Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Ptysie tradycyjne

Po dokładnie czterech marnych próbach zrobienia prawdziwych ptysiów udało mi się wypracować idealny przepis i sposób przygotowania ciasta parzonego.

Goście którym zaserwowałam ciastka nie bardzo chcieli uwierzyć, że są domowej roboty.
Postaram się dokładnie opisać jak je zrobić.

ptysie 

Składniki:
- ½ szklanki wody (125 ml)
- 65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)
- ½ szklanki mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka

Bita śmietana:
- 250 ml śmietanki min. 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- ŚmietanFix
- cukier puder do posypania

 ptysie

Mąkę wymieszaj z cukrem i solą.
Do garnuszka wlej wodę i wrzuć masło. Podgrzewaj aż masło się rozpuści a woda zagotuje. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładka, lśniąca masa. W czasie mieszania podgrzewaj jeszcze chwilkę na malutkim ogniu.
Masę odstaw do całkowitego wystygnięcia. To bardzo ważne aby była zupełnie chłodna. Zimową porą można wystawić na balkon ;)
Mikserem ze spiralnymi końcówkami zacznij mieszać masę. Dodaj jako i miksuj, aż całkowicie połączy się z masą, następnie dodaj drugie. Miksuj kilka minut. Masa powinna być znowu lśniąca i odchodzić od brzegów garnka. Ja na koniec ucierałam jeszcze chwilę drewnianą łyżką.

 ptysie

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycą wyciśnij kształt jaki chcesz. Ciasto w trakcie pieczenia nie rozlewa się, a wiec powstałe formy powinny mieć solidną podstawę ;) Zastawiaj min. 2 cm odstępu.
Możesz też wyłożyć porcje ciasta łyżeczką.

Formę wstaw do nagrzanego do 200 ºC piekarnika (jeśli masz termoobieg to włącz go i zmniejsz temperaturę o 10 ºC). Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 170 ºC by ptysie już się nie rumieniły, a dopiekły się w środku przez kolejne 15 minut.
Po pół godzinie pieczenia wyłącz grzanie i uchyl drzwiczki piekarnika. Daj ptysiom 10 minut na „odpoczęcie” ;) Wyjmij ptysie i zostaw aby całkiem wystygły.

Do śmietanki wsyp ŚmietanFix i ubij sztywną pianę. Po odrobinie wsypuj cukier puder i ubijaj.

Zimne ptysie przekrój na pół, do środka nałóż bitej śmietany, przykryj połówkami i posyp cukrem pudrem.

 ptysie

Oczywiście ptysie są najlepsze tego samego dnia którego były robione. Jednak zostawione na noc w lodówce też przetrwają. Może nie są już tak super chrupiące, ale nadal bardzo smaczne i śmiało można je zaserwować.

Z podanych ilości składników wychodzi około 20 małych ptysiów.

czwartek, 06 grudnia 2012, bakino

Komentarze
2012/12/06 21:19:47
wyglądają jak z cukierni:)
-
2012/12/06 21:29:01
dzieki, staralam sie ;)
-
Gość: Maargot, 89-74-24-154.dynamic.chello.pl
2012/12/07 05:16:38
Super ptysiaczki. A tak na marginesie polecam ptysie na "słono" Do ciasta szczyptę cukru i trochę więcej soli. Nadziewać można warzywkami, pieczarkami lub czym się chce. Spróbój.
-
2012/12/07 08:07:43
Będę coś kombinować w tym kierunku. Dzięki za podpowiedź
-
Gość: , user-164-127-200-64.play-internet.pl
2013/02/16 17:45:09
Wlasnie skonczylem degustacje wg.przepisu,cos niesamowitego,jestem noga w kuchni wiec to zasluga przepisu,kupne,do bani a te sa PRZEPYSZNE:),pycha
-
2013/02/16 20:42:52
Bardzo, bardzo sie ciesze, że sie udały. Pozdrawiam
-
2013/02/18 22:02:07
wyszły cudowne, bardzo dziękuję za przepis :))





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria