Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi ruskie

Pobyt w domu z okazji L4 zaowocował podjęciem nowego wyzwania. Postanowiłam się zmierzyć z pierogami. Jakoś do tej pory omijałam ten temat, pewnie częściowo z braku czasu, a częściowo z leku przed porażką.

Wybrałam przepis, skonsultowałam z teściową ;) i udało się. Pierogi wyszły bardzo smakowite, ciasto cieniutkie, a farsz tradycyjny w smaku.
Nad ciastem będę musiała jeszcze popracować, bo było odrobinę twardawe – podobno praktyka czyni mistrzem.

pierogi ruskie

Ciasto:
- 300 g maki (2 szklanki)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- ciepła woda

Farsz:
- 250 g twarogu białego tłustego
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- łyżka oleju do usmażenia cebuli

Najpierw proponuje przygotować farsz:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach i wystudź (koniecznie muszą być zimne, bo twaróg może się zważyć). Obierz ze skórki i wymieszaj z rozdrobnionym twarogiem. Dobrze jest przepuścić farsz przez maszynkę do mięsa. Dodaj podsmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulę i dopraw solą i pieprzem.

Ciasto:
Do dużej miski wsyp mąkę, wymieszaj ze szczyptą soli. Następnie wbij całe jajko, dodaj oleju i wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto dodając po troszku gorącej wody. Na początku ciasto będzie miało grudy, ale miarę wyrabiania zrobi się gładkie.  Niestety trzeba tej czynności poświęcić trochę czasu i wysiłku. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.

Rozwałkuj ciasto jak najcieniej podsypując mąką. Wytnij szklanką kółka. Na każdy nakładaj porcję farszu, sklejaj ranty i dodatkowo dociskaj je widelcem.

W garnku zagotuj wodę z sola i odrobiną oleju. Wrzucaj pierogi porcjami na wrzątek. Gdy wypłyną odczekaj chwilę i wyjmuj.

Ja podałam moje okraszone podsmażonym boczkiem i cebulką.

Jeśli nie planujesz podawać pierogów od razu po ugotowaniu pokrop je olejem (aby się nie podklejały) i zostaw na tacy do wystygnięcia. Będą potem świetne odsmażane.

pierogi ruskie

 

pierogi ruskie


czwartek, 08 listopada 2012, bakino

Polecane wpisy






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria