Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka BBQ w Coca-Coli

Obiecałam dwóm męskim brzuchom, żeberka. Dawno ich nie robiłam więc zaczęłam wertować internet w poszukiwaniu ciekawego przepisu. Postanowiła się zmierzyć z ‘żeberkami w coli’. Przepis który wybrałam jako inspirację do mojego dania był … nieco dziwny. Postanowiłam jednak zaryzykować.
Na wszelki wypadek jednak druga porcję żeberek zrobiłam w innej marynacie ;)

Mięso wyszło słodkawe i pikantne jednocześnie. Rzadko spotykany smak, ale na prawdę bardzo dobre. Będę wracać do tego przepisu.

- około 1,5 kg żeberek

Marynata:
- szklanka Coca-Coli
- cebula pokrojona byle jak ;)
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki kminu
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta pieprzy Cayenne

Sos:
- 200 ml Coca-Coli
- szklanka ketchupu łagodnego, naturalnego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryczki chili (ilość zależna od gustu)
- 0,5 łyżeczki musztardy
- łyżeczka oleju
- łyżka cukru
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka sosu Worcestershire (ewentualnie sojowego)

Żeberka umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Sprawdź czy nie mają drobnych opiłków od cięcia kości, jeśli tak to koniecznie dokładnie je usuń. Pokrój na porcje. Zależnie od szerokości żeberek co drugą kostkę lub na pojedyncze.

W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż do niej mięso, dokładnie obtocz, zamknij pojemnik i wstaw na noc do lodówki. Dobrze jest wziąć płaski pojemnik aby wszystkie kawałki mięsa były zanurzone.

Przygotuj sos:
Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Włóż do garnka i dodaj resztę składników sosu. Wymieszaj dokładnie i gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, około 20 minut. Sos ma się zredukować i zgęstnieć. Zostaw sos do przestygnięcia i zmiksuj blederem lub przetrzyj przez sito. Możesz ten zostawić tak jak jest, jeśli nie przeszkadzają Ci Kawalli cebuli w sosie.
Sos przelej do pojemnik, powinno go być prawie pełny kubek, przykryj i wstaw do lodówki.

Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty na sito. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż mięso ze wszystkich stron.
Do pojemnika w którym będziesz piec mięso wlej połowę marynaty, która została. Ułóż na niej mięso i szczelnie pokryj przygotowanym poprzedniego dnia sosem. Pojemnik przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz od 1,5 do 2 godzin. W zależności od wielkości kawałków mięsa.
W czasie pieczenia mięso trzeba kilkakrotnie obrócić. Na ostatnie 15 minut odkryj mięso, a piekarnik ustaw na opiekacz.

Mięso podawał z pieczonymi ziemniakami (przepis niebawem) i surówką lub ogórkiem kiszonym.

Żeberka BBQ w Coca-Coli

p.s. zdjęcie niestety 'cieniutkie', bo tak mi się spieszyło z podaniem do stołu, że zapomniałam sfotografować swoje działo, a chwilkę później było już po wszystkim. Jeden jedyny kawałeczek, który udało mi się schwytać przed obiektyw.

Inspiracja: http://blogs.babble.com/family-kitchen/2011/05/24/coca-cola-bbq-ribs-a-memorial-day-favorite/

wtorek, 20 listopada 2012, bakino

Komentarze
2012/11/21 19:12:48
Wygląda apetycznie, będę musiała wypróbować :)
-
2012/11/22 07:55:31
Szczerze polecam i pozdrawiam





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria