Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Roladki z pieczarkami w sosie grzybowym

Takie zawijaski to świetne danie dla gości. Można je przygotować dzień wcześniej ponieważ, nie ukrywam, są czasochłonne. Efekt jest rewelacyjny. Trudno je popsuć.

Roladki z pieczarkami

- 10 koletów z udźca wołowego (lub schabu, lub szynki wieprzowej)*
- olej do obsmażenia

Na farsz:
- 500 g pieczarek
- średnia cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 żółtko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz

Na sos:
- szklanka aromatycznego bulionu wołowego (może byś z kostki)
- 200 g mrożonych leśnych grzybów
- 100 ml. śmietanki 30%
- łyżeczka mąki**
- ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego

Najpierw przygotuj farsz:
Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone drobno pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Pieczarki puszczą wodę. Smaż je aż płyn odparuje i pieczarki się zrumienia lekko. Wystudź farsz. Dodaj żółtko, natkę pietruszki drobno posiekaną, bułką tartą i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw jeszcze solą i perzem.

Kotlety rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdy nakładaj łyżkę farszu i zwijaj roladki, zakładając brzegi do środka. Zepnij wykałaczką.

Roladki obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełóż do gotującego się bulionu i duś na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny.

Mrożone grzyby włóż do garnuszka, podlej odrobina wody i duś około 20 minut.

Roladki wyjmij i ułóż w naczyniu do zapiekania. Do bulionu w którym się dusiły dodaj grzyby i koncentrat pomidorowy. Do śmietanki dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie, aby nei był grudek. Dodaj troszkę gorącego sosu aby zahartować, wymieszaj i wlej do sosu. Zagotuj go jeszcze i polej roladki sosem.

Naczynie przykryj, odstaw do wystudzenia, po czym schowaj na noc do lodówki.

Następnego dnia, na godzinę przed przyjściem gości rozgrzej piekarnik do 170oC i wstaw roladki na 40 minut.

Roladki z pieczarkami

Gwarantuje, że będą kruchutkie, a goście docenią włożony w nie wysiłek ;)
Podana ilość będzie odpowiednia dla 5 osób, bo założę się, że każdy weźmie dokładkę.

Roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i kaszą gryczaną do wyboru, zasmażanymi buraczkami oraz surówką z białej kapusty, marchwi i kukurydzy.

Smacznego


* tym razem używałam szynki wieprzowej
** ja lubię dość rzadkie sosy, jeśli wolisz gęstszy daj dwie łyżeczki


czwartek, 06 grudnia 2012, bakino

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/11 20:47:18
Dokladnie takie lubie!





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria