Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z jabłkami i śliwkami na budyniu

Mało słodka, lekka. Bardzo polecam wszystkim tym, którzy nie przepadają za ciężkimi, słodkimi ciastami.

Tarta z jabłkami 

- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanki mąki pszennej (zwykłej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z wanilią (ok. 16 g.)
- 150 g masła
- 2 żółtka

- 2 budynie śmietankowe bez dodatku cukru
- 800 ml tłustego mleka 3,2%
- 3 łyżeczki (takie do herbaty) cukru

- 2 dojrzałe jabłka
- kilka dorodnych śliwek

 

W misce wymieszaj mąki i cukry. Dodaj zimne masło i posiekaj na drobne kawałki. Wrzuć żółtka i szybka zagnieć ciasto. Nie należy go wyrabiać, a jedynie zlepić w kulkę. Owiń folią i odłóż do lodówki na min. 30 min.

Formę do tarty wyklej przygotowanym ciastem równomiernie spód i boki. Ponakłuwaj widelcem,, przykryj folią aluminiową i do pieczenia obciąż np. fasolą, grochem. Popiecz przez 10 – 15 minut w temp. 180 oC (do momenty aż się zacznie rumienić.

Budyń przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu jednak z 800 ml mleka zamiast całego litra i z dodatkiem połowy cukru. Odstaw aby przestygł.

Jabłka i śliwki poprzekrawaj na pół, usuń gniazda nasienne/ pestki i pokrój w cienkie półplasterki.

Na podpieczone ciasto wylej budyń, rozprowadź równomiernie i  obłóż na przemian w koło jabłkami i śliwkami.

Tartę piecz w temp. 180oC przez 30 min.

Z góry można posmarować zagrzanym dżemem, galaretką lub lukrem

Po wystygnięciu tartę wstaw do lodówki.

niedziela, 21 czerwca 2015, bakino

Polecane wpisy

  • Ciasto marchewkowe

    Pyszne, klasyczne ciasto. Wilgotne, wyraziste w smaku. Idealne na jesienny weekend. - 200 g mąki - 200 g marchewki startej na drobnej tarce - 2 jajka - 200 g cu

  • Tort cytrynowo-brzoskwiniowy

    Ze wszystkich ciast na świecie najbardziej lubię torty. Lubię je też przygotowywać, bo wcale nie są takie trudne jak się wydaje. Ten tort nie jest przesadnie sł

  • Warstwowy sernik karmelowy

    Kremowy, pyszny, rozpływający się w ustach, słodki. Wymaga trochę pracy, ale wart jest każdej minuty spędzonej na jego przygotowaniu. - 180 g ciastek pełno zboż

Komentarze
2015/06/21 14:11:09
Cudna!
-
2015/09/03 13:49:01
Wygląda cudnie :)





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria