Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Tort cytrynowo-brzoskwiniowy

Ze wszystkich ciast na świecie najbardziej lubię torty. Lubię je też przygotowywać, bo wcale nie są takie trudne jak się wydaje.
Ten tort nie jest przesadnie słodki. Czuć w nim wyraźnie cytrynową nutę. Bardzo polecam na wszelkie wyjątkowe okazje.

Tort cytrynowo-brzoskwiniowy

ciasto:
- 5 jajek
- ¾ szklanki maki pszennej
- ¼ szklanki maki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli

krem:
- 2 szklanki mleka
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 5 płaskich łyżek maki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 400 g masła
- 2 dorodne cytryny

- puszka brzoskwiń w syropie
- dżem brzoskwiniowy

Na początek upiecz biszkopt. Białka jajek oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana zgęstnieje dodawaj małymi partiami cukier cały czas ubijając. Piana powinna zrobić się lśniąca. Następnie dodawaj po kolei żółtka cały czas ubijając.
Mąkę przesiej przez sitko do osobnej miski. Dodawaj partiami do masy jajecznej i mieszaj dokładnie, choć delikatnie szpatułką. Nie używaj już miksera, bo piana opadnie.
Ciasto przełóż do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC i piecz 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i razem z foremką upuść je na blat z wysokości około 40 cm (dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opadnie w czasie stygnięcia). Odstaw do wystudzenia w formie.
Wystudzony biszkopt wyjmij z formy. Przekrój na trzy równe blaty. W góry, dołu i boków obkrój bardziej przypieczoną cześć ciasta.

Brzoskwinie z puszki odcedź dokładnie na sitku. Soku nie wylewaj! Brzoskwinie pokrój w równą, niedużą kostkę. Sok zlej. Potrzebujesz od 300 do 450 ml. płynu do nasączenia blatów ciasta. Jeśli soku z brzoskwiń będzie za mało można go uzupełnić wodą lub sokiem z cytryny jeśli chcesz aby tort był bardziej kwaskowy. Jeśli chcesz, aby blaty ciasta były bardzo wilgotne użyj 150 ml płynu na każdy, jeśli mniej wystarczy 100 ml.

Przygotuj krem.
Cytryny wyszoruj dokładnie. Zetrzyj z nich skórkę na drobnej tarce, ale tylko żółta część (biała da gorzki posmak). Sok wyciśnij i przecedź przez sitko.
W jednej szklance mleka rozmieszaj dokładnie jajka, obie mąki i skórkę z cytryny. Warto to zrobić mikserem. Drugą szklankę mleka zagotuj. Gdy będzie wrzało wlej do niego mleko z mąkami i jajkami. Na najmniejszym ogniu podgrzewaj cały czas mieszając, aż się zagotuje i powstanie gęsty budyń. Ostudź do temperatury pokojowej, najlepiej wkładając garnek do miski z zimną wodą.

Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem na lekką, białą masę. Cały czas miksując dodawaj małymi partiami budyń. Dodawaj po jednej łyżce, aby masa się nie zwarzyła. Gdy całość się połączy wlewaj sok cytrynowy małą strużką cały czas miksując.

Składanie tortu.
Pierwszy blat ułóż na paterze. Warto pod jego brzegi podłożyć kawałki papieru do pieczenia aby nie ubrudzić patery. Nałóż na niego brzeg od tortownicy aby tort wyszedł prosty.
Nasącz blat 100-150 ml soku brzoskwiniowego. Posmaruj dżemem brzoskwiniowym (około 4 łyżki). Następnie wyłóż ¼ przygotowanego kremu i wyrównaj. Na nim poukładaj połowę pokrojonych brzoskwiń i lekko wciśnij je w krem. Połóż drugi blat i lekko dociśnij. Nasącz go, posmaruj dżemem, wyłóż ¼ kremu i drugą połowę pokrojonych brzoskwiń, wciśnij je w krem i połóż ostatni, trzeci blat ciasta. Dociśnij z wyczuciem. Nasącz go sokiem z brzoskwiń.
Pozostałą połową kremu udekoruj górę i boki tortu. Kremu jest dużo, na pewno wystarczy.

Udekoruj dowolnie tort. U mnie były to kwaśne żelki ponieważ tort był przygotowany z okazji imienin syna, a on uznaje jedynie taką dekorację ;)

Według mnie tort jest najlepszy gdy dwie doby postoi w lodówce. Wtedy wilgoć i smaki rozłożą się równomiernie. Ja tort, który był podawany we wtorek przygotowałam już w sobotę.

Smacznego

Tort cytrynowo-brzoskwiniowy

p.s. użyłam dżemu truskawkowego zamiast brzoskwiniowego, ale to Ne był najlepszy pomysł dlatego przepis jest skorygowany o ten błąd. 

niedziela, 16 października 2016, bakino

Polecane wpisy






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria