Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Kaczka pieczona z jabłkami na sposób tradycyjny

Składniki:
- kaczka
- sól
- majeranek
- rozmaryn
- 0,5 – 1 kg jabłek
- tłuszcz z kaczki lub gęsi do pieczenia
- liście sałaty lub jarmuż
- pieczarki marynowane

Sprawiona młoda kaczkę opłukać, natrzeć solą, sproszkowanym majerankiem i rozmarynem na godzinę przed planowanym przyrządzaniem. Jabłka opłukać, podzielić na połówki, wybrać gniazda nasienne. Włożyć jabłka do tuszki, zaszyć. Ułożyć kaczkę w brytfannie na stopionym tłuszczu, polać tłuszczem, skropić wodą, wstawić do gorącego piekarnika. Piec 1,5 do 2 godzin, polewając sosem i skrapiając wodą od czasu do czasu.
Zrumieniona, upieczoną kaczkę wyjąć, podzielić, ułożyć na półmisku, obłożyć pieczonymi jabłkami ze środka, polać sosem z pieczenia (resztę sosu podać w sosjerce). Kaczkę na półmisku przybrać liśćmi sałaty i pieczarkami.

czwartek, 27 października 2005, bakino






Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria