Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak curry pieczony z rozmarynem oraz dynią i ziemniakami

Bardzo łatwy w przygotowaniu obiad dla dwóch osób.

Kurczak curry

- 4 podudzia z kurczaka
- 4 średnie ziemniaki
- połówka niedużej dyni*
-  2 ząbki czosnku
- skórka starta z połowy cytryny
- łyżeczka curry
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pieprz ziołowy
- vegeta
- sól
- olej rzepakowy

Mięso umyj i osusz. W misce wymieszaj 2 łyżki oleju rzepakowego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką startą z połowy cytryny, łyżeczką curry, łyżeczką rozmarynu, szczypta pieprzu ziołowego oraz vegety. Włóż mięso do marynaty, natrzyj dokładnie i odstaw na minimum godzinę do lodówki aby przeszło smakiem.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę, albo raczej cząstki. Dynie pokrój na tej samej wielkości kawałki. Dyni powinno wyjść mniej więcej tyle samo co ziemniaków. Warzywa włóż razem do miski, polej odrobina oleju i przypraw łyżeczką rozmarynu i solą. Wymieszaj.

Mięso wyłóż do żaroodpornego naczynia i wstaw (bez przykrywania) do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Po 2o minutach dołóż od mięsa przygotowane ziemniaki dynię, poukładaj obok kawałków mięsa. Piecz jeszcze 40 minut. Pod sam koniec można na kilka minut przełączyć piekarnik na opiekanie od góry. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kurczak curry

Smacznego

 
* po obraniu i pokrojeniu w kostkę dyni powinno być tyle samo co ziemniaków

czwartek, 03 listopada 2016, bakino

Polecane wpisy






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria