Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Gulasz inaczej – z cukinią i pieczarkami

Ten przepis powstał z lenistwa. Strasznie mi się nie chciało w ten  mróz wychodzić z domu. Wykombinowałam więc obiad z tego co znalazłam w lodówce i musze się pochwalić, że wyszło pysznie. Dodatkowa zaleta tego dania jest to, że robi się w jednym naczyniu i nie wymaga dużo uwagi ;)

Gulasz inaczej – z cukinia i pieczarkami

- 250 g mięsa z szynki wieprzowej
- średnia cebula
- średnia cukinia
- kilka pieczarek
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz ziołowy
- czosnek granulowany
- ¼ kostki rosołowej wołowej

Mięso pokrój w drobna kostkę, włóż do miski. Dodaj olej i przyprawy i odstaw do lodówki na 30 min. Na rozgrzaną patelnię (już bez dodawania tłuszczu) wyłóż mięso i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Dodaj pokrojona w piórka cebulę. Po chwili dorzuć pokrojona cukinię i pieczarki. Podlej odrobina wody i wrzuć kawałeczek kostki rosołowej, przykryj i duś na małym ogniu około 30 minut.

Do tego dania idealnie pasują smażone ziemniaki:
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę mniej więcej 2x2 cm. Płuczę w gorącej wodzie, osuszam i wykładam na rozgrzany tłuszcz. Smażę na patelni, aż zrobią się rumiane i miękkie. Pod koniec doprawiam solą, ostrą mieszanką ziół do grilla, rozmarynem i tymiankiem.

Pasuje również biały sos ziołowo-czosnkowy:
Do szklanki jogurtu greckiego dodaję 2 łyżki majonezu, przeciśnięty ząbek czosnku, zioła do grilla, zioła prowansalskie i odrobinę mięty. Warto zostawić go w lodówce na trochę aby się przegryzł.

Smacznego

niedziela, 20 stycznia 2013, bakino

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/21 08:18:24
pyszny obiadek:)





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria