Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marchewkowe

Pyszne, klasyczne ciasto. Wilgotne, wyraziste w smaku. Idealne na jesienny weekend.

Ciasto marchewkowe

- 200 g mąki
- 200 g marchewki startej na drobnej tarce
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych
- 150 g drobno pokrojonego świeżego ananasa
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

- 100 g masła
- 200 g kremowego serka typu Philadelphia
- 100 g cukru pudru
- połówki orzechów włoskich do dekoracji

Całe jajka wbij do miski dodaj cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Dolewaj olej porcjami i dalej miksuj. Następnie dodaj starta drobno marchewkę, pokrojonego ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie szpatułką.. Następnie dodaj cynamon, sodę, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i piecz godzinę.

Gdy ciasto wystygnie przekrój je na dwa blaty.

Przygotuj krem:
Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem. Dodaj cukier puder, zmiksuje. Cały czas miksując dodawaj serek małymi porcjami (żeby masa się nie zważyła).
Połowę masy wyłóż na pierwszy blat, przykryj go drugi i resztę masy wyłóż na wierzch. Dekoruj połówkami orzechów włoskich i ewentualnie posyp cynamonem. Odstaw do lodówki.

Ciasto marchewkowe

Smacznego

piątek, 28 października 2016, bakino

Polecane wpisy

  • Warstwowy sernik karmelowy

    Kremowy, pyszny, rozpływający się w ustach, słodki. Wymaga trochę pracy, ale wart jest każdej minuty spędzonej na jego przygotowaniu. - 180 g ciastek pełno zboż

  • Ciasto migdałowe ze śliwkami i nutą amaretto

    Nieładnie się przechwalać, ale to ciacho jest na prawdę obłędne. Puszyste, słodkie, z kwaskowymi śliwkami i aromatycznym lukrem – pyszności. - 120 g masła

  • Waniliowo-kokosowe ciacho z serem i truskawkami

    To jedno z tych ciast, które nie wygląda zjawiskowo, ale smakuje obłędnie Ciasto: - 200 g mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej) - 50 g mąki ziemniaczanej -






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria