Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Warstwowy sernik karmelowy

Kremowy, pyszny, rozpływający się w ustach, słodki. Wymaga trochę pracy, ale wart jest każdej minuty spędzonej na jego przygotowaniu.

Warstwowy sernik karmelowy

- 180 g ciastek pełno zbożowych, najlepiej Degestive
- 80 g masła

- 700 g twarogu mielonego na sernika
- 250 g serka mascarpone
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- budyń waniliowy niesłodzony lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 510 g. masy kajmakowej (polecam kajmak Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu, bo to jedyny, który w składzie ma mleko i cukier, bez sztucznych dodatków)

- opakowanie kulek Maltesers lub podobnych do dekoracji

Masło rozpuść i przestudź. Ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem. Okrągłą formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciastka, wyrównaj i ugnieć. Wstaw do lodówki.

Puszkę z kajmakiem wstaw do miski z gorącą wodą.

Do dużej miski przełóż twaróg, mascarpone, cukier, wbij całe jajka i dodaj budyń. Zmiksuj wszystko krótko. Ważne żeby składniki się dobrze połączyły ale żeby masa nie została napowietrzona. Przygotowaną masę podziel na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.
Otwórz puszkę z kajmakiem, wymieszaj dokładnie i dodaj połowę (250 g.) do mniejszej części masy sernikowej. Wymieszaj dokładnie.
Do przygotowanej formy wlej masę serową z kajmakiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i piecz około 15 minut, aby odrobinę stężała.
Wyjmij formę z piekarnika i wyłóż na wierzch masę serową. trzeba to zrobić bardzo delikatnie, najlepiej łyżką, małymi porcjami. Piecz dalej 1 godzinę. Po tym czasie uchyl piekarnik i zostaw do ostudzenia.
Resztę pasy kajmakowej podgrzej nieco wstawiając puszkę do miski z gorącą wodą. Wylej na ostudzony sernik i równo rozprowadź. Wierzch udekoruj kulkami maltesers.
Wstaw na noc do lodówki. Sernika jest najlepszy po dwóch dniach.

Smacznego

Warstwowy sernik karmelowy

p.s. wpis nie jest sponsorowany, a Spółdzielnię Mleczarką z Gostynia polecam z własnej woli, bo jako jedna z niewielu oferuje wysokiej jakości produkty z naturalnych składników :)


sobota, 03 września 2016, bakino

Polecane wpisy

  • Ciasto marchewkowe

    Pyszne, klasyczne ciasto. Wilgotne, wyraziste w smaku. Idealne na jesienny weekend. - 200 g mąki - 200 g marchewki startej na drobnej tarce - 2 jajka - 200 g cu

  • Waniliowo-kokosowe ciacho z serem i truskawkami

    To jedno z tych ciast, które nie wygląda zjawiskowo, ale smakuje obłędnie Ciasto: - 200 g mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej) - 50 g mąki ziemniaczanej -

  • Tort żelkowy śmietanowo-truskawkowy

    Tort przygotowałam na piąte urodziny mojego łobuziaka. Niechwaląc się zrobił furorę wśród dzieci i rodziców. Przedszkolaki doceniły żelkowy wystrój tortu, a rod






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria