Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Składniki:
- kruche ciasto,
- 3 budynie śmietankowe przygotowane wg. instrukcji na opakowaniu
- 1 kg rabarbaru

Kruche ciasto:
3 1/2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki śmietany
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę siekasz z margaryną. Dodajesz cukier, z proszkiem do pieczenia. Dodajesz żółtka, łyżkę wody - zagniatasz. Jeśli zbyt się kruszy to po łyżce śmietany - aby się zlepiło dobrze /zależy od wielkości żółtek ile tej śmietany/.
Jak zagnieciesz - dobrze jest schłodzić ciasto.

W między czasie albo wcześniej gotujesz budynie śmietankowe.

2/3 ciasta wykładasz na blaszkę. Na to kroisz rabarbar, zalewasz to budyniem /ja zalałam ciepłym budyniem, babcia zalewa czasem gorącym a czasem zimnym/ i to przykrywasz pozostałym ciastem. Piekłam 1 godzinę w 190-200 stopniach.
Przepis jest na dużą, prostokątną blaszkę.

Źródło: pl.rec.kuchnia - Jini

poniedziałek, 23 maja 2005, bakino

Komentarze
Gość: Matylda, uy74.internetdsl.tpnet.pl
2005/06/21 15:49:19
Ja bardzo mało piekę ale lubię czytać o jedzeniu, co jadło się na dworach,
w pałacach,u sławnych ludzi itp.
-
2012/06/02 11:00:26
Ale fajny przepis. Zaraz lecę robić ciacho :)))
-
2012/06/02 20:39:39
Koniecznie napisz jak wyszło.





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria