Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Zimowy barszcz czerwony z fasolą

Zima w pełni i coraz bardziej brakuje mi warzyw. Taki gęsty barszczyk jest świetny.



- mała porcja kurczaka na zupę (np. 2 skrzydełka lub 1 nóżka)
- 4 średnie buraki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- sól
- sok z cytryny
- szklanka drobnej białej fasoli
- śmietana i natka pietruszki do podania

Kurczaka umyj  i oczyść ewentualnie z nadmiaru tłuszczu. Włóż do garnka, zalej 2 litrami wody. Wrzuć ziele angielskie i listek laurowy. Zagotuj i zostaw na małym ogniu 30 minut.
Warzywa obierz. 2 buraki, marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce do jarzyn. Pozostałe dwa buraki pokrój na grube plastry. Wszystkie warzywa włóż do gotującego się kurczaka. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku (tylko zgnieciony, aby popękał, ale został w jednym kawałku) i sól. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
Dopraw zupę majeranki i sokiem z cytryny do smaku (około łyżka stołowa soku).
Wyłów z zupy kurczaka, plastry buraka, czosnek, ziele i liście laurowe. Podawaj z ugotowana fasolą (trzeba ja namoczyć na noc w wodzie, a potem w niej ugotować) oraz kleksem śmietany, posypaną posiekaną natka pietruszki.

Smacznego

wtorek, 19 lutego 2013, bakino

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/12 01:38:02
Wreszcie przepis na barszcz nie z torebki i z fasolą nie z puszki! Dzięki!!!
-
2014/09/12 17:07:11
Staram się ;) pozdrowionka





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria