Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Czerwone curry kokosowe z kurczakiem i mango

Pierwszy raz zrobiłam curry i zakochałam się bez pamięci. Łatwe, szybkie, lekkie i niebanalne. Same plusy!

Czerwone curry kokosowe

- 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
- szklanka mleka kokosowego
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 mango
- pół czerwonej papryki (średniej wielkości)
- około 1 cm imbiru
- 1 limonka
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- kolędry lub natka pietruszki
- sos sojowy
- ostra przyprawa do kurczaka (lub ostra papryka)
- olej do smażenia

Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski. Posyp ostrą przyprawą i polej około 4 łyżkami dobrej jakości sosu sojowego. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotuje resztę składników.
Cebulę pokrój na piórka. Czosnek drobno posiekaj. Mango obierz i pokrój w kostkę. Imbir zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój w cienkie paseczki.

Na patelni rozgrzej około 4 łyżki oleju. Dodaj cebulę oraz czosnek i zeszklij. Dodaj mięso i  smaż, aż się zrumieni.
Wlej mleczko kokosowe (jeśli jest bardzo gęste dodaj troszkę wody). Dodaj pastę curry i dokładnie rozmieszaj.
Wrzuć przygotowane mango, paprykę oraz imbir i od razu wlej też sok z połowy limonki. Duś kilka minut, aż sos zgęstnieje i praktycznie od razu możesz podawać.

Jeśli lubisz ostre dania dodaj więcej pasty carry.

Podawaj z duża ilością posiekanej kolędry lub pietruszki oraz ryżem, najlepiej brązowym.

Smacznego

poniedziałek, 29 września 2014, bakino

Polecane wpisy






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria