 g. kiełków stir-fry
- sól
- olej rzepakowy
- kilka pomidorów koktajlowych
- szczypiorek

Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź.
Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą i usmaż na oleju.  Zdejmij z patelni i odstaw.
Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć posiekaną w piórka cebulę, czosnek i cukinię pokrojoną w półplasterki. Po chwili dodaj marchewkę pokrojoną w słupki. Po 5 minutach dodaj kiełki i pokrojone w kostkę papryki. Dopraw solą do smaku. Po kolejnych 5 minutach wrzuć usmażone wcześniej mięso i za chwilę kaszę. Chwilę jeszcze smaż, aby wszystko było gorące.
Podawaj w pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

środa, 27 lipca 2016

Babeczki przygotowałam z okazji letniego pikniku. Miały być sycące i niezbyt słodkie. Wszyscy się nimi zajadali, tak dorośli jak i dzieci. Ciasto w nich jest kruche a serek w środku kremowy. Dodany dżem słodki a porzeczki kwaśne. Pyszności.

Kruche babeczki z serek

- 450 g maki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurt

- 250 g sera białego mielonego (jak na sernik)
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- mały słoiczek dżemu truskawkowego
- 250 g czerwonych porzeczek
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 80 g cukru

Przygotuj ciasto:
Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj zimne masło, żółtko i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce, co najmniej 30 minut.

Foremki do pieczenia (lub formę do muffin) wysmaruj odrobiną masła i wysyp bułka tartą.
Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 milimetrów. Wykrój kółka i wylep nimi foremki. Zostaw troszkę na wierzch.

Ser wymieszaj z jajkiem, cukrem i mąką. Nałóż do wyklejonych ciastem foremek.
Na ser połóż po łyżeczce dżemu.

Umyte i obrane z gałązek porzeczki wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nałóż do babeczek.
Na wierzch pokrusz pozostałe ciasto.

Babeczki piecz w temp. 170oC przez około 30 minut.

Smacznego

Najprostsze na świecie i szybkie do zrobienie. Idealne na śniadanie.

Placuszki bananowe

- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
- 4 łyżki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cukru

Banana rozgnieć widelcem w misce na papkę. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładkie ciasto.
Smaż na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Można je też usmażyć na ceramicznej lub teflonowej patelni bez tłuszczu – wtedy warto do ciasta dodać 2 łyżki oleju.

Placuszki podaje z konfiturą i Świerzymi owocami.

Smacznego


niedziela, 17 lipca 2016

Lekkie, niezbyt słodkie ciacho. Można je nawet nazwać dietetycznym. Robi się w jedną chwilkę, bez pieczenia i tony zmywania. Na upał idealne.

Lekki truskawkowiec

Składniki:

- 100 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g biszkoptów
- 80 g masła
- 750 g truskawek
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- pół szklanki śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki żelatyny (nie czubate)
- pół tabliczki białej czekolady do przystrojenia lub bezy

 

Przygotuj spód:
Herbatniki i biszkopty pokrusz na piasek, najłatwiej w blenderze. Masło rozpuść, wlej do herbatników i wymieszaj dokładnie.
Spód okrągłej formy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, wysyp herbatniki, wyrównaj, dociśnij i wstaw do lodówki.

Żelatynę wsyp do małego garnuszka i wlej do niej odrobinę zimnej wody aby napęczniała, dosłownie kilka łyżek.

Śmietanę wlej do miski i ubij mikserem na sztywno. W drugiej misce zmiksuj truskawki z cukrem i jogurtem na gładko.

Żelatynę postaw na kuchni i podgrzewaj na malutkim ogniu mieszając aby się rozpuściła. Nie wolno jej zagotować, bo straci swoje właściwości. Następnie wlej do niej trochę zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszaj. Przelej do masy truskawkowej, wymieszaj. Następnie wyłóż na to ubitą śmietanę i wymieszaj delikatnie łopatką.

Masę wylej na przygotowany spód i odstaw do lodówki. U mnie po godzinie ciasto było już ścięte i gotowe do jedzenia choć najlepsze będzie na następny dzień.

Wierzch ciasta udekoruj starta białą czekoladą lub pokruszonymi bezami.

 

Smacznego

sobota, 11 czerwca 2016

To jedno z tych ciast, które nie wygląda zjawiskowo, ale smakuje obłędnie

Waniliowo-kokosowe ciacho z serem i truskawkami

Ciasto:
- 200 g mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 2 jajka
- 100 ml śmietany lub jogurtu

Masa serowa:
- 350 g twarogu mielonego jak na sernik
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 80 g cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej

- 500 g dużych truskawek (dobrze jeśli będą kwaskowe)
- 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania

Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g cukru
- opakowanie cukry waniliowego
- 60 g ciepłego masła

Maki, cukry, wiórki i proszek wymieszaj razem. W drugiej misce utrzyj mikserem masło (w temperaturze pokojowej) na puszysta masę, dodaj cukier i kolejno, cały czas ubijając, jajka oraz śmietanę. Wsyp sypkie składniki i dokładnie zmiksuj.
Prostokątna formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź ciasto. Jest dość gęste więc nie jest to proste. Stukając formą o blat łatwo wyrównać ciasto.

 Przygotuj masę serową – zmiksuj ser z żółtkami, rozpuszczonym i przestudzonym masłem, cukrem i mąką. Wyłóż na ciasto i wyrównaj.

Truskawki umyj, usuń szypułki, osusz i przekrój na pół. Ułóż na cieście jedna przy drugiej cięciem do góry. Jeśli truskawki są bardzo słodkie można je skropić sokiem z cytryny.

Przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki włóż do miski i zagnieć palcami. Posyp równomiernie wierzch ciasta. Na koniec posyp wiórkami kokosowymi.

Piecz jedną godzinę w piekarniku nagrzany do 160oC. Po tym czasie uchyl piekarnik i zostaw aby powoli wystygło, tylko uważaj, bo zapach jest zniewalający ;)

Smacznego


poniedziałek, 14 marca 2016

Tort przygotowałam na piąte urodziny mojego łobuziaka. Niechwaląc się zrobił furorę wśród dzieci i rodziców. Przedszkolaki doceniły żelkowy wystrój tortu, a rodzice fakt, że tort nie jest zbyt słodki.

Szczerze polecam. Wysiłek w jego przygotowanie zwróci się w dziecięcym uśmiechu

tort

Przygotowanie tortu trzeba rozłożyć na dwa dni. Pierwszego pieczemy biszkopt, a drugiego składamy i dekorujemy tort.  Najlepiej jeśli przygotujemy tort na 2-3 dni przed imprezą. Przez ten czas tort się przegryzie i wilgoć rozejdzie się równomiernie.

tort

Biszkopt:

- 6 jajek (rozmiar M)

- 160 g drobnego cukru (3/4 szklanki)

- 190 g mąki pszennej (1 szklanka)

- 65 g mąki ziemniaczanej (4 łyżki)

 

Krem:

- 1 litr śmietanki kremówki 36%

- 0,5 szklanki cukru pudru

- 20 g żelatyny

 

- mały słoik dżemu truskawkowego niskosodyonego (najlepiej takiego bez pestek)

- kubek zaparzonej lekkiej herbaty (250-300 ml)

- sok z połowy cytryny

 

Lukier maślany:

- 250 g prawdziwego masła 82% tłuszczu (miękkiego, w temperaturze pokojowej)

- 2 szklanki cukru pudru

- barwnik spożywczy

 

- żelki do dekoracji

tort 

Biszkopt:

Białka oddziel od żółtek i ubij na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami cukier. Na koniec, cały czas miksując dodaj po kolei żółtka.

Mąkę przesiej przez sito, dodawaj porcjami do ubitych jajek i mieszaj delikatnie łopatką (nie używaj miksera, bo piana opadnie).

Dno tortownicy (moja ma 26 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175oC i piecz około 35 minut. Przed wyjęciem wbij w ciasto patyczek do szaszłyków i sprawdź czy wyjęty będzie suchy.

Wyjmij ciasto i odstaw do wystygnięcia.

Ostudzone przykryj aby nie wyschło i można je odstawić do następnego dnia.

Pierwszego dnia warto też przygotować galaretkę o której poniżej.

 

Krem i środek tortu:

Galaretkę truskawkową zalej 200 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj. Wlej do płaskiego naczynia (u mnie forma do brownie) tak aby płynu było na wysokość około 1 cm. Odstaw do zastygnięcia.

Gotową galaretkę pokrój w kostkę.

 

Upieczony wcześniej biszkopt przekrój na trzy równe blaty. Górę, dół i brzegi obkrój z ciemniejszej części.

Zaparz kubek lekkiej herbaty i dodaj do niego sok z polowy cytryny (nie słódź).  Gdy przestygnie nasącz wszystkie blaty.

Żelatynę wsyp do kubka i zalej odrobiną zimnej wody (1-2 łyżki, stołowe) aby napęczniała. Po kilku minutach zalej około 150 ml gorącej wody. Wymieszaj dokładnie aby się rozpuściła.  Ostaw żeby ostygła.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier puder. Następnie, cały czas ubijając, wlewaj powoli żelatynę. Ważne, aby żelatyna nie zaczęła się zsiadać. Jeśli taką gęstą wlejesz do śmietany zrobią się gluty i całość do wyrzucenia.

Krem podziel na dwie połowy. Jedna będzie do przełożenia, druga do posmarowani tortu na zewnątrz.

 

Składanie tortu

Na paterę połóż obręcz tortownicy, brzegi patery zabezpiecz kawałkami papieru do pieczenia. Na dno połóż pierwszy nasączony blat, posmaruj go połową dżemu truskawkowego, wyłóż ¼ bitej śmietany i połowę pokrojonej w kostkę galaretki, powciskaj je lekko w krem. Połóż drugi blat, lekko dociśnij i zrób tak samo – dżem, krem, galaretki.

Połóż trzeci blat, dociśnij i ostaw na pół godziny do lodówki.

Następnie zdejmij delikatnie obręcz tortownicy. Brzegi można delikatnie odciąć np. patyczkiem do szaszłyków.

Boki i wierzch tortu posmaruj równomiernie druga połową śmietany. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Ewentualnie w tym momencie możesz przerwać i resztę pracy zostawić na trzeci dzień.

tort

Lukier maślany i dekorowanie tortu

Masło przełóż do miski i ubijaj mikserem aż stanie się białe. Porcjami dodawaj cukier i ubijaj. Na koniec  dodaj barwnik i dobrze wymieszaj.

Wierzch i boki tortu posmaruj lukrem maślanym. Wygładź lub zrób wzorki. Na zimnym cieście krem będzie dość szybko twardniał także trzeba to robić dość sprawnie.  Na brzegach lukier warto dobrze docisnąć. Część lukru można przełożyć do szprycy i nim udekorować tort.

Tort dekoruj żelkami bezpośrednio po posmarowaniu go lukrem. Żelki dobrze się do niego przyklejają, jednak te na ściankach bocznych dodatkowo smarowałam odrobina lukru. Tort dodatkowo można udekorować posypkami.

 

Gotowy tort wstaw do lodówki. Dobrze aby postał 2-3 dni – będzie wtedy najlepszy.

Można go przykryć, ale nie tak super szczelnie.

tort 

Smacznego i udanej imprezy ;)

tort

czwartek, 25 lutego 2016

Nie ma się co oszukiwać, nie jest to najzdrowsze danie, ale te ziemniaczki są tak rozkosznie pyszne, że zapomina się o tym po pierwszym kęsie. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.

20160225_172229_DSC0008

- ziemniaki
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz ziołowy
- rozmaryn
- tymianek
- czosnek granulowany (ewentualnie)

Celowo nie podaje ilości, bo oczywiście zależne są od tego dla ilu osób gotujecie. Uprzedzam jednak, żeby wziąć kilak ziemniaków więcej, bo na pewno zjecie ;)

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę około 1x1 cm. Na sitku płuczemy pod woda i odstawiamy aby dokładnie odciekły (żeby potem tłuszcz nie pryskał od wody).
Na patelni rozgrzewamy olej. Lejemy tylko tyle by przykrył dno. Wrzucamy ziemniaki i smażymy na dość dużym ogniu. od razu solimy. Pod koniec smażenia  doprawiamy pieprzem, rozmarynem i tymiankiem – wszystkiego po szczypcie. Czasem przyprawiam je również czosnkiem granulowanym (świeży się nie nadaje, bo szybko się spali). Wszystko trwa 15-20 min.
Gotowe ziemniaki przekładam na chwilę na sitko, aby nadmiar tłuszczu obciekł.

Smacznego

środa, 28 października 2015

Szukałam pomysłu na ciekawsze podanie kotletów schabowych i wymyśliłam pyszne, kolorowe danie. Idealne na niedzielny rodzinny obiad.

Schabowe zapiekane z warzywami

- 4 kolety schabowe
- 1 jajko
- bułka tarta
- 1 czerwona cebula
- mała cukinia
- 1 marchewka
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- parmezan
- sól
- pieprz czarny i ziołowy
- olej rzepakowy do smażenia

Schabowe przygotuj tradycyjnie, czyli rozbij mięso, dopraw solą i czarnym pieprzem, obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę pokrój w piórka, cukinię w półplasterki, marchewkę w słupki a papryki w paseczki.  Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzucaj w kolejności jak powyżej. Dopraw solą i pieprzem ziołowym. Gdy tylko zmiękną. Wyłóż je na kotlety.
Nie przykrywając pojemnika wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180oC i zapiekaj około 15-20 min. Pod koniec posyp startym parmezanem.

Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Cały pomysł na to danie polega na tym, że można rano (albo nawet poprzedniego dnia) przygotować sobie wszystko i odstawić, a zapiec, gdy przyjdzie czas na obiad.

Smacznego

poniedziałek, 19 października 2015


Ciekawa surówka do obiadu. Taka nowoczesna odmiana mizerii. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Surówka z ogórka z kiełkami rzodkiewki

- duży ogórek (tzw. długi)
- 30 g kiełków rzodkiewki
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól
- cukier
- sok z cytryny
- pieprz biały

Ogórka umyj, przekrój wzdłuż na cztery części i usuń część z nasionami. Następnie pokrój na kawałki.
W misce wymieszaj jogurt z majonezem, szczyptą soli, cukru, białego pieprzu i kilkoma kroplami soku z cytryny. Wrzuć ogórka i kiełki. Wymieszaj i najlepiej odstaw na 30 minut do lodówki.

Można naturalnie zrezygnować z majonezu na rzecz obniżenia kaloryczności.
Warto użyć kiełków właśnie rzodkiewki, ponieważ mają ostrawy smak i doskonale komponują się z ogórkiem i jogurtem.

Smacznego

wtorek, 07 lipca 2015

Pyszne połączenie mocno czekoladowego spodu brownie, z kremowym serem i lekko kwaskowym musem truskawkowym. Mój hit tego lata.

Letnie trio

Spód:
- 150 g czekolady (używam pół na pół mlecznej i gorzkiej)
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Masa serowa:
- 700 g zmielonego sera białego na sernik (koniecznie dobrej jakości, bez sztucznych zagęstników)
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy (użyłam bez cukru)

Mus truskawkowy:
- 700 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe (z cukrem)
- 100 g jogurtu greckiego
- pół szklanki cukru

Czekoladę i masło włóż do metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw aby przestygła do temperatury pokojowej. Dodaj jajka, cukier i mąkę. Zmiksuj na gładką masę.
Prostokątną formę do pieczenia (u mnie 25x30 cm) wyłóż papierem od pieczenia. Wylej na to przygotowane ciasto i równomiernie rozprowadź (będzie gęste).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 20 minut.

Wszystkie składniki masy serowej wymieszaj. Najlepiej rózgą, a nie mikserem aby nie wbijać do masy powietrza. Wylej na podpieczone brownie i wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut. Po tym czasie uchyl piekarnik i zostaw ciasto w środku do wystygnięcia.

Gdy ciasto będzie stygnąć  przygotuj mus truskawkowy.
Galaretki truskawkowe rozpuść w jak najmniejszej ilości gorącej wody, około 200 ml.
Truskawki zmiksuj w blenderze z jogurtem, cukrem i rozpuszczoną galaretką. Odstaw do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć i będzie mieć konsystencję śmietany wylej ją na ciasto.

Całość wstaw na noc do lodówki.

Smacznego


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 73





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria