Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Popisowe ciasto bananowe

Nazywam je popisowym ponieważ absolutnie zawsze się udaje. Zawsze jest pyszne i łatwo zmienić je w zaskakujący deser.

 Popisowe ciasto bananowe

Składniki:
- 110 ml oleju
- 110 g białego cukru
- 110 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 3 mocno dojrzałe banany (jak małe to 4 szt.)
- 260 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka kropel zapachu pomarańczowego
- ¾ szklanki bakalii: tym razem użyłam migdałów w słupkach i żurawiny, ale mogą to być dowolne bakalie, polecam marki Kresto
- migdały w płatkach do posypania - niekoniecznie
- masło i bułka do przygotowania formy

 
Na początek miksuję oba rodzaje cukrów z całymi jajkami. Jak masa zrobi się biała dodaję olej i dalej ubijam. Następnie dodaję proszek do pieczenia i sodę oraz zapach pomarańczowy.

Banany rozgniatam na talerzu widelcem na papkę i dodaję do miksera. Jak masa jest w miarę jednolita porcjami dodaję do masy przesianą przez sito (koniecznie) mąkę i miksuję. Jeśli zdarza się, że masa jest bardzo gęsta, aż nawija się na mikser to dolewam kilka kropel mleka.

Bakalie siekam dość drobno, wsypuję do ciasta i mieszam już łyżką.

Formę keksówkę (długa prostokątna) smaruję masłem i wysypuję bułka tartą. Przelewam do niej ciasto. Jeśli wydaje się, że w formie jest mało ciasta do dobrze, bo bardzo mocno rośnie.
Ciasto wstawiam do nagrzanego do około 160 stopni piekarnika i piekę co najmniej 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączam piekarnik, odczekuję 15 minut, następnie uchylam drzwiczki i tak zostawiam ciasto do wystygnięcia.

Popisowe ciasto bananowe

Ciasto to jest o tyle rewelacyjne, że można je podać na wiele sposobów:
- u nas najczęściej jest jedzone bez niczego lub ewentualnie posypane cukrem pudrem,
 - gdy nie jest już takie świeże można posmarować kromki ciasta masłem
- można je przekroić w poprzek, przełożyć białym kremem do tortów lub tylko z wierzchu posmarować kremem
- jeśli upieczemy je w okrągłej formie, można je pokroić na blaty, przełożyć kremem, ozdobić i może być tortem ;)
- czasem podaję też to ciasto jako deser – na talerzyku kładę kromkę ciasta, na niej porcję bitej śmietany, w nią wtykam plasterki banan i oblewam czekoladową polewą … mniam

Tym razem ciasto upiekłam z dodatkiem pysznych bakalii Kresto. Szczerze je polecam.

 Popisowe ciasto bananowe

Smacznego

wtorek, 20 sierpnia 2013, bakino

Polecane wpisy

  • Ciasto marchewkowe

    Pyszne, klasyczne ciasto. Wilgotne, wyraziste w smaku. Idealne na jesienny weekend. - 200 g mąki - 200 g marchewki startej na drobnej tarce - 2 jajka - 200 g cu

  • Tort cytrynowo-brzoskwiniowy

    Ze wszystkich ciast na świecie najbardziej lubię torty. Lubię je też przygotowywać, bo wcale nie są takie trudne jak się wydaje. Ten tort nie jest przesadnie sł

  • Warstwowy sernik karmelowy

    Kremowy, pyszny, rozpływający się w ustach, słodki. Wymaga trochę pracy, ale wart jest każdej minuty spędzonej na jego przygotowaniu. - 180 g ciastek pełno zboż

Komentarze
2013/08/20 16:39:42
Ciasto bananowe jest po prostu przepyszne i nie może się nie udać!:)
-
2013/08/20 18:12:36
Pięknie wygląda:) na pewno pyszne:)
-
2013/08/20 20:55:35
Jakie wyrośnięte! I ten kolor.... Musiało nieziemsko pachnieć w kuchni podczas pieczenia: )





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria